A vállalkozásindítás buktatói

A vállalkozásindítás buktatói

Az első 3-5 év a vállalkozások számára kritikus pont. A statisztikák kimutatják, hogy a kezdő vállalkozások közel 50%-a ekkor bukik el. Miből is adódhat ez? Összegyűjtöttünk 5 jellemző buktatót, amire érdemes figyelni kezdő vállalkozóként!

Felkészületlenség

Egy vállalkozás indítását nem szabad félvállról venni, számos tényezőt fel kell mérni a cégalapítás előtt. Az elején rengeteg befektetett energiát, időt és pénzt emészt fel az induló cég, így a megszokott, stabil munkavállalói környezetből hirtelen egy kevésbé kiszámítható, más ütemben megtérülő élethelyzetbe kerül a kezdő vállalkozó.

Erre anyagilag és lelkileg is érdemes felkészülni, hogy a kezdeti akadályokat könnyebben vegye. Egy vállalkozás indításához elengedhetetlen egy alap vállalkozói tudás. Mire lehet ezalatt gondolni? Tisztában kell lenni az adózással, a vevőszerzéssel, kell egy alapgondolat, hogy hogyan is jut el a vásárlóhoz a termék vagy szolgáltatás. Számos szakember lehet a kezdő vállalkozó segítségére, de ez mind nagyobb anyagi ráfordítást kíván, így ezeket mérlegelni kell.

Üzleti terv hiánya

A vállalkozás alapításhoz az üzleti terv elengedhetetlen, anélkül teljesen vakon van a vállalkozó. Az üzleti terv realitásához szükséges felmérni a piacot, végig venni a felmerülő költségeket, kiadásokat. Fontos, hogy ne a legoptimálisabb helyzetet vegye alapul, vegye sorra, hogy vállalkozása mikor kezd profitot termelni, addig mennyi befektetést igényel, mennyi az induló költség, mennyi az állandó költség, milyen váratlan kiadások jöhetnek.

Üzleti terv nélkül vakmerőség belevágni bármilyen vállalkozásba, illetve elég kicsi az esélye, hogy az a vállalkozás túléli a kritikus éveket. A pénzügyi tervezés szakaszában érdemes feltárni a kockázati tényezőket, ezzel is segítve a vállalkozás sikerét.

Piackutatás mellőzése

A legelső kérdések közé kell, hogy tartozzon a következő: Kinek szeretném eladni a termékem, szolgáltatásom? Hiba azt hinni, hogy egy termék vagy szolgáltatás mindenkinek értékesíthető. Az ebből adódó sablon szövegek, az általánosítás nem éri el az embereket, elveszik a piac sűrűjében, így a várva várt profit is elmarad. Végig kell gondolni, ki az, aki igényt tart az adott termékre, következő lépésként pedig azt szükséges meghatározni, hogy őket hogyan lehetséges elérni. Pontos célzáshoz a piaci szegmentáció elengedhetetlen.

Türelmetlenség

Egy kezdő vállalkozó könnyen abba a hibába eshet, hogy termékének, szolgáltatásának piaci megjelenése után egyből várja a busás hasznot, pedig ez korántsem így van. Egy brand integrációja a piacra hosszú idő és sok munka eredménye.

Az előző ponthoz kapcsolódóan fontos, hogy cég elérje a vevőkörét, megtalálja a megfelelő kommunikációt, létrehozza a bizalmat. A marketing kulcsfontosságú ebben a kérdésben, érdemes akár szakember segítségét is kérni. Egy jó marketing szakember aranyat ér, viszont akkor is hosszú idő munkája, mire beérik a vállalkozásba fordított pénz, idő és energia.

Rugalmatlanság

A rugalmasság elengedhetetlen a vállalkozói attitűdhöz. Míg a munkavállalói viszony kiszámítható, addig a vállalkozói lét folyamatosan új helyzeteket hoz, új kihívások elé állítja az üzletembert. Fontos, hogy tudjon változtatni elképzelésein, ne ragaszkodjon minden gondolatához, ha az esetleg csődöt mond, megtalálja a legjobb megoldást, alkalmazkodni tudjon a kialakult helyzethez. Érdemes a piac aktuális trendjeit figyelni, vállalkozás működését az új igényeknek megfelelően átalakítani. Enélkül kevés esélye van a cég sikerességére.

Források: menedzserpraxis.hu, minner.hu

Érdemes elolvasni még

A székhely és a központi ügyintézés helye

A székhely és a központi ügyintézés helye

Az esetek többségében a cég székhelye egyúttal az a hely is, ahol a cég fő működése zajlik. Azonban a törvény lehetőséget biztosít arra, hogy a társaság székhelye és a központi ügyintézés helye más legyen.

Tovább...
Kifizetődő tiszta energiára váltani?

Kifizetődő tiszta energiára váltani?

Klímavédelem szempontjából szerencsés megújuló, vagyis tiszta energia használata, ami először nagy befektetésnek tűnhet, viszont hosszútávon mindenképp kifizetődő. Miért és hogyan érdemes csökkenteni az energiafogyasztást és a elhasznált energia mennyiségét?

Tovább...
Jön a cégkapu

Jön a cégkapu

2018. január 1.-től a cégek és az adóhatóság közötti kapcsolattartás egyik legfontosabb eszköze lesz a cégkapu, melyre 2017. augusztus 31-ig kötelező regisztrálni. Mit lehet tudni a cégkapuról?

Tovább...