A vállalkozásindítás buktatói

A vállalkozásindítás buktatói

Az első 3-5 év a vállalkozások számára kritikus pont. A statisztikák kimutatják, hogy a kezdő vállalkozások közel 50%-a ekkor bukik el. Miből is adódhat ez? Összegyűjtöttünk 5 jellemző buktatót, amire érdemes figyelni kezdő vállalkozóként!

Felkészületlenség

Egy vállalkozás indítását nem szabad félvállról venni, számos tényezőt fel kell mérni a cégalapítás előtt. Az elején rengeteg befektetett energiát, időt és pénzt emészt fel az induló cég, így a megszokott, stabil munkavállalói környezetből hirtelen egy kevésbé kiszámítható, más ütemben megtérülő élethelyzetbe kerül a kezdő vállalkozó.

Erre anyagilag és lelkileg is érdemes felkészülni, hogy a kezdeti akadályokat könnyebben vegye. Egy vállalkozás indításához elengedhetetlen egy alap vállalkozói tudás. Mire lehet ezalatt gondolni? Tisztában kell lenni az adózással, a vevőszerzéssel, kell egy alapgondolat, hogy hogyan is jut el a vásárlóhoz a termék vagy szolgáltatás. Számos szakember lehet a kezdő vállalkozó segítségére, de ez mind nagyobb anyagi ráfordítást kíván, így ezeket mérlegelni kell.

Üzleti terv hiánya

A vállalkozás alapításhoz az üzleti terv elengedhetetlen, anélkül teljesen vakon van a vállalkozó. Az üzleti terv realitásához szükséges felmérni a piacot, végig venni a felmerülő költségeket, kiadásokat. Fontos, hogy ne a legoptimálisabb helyzetet vegye alapul, vegye sorra, hogy vállalkozása mikor kezd profitot termelni, addig mennyi befektetést igényel, mennyi az induló költség, mennyi az állandó költség, milyen váratlan kiadások jöhetnek.

Üzleti terv nélkül vakmerőség belevágni bármilyen vállalkozásba, illetve elég kicsi az esélye, hogy az a vállalkozás túléli a kritikus éveket. A pénzügyi tervezés szakaszában érdemes feltárni a kockázati tényezőket, ezzel is segítve a vállalkozás sikerét.

Piackutatás mellőzése

A legelső kérdések közé kell, hogy tartozzon a következő: Kinek szeretném eladni a termékem, szolgáltatásom? Hiba azt hinni, hogy egy termék vagy szolgáltatás mindenkinek értékesíthető. Az ebből adódó sablon szövegek, az általánosítás nem éri el az embereket, elveszik a piac sűrűjében, így a várva várt profit is elmarad. Végig kell gondolni, ki az, aki igényt tart az adott termékre, következő lépésként pedig azt szükséges meghatározni, hogy őket hogyan lehetséges elérni. Pontos célzáshoz a piaci szegmentáció elengedhetetlen.

Türelmetlenség

Egy kezdő vállalkozó könnyen abba a hibába eshet, hogy termékének, szolgáltatásának piaci megjelenése után egyből várja a busás hasznot, pedig ez korántsem így van. Egy brand integrációja a piacra hosszú idő és sok munka eredménye.

Az előző ponthoz kapcsolódóan fontos, hogy cég elérje a vevőkörét, megtalálja a megfelelő kommunikációt, létrehozza a bizalmat. A marketing kulcsfontosságú ebben a kérdésben, érdemes akár szakember segítségét is kérni. Egy jó marketing szakember aranyat ér, viszont akkor is hosszú idő munkája, mire beérik a vállalkozásba fordított pénz, idő és energia.

Rugalmatlanság

A rugalmasság elengedhetetlen a vállalkozói attitűdhöz. Míg a munkavállalói viszony kiszámítható, addig a vállalkozói lét folyamatosan új helyzeteket hoz, új kihívások elé állítja az üzletembert. Fontos, hogy tudjon változtatni elképzelésein, ne ragaszkodjon minden gondolatához, ha az esetleg csődöt mond, megtalálja a legjobb megoldást, alkalmazkodni tudjon a kialakult helyzethez. Érdemes a piac aktuális trendjeit figyelni, vállalkozás működését az új igényeknek megfelelően átalakítani. Enélkül kevés esélye van a cég sikerességére.

Források: menedzserpraxis.hu, minner.hu

  • Budapesti irodák

    Székhelyszolgáltatás országos lefedettséggel, az aktuális törvényi előírásoknak maximálisan megfelelve. Válasszon minket és tudja megbízható helyen cége székhelyét.

    Tovább...
  • Vidéki irodák

    Országosan 9 ügyvéddel állunk ügyfeleink rendelkezésére. Cégalapítás, módosítás, adásvétel során ingyenes tanácsadással várjuk ügyfeleinket.

    Tovább...

Népszerű ajánlataink

  • HA NINCS MÉG CÉGE!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év

    HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

    71.800 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA NINCS MÉG CÉGE!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év

    HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

    97.780 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA VAN MÁR CÉGE!

    Székhelyszolgáltatás 1/2 év

    HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

    Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

    45.880 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA VAN MÁR CÉGE!

    Székhelyszolgáltatás 1 év

    HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

    Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

    69.640 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM

Érdemes elolvasni még

Cégalapítás illeték

Cégalapítás illeték

Cégalapítás esetén számolnunk kell számos adminisztratív jellegű költséggel, mint például az ügyvédi munkadíj, a könyvelő honoráriuma, és az ügyintézés kapcsán felmerülő egyéb díjak. Jelen cikkben a cégalapítás illeték összegéről szeretnénk nyújtani egy általános összefoglalót, amely hasznos lehet az indulási költségek előzetes meghatározása során.

Mi az, amit a kapcsolt vállalkozásokról tudni érdemes?

Mi az, amit a kapcsolt vállalkozásokról tudni érdemes?

A kapcsolt viszony megállapítása a vállalkozásoknál közel sem egyszerű feladat, a személyes kapcsolatokon túl vizsgálni szükséges az üzleti kapcsolatot is. Külső szemlélő akár két olyan vállalkozásról is hiheti, hogy kapcsolt, ami a törvény szerint nem az.

Cégalapítás menete Magyarországon-lépésről lépésre

Cégalapítás menete Magyarországon-lépésről lépésre

Egyre több embertől hallani, hogy vállalkozóként képzeli el a jövőjét vagy cégtulajdonos szeretne lenni. Az első lépés az ilyen álmok elérésében a cégalapítás menetével való megismerkedés, mely megmutatja, hogy milyen kérdésekben kell először döntést hozni, tájékozódni és mennyi pénzre van ehhez szükség.

Cégalapítás egyetlen nap alatt: valóban lehetséges?

Cégalapítás egyetlen nap alatt: valóban lehetséges?

A cégalapítás olyan dolog, amelyre sok leendő vállalkozó megrettenve tekint. Hosszadalmas és bonyolult folyamatnak tűnhet, amely sok papírmunkával és rengeteg időbefektetéssel jár. Pedig manapság az egész procedúra gyorsan és egyszerűen, akár egyetlen nap alatt is elvégezhető.

Ebben a bejegyzésben megmutatjuk, mit érdemes tudni az egyszerűsített cégalapításról. Valamint azt is, hogy a valóságban mennyire gyors és zökkenőmentes az akár online is elindítható ügymenet.

További bejegyzések...