A munka egészségkárosító hatásai - Mire érdemes odafigyelni?

A munka egészségkárosító hatásai - Mire érdemes odafigyelni?

Egyes betegségek gyakrabban előfordulnak bizonyos munkakörökben. Mire érdemes odafigyelni? Cikkünk összefoglalja a legjellemzőbb problémákat és azok esetleges megoldásait!

Az Eurostat az Európai Unión belül országonként mérte fel azon betegségeket, amik a munkával hozhatók kapcsolatba. A betegségek közül mind az Unióban, mind pedig Magyarországon az alábbiak a leggyakoribbak: váz-és izomrendszeri rendellenességek, szív- és érrendszeri betegségek, mentális betegségek. Jellemző még az Unió tagállamain belül a fejfájás és migrén, viszont a felmérés szerint ez a magyarokat kis mértékben érinti.

Amennyiben a magyarországi adatokat vizsgáljuk azok között, akik munkahellyel kapcsolatos egészségügyi problémáról számoltak be, az alábbiak szerint oszlanak meg százalékosan a betegség típusai:

  • váz- és izomrendszeri megbetegedések 60,4% (Uniós átlag: 60,1%)
  • szív- és érrendszeri betegségek 12,3 % (Uniós átlag: 3,3%)
  • mentális betegségek 9,3% (Uniós átlag: 18,6%)
  • légzőszervi betegségek 6% (Uniós átlag: 3%)
  • emésztőrendszeri betegségek 3,3 % (Uniós átlag: 1,5%)
  • fertőző betegségek 2,1% (Uniós átlag: 1,4%)
  • fejfájás, migrén 1,9 % (Uniós átlag: 6,7%)
  • egyéb betegségek 4,7% (Uniós átlag: 5,4%)

A leggyakoribb probléma a váz- és izomrendszeri megbetegedés, ami kialakulhat akár túlterhelésből kifolyólag, de ugyanúgy a monoton, ismétlődő munkafolyamatoktól is, illetve a nem helyes testtartástól. Itt lehet gondolni kéz-, kar-, vállizmokra, a gerinc betegségeire, ínhüvelygyulladásra, csontrendszert és az izmok idegeit érintő elváltozásokra.

Vannak munkakörök, amikhez „tipikus” betegségeket lehet társítani. Például az irodisták a sok ülés miatt gyakran gerincbántalmaktól szenvednek, azok, akik a tenyerükkel végzik el a munka nagy részét (lehet ez gépelés, de fagylalt adagolás is) sokszor szenvednek ínhüvelygyulladástól.

A gerincproblémákkal küzdőknek érdemes lehet akár gyógytornász segítségét is igénybe venni, illetve munkavégzés közben végezhető gyakorlatokat alkalmazni. Szintén hasznos lehet tornásztatni végtagjait abban az esetben, ha azok túlterheltségnek, monotonitásnak vannak kitéve. Egyéni megoldásokért mindenképp érdemes szakemberhez fordulni!

A szív és érrendszeri betegségek sok esetben a túlsúllyal és a folyamatos stresszel állnak összefüggésben. Az Európai Unió átlagához képest a magyar dolgozók közel négyszerese küzd ilyen fajta megbetegedésekkel. Ha folyamatos stressz éri munkahelyén, mindenképp érdemes megkeresni gyökerét, majd ennek megszüntetésének módját. Amennyiben a stressz nem szűnik meg, úgy a munkahelyváltáson is érdemes elgondolkozni, hiszen hosszútávon a dolgozó egészsége forog kockán.

Szintén a stressz által alakulhatnak ki a mentális betegségek is. Ezalatt a szorongásra, depresszióra és kiégésre is lehet gondolni. Bár az Uniós átlaghoz képest a magyar dolgozók kisebb arányban érintettek a mentális megbetegedésekben, egyre inkább tapasztalható a korai kiégés és a depresszió jelei a munkavállalóknál.

Az egészséges munkakörnyezet kialakítása a munkavállaló és a munkáltató feladata is, hiszen hosszútávon így lehet produktív a közös munka. Amennyiben a munkahelyi betegségek egyikét tapasztalja magán, esetleg alkalmazottján érdemes külső segítséget is igénybe venni annak megoldásához!

Forrás: penzcentrum.hu

Érdemes elolvasni még

Hatalmas támogatás a vállalkozást indító nők számára

Hatalmas támogatás a vállalkozást indító nők számára

Nőként nem mindig egyszerű érvényesülni a vállalkozások világában, hiszen javarészt a férfiak dominálnak. Nehéz megtalálni az egyensúlyt a karrier és a család között, viszont egyre inkább növekszik a nők szerepe a gazdasági életben. Május 22-ig van lehetőség pályázni egy nőket segítő programba, melynek segítségével lehetséges a vállalkozás indítása önerő nélkül is!

Tovább...
Székhely otthon vagy székhelyszolgáltatón keresztül

Székhely otthon vagy székhelyszolgáltatón keresztül

Cégalapításkor kötelező kijelölni egy székhelyet és a központi ügyintézés helyét. Székhelynek választható a vállalkozó otthona, egy olyan ingatlan, ami a cég tulajdonában van, vagy annak használati jogával él. Természetesen mindegyik verziónak megvan a maga előnye és hátránya.

Tovább...
KATA vállalkozás indítása

KATA vállalkozás indítása

A kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA) igen népszerű, hiszen a kisadózók számára az egyéb adóformákhoz viszonyítva kedvező lehetőséget kínál. Cikkünkben összeszedtük a KATA vállalkozás indításához szükséges tudnivalókat, valamint a legfontosabb információkat a KATA adózási formáról.

Tovább...
Betéti társaság alapítása

Betéti társaság alapítása

A leggyakrabban választott cégformák egyike a betéti társaság, közismertebb nevén a Bt. Népszerűsége abban rejlik, hogy ez a cégforma minimális törzstőkével, akár tízezer forinttal is megalapítható. Másik előnye, hogy alapítása történhet szerződésmintával, ezáltal a cég bejegyzése egy egyszerűsített cégbejegyzési eljárásban lefolytatható. Ha úgy dönt, hogy betéti társaság alapításába kezd, a továbbiakban részletesen megismerheti az eljárás menetét, feltételeket és a cégforma egyéb jellemzőit, amelyeket mindenképpen érdemes szem előtt tartania.

Tovább...