Cégalapítás Magyarországon külföldi állampolgároknak

Cégalapítás Magyarországon külföldi állampolgároknak

Kifejezetten kedvező a cégalapítás Magyarországon külföldi állampolgároknak, hiszen 4-5 napos folyamatról beszélhetünk. Emellett a társasági adó 9%-os adókulcsa a legalacsonyabbak közé tartozik európiai viszonylatban. Nézzük, milyen társasági formát érdemes választani, miben segít a kézbesítési megbízott, és hogyan hozhat létre fióktelepet.

Cégalapítás Magyarországon külföldi állampolgároknak: a társasági forma

Az, hogy pontosan milyen társasági formát érdemes alapítani nagyban függ a vállalkozás céljaitól és a végezni kívánt tevékenységtől. Külföldi állampolgárok leggyakrabban korlátolt felelősségű társaságot, részvénytársaságot, fióktelepet vagy közvetlen kereskedelmi képviseletet alapítanak.

Bármelyik forma legyen is célszerű, azzal minden esetben számolni kell, hogy kézbesítési megbízottat szükséges kijelölni. Nézzük, miben segít egy kézbesítési megbízott!

Cégalapítás Magyarországon külföldi állampolgároknak: a kézbesítési megbízott szerepe

Amennyiben az alapító nem rendelkezik magyarországi lakóhellyel, úgy minden esetben szükséges kézbesítési megbízottat alkalmazni. A cégjegyzékben fel kell tűntetni a megbízott nevét vagy cégnevét, illetve lakóhelyét vagy székhelyét. Kézbesítési megbízott nem lehet cég tagja, vezető tisztségviselője vagy felügyelőbizottsági tagja. A bejegyzési kérelemhez fel kell mutatni a kézbesítési megbízott megbízására, és a megbízatás elfogadására vonatkozó teljes bizonyító erejű magánokiratot vagy közokiratot.

A kézbesítési megbízott elsődleges feladata, hogy a minden olyan iratot átvegyen és továbbítson, amelyek a cég működésével összefüggésbe hozhatók. Ez lehet bírósági, hatósági vagy egyéb irat. A kézbesítésnek 15 napon belül meg kell történnie, mivel a hivatalos szervek úgy tekintik, hogy az átvételtől számított legkésőbb 15 napon belül eljutott az üzenet a címzetthez.

A kézbesítési megbízás megszűnését követően 15 napon belül be kell jelenteni a megbízott cégbíróságnál.

Külföldi vállalkozás magyarországi fióktelepe

Gyakori eset, hogy a külföldi állampolgárok rendelkeznek otthoni anyacéggel, így Magyarországon fióktelepet szeretnének létrehozni.

A fióktelep a cégnyilvántartásba vételt követően kezdheti meg működését. Miután beadta a cégbejegyzési kérelmet, a fióktelep nevében és javára már eljárhat, viszont minden esetben fel kell tűntetni a „bejegyzés alatt” toldatot az iratokon, valamint a fióktelep nevéhez kell fűzni: „előfióktelep”. A fióktelep a cégbejegyzésig hatósági engedélyhez kötött tevékenységet nem folytathat.

A fióktelep képviseletet kizárólag a fióktelepnél munkaviszonyban foglalkoztatott, oda kirendelt, vagy tartós megbízási jogviszonyban álló, magyarországi lakóhellyel rendelkező személy láthatja el.

Ha további információra vagy segítségre van szüksége, forduljon bizalommal munkatársainkhoz! Irodáink megbízható segítséget nyújtanak cégalapítást érintő kérdésekben, illetve kézbesítési megbízott szolgáltatás is kedvező áron igénybe vehető! Munkatársaink segítenek külföldi állampolgároknak is magyarországi cégalapításban!

Érdemes elolvasni még

Egyéni cég alapítása

Egyéni cég alapítása

Mik az egyéni cég előnyei az egyéni vállalkozással szemben, hogyan alapítható, és milyen lépések elengedhetetlenek az indításához? Olvassa el a részleteket cikkünkben!

Tovább...
Új fizetésképtelenségi eljárás indítható

Új fizetésképtelenségi eljárás indítható

Idén a csőd- és felszámolási eljárás indítása mellett új lehetőség is elérhető a fenyegető fizetésképtelenségbe jutott vállalkozásoknak. Ezen vállalkozások kezdeményezhetik reorganizációs eljárás indítását is, mely a fizetőképesség helyreállítását tűzi ki célul.

Tovább...
Mi az, amit a kapcsolt vállalkozásokról tudni érdemes?

Mi az, amit a kapcsolt vállalkozásokról tudni érdemes?

A kapcsolt viszony megállapítása a vállalkozásoknál közel sem egyszerű feladat, a személyes kapcsolatokon túl vizsgálni szükséges az üzleti kapcsolatot is. Külső szemlélő akár két olyan vállalkozásról is hiheti, hogy kapcsolt, ami a törvény szerint nem az.

Tovább...
Cégalapításhoz szükséges adatok és dokumentumok

Cégalapításhoz szükséges adatok és dokumentumok

Cégalapításhoz szükséges szerződésminták és létesítő okirat helyes kitöltéséhez természetesen szükségesek meghatározott adatok, melyek egy részét dokumentumokkal is igazolni kell. A következőkben összegyűjtöttük, hogy mely dokumentumokat kell előkészíteni és milyen adatok birtokában végezhetünk cégalapítást.

Tovább...