Bejelentésköteles, engedélyköteles és végzettséghez kötött tevékenységek

Bejelentésköteles, engedélyköteles és végzettséghez kötött tevékenységek

Egy vállalkozás indítása minden esetben új kihívások elé állít. Fontos arra is figyelmet fordítani, hogy a végezni kívánt tevékenység nem esik-e bejelentésköteles, engedélyköteles vagy a végzettséghez kötött tevékenységek kategóriájába.

Bejelentéshez kötött tevékenységek

Vannak olyan tevékenységek, amelyeket be kell jelenteni a gazdasági társaság székhelye szerinti illetékes közigazgatási szervnél. Ezek jellemzően termelő vagy szolgáltató tevékenységek. Az eTus oldalán tudja ellenőrizni, hogy az Ön által végezni kívánt tevékenység bejelentésköteles-e.

Amennyiben szükséges a bejelentés, a települési, illetve kerületi önkormányzat jegyzőjéhez kell benyújtani a bejelentéshez szükséges dokumentumokat. Az eljárási illeték 3.000 Ft, melyet az eljárás indításakor szükséges befizetni. A bejelentési eljárásról és szükséges dokumentumokról a Kormányablak oldalán olvashat bővebben.

Engedélyköteles tevékenységek

Fontos, hogy engedélyköteles tevékenységeket kizárólag a szakhatóság és/vagy az önkormányzat engedélyezése után végezhet. Az engedély számát és az érvényességi idejét a cégjegyzékbe be kell jegyezni. Ebbe a kategóriába esnek bizonyos kereskedelmi tevékenységek és a személyszállítás is. Jellemzően az élelmiszerekkel kapcsolatos kereskedelmi tevékenységek engedélykötelesek. Az, hogy pontosan mely tevékenységek tartoznak ide, az eTus oldalán ellenőrizhető.

Az engedélyeztetési kérelmet a területileg illetékes megyei kormányhivatalnál adhatja be. A kérelem benyújtása díjmentes. Élelmiszer előállító tevékenység esetében például azzal számolhat, hogy a kérelem megérkezését követő naptól számított 21 napon belül helyszíni szemlét tart a tevékenység végzési helyén a hivatalos szerv, és amennyiben mindent rendben talál, ideiglenes működési engedélyt ad ki. Bővebb információ elérhető a Kormányablak weboldalán.

Végzettséghez kötött tevékenységek

Egyes tevékenységek képesítési követelményekhez kötöttek, mivel igazolható szakmai ismeretek szükségesek hozzá. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a gazdasági társaság egyik tagjának, vagy munkavállalójának rendelkeznie kell a végzettséghez kötött tevékenységhez szükséges képesítéssel. Amennyiben ez nem valósul meg, akkor egy megbízási jogviszony keretében alkalmazhat olyan munkavállalót, aki rendelkezik a szükséges képesítéssel, így a vállalkozás végezheti az adott tevékenységet. A végzettséget igénylő vállalkozói tevékenységek listája letölthető a Kormányhivatal oldaláról.

Egyéni vállalkozók esetében a kormányhivatal ellenőrzi, hogy rendelkeznek-e az adott képesítéssel. Ha a vállalkozó nem rendelkezik az előírt végzettséggel, akkor törlik az adott tevékenységet a végezni kívánt tevékenységek sorából. Más vállalkozási formák esetében a bíróság, illetve a cégbíróság végzi az ellenőrzést.

  • Budapesti irodák

    Székhelyszolgáltatás országos lefedettséggel, az aktuális törvényi előírásoknak maximálisan megfelelve. Válasszon minket és tudja megbízható helyen cége székhelyét.

    Tovább...
  • Vidéki irodák

    Országosan 9 ügyvéddel állunk ügyfeleink rendelkezésére. Cégalapítás, módosítás, adásvétel során ingyenes tanácsadással várjuk ügyfeleinket.

    Tovább...

Népszerű ajánlataink

  • HA NINCS MÉG CÉGE!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év

    HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

    71.800 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA NINCS MÉG CÉGE!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év

    HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

    97.780 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA VAN MÁR CÉGE!

    Székhelyszolgáltatás 1/2 év

    HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

    Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

    45.880 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA VAN MÁR CÉGE!

    Székhelyszolgáltatás 1 év

    HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

    Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

    69.640 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM

Érdemes elolvasni még

Nonprofit cégalapítás

Nonprofit cégalapítás

A gazdasági társaságok alapvető jellemvonása közé tartozik az, hogy gazdasági haszonszerzés céljára jönnek létre, azaz legfőbb céljuk a profit megszerzése. Nonprofit cégalapításról akkor beszélünk, amikor olyan gazdasági társaság jön létre, amelyeknek nem ez jelenti a legfőbb motivációt, hanem valamilyen más cél érdekében szerveződnek. A leggyakoribb ezek közül a nonprofit Kft. alapítása.

Jön a cégkapu

Jön a cégkapu

2018. január 1.-től a cégek és az adóhatóság közötti kapcsolattartás egyik legfontosabb eszköze lesz a cégkapu, melyre 2017. augusztus 31-ig kötelező regisztrálni. Mit lehet tudni a cégkapuról?

Hasznos információ cég eladáshoz

Hasznos információ cég eladáshoz

A cég adásvétel nagy körültekintést és szaktudást igényel. Még a vételár megállapításához is számos tényező figyelembe vétele szükséges, így a végösszeg sokszor nem egyértelműen meghatározható.

Cégalapítás - gyakori kérdések és válaszok

Cégalapítás - gyakori kérdések és válaszok

Vállalkozás indítása előtt sok szempontot kell figyelembe venni. Nem elegendő azt tudni mit szeretnénk csinálni, hanem, hogy mindezt hogyan akarjuk megvalósítani. Ehhez kell megtalálni a vállalkozás megfelelő jogi formáját, és ki kell választani a számunkra vélhetően legkedvezőbb adózási módot.

További bejegyzések...