A vállalkozás indítás feltételei

A vállalkozás indítás feltételei

A saját vállalkozás indítása kellemes gondolat, főleg, ha valaki számos ötlettel és elképzeléssel rendelkezik. Azonban minden esetben alapos tervezést igényel, figyelembe kell venni a vállalkozás indítás feltételeit. Cikkünkben összeszedtük azokat a pontokat, amelyeket érdemes megfontolni, mielőtt saját vállalkozás indításába kezd.

Az ötlettől a megvalósításig

Bizonyára nem mondunk újat azzal, hogy az eredményesen működő vállalkozás kezdő feltételei közé tartozik az eredeti, izgalmas ötlet. Nem feltétlenül olyasmit kell kitalálni, ami jelenleg még nincs a piacon, forgalmazhat olyan terméket, vagy nyújthat olyan szolgáltatást, amit mások is – a lényeg az egyediségben rejlik. Mitől más a terméke, mint a versenytársaié? Mitől különlegesebb az Ön szolgáltatásunk? Mik azok a tulajdonságok, amelyek miatt Önt fogják választani? Ez lehet akár egy kedvezőbb csomagolás, egy megkapóbb üzenet, vagy valamilyen plusz szolgáltatás az alap szolgáltatás mellett. A lényeg: az ötlete legyen egyedi és izgalmas.

Ha már van egy jó ötlete, akkor kipipálhatja az első pontot a vállalkozás feltételeiről szóló listáján. Azonban a jó ötlet nem jelenti azt, hogy jól is fog működni a piacon. Érdemes piackutatást végezni, mielőtt belevág magán vállalkozás indításába. A piackutatást bízhatja profi cégre, de saját maga is utánanézhet például a Google Trends segítségével. Nincs más dolga, mint a trends.google.com oldalon beírni a termékéhez, vagy szolgáltatásához kapcsolódó legfontosabb kulcsszavakat, majd elindítani a keresést. Ezt követően a program egy grafikon segítségével szemlélteti az adott termék/szolgáltatás népszerűségét, akár több évre visszamenőleg is. Érdemes kipróbálni!

Ha a fenti két lépést megtette, akkor már jó úton halad a saját vállalkozás indításához vezető úton. A következő lépés az üzleti terv készítése. Az üzleti terv nélkülözhetetlen a vállalkozás indítás feltételei között, hiszen segítségével átláthatóvá válnak a vállalkozás életét érintő kérdések.

Az üzleti terv megalkotását követően elkezdheti kifejleszteni termékét, szolgáltatását és kialakíthatja értékesítési csatornáit.

Vágjon bele!

Ha a fentieken túl van, megfogalmazta egyedi ötletét, piackutatást végzett, üzleti tervet készített, nekilátott terméke vagy szolgáltatása kifejlesztésének és értékesítési csatornái kialakításának, akkor elindíthatja saját vállalkozását. Nézzük, mik a vállalkozás indítás feltételei!

Anyagiak

A vállalkozás indítása díj- és illetékmentes. Néhány tevékenységi kör végzéséhez be kell mutatni hatósági erkölcsi bizonyítványt, de évente 4 alkalommal ez is ingyenesen igényelhető.

Nélkülözhetetlen dokumentumok

A vállalkozás indításának feltételei közé tartozik a szükséges dokumentumok megléte. Minden esetben fel kell mutatni lakcímkártyát és személyi igazolványt, Ügyfélkapu hozzáférést (vagy amennyiben nem rendelkezik ilyennel, egy valós e-mail címet, amely segítségével létrehozható), a végezni kívánt tevékenységi körök Önálló vállalkozók tevékenységi jegyzéke (ÖVTJ) szerinti kódját és, amennyiben adott tevékenység végzéséhez feltétlenül szükséges, akkor a megfelelő képesítést igazoló okmányokat és az erkölcsi bizonyítványt.

Online ügyintézés

Az online ügyintézés segítségével egyszerűen és gyorsan túleshet a saját vállalkozás indításán, azonban mindenképp szükséges hozzá Ügyfélkapu regisztráció. Ezt 2016. január 1. után kiállított személyazonosító igazolvány birtokában online, egyéb esetben személyesen bármely kormányablakban, okmányirodában vagy NAV ügyfélszolgálaton megteheti. Az Ügyfélkapu nem csak a vállalkozás indításában lesz segítségére, de később itt tudja majd intézni hivatalos ügyeit, mint például adószámláinak lekérdezése.

Vállalkozás indításához szükséges adatok

A vállalkozás feltételei között szerepel az alábbi szükséges adatok megadása:

  • személyes adatok
  • vállalkozás székhelyének, telephelyének és fióktelepének megadása
  • tevékenységi körök rögzítése
  • adózási forma választása
  • adószám (amennyiben rendelkezik vele)

Az adatok megadását követően minden készen áll a magán vállalkozás indításához. Néhány további lépés azonban szükséges a működéshez. Fontos, hogy a vállalkozás nyilvántartásba vételét követő 5 napon belül megtörténjen a kötelező kamarai regisztráció és a kamarai hozzájárulás befizetése. Emellett az Iparűzési adóról (IPA) és a vállalkozás az önkormányzatnál való bejelentéséről se szabad megfeledkezni.

Ha ezeken a lépéseken túl van, akkor a listáján minden pontot kipipálhat.

Amennyiben segíthetünk vállalkozásnak elindításában, vagy kérdései merültek fel a vállalkozás feltételeiről, ne habozzon, forduljon hozzánk bizalommal, kollégáink készséggel állnak rendelkezésére!

Érdemes elolvasni még

Minden, amit az osztalékfizetésről tudni érdemes

Minden, amit az osztalékfizetésről tudni érdemes

A cégtulajdonosok egyik legfontosabb célja, hogy a vállalkozás eredményeiből részesüljenek, azaz osztalékot szerezzenek. Az osztalékhoz való jog a gazdasági társaságok esetében az egyik legfontosabb jogosultság. Kifizetésnek azonban számos szabálya van arra vonatkozóan, hogy kinek, mikor, miként és milyen feltételekkel történik. Az alábbiakban összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a témában.

Tovább...
Tudnivalók a cégmódosításról

Tudnivalók a cégmódosításról

Vannak esetek, amikor a vállalkozásnak cégmódosításra van szüksége, ugyanis alapvető adatai változnak meg. Érdemes tisztában lenni a vállalkozásoknak a cégmódosítás alapjaival, mikor is szükséges és mi lesz a menete, milyen költségekkel fog járni?

Tovább...
Hasznos információ cég eladáshoz

Hasznos információ cég eladáshoz

A cég adásvétel nagy körültekintést és szaktudást igényel. Még a vételár megállapításához is számos tényező figyelembe vétele szükséges, így a végösszeg sokszor nem egyértelműen meghatározható.

Tovább...
A székhely és a központi ügyintézés helye

A székhely és a központi ügyintézés helye

Az esetek többségében a cég székhelye egyúttal az a hely is, ahol a cég fő működése zajlik. Azonban a törvény lehetőséget biztosít arra, hogy a társaság székhelye és a központi ügyintézés helye más legyen.

Tovább...