A munka egészségkárosító hatásai - Mire érdemes odafigyelni?


A munka egészségkárosító hatásai - Mire érdemes odafigyelni?

Egyes betegségek gyakrabban előfordulnak bizonyos munkakörökben. Mire érdemes odafigyelni? Cikkünk összefoglalja a legjellemzőbb problémákat és azok esetleges megoldásait!

Az Eurostat az Európai Unión belül országonként mérte fel azon betegségeket, amik a munkával hozhatók kapcsolatba. A betegségek közül mind az Unióban, mind pedig Magyarországon az alábbiak a leggyakoribbak: váz-és izomrendszeri rendellenességek, szív- és érrendszeri betegségek, mentális betegségek. Jellemző még az Unió tagállamain belül a fejfájás és migrén, viszont a felmérés szerint ez a magyarokat kis mértékben érinti.

Amennyiben a magyarországi adatokat vizsgáljuk azok között, akik munkahellyel kapcsolatos egészségügyi problémáról számoltak be, az alábbiak szerint oszlanak meg százalékosan a betegség típusai:

  • váz- és izomrendszeri megbetegedések 60,4% (Uniós átlag: 60,1%)
  • szív- és érrendszeri betegségek 12,3 % (Uniós átlag: 3,3%)
  • mentális betegségek 9,3% (Uniós átlag: 18,6%)
  • légzőszervi betegségek 6% (Uniós átlag: 3%)
  • emésztőrendszeri betegségek 3,3 % (Uniós átlag: 1,5%)
  • fertőző betegségek 2,1% (Uniós átlag: 1,4%)
  • fejfájás, migrén 1,9 % (Uniós átlag: 6,7%)
  • egyéb betegségek 4,7% (Uniós átlag: 5,4%)

A leggyakoribb probléma a váz- és izomrendszeri megbetegedés, ami kialakulhat akár túlterhelésből kifolyólag, de ugyanúgy a monoton, ismétlődő munkafolyamatoktól is, illetve a nem helyes testtartástól. Itt lehet gondolni kéz-, kar-, vállizmokra, a gerinc betegségeire, ínhüvelygyulladásra, csontrendszert és az izmok idegeit érintő elváltozásokra.

Vannak munkakörök, amikhez „tipikus” betegségeket lehet társítani. Például az irodisták a sok ülés miatt gyakran gerincbántalmaktól szenvednek, azok, akik a tenyerükkel végzik el a munka nagy részét (lehet ez gépelés, de fagylalt adagolás is) sokszor szenvednek ínhüvelygyulladástól.

A gerincproblémákkal küzdőknek érdemes lehet akár gyógytornász segítségét is igénybe venni, illetve munkavégzés közben végezhető gyakorlatokat alkalmazni. Szintén hasznos lehet tornásztatni végtagjait abban az esetben, ha azok túlterheltségnek, monotonitásnak vannak kitéve. Egyéni megoldásokért mindenképp érdemes szakemberhez fordulni!

A szív és érrendszeri betegségek sok esetben a túlsúllyal és a folyamatos stresszel állnak összefüggésben. Az Európai Unió átlagához képest a magyar dolgozók közel négyszerese küzd ilyen fajta megbetegedésekkel. Ha folyamatos stressz éri munkahelyén, mindenképp érdemes megkeresni gyökerét, majd ennek megszüntetésének módját. Amennyiben a stressz nem szűnik meg, úgy a munkahelyváltáson is érdemes elgondolkozni, hiszen hosszútávon a dolgozó egészsége forog kockán.

Szintén a stressz által alakulhatnak ki a mentális betegségek is. Ezalatt a szorongásra, depresszióra és kiégésre is lehet gondolni. Bár az Uniós átlaghoz képest a magyar dolgozók kisebb arányban érintettek a mentális megbetegedésekben, egyre inkább tapasztalható a korai kiégés és a depresszió jelei a munkavállalóknál.

Az egészséges munkakörnyezet kialakítása a munkavállaló és a munkáltató feladata is, hiszen hosszútávon így lehet produktív a közös munka. Amennyiben a munkahelyi betegségek egyikét tapasztalja magán, esetleg alkalmazottján érdemes külső segítséget is igénybe venni annak megoldásához!

Forrás: penzcentrum.hu

Érdemes elolvasni még

Nonprofit cégalapítás

Nonprofit cégalapítás

A gazdasági társaságok alapvető jellemvonása közé tartozik az, hogy gazdasági haszonszerzés céljára jönnek létre, azaz legfőbb céljuk a profit megszerzése. Nonprofit cégalapításról akkor beszélünk, amikor olyan gazdasági társaság jön létre, amelyeknek nem ez jelenti a legfőbb motivációt, hanem valamilyen más cél érdekében szerveződnek. A leggyakoribb ezek közül a nonprofit Kft. alapítása.

Tovább...
Közeledik a 4 napos munkahét?

Közeledik a 4 napos munkahét?

A járvány egyik hozadéka - bár több ország ezelőtt is kísérletezett vele - hogy a cégek rövidítették az 5 napos munkahetet 4-re. Az alternatív munkavégzések egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, hiszen nem csak a környezetünk megóvása az egyetlen pozitív hozadékuk.

Tovább...
Humorral a vásárlókért

Humorral a vásárlókért

A humor, mint eszköz, nem csak a magánéletben lehet hasznos, hanem a cégek életében is, hiszen a vásárlók szívesen választják azokat a vállatokat, akik bátran használják a humort kommunikációjukban.

Tovább...