A székhely fogalma: mit takar pontosan és mit érdemes tudni róla?

A székhely fogalma: mit takar pontosan és mit érdemes tudni róla?

A székhely fogalma egyetlen rutinos vállalkozó számára sem ismeretlen. A leendő vállalkozók azonban gyakran nincsenek tisztában azzal, mit is jelent pontosan a székhely, miért nélkülözhetetlen a vállalkozásindításhoz, és miért nem azonos a telephely fogalmával.

Ebben a bejegyzésben megmutatjuk a legfontosabb tudnivalókat a témával kapcsolatban, és azt is megtudhatja, mi a teendő, ha nem rendelkezik saját ingatlannal, amit vállalkozása székelyeként megjelölhetne.

A székhely fogalma: a legfontosabb tudnivalók

A székhely fogalma olyan kérdés, amelyet konkrét jogszabályok határoznak meg. Ezek értelmében az adott vállalkozás bejegyzett irodájaként tekinthetünk rá. Az a hivatalos cím, amelyet a jogi dokumentumokban és az állami nyilvántartásokban meg kell adni. Emellett a cég levelezési címe, melyen az üzleti és hivatalos dokumentumok átvétele, érkeztetése, őrzése, rendelkezésre bocsátása történik.

Fontos tudni, hogy székhellyel minden vállalkozásnak rendelkeznie kell, legyen szó akár egyéni vállalkozásról, akár gazdasági szervezetről. Amennyiben ez a feltétel nem teljesül, üzleti tevékenység sem végezhető.

Mi lehet egy vállalkozás székhelye?

Egy újonnan induló vállalkozásnak a székhelye megválasztása során három lehetősége van. Acím lehet saját vagy bérelt ingatlan, illetve az általunk kínált székhelyszolgáltatás is igénybevehető.

Bérelt ingatlant kizárólag akkor jelölhetünk meg, ha rendelkezünk az ehhez szükséges,tulajdonostól származó nyilatkozattal. Saját ingatlan esetén pedig otthonunkat is választhatjukszékhelyként. Érdemes azonban tudni, hogy ez amennyire egyszerűnek hangzik, annyikellemetlenséggel járhat.

Egyrészt azért, mert biztosítanunk kell a hivatalos iratok és levelek érkezésével, fogadásával járó feltételeket: azaz munkaidőben fontos, hogy valaki mindig otthon tartózkodjon. Másrészt könnyen megeshet, hogy egy hatósági ellenőrzés megzavarja az otthon nyugalmát, amit általában senki sem szeretne.

Miben más a telephely?

A telephely egy olyan, fizikailag körülhatárolt hely, ahol egy vállalkozás huzamosabb ideig gazdasági tevékenységet folytat. Fontos tudni, hogy habár a székhely és a telephely megegyező lehet, az utóbbi nem helyettesítheti az elsőt, és nem feltétele a működésnek.

Egy vállalkozás ezenfelül több telephellyel is rendelkezhet, akár több településen, vagy más- más országban is. Azonban csak egyetlen székhelye lehet.

Miért jó döntés a székhelyszolgáltatás?

A székhelyszolgáltatás mind az egyéni vállalkozók, mind a gazdasági társaságok számára rengeteg előnnyel jár. Egyrészt az igénybevételével nincs szükségünk saját vagy bérelt ingatlanra, így sokat spórolhatunk. Másrészt pedig az otthonunk nyugalmát sem kell feláldoznunk.

A székhelyszolgáltatók ezenfelül minden olyan feladatot elvégeznek helyettünk, ami a hivatalos levelek fogadásával és iktatásával kapcsolatos. Az adminisztrációs terhekkel sem kell tehát törődnünk, illetve a hatósági ellenőrzések miatt sem kell aggódnunk. Amennyiben a székhelyszolgáltatás felkeltette érdeklődését, a blogunkon sok informatív cikket olvashat a témával kapcsolatban.

Végül érdemes tudni, hogy vállalkozásunk székhelyét bárhol az országon belül megválaszthatjuk. Ez azért is előnyös, mert bizonyos településeken a vállalkozásoknak nem kell iparűzési adót fizetniük, ilyen módon sokat spórolhatunk, különösen, ha nagy árbevétellel dolgozunk.

Amennyiben további kérdései lennének a témában, vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink bármelyikén.

Érdemes elolvasni még

Saját vállalkozás indítása a NAV segítségével

Saját vállalkozás indítása a NAV segítségével

Hogyan kell céget alapítani? Hogyan lehet vállalkozást indítani egyszerűen, a legkevesebb hibával? A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a cégalapítás támogatására hozta létre Mentor Programját, melynek során saját cég alapítása után nyújtanak segítséget vállalkozó szellemű cégtulajdonosoknak.

Tovább...
Mi az, amit a kapcsolt vállalkozásokról tudni érdemes?

Mi az, amit a kapcsolt vállalkozásokról tudni érdemes?

A kapcsolt viszony megállapítása a vállalkozásoknál közel sem egyszerű feladat, a személyes kapcsolatokon túl vizsgálni szükséges az üzleti kapcsolatot is. Külső szemlélő akár két olyan vállalkozásról is hiheti, hogy kapcsolt, ami a törvény szerint nem az.

Tovább...
Startup cég alapítása

Startup cég alapítása

Egy startup cég alapítása technikailag nem különbözik más cégformák esetében történő cégalapítástól. Mégis speciális és egyedi egy ilyen cég létrehozása, indítása. Olvassa el cikkünkben az erről szóló részleteket!

Tovább...
Székhelyszolgáltatás árak

Székhelyszolgáltatás árak

Feltétlenül szükséges székhelyszolgáltatást igénybe venni? Megéri egyáltalán? Van székhelyszolgáltatás olcsón? Mennyibe kerülnek a székhelyszolgáltatás árak? A székhelyszolgáltatás budapesti árak magasabbak, mint a vidékiek? Ha ilyen és ehhez hasonló kérdések foglalkoztatják olvassa el cikkünket!

Tovább...