A székhely és a központi ügyintézés helye

A székhely és a központi ügyintézés helye

Az esetek többségében a cég székhelye egyúttal az a hely is, ahol a cég fő működése zajlik. Azonban a törvény lehetőséget biztosít arra, hogy a társaság székhelye és a központi ügyintézés helye más legyen.

Székhelyszolgáltatás szempontjából érdemes a székhely és a központi ügyintézés fogalmainak tisztázása. A cég székhelye a cég bejegyzett irodája, az a hely ahol a cég leveleinek és iratainak átvétele, érkeztetése, őrzése, rendelkezésre tartása történik.

Megfelelő megállapodás keretében a székhelyszolgáltató lesz jogosult átvenni a cég székhelyére érkezett hivatalos küldeményeket, illetve köteles tájékoztatni az ügyfelet a beérkezett levelekről.

„A cégnek a székhelyét cégtáblával kell megjelölnie.” A NAV előírás szerint minden cégnek kötelező székhelyét cégtáblával jelölni. A Logosz cégcsoport székhelyszolgáltatása mellett elkészíti és jól látható felületre helyezi el a cégtáblát.

A cégtörvény lehetőséget biztosít arra, hogy a cég fő működési helye a bejegyzett székhelytől elkülönüljön. Ez a hely a központi ügyintézés helye. Míg a székhelyen inkább az adminisztratív jellegű tevékenységek folynak, addig a központi ügyintézés helyén a történik a cég működésével összefüggő döntéshozatal, a cég irányítása, ügyvezetése - másképpen kifejezve, itt található a cég menedzsmentje.

A cég létesítő okirata úgy is rendelkezhet, hogy a cég székhelye egyben a központi ügyintézés (döntéshozatal) helye. Amennyiben a cég székhelye nem azonos a központi ügyintézés helyével, a központi ügyintézés helyét a létesítő okiratában és a cégjegyzékben fel kell tüntetni. (2006. évi V. törvény 7. § (1)

Érdemes elolvasni még

Vállalkozás indítása önerő nélkül

Vállalkozás indítása önerő nélkül

Vállalkozás indítása önerő nélkül elég nehéz, de nem lehetetlen. Vannak különböző lehetőségek, melyek segítségével lehetséges vállalkozás indítása önerő nélkül is. Ez függ a vállalkozás típusától is, de vannak különböző vállalkozás indítási pályázatok és támogatások is, amiket igénybe lehet venni.

Tovább...
Cégalapítás illeték

Cégalapítás illeték

Cégalapítás esetén számolnunk kell számos adminisztratív jellegű költséggel, mint például az ügyvédi munkadíj, a könyvelő honoráriuma, és az ügyintézés kapcsán felmerülő egyéb díjak. Jelen cikkben a cégalapítás illeték összegéről szeretnénk nyújtani egy általános összefoglalót, amely hasznos lehet az indulási költségek előzetes meghatározása során.

Tovább...
Székhelyszolgáltatás árak

Székhelyszolgáltatás árak

Feltétlenül szükséges székhelyszolgáltatást igénybe venni? Megéri egyáltalán? Van székhelyszolgáltatás olcsón? Mennyibe kerülnek a székhelyszolgáltatás árak? A székhelyszolgáltatás budapesti árak magasabbak, mint a vidékiek? Ha ilyen és ehhez hasonló kérdések foglalkoztatják olvassa el cikkünket!

Tovább...