Keresőképtelenség ellenőrzési lehetőségei

Keresőképtelenség ellenőrzési lehetőségei

Ha a munkáltató úgy érzi a munkavállaló jogtalanul van távol táppénzen, kezdeményezheti a helyzet felülvizsgálását. Nézzük meg, milyen lépéseket tehet a munkáltató a visszaélés felülvizsgálatára!

Orvosi elbírálás alapján egy munkavállaló lehet keresőképes és keresőképtelen, azaz jogosult a betegszabadság, táppénz igénybevételére. A keresőképtelenséggel való visszaélés gyanús jelei lehetnek, ha indokolatlanul hamar, egyik napról a másikra, esetleg hosszabb időre vagy viszonylag sűrűn rövid időre megy táppénzre a munkavállaló.

A vizsgálat kezdeményezéséhez a munkáltatónak a fővárosi vagy megyei kormányhivatal megyeszékhely szerinti járási hivatalához kell benyújtania a kérelmét, és ha a vizsgálatot engedélyezte a kormányhivatal, akkor 15.800 Ft eljárási díjat kell fizetnie egy előre megadott bankszámlára. Az utalás közleményébe kell írni a „keresőképtelenség felülvizsgálata” megjegyzést és a TAJ számát az érintett munkavállalónak.

Benyújtáskor a kérelemnek tartalmaznia kell azt, hogy miért kéri a munkáltató a felülvizsgálatot, a vizsgálandó keresőképtelen munkavállalóra vonatkozóan a személyes adatokat (név, születési dátum, lakcím, TAJ, anyja neve és lakcíme) és a betegszabadság kezdőidőpontját, a munkáltatóra vonatkozóan pedig az adatokat (munkáltató neve, címe, adószáma és az aláírási jogkörrel rendelkező személy neve), illetve telefonos és postai elérhetőséget.

A kérelem benyújtását követően a kormányhivatal döntést hoz arról, hogy jogszabály szerint lehetséges-e a felülvizsgálat, majd döntéséről értesíti a munkáltatót. Amennyiben lehetséges, a keresőképtelenség megállapítását egy szakértő főorvos segítségével ellenőrizteti a kormányhivatal. A szakértő főorvos ekkor hozzáférhet a korábbi betegdokumentációhoz, felveheti a kapcsolatot a háziorvossal vagy a munkavállaló kezelőorvosával és végső esetben meg is vizsgálhatja a munkavállalót a kezelőorvos jelenlétében, esetlegesen további szakorvosi vizsgálatra küldheti a beteget, hogy dönteni tudjon a keresőképtelenség megállapításának jogosságáról, melyet a betegdokumentációban újra rögzítenie kell.

A döntés eredményéről az orvos írásban értesíti a kérelmet benyújtó munkáltatót és az érintett munkavállalót, illetve amennyiben a munkavállaló keresőképes, az ellenőrző főorvos értesíti a táppénzfolyósító szervet a javaslatáról, mely szerint a táppénzfolyósítást meg kell szüntetni.

Ha az ellenőrző orvos megállapítja, hogy a munkavállaló keresőképes és jogosulatlanul volt táppénzen, akkor olyan jogkövetkezményekre lehet számítani, mint: a munkaviszonyának megszűnése, társadalombiztosítási, szociális vagy más jóléti juttatással való visszaélés bűncselekményének megvalósítása és a jogalap nélkül felvett pénzbeli ellátás visszafizetése.

Fennállhat annak a lehetősége is, hogy az érintett keresőképtelen nem járul hozzá a felülvizsgálathoz, kötelezettségeinek nem tesz eleget és hátráltatja a vizsgálatot például azzal, hogy a tartózkodási helyét, lakcímét nem közli a szakértő orvossal, a gyógyulását akaratlagosan késlelteti, nem tartja be az orvosi utasításokat, ekkor az ellenőrző orvos javasolhatja a táppénzfolyósítás megszüntetését.

Az ellenőrző szakorvos döntésének nyilvánossá tétele után nyolc napon belül a munkavállaló és munkáltató újabb orvosi felülvizsgálatot kérhet a fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosban kerületi) hivatalánál. Ilyenkor nem ugyanaz a kormányhivatal és szakértő főorvos végzi a felülvizsgálatot mint, akik végezték az előző vizsgálatot.

Forrás: jogkoveto.hu, neak.gov.hu

Érdemes elolvasni még

Mennyibe kerül egy vállalkozás beindítása?

Mennyibe kerül egy vállalkozás beindítása?

Fontos, hogy előre tisztában legyünk a felmerülő költségekkel, mielőtt belevágunk egy vállalkozásba. Természetesen a vállalkozás indításánál sokkal több mindent számításba kell venni, mint csupán az egyéni vállalkozói igazolvány kiváltás vagy a cégalapítás költségeit. A tevékenység megkezdéséhez szükséges lehet felszerelés megvétele, esetleg helyiség bérlése stb. A továbbiakban csak azon költségeket vesszük sorra, amelyek ahhoz szükségesek, hogy az ember egyéni vállalkozóvá, vagy cégtulajdonossá váljon. Tehát mennyibe kerül egyéni vállalkozás indítása? Mennyibe kerül egy cég alapítása?

Tovább...
Humorral a vásárlókért

Humorral a vásárlókért

A humor, mint eszköz, nem csak a magánéletben lehet hasznos, hanem a cégek életében is, hiszen a vásárlók szívesen választják azokat a vállatokat, akik bátran használják a humort kommunikációjukban.

Tovább...
Megújul a Széchenyi Kártya Program

Megújul a Széchenyi Kártya Program

Augusztustól igényelhető a Széchenyi Kártya Program Max, aminek köszönhetően ismét segítséghez juthatnak a kis- és középvállalkozások. A program különböző hiteltermékeket biztosít.

Tovább...
Milyen székhelyszolgáltatást érdemes választani?

Milyen székhelyszolgáltatást érdemes választani?

Minden vállalkozásnak kötelező székhelyet megjelölnie az alapításkor. Sokan választják székhelyszolgáltatás igénybevételét, mert nem szeretnének vagy nincs is lehetőségük arra, hogy saját maguk tegyenek eleget ezen feladatoknak. Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni székhelyszolgáltató kiválasztásánál?

Tovább...