Bejelentésköteles, engedélyköteles és végzettséghez kötött tevékenységek

Bejelentésköteles, engedélyköteles és végzettséghez kötött tevékenységek

Egy vállalkozás indítása minden esetben új kihívások elé állít. Fontos arra is figyelmet fordítani, hogy a végezni kívánt tevékenység nem esik-e bejelentésköteles, engedélyköteles vagy a végzettséghez kötött tevékenységek kategóriájába.

Bejelentéshez kötött tevékenységek

Vannak olyan tevékenységek, amelyeket be kell jelenteni a gazdasági társaság székhelye szerinti illetékes közigazgatási szervnél. Ezek jellemzően termelő vagy szolgáltató tevékenységek. Az eTus oldalán tudja ellenőrizni, hogy az Ön által végezni kívánt tevékenység bejelentésköteles-e.

Amennyiben szükséges a bejelentés, a települési, illetve kerületi önkormányzat jegyzőjéhez kell benyújtani a bejelentéshez szükséges dokumentumokat. Az eljárási illeték 3.000 Ft, melyet az eljárás indításakor szükséges befizetni. A bejelentési eljárásról és szükséges dokumentumokról a Kormányablak oldalán olvashat bővebben.

Engedélyköteles tevékenységek

Fontos, hogy engedélyköteles tevékenységeket kizárólag a szakhatóság és/vagy az önkormányzat engedélyezése után végezhet. Az engedély számát és az érvényességi idejét a cégjegyzékbe be kell jegyezni. Ebbe a kategóriába esnek bizonyos kereskedelmi tevékenységek és a személyszállítás is. Jellemzően az élelmiszerekkel kapcsolatos kereskedelmi tevékenységek engedélykötelesek. Az, hogy pontosan mely tevékenységek tartoznak ide, az eTus oldalán ellenőrizhető.

Az engedélyeztetési kérelmet a területileg illetékes megyei kormányhivatalnál adhatja be. A kérelem benyújtása díjmentes. Élelmiszer előállító tevékenység esetében például azzal számolhat, hogy a kérelem megérkezését követő naptól számított 21 napon belül helyszíni szemlét tart a tevékenység végzési helyén a hivatalos szerv, és amennyiben mindent rendben talál, ideiglenes működési engedélyt ad ki. Bővebb információ elérhető a Kormányablak weboldalán.

Végzettséghez kötött tevékenységek

Egyes tevékenységek képesítési követelményekhez kötöttek, mivel igazolható szakmai ismeretek szükségesek hozzá. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a gazdasági társaság egyik tagjának, vagy munkavállalójának rendelkeznie kell a végzettséghez kötött tevékenységhez szükséges képesítéssel. Amennyiben ez nem valósul meg, akkor egy megbízási jogviszony keretében alkalmazhat olyan munkavállalót, aki rendelkezik a szükséges képesítéssel, így a vállalkozás végezheti az adott tevékenységet. A végzettséget igénylő vállalkozói tevékenységek listája letölthető a Kormányhivatal oldaláról.

Egyéni vállalkozók esetében a kormányhivatal ellenőrzi, hogy rendelkeznek-e az adott képesítéssel. Ha a vállalkozó nem rendelkezik az előírt végzettséggel, akkor törlik az adott tevékenységet a végezni kívánt tevékenységek sorából. Más vállalkozási formák esetében a bíróság, illetve a cégbíróság végzi az ellenőrzést.

  • Budapesti irodák

    Székhelyszolgáltatás országos lefedettséggel, az aktuális törvényi előírásoknak maximálisan megfelelve. Válasszon minket és tudja megbízható helyen cége székhelyét.

    Tovább...
  • Vidéki irodák

    Országosan 9 ügyvéddel állunk ügyfeleink rendelkezésére. Cégalapítás, módosítás, adásvétel során ingyenes tanácsadással várjuk ügyfeleinket.

    Tovább...

Népszerű ajánlataink

  • HA NINCS MÉG CÉGE!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év

    HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

    71.800 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA NINCS MÉG CÉGE!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év

    HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

    97.780 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA VAN MÁR CÉGE!

    Székhelyszolgáltatás 1/2 év

    HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

    Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

    45.880 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA VAN MÁR CÉGE!

    Székhelyszolgáltatás 1 év

    HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

    Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

    69.640 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM

Érdemes elolvasni még

Székhelyhasználati engedély: mikor és miért van rá szükség?

Székhelyhasználati engedély: mikor és miért van rá szükség?

A székhelyhasználati engedély egy olyan dokumentum, amire szükségünk lesz ahhoz, hogy egy adott helyre bejegyeztethessük vállalkozásunk székhelyét. De honnan, milyen módon tudjuk ezt beszerezni, és mit tehetünk, ha nem áll rendelkezésre?

Ebben a bejegyzésben bemutatjuk, milyen ingatlan lehet vállalkozásunk székhelye, milyen esetekben lesz szükségünk a székhelyhasználati engedélyre, és hogy hogyan intézhetjük az ezzel kapcsolatos teendőket gyorsan, egyszerűen és megbízhatóan.

Törzstőke emelés lehetőségei

Törzstőke emelés lehetőségei

Egy gazdasági társaság életében gyakoriak a pénzügyi helyzetet érintő változások. Jelen cikkünkben a korlátolt felelősségű társaság (Kft.) legfontosabb vagyoni elemének változása, a törzstőke emelés menete és lehetőségei kerülnek bemutatásra. A Kft. minimális törzstőkéje a jelenleg hatályos szabályozások szerint nem lehet kevesebb, mint 3 millió forint, ez alá az összeg alá nem is mehet a törzstőke. A Kft. minimális törzstőke összegének felemelésére azonban van jogi lehetőség.

A székhely és a központi ügyintézés helye

A székhely és a központi ügyintézés helye

Az esetek többségében a cég székhelye egyúttal az a hely is, ahol a cég fő működése zajlik. Azonban a törvény lehetőséget biztosít arra, hogy a társaság székhelye és a központi ügyintézés helye más legyen.

Székhely otthon vagy székhelyszolgáltatón keresztül

Székhely otthon vagy székhelyszolgáltatón keresztül

Cégalapításkor kötelező kijelölni egy székhelyet és a központi ügyintézés helyét. Székhelynek választható a vállalkozó otthona, egy olyan ingatlan, ami a cég tulajdonában van, vagy annak használati jogával él. Természetesen mindegyik verziónak megvan a maga előnye és hátránya.

További bejegyzések...