A távmunkának vége?! Hogyan tovább?

A távmunkának vége?! Hogyan tovább?

A kormány a 2021. évi 82. számú Magyar Közlönyben megjelent rendeletben május 10.-től visszavonta a gazdaság szereplőinek arra való felkérését, hogy a vírushelyzet megfékezése miatt törekedjenek az otthoni munkavégzésre. A kormány tehát szívesen venné a munkavállalók visszatérését az irodákba, de vajon, hogy állnak ezzel a munkáltatók és a foglalkoztatottak?

A koronavírus terjedése lassul hazánkban, lassanként pedig minden visszatér a járvány előtt megszokotthoz. Nincs ez másképp a munkavégzés módjával sem. Az elmúlt időben egyre több felmérés vizsgálja a munkáltatók és a munkavállalók preferenciáit a flexibilis munkakörülményekre és munkaidőre vonatkozóan. Bizonyos felmérések szerint a home office-ban dolgozók nagy része nem szívesen térne vissza a teljes munkaidőben az irodába dolgozni. Az Ernst & Young Global Limited (EY) 16 országban készített felmérése alapján az irodában dolgozók jelentős részének (54%) a flexibilis munkavégzés lehetősége olyan fontossá vált, hogy a járványhelyzet vége után ennek megszűnése akár új munkahely keresésére is sarkallhatja őket. A rugalmas munkakörülményeket főleg az 1980 és 2000 között születettek jelölték meg jelentős szempontnak – úgy tűnik tehát, hogy a jövőben ennek biztosítása hozzájárulhat a munkahelyi fluktuáció csökkentéséhez. A munkahelyeknek érdemes figyelmet fordítani a munkavállalók ilyen irányú igényeire, hogy versenyképesek maradjanak a piacon.

A távmunka, home office sokaknak jelentett korábban nem várt előnyöket. Az EY felmérése szerint a dolgozók közel fele (48%) értékelte úgy, hogy javult a vállalati kultúra a vírushelyzet alatt. A GKI Gazdaságkutató Zrt. reprezentatív felmérése szerint a jelenleg távmunkában dolgozóknak annyira bejött az otthoni munka, hogy negyedük egyáltalán nem tervez visszatérni az irodába a vírus lecsengése után sem, több mint a felük pedig maximum heti 2-3 napot fog az irodában tölteni. Az Urban Land Institute szerint a járvány előtt átlagosan heti 0,9 nap volt a távmunka aránya az irodában dolgozók között a munkahelyeken, a járvány után azonban ez megemelkedett 2,2 napra. A távmunkával nem csak a dolgozók, hanem a munkaadók is meg voltak elégedve. Az EY kutatása alapján a megkérdezett vezetők csupán 3% találkozott a távmunka negatív hatásaival, 63% szerint nem változott a munkavállalók teljesítménye, 22% szerint pedig kifejezetten javult.

A következő időszak feladata, hogy a munkáltatók és a munkavállalók kialakítsanak a megváltozott igényekhez igazodóan egy új gyakorlatot, a folyamatosan változó körülmények dacára megegyezzenek a munkavégzés feltételeiben. A home office népszerűbb lett és nagy arányban kedvező tapasztalatokkal járt. Ezen kívül nem tudható még, hogy eléri-e hazánkat a járvány negyedik hulláma, így a munkarend flexibilis kialakítása még fontosabb, mint valaha.

A home office, a rotációs munkarend és egyéb új megoldások kialakítása és tesztelése a legtöbb munkahelyen jelenleg is zajlik. A következő időszak a próbálgatások időszaka lesz…

Forrás: hvg.hu, ey.com, napi.hu, ado.hu

Érdemes elolvasni még

Offshore cég alapítása

Offshore cég alapítása

Offshore cég alapítása bár legtöbbször költségesebb, mint egy magyarországi cégalapítás, az adózási előnyök miatt azonban vannak, akiknek megéri.

Tovább...
Az egyéni vállalkozás előnyei és hátrányai

Az egyéni vállalkozás előnyei és hátrányai

Egy egyéni vállalkozás alapítása ma már egyszerű feladat, ami a digitalizációnak és az online piacok egyre nagyobb térnyerésének köszönhetően rendkívül jövedelmező is lehet. Nem véletlen, hogy sokan választják ezt a vállalkozási formát, ha szeretnék elindítani saját üzletüket. Az egyéni vállalkozói létnek a számos előny mellett azonban megvannak a maga kihívásai is. Most megmutatjuk hogy, mire érdemes odafigyelnie azoknak, akik úgy döntenek, hogy a siker érdekében ezt az utat választják.

Tovább...
Munka és egészség

Munka és egészség

Egészségük állapota nagyban befolyásolja a mindennapi életünket és az általános életminőségünket. Miért fontos az egészséges munkakörnyezet a munkavállalók és a vállalkozások számára egyaránt?

Tovább...