Bejelentésköteles, engedélyköteles és végzettséghez kötött tevékenységek


Bejelentésköteles, engedélyköteles és végzettséghez kötött tevékenységek

Egy vállalkozás indítása minden esetben új kihívások elé állít. Fontos arra is figyelmet fordítani, hogy a végezni kívánt tevékenység nem esik-e bejelentésköteles, engedélyköteles vagy a végzettséghez kötött tevékenységek kategóriájába.

Bejelentéshez kötött tevékenységek

Vannak olyan tevékenységek, amelyeket be kell jelenteni a gazdasági társaság székhelye szerinti illetékes közigazgatási szervnél. Ezek jellemzően termelő vagy szolgáltató tevékenységek. Az eTus oldalán tudja ellenőrizni, hogy az Ön által végezni kívánt tevékenység bejelentésköteles-e.

Amennyiben szükséges a bejelentés, a települési, illetve kerületi önkormányzat jegyzőjéhez kell benyújtani a bejelentéshez szükséges dokumentumokat. Az eljárási illeték 3.000 Ft, melyet az eljárás indításakor szükséges befizetni. A bejelentési eljárásról és szükséges dokumentumokról a Kormányablak oldalán olvashat bővebben.

Engedélyköteles tevékenységek

Fontos, hogy engedélyköteles tevékenységeket kizárólag a szakhatóság és/vagy az önkormányzat engedélyezése után végezhet. Az engedély számát és az érvényességi idejét a cégjegyzékbe be kell jegyezni. Ebbe a kategóriába esnek bizonyos kereskedelmi tevékenységek és a személyszállítás is. Jellemzően az élelmiszerekkel kapcsolatos kereskedelmi tevékenységek engedélykötelesek. Az, hogy pontosan mely tevékenységek tartoznak ide, az eTus oldalán ellenőrizhető.

Az engedélyeztetési kérelmet a területileg illetékes megyei kormányhivatalnál adhatja be. A kérelem benyújtása díjmentes. Élelmiszer előállító tevékenység esetében például azzal számolhat, hogy a kérelem megérkezését követő naptól számított 21 napon belül helyszíni szemlét tart a tevékenység végzési helyén a hivatalos szerv, és amennyiben mindent rendben talál, ideiglenes működési engedélyt ad ki. Bővebb információ elérhető a Kormányablak weboldalán.

Végzettséghez kötött tevékenységek

Egyes tevékenységek képesítési követelményekhez kötöttek, mivel igazolható szakmai ismeretek szükségesek hozzá. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a gazdasági társaság egyik tagjának, vagy munkavállalójának rendelkeznie kell a végzettséghez kötött tevékenységhez szükséges képesítéssel. Amennyiben ez nem valósul meg, akkor egy megbízási jogviszony keretében alkalmazhat olyan munkavállalót, aki rendelkezik a szükséges képesítéssel, így a vállalkozás végezheti az adott tevékenységet. A végzettséget igénylő vállalkozói tevékenységek listája letölthető a Kormányhivatal oldaláról.

Egyéni vállalkozók esetében a kormányhivatal ellenőrzi, hogy rendelkeznek-e az adott képesítéssel. Ha a vállalkozó nem rendelkezik az előírt végzettséggel, akkor törlik az adott tevékenységet a végezni kívánt tevékenységek sorából. Más vállalkozási formák esetében a bíróság, illetve a cégbíróság végzi az ellenőrzést.

Érdemes elolvasni még

A vállalkozásindítás buktatói

A vállalkozásindítás buktatói

Az első 3-5 év a vállalkozások számára kritikus pont. A statisztikák kimutatják, hogy a kezdő vállalkozások közel 50%-a ekkor bukik el. Miből is adódhat ez? Összegyűjtöttünk 5 jellemző buktatót, amire érdemes figyelni kezdő vállalkozóként!

Tovább...
Cég megszűnésének módjai

Cég megszűnésének módjai

Gazdasági társaságok több okból megszűnhetnek vagy (jogutódlással) átalakulhatnak. Mind a két esetben számos elintézni való akad, amire oda kell figyelni.

Tovább...
Kft. alapítás feltételei és menete

Kft. alapítás feltételei és menete

A Kft. az egyik legnépszerűbb cégforma, többek között azért, mert a tagok anyagi felelőssége nem teljeskörű. A Kft. többféle lehet, de akár egyszemélyes, akár többszemélyes, az alapítás minden esetben bizonyos feltételekhez van kötve.

Tovább...
Milyen székhelyszolgáltatást érdemes választani?

Milyen székhelyszolgáltatást érdemes választani?

Minden vállalkozásnak kötelező székhelyet megjelölnie az alapításkor. Sokan választják székhelyszolgáltatás igénybevételét, mert nem szeretnének vagy nincs is lehetőségük arra, hogy saját maguk tegyenek eleget ezen feladatoknak. Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni székhelyszolgáltató kiválasztásánál?

Tovább...