Bejelentésköteles, engedélyköteles és végzettséghez kötött tevékenységek

Bejelentésköteles, engedélyköteles és végzettséghez kötött tevékenységek

Egy vállalkozás indítása minden esetben új kihívások elé állít. Fontos arra is figyelmet fordítani, hogy a végezni kívánt tevékenység nem esik-e bejelentésköteles, engedélyköteles vagy a végzettséghez kötött tevékenységek kategóriájába.

Bejelentéshez kötött tevékenységek

Vannak olyan tevékenységek, amelyeket be kell jelenteni a gazdasági társaság székhelye szerinti illetékes közigazgatási szervnél. Ezek jellemzően termelő vagy szolgáltató tevékenységek. Az eTus oldalán tudja ellenőrizni, hogy az Ön által végezni kívánt tevékenység bejelentésköteles-e.

Amennyiben szükséges a bejelentés, a települési, illetve kerületi önkormányzat jegyzőjéhez kell benyújtani a bejelentéshez szükséges dokumentumokat. Az eljárási illeték 3.000 Ft, melyet az eljárás indításakor szükséges befizetni. A bejelentési eljárásról és szükséges dokumentumokról a Kormányablak oldalán olvashat bővebben.

Engedélyköteles tevékenységek

Fontos, hogy engedélyköteles tevékenységeket kizárólag a szakhatóság és/vagy az önkormányzat engedélyezése után végezhet. Az engedély számát és az érvényességi idejét a cégjegyzékbe be kell jegyezni. Ebbe a kategóriába esnek bizonyos kereskedelmi tevékenységek és a személyszállítás is. Jellemzően az élelmiszerekkel kapcsolatos kereskedelmi tevékenységek engedélykötelesek. Az, hogy pontosan mely tevékenységek tartoznak ide, az eTus oldalán ellenőrizhető.

Az engedélyeztetési kérelmet a területileg illetékes megyei kormányhivatalnál adhatja be. A kérelem benyújtása díjmentes. Élelmiszer előállító tevékenység esetében például azzal számolhat, hogy a kérelem megérkezését követő naptól számított 21 napon belül helyszíni szemlét tart a tevékenység végzési helyén a hivatalos szerv, és amennyiben mindent rendben talál, ideiglenes működési engedélyt ad ki. Bővebb információ elérhető a Kormányablak weboldalán.

Végzettséghez kötött tevékenységek

Egyes tevékenységek képesítési követelményekhez kötöttek, mivel igazolható szakmai ismeretek szükségesek hozzá. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a gazdasági társaság egyik tagjának, vagy munkavállalójának rendelkeznie kell a végzettséghez kötött tevékenységhez szükséges képesítéssel. Amennyiben ez nem valósul meg, akkor egy megbízási jogviszony keretében alkalmazhat olyan munkavállalót, aki rendelkezik a szükséges képesítéssel, így a vállalkozás végezheti az adott tevékenységet. A végzettséget igénylő vállalkozói tevékenységek listája letölthető a Kormányhivatal oldaláról.

Egyéni vállalkozók esetében a kormányhivatal ellenőrzi, hogy rendelkeznek-e az adott képesítéssel. Ha a vállalkozó nem rendelkezik az előírt végzettséggel, akkor törlik az adott tevékenységet a végezni kívánt tevékenységek sorából. Más vállalkozási formák esetében a bíróság, illetve a cégbíróság végzi az ellenőrzést.

 • Budapesti irodák

  Székhelyszolgáltatás országos lefedettséggel, az aktuális törvényi előírásoknak maximálisan megfelelve. Válasszon minket és tudja megbízható helyen cége székhelyét.

  Tovább...
 • Vidéki irodák

  Országosan 9 ügyvéddel állunk ügyfeleink rendelkezésére. Cégalapítás, módosítás, adásvétel során ingyenes tanácsadással várjuk ügyfeleinket.

  Tovább...

Népszerű ajánlataink

 • HA NINCS MÉG CÉGE!

  Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év

  HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

  Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

  71.800 FT+ ÁFA

  MEGRENDELEM
 • HA NINCS MÉG CÉGE!

  Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év

  HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

  Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

  97.780 FT+ ÁFA

  MEGRENDELEM
 • HA VAN MÁR CÉGE!

  Székhelyszolgáltatás 1/2 év

  HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

  Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

  45.880 FT+ ÁFA

  MEGRENDELEM
 • HA VAN MÁR CÉGE!

  Székhelyszolgáltatás 1 év

  HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

  Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

  69.640 FT+ ÁFA

  MEGRENDELEM

Érdemes elolvasni még

Kifizetődő tiszta energiára váltani?

Kifizetődő tiszta energiára váltani?

Klímavédelem szempontjából szerencsés megújuló, vagyis tiszta energia használata, ami először nagy befektetésnek tűnhet, viszont hosszútávon mindenképp kifizetődő. Miért és hogyan érdemes csökkenteni az energiafogyasztást és a elhasznált energia mennyiségét?

Hogyan módosítható egy vállalkozás székhelye?

Hogyan módosítható egy vállalkozás székhelye?

Könnyen előfordulhat, hogy egy vállalkozás székhelye megváltozik. Ennek oka lehet egy egyszerű költözés vagy a cég növekedése is. Szerencsére a székhely módosítása nem bonyolult folyamat, azonban érdemes tudni, hogy több adminisztratív lépést is igényel.

Ebben a cikkben megmutatjuk azt, hogyan módosítható egy vállalkozás székhelye lépésről lépésre gyorsan és egyszerűen. Valamint azt is, hogy hogyan kerülhető el, hogy cégünk székhelyét túlságosan gyakran kelljen megváltoztatnunk.

Nonprofit cégalapítás

Nonprofit cégalapítás

A gazdasági társaságok alapvető jellemvonása közé tartozik az, hogy gazdasági haszonszerzés céljára jönnek létre, azaz legfőbb céljuk a profit megszerzése. Nonprofit cégalapításról akkor beszélünk, amikor olyan gazdasági társaság jön létre, amelyeknek nem ez jelenti a legfőbb motivációt, hanem valamilyen más cél érdekében szerveződnek. A leggyakoribb ezek közül a nonprofit Kft. alapítása.

Milyen vállalkozást érdemes indítani 2020-ban?

Milyen vállalkozást érdemes indítani 2020-ban?

Az Opten céginformációs statisztikája alapján Magyarországon évről évre közel 30 ezer új vállalkozás kerül bejegyzésre. A jelenlegi koronavírus járvány miatt kialakult gazdasági válság következtében sok magánszemély új vállalkozás indítása mellett döntött. A statisztika szerint idén márciusban közel 2400 cégalapítást regisztráltak. Cikkünkben részletezzük, hogy a koronavírusra való tekintettel most milyen vállalkozást érdemes indítani.

További bejegyzések...