A székhely fogalma: mit takar pontosan és mit érdemes tudni róla?

A székhely fogalma: mit takar pontosan és mit érdemes tudni róla?

A székhely fogalma egyetlen rutinos vállalkozó számára sem ismeretlen. A leendő vállalkozók azonban gyakran nincsenek tisztában azzal, mit is jelent pontosan a székhely, miért nélkülözhetetlen a vállalkozásindításhoz, és miért nem azonos a telephely fogalmával.

Ebben a bejegyzésben megmutatjuk a legfontosabb tudnivalókat a témával kapcsolatban, és azt is megtudhatja, mi a teendő, ha nem rendelkezik saját ingatlannal, amit vállalkozása székelyeként megjelölhetne.

A székhely fogalma: a legfontosabb tudnivalók

A székhely fogalma olyan kérdés, amelyet konkrét jogszabályok határoznak meg. Ezek értelmében az adott vállalkozás bejegyzett irodájaként tekinthetünk rá. Az a hivatalos cím, amelyet a jogi dokumentumokban és az állami nyilvántartásokban meg kell adni. Emellett a cég levelezési címe, melyen az üzleti és hivatalos dokumentumok átvétele, érkeztetése, őrzése, rendelkezésre bocsátása történik.

Fontos tudni, hogy székhellyel minden vállalkozásnak rendelkeznie kell, legyen szó akár egyéni vállalkozásról, akár gazdasági szervezetről. Amennyiben ez a feltétel nem teljesül, üzleti tevékenység sem végezhető.

Mi lehet egy vállalkozás székhelye?

Egy újonnan induló vállalkozásnak a székhelye megválasztása során három lehetősége van. A cím lehet saját vagy bérelt ingatlan, illetve az általunk kínált székhelyszolgáltatás is igénybe vehető.

Bérelt ingatlant kizárólag akkor jelölhetünk meg, ha rendelkezünk az ehhez szükséges, tulajdonostól származó nyilatkozattal. Saját ingatlan esetén pedig otthonunkat is választhatjuk székhelyként. Érdemes azonban tudni, hogy ez amennyire egyszerűnek hangzik, annyi kellemetlenséggel járhat.

Egyrészt azért, mert biztosítanunk kell a hivatalos iratok és levelek érkezésével, fogadásával járó feltételeket: azaz munkaidőben fontos, hogy valaki mindig otthon tartózkodjon. Másrészt könnyen megeshet, hogy egy hatósági ellenőrzés megzavarja az otthon nyugalmát, amit általában senki sem szeretne.

Miben más a telephely?

A telephely egy olyan, fizikailag körülhatárolt hely, ahol egy vállalkozás huzamosabb ideig gazdasági tevékenységet folytat. Fontos tudni, hogy habár a székhely és a telephely megegyező lehet, az utóbbi nem helyettesítheti az elsőt, és nem feltétele a működésnek.

Egy vállalkozás ezenfelül több telephellyel is rendelkezhet, akár több településen, vagy más- más országban is. Azonban csak egyetlen székhelye lehet.

Miért jó döntés a székhelyszolgáltatás?

A székhelyszolgáltatás mind az egyéni vállalkozók, mind a gazdasági társaságok számára rengeteg előnnyel jár. Egyrészt az igénybevételével nincs szükségünk saját vagy bérelt ingatlanra, így sokat spórolhatunk. Másrészt pedig az otthonunk nyugalmát sem kell feláldoznunk.

A székhelyszolgáltatók ezenfelül minden olyan feladatot elvégeznek helyettünk, ami a hivatalos levelek fogadásával és iktatásával kapcsolatos. Az adminisztrációs terhekkel sem kell tehát törődnünk, illetve a hatósági ellenőrzések miatt sem kell aggódnunk. Amennyiben a székhelyszolgáltatás felkeltette érdeklődését, a blogunkon sok informatív cikket olvashat a témával kapcsolatban.

Végül érdemes tudni, hogy vállalkozásunk székhelyét bárhol az országon belül megválaszthatjuk. Ez azért is előnyös, mert bizonyos településeken a vállalkozásoknak nem kell iparűzési adót fizetniük, ilyen módon sokat spórolhatunk, különösen, ha nagy árbevétellel dolgozunk.

Amennyiben további kérdései lennének a témában, vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink bármelyikén.

  • Budapesti irodák

    Székhelyszolgáltatás országos lefedettséggel, az aktuális törvényi előírásoknak maximálisan megfelelve. Válasszon minket és tudja megbízható helyen cége székhelyét.

    Tovább...
  • Vidéki irodák

    Országosan 9 ügyvéddel állunk ügyfeleink rendelkezésére. Cégalapítás, módosítás, adásvétel során ingyenes tanácsadással várjuk ügyfeleinket.

    Tovább...

Népszerű ajánlataink

  • HA NINCS MÉG CÉGE!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év

    HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

    71.800 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA NINCS MÉG CÉGE!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év

    HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

    97.780 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA VAN MÁR CÉGE!

    Székhelyszolgáltatás 1/2 év

    HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

    Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

    45.880 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA VAN MÁR CÉGE!

    Székhelyszolgáltatás 1 év

    HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

    Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

    69.640 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM

Érdemes elolvasni még

KATA vállalkozás indítása

KATA vállalkozás indítása

A kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA) igen népszerű, hiszen a kisadózók számára az egyéb adóformákhoz viszonyítva kedvező lehetőséget kínál. Cikkünkben összeszedtük a KATA vállalkozás indításához szükséges tudnivalókat, valamint a legfontosabb információkat a KATA adózási formáról.

Hogyan módosítható egy vállalkozás székhelye?

Hogyan módosítható egy vállalkozás székhelye?

Könnyen előfordulhat, hogy egy vállalkozás székhelye megváltozik. Ennek oka lehet egy egyszerű költözés vagy a cég növekedése is. Szerencsére a székhely módosítása nem bonyolult folyamat, azonban érdemes tudni, hogy több adminisztratív lépést is igényel.

Ebben a cikkben megmutatjuk azt, hogyan módosítható egy vállalkozás székhelye lépésről lépésre gyorsan és egyszerűen. Valamint azt is, hogy hogyan kerülhető el, hogy cégünk székhelyét túlságosan gyakran kelljen megváltoztatnunk.

Miért érdemes jó könyvelőt választani?

Miért érdemes jó könyvelőt választani?

A jó könyvelő olyan szolgáltatásokat nyújt, amelyek hozzájárulnak egy vállalkozás gördülékeny működéséhez. Az adóbevallás pontos és időben történő elkészítésén kívül még számos ügyben segít.

Egyéni vállalkozó székhelye: hova érdemes bejelenteni?

Egyéni vállalkozó székhelye: hova érdemes bejelenteni?

A vállalkozói lét egyik fontos döntése a székhely megválasztása. Egy egyéni vállalkozó székhelye szerencsére akár saját tulajdonú ingatlan is lehet, azonban a döntés előtt érdemes elgondolkodni a további két népszerű megoldáson, a bérlésen, illetve a székhelyszolgáltatáson is.

Az alábbiakban ezeket a lehetőségeket fogjuk egy kicsit közelebbről is megvizsgálni. Valamint megmutatjuk azt, hogy melyik opció milyen előnyökkel, illetve hátrányokkal rendelkezik a leendő vállalkozók számára.

További bejegyzések...