< Vissza

Hogy lehet egy szerződést cégszerűen aláírni, mitől lesz egy aláírás cégszerű?

2017-07-14 12:15:40

Aki egy céget képvisel, rendelkezik ügyvéd által készített "Aláírási mintával" vagy közjegyző által készített "Aláírási címpéldánnyal" (röviden aláírási mintával). A kettő közötti különbségbe most ne menjünk bele, a képviseletre jogosultságot mindkettő hitelesen igazolja,  a céges szerződések mögé ezen dokumentumokból egyet be szoktak csatolni.

A cégszerű aláírás: a társasági szerződésben, a cég hivatalos képviseletére jogosult személynek a cég nevében, az aláírási címpéldányban foglaltak szerint, vagy a cégjegyzésre jogosult személy meghatalmazása alapján teljesített aláírása, amely a cég előírt, előnyomott, illetve nyomtatott neve alá történő aláírással történik. Ha egy szerződés végén van egy pontozott vonal, alatta a "megrendelő" szó, és Ön fölötte aláír – de nem szerepel nyomtatott betűvel a név, az nem cégszerű aláírás. Vagy eleve odanyomtatják a cég nevét, és Ön az alatt/fölött ír alá, vagy egy helyes adatokat tartalmazó cégbélyegzőt nyomhat aláírása alá / fölé (ahogyan aláírás-mintája rendelkezik erről). Enélkül az aláíró a céges szerződést természetes személyként írja alá, és az akár semmisnek is tekinthető.
Nem szabad a cégbélyegzőt az aláírás közepébe nyomni, mert az az aláírás nem cégszerű. Fontos, hogy a cégbélyegzőn a fent említettek szerint a cég neve szabályosan szerepeljen!

Képtalálat a következőre: „aláírási címpéldány”

Ezt a bejegyzést 2017-07-14 12:15:40 küldték a Cégalapítás kategóriába. Ide írhatsz emailt.