Bejelentésköteles, engedélyköteles és végzettséghez kötött tevékenységek

Bejelentésköteles, engedélyköteles és végzettséghez kötött tevékenységek

Egy vállalkozás indítása minden esetben új kihívások elé állít. Fontos arra is figyelmet fordítani, hogy a végezni kívánt tevékenység nem esik-e bejelentésköteles, engedélyköteles vagy a végzettséghez kötött tevékenységek kategóriájába.

Bejelentéshez kötött tevékenységek

Vannak olyan tevékenységek, amelyeket be kell jelenteni a gazdasági társaság székhelye szerinti illetékes közigazgatási szervnél. Ezek jellemzően termelő vagy szolgáltató tevékenységek. Az eTus oldalán tudja ellenőrizni, hogy az Ön által végezni kívánt tevékenység bejelentésköteles-e.

Amennyiben szükséges a bejelentés, a települési, illetve kerületi önkormányzat jegyzőjéhez kell benyújtani a bejelentéshez szükséges dokumentumokat. Az eljárási illeték 3.000 Ft, melyet az eljárás indításakor szükséges befizetni. A bejelentési eljárásról és szükséges dokumentumokról a Kormányablak oldalán olvashat bővebben.

Engedélyköteles tevékenységek

Fontos, hogy engedélyköteles tevékenységeket kizárólag a szakhatóság és/vagy az önkormányzat engedélyezése után végezhet. Az engedély számát és az érvényességi idejét a cégjegyzékbe be kell jegyezni. Ebbe a kategóriába esnek bizonyos kereskedelmi tevékenységek és a személyszállítás is. Jellemzően az élelmiszerekkel kapcsolatos kereskedelmi tevékenységek engedélykötelesek. Az, hogy pontosan mely tevékenységek tartoznak ide, az eTus oldalán ellenőrizhető.

Az engedélyeztetési kérelmet a területileg illetékes megyei kormányhivatalnál adhatja be. A kérelem benyújtása díjmentes. Élelmiszer előállító tevékenység esetében például azzal számolhat, hogy a kérelem megérkezését követő naptól számított 21 napon belül helyszíni szemlét tart a tevékenység végzési helyén a hivatalos szerv, és amennyiben mindent rendben talál, ideiglenes működési engedélyt ad ki. Bővebb információ elérhető a Kormányablak weboldalán.

Végzettséghez kötött tevékenységek

Egyes tevékenységek képesítési követelményekhez kötöttek, mivel igazolható szakmai ismeretek szükségesek hozzá. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a gazdasági társaság egyik tagjának, vagy munkavállalójának rendelkeznie kell a végzettséghez kötött tevékenységhez szükséges képesítéssel. Amennyiben ez nem valósul meg, akkor egy megbízási jogviszony keretében alkalmazhat olyan munkavállalót, aki rendelkezik a szükséges képesítéssel, így a vállalkozás végezheti az adott tevékenységet. A végzettséget igénylő vállalkozói tevékenységek listája letölthető a Kormányhivatal oldaláról.

Egyéni vállalkozók esetében a kormányhivatal ellenőrzi, hogy rendelkeznek-e az adott képesítéssel. Ha a vállalkozó nem rendelkezik az előírt végzettséggel, akkor törlik az adott tevékenységet a végezni kívánt tevékenységek sorából. Más vállalkozási formák esetében a bíróság, illetve a cégbíróság végzi az ellenőrzést.

Érdemes elolvasni még

Vállalkozói hitel feltételei

Vállalkozói hitel feltételei

A vállalkozói hitelfelvételnek számos oka lehet, nem csak az, hogy egy cég nehéz helyzetbe kerül, és a fennmaradásához, működéséhez elengedhetetlen a hitel. Az egyéb okok között megtalálható például a növekedés, bővülés finanszírozása; eszközök vagy gépek vásárlásának előfinanszírozása, és a pályázathoz kapcsolódó költségek előfinanszírozása is. A vállalkozói hitel feltételeivel érdemes tisztában lenni!

Tovább...
Cégalapítás Magyarországon külföldi állampolgároknak

Cégalapítás Magyarországon külföldi állampolgároknak

Kifejezetten kedvező a cégalapítás Magyarországon külföldi állampolgároknak, hiszen 4-5 napos folyamatról beszélhetünk. Emellett a társasági adó 9%-os adókulcsa a legalacsonyabbak közé tartozik európiai viszonylatban. Nézzük, milyen társasági formát érdemes választani, miben segít a kézbesítési megbízott, és hogyan hozhat létre fióktelepet.

Tovább...
Székhelyszolgáltatás IPA mentes településen

Székhelyszolgáltatás IPA mentes településen

A hazai szabályozás lehetőséget biztosít a helyi önkormányzatoknak, hogy saját körben határozzanak a beszedett iparűzési adó (IPA) mértékéről. A vállalkozásoknak az iparűzési adó tehát megspórolható azon területeken, ahol az IPA 0%, ezeket nevezzük belföldi adóparadicsomoknak. Az IPA mentes székhelyszolgáltatás egyre népszerűbb napjainkban.

Tovább...