Blog

Hasznos információk cég eladáshoz

Frissítve: 2019-03-12

Cég adásvételhez számos okvezethet: tényleges gazdasági tevékenységgel már nem foglalkozik a cég (Ebben az esetben is költségek terhelik a céget, ezért a cég fenntartása helyett gazdaságilag kedvezőbb a cég eladása. ), megvalósult a cél amiért a cég létrehozása megtörtént, a cég olyan mértékben fejlődik, amelyet a jelenlegi tulajdonosok már nem bírnak finanszírozni, személyes okok

Tovább olvasom

Cég megszűnésének módjai

Frissítve: 2019-03-12

Gazdasági társaságok megszűnésének több oka is lehet: Határozott időtartamra lett létrehozva a társaság, és ez az időtartam letelt (létesítő okirat tartalmazza), tagok elhatározzák a jogutód/jogutód nélküli megszűntetést, arra jogosult szerv megszünteti, többszemélyes társaság tagjainak létszáma 1 főre csökken.

Tovább olvasom

Hogy lehet egy szerződést cégszerűen aláírni, mitől lesz egy aláírás cégszerű?

Frissítve: 2019-03-12

Cégjegyzésnek hívjuk azt a jogot, ami a cég írásbeli képviseletére vonatkozik. Az aláírási mintát, ami szerint a cégszerű aláírást végre kell hajtani vagy a közjegyző rögzíti az aláírási címpéldányban, vagy az ügyvéd dokumentálja az aláírás mintában. Ezek tartalmazzák pontosan, hogy a cégszerű aláírásnak milyen formai követelményeknek kell megfelelnie.

Tovább olvasom

Székhely otthon vagy székhelyszolgáltatón keresztül

Közzétéve: 2018-06-21

Cégalapításkor kötelező kijelölni egy székhelyet és a központi ügyintézés helyét. A székhely a cég bejegyzett irodája, tehát az a hely, ahol az adminisztratív jellegű tevékenységek folynak.

Tovább olvasom

Jön a cégkapu

Közzétéve: 2017-08-28

2018. január 1.-től a cégek és az adóhatóság közötti kapcsolattartás egyik legfontosabb eszköze lesz a cégkapu, melyre 2017. augusztus 31-ig kötelező regisztrálni.

Tovább olvasom

Cégalapítás-gyakori kérdések és válaszok

Közzétéve: 2016-10-04

Vállalkozás indítása előtt sok szempontot kell figyelembe venni, nem elegendő azt tudni mit szeretnénk csinálni, hanem, hogy mindezt hogyan akarjuk megvalósítani. Ehhez kell megtalálni a vállalkozás megfelelő jogi formáját, és ki kell választani a számunkra vélhetően legkedvezőbb adózási módot. A leggyakoribb cégformák a betéti társaság (Bt.) és a korlátolt felelősségű társaság (Kft.) Általánosságban elmondható, hogy Bt.-t kisebb tőkeigényű (akár 5000 Ft tőkével is alapítható), alacsonyabb kockázatú, családi jellegű vállalkozások esetén érdemesebb választani. Kft. alapítása már komolyabb tőkét igényel (2017 márciusától Kft.-t alapítani csak 3 millió Ft törzstőkével lehetséges), magasabb kockázatú vállalkozási forma.

Tovább olvasom

A székhely és a központi ügyintézés helye

Közzétéve: 2016-09-28

Az esetek többségében a cég székhelye egyúttal az a hely is, ahol a cég fő működése zajlik. Azonban a törvény lehetőséget biztosít arra, hogy a társaság székhelye és a központi ügyintézés helye más legyen, ebben az esetben a létesítő okiratban és a cégjegyzékben a központi ügyintézés helyét is fel kell tüntetni. Székhelyszolgáltatás szempontjából érdemes a székhely és a központi ügyintézés fogalmainak tisztázása.

Tovább olvasom

Mit jelent és miért jó a székhelyszolgáltatás?

Közzétéve: 2016-09-27

A törvényi előírás szerint a cég székhelye a cég bejegyzett irodája. A bejegyzett iroda a cég levelezési címe, az a hely, ahol a cég üzleti és hivatalos iratainak átvétele, érkeztetése, őrzése, rendelkezésre tartása, valamint ahol a külön jogszabályban meghatározott, a székhellyel összefüggő kötelezettségek teljesítése történik

Tovább olvasom