< Vissza

Cégalapítás - gyakorlati kérdések és válaszok

2016-10-04 09:31:31
Mi cégalapítás menetrendje?
A cégalapításhoz ügyvéd által készített alapító okirat, vagy társasági szerződés és aláírásminta (aláírási címpéldány) kell. A társasági szerződésnek tartalmaznia kell a cég által végezni kívánt tevékenységek listáját. A létesítő okiratot a cégbírósághoz kell benyújtani. Mindkét cégforma (Bt, Kft) esetén kell egy vezető tisztségviselő ( Bt.- beltag , Kft.- ügyvezető) és mindkét cégforma esetén igazolni kell a székhely használatának jogosságát. Ezek után 30 napon belül a székhely szerinti illetékes bíróságnál be kell jelenteni a társaság alapítását, a bejelentés után rövid határidőn belül megérkezik a cégbejegyző végzés elektronikus úton, az új cég adataival (adószám, cégjegyzékszám, statisztikai számjel, esetleges közösségi adószám). A következő lépés a bankszámla nyitás, 8 napon belül bankszámlát kell nyitni, és arra a társasági szerződésben (alapító okiratban) írt mértékű törzstőkét kell befizetni.
 
Mennyi időt vesz igénybe a bejegyzési eljárás?
A cégalapítás ügyintézése, ha minden szükséges irat rendelkezésre áll 1-1,5 óra, a cég bejegyzése cégbíróság hatásköre általában 4-12 munkanapot vesz igénybe (ha az bíróság részére történő illeték időben kerül befizetésre).
 
Betéti társaság (Bt.) alapítása
Betéti társaság alapításához legalább két tag szükséges, egy beltag és egy kültag; egy személyes Bt. nincs. A beltag a társaság működéséért teljes vagyonával, korlátlanul felelős, a kültag csak a társasági szerződésben vállalt vagyoni betétje szolgáltatására köteles, a társaság kötelezettségeiért azonban nem felel.
 
Bt. tevékenységi köre
Bt. alapításnál elegendő feltüntetni a fő tevékenységi kört, ám ezek mellett lehetőség van más olyan tevékenységet is megjelölni, melyek a főtevékenységgel rokonok. A Bt. emellett folytathat minden olyan tevékenységet, mely nem tilos vagy engedélyköteles.

Bt. induló tőkeigénye
A Bt. legegyszerűbb gazdasági társaságforma, a társaság tagjai törzsbetétjükkel hozzák létre, az összeg nincs konkrétan meghatározva, akár 1 forinttal is lehet alapítani. Bt. képviseletre jogosult tagjai A társaság üzletvezetésére mindegyik tag jogosult, akik mindegyike önállóan vagy együttesen járhat el.
 
Mennyibe kerül egy Bt. alapítása?
1.) cégbejegyzési illeték díja 25.000 Ft 2.) az ügyvédi költség díja 15.000 Ft-tól 3.) a székhelyül megjelölt ingatlan tulajdonlapjának ellenőrzése 4.) cég bélyegző készítés - Logosz csomagajánlat tartalmazza Logosz cégcsoport ajánlatai itt érhetőek el: http://logosz-studio.com/69/Cégala...

Korlátolt Felelősségű Társaság (Kft.) alapítása
Kft. alapítható egy vagy több taggal. Egyszemélyes Kft.-t akkor érdemes alapítani, ha az alapító személyesen végez olyan vállalkozási tevékenységet, amelynek alacsony a költségigénye. A Kft. nagy előnye a Bt.vel szemben, hogy a vállalkozás tulajdonosainak anyagi felelőssége csak a cégben lévő tulajdonrészük erejéig terjed, azaz nem teljes körű.
 
Kft. tevékenységi köre
A társasági szerződésben elég csak a főtevékenységet meghatározni és valamennyi gyakorolni kívánt tevékenységet be kell jegyezni a cégjegyzékbe. A társaság ezeken túlmenően is folytathat minden olyan tevékenységet, amely nem tilos, illetve nem korlátozott. (pl. engedélyköteles).
 
Kft. induló tőkeigénye
Egyszemélyes kft alapításakor a cégbírósághoz történő benyújtás előtt elegendő csupán a tőke bizonyos részét (pl. 100.000.- Ft-ot) a társaság rendelkezésére bocsátani, míg a fennmaradó részt (tehát további 2,9 millió forintot) 2017 márciusig kell beszolgáltatni. Többszemélyes kft. esetén 2014. március 15-től a törzstőke nem lehet kevesebb 3 millió forintnál!
 
Kft. ügyvezető felelőssége
A vezető tisztségviselő a cégnek okozott károkért, a szerződésszegéssel okozott kárért való felelősség szabályai szerint felel a céggel szemben. A teljes vagyoni felelőssége az általa képviselt céggel szemben van.
 
Mennyibe kerül egy Kft. alapítása?
1.) cégbejegyzési illeték díja : 50 000 Ft 2.) JÜB (Jogügyletek Biztonságát Erősítő Adatszolgáltatási Keretrendszer) lekérdezés díja: 1.700 Ft / fő (minden azonosítandó személynek fizetnie kell – mindenkinek, aki aláír) Logosz cégcsoport ezt a díjat átvállalja 3.) tulajdoni lap díja az ingatlan (székhely, telephely, fióktelep után is) tulajdoni lapjának ellenőrzése - Logosz cégcsoport ezt a díjat átvállalja Logosz cégcsoport ajánlatai itt érhetőek el: http://logosz-studio.com/69/Cégala...

Ezt a bejegyzést 2016-10-04 09:31:31 küldték a Cégalapítás kategóriába. Ide írhatsz emailt.