Cégalapítás Magyarországon külföldi állampolgároknak

Cégalapítás Magyarországon külföldi állampolgároknak

Kifejezetten kedvező a cégalapítás Magyarországon külföldi állampolgároknak, hiszen 4-5 napos folyamatról beszélhetünk. Emellett a társasági adó 9%-os adókulcsa a legalacsonyabbak közé tartozik európiai viszonylatban. Nézzük, milyen társasági formát érdemes választani, miben segít a kézbesítési megbízott, és hogyan hozhat létre fióktelepet.

Cégalapítás Magyarországon külföldi állampolgároknak: a társasági forma

Az, hogy pontosan milyen társasági formát érdemes alapítani nagyban függ a vállalkozás céljaitól és a végezni kívánt tevékenységtől. Külföldi állampolgárok leggyakrabban korlátolt felelősségű társaságot, részvénytársaságot, fióktelepet vagy közvetlen kereskedelmi képviseletet alapítanak.

Bármelyik forma legyen is célszerű, azzal minden esetben számolni kell, hogy kézbesítési megbízottat szükséges kijelölni. Nézzük, miben segít egy kézbesítési megbízott!

Cégalapítás Magyarországon külföldi állampolgároknak: a kézbesítési megbízott szerepe

Amennyiben az alapító nem rendelkezik magyarországi lakóhellyel, úgy minden esetben szükséges kézbesítési megbízottat alkalmazni. A cégjegyzékben fel kell tűntetni a megbízott nevét vagy cégnevét, illetve lakóhelyét vagy székhelyét. Kézbesítési megbízott nem lehet cég tagja, vezető tisztségviselője vagy felügyelőbizottsági tagja. A bejegyzési kérelemhez fel kell mutatni a kézbesítési megbízott megbízására, és a megbízatás elfogadására vonatkozó teljes bizonyító erejű magánokiratot vagy közokiratot.

A kézbesítési megbízott elsődleges feladata, hogy a minden olyan iratot átvegyen és továbbítson, amelyek a cég működésével összefüggésbe hozhatók. Ez lehet bírósági, hatósági vagy egyéb irat. A kézbesítésnek 15 napon belül meg kell történnie, mivel a hivatalos szervek úgy tekintik, hogy az átvételtől számított legkésőbb 15 napon belül eljutott az üzenet a címzetthez.

A kézbesítési megbízás megszűnését követően 15 napon belül be kell jelenteni a megbízott cégbíróságnál.

Külföldi vállalkozás magyarországi fióktelepe

Gyakori eset, hogy a külföldi állampolgárok rendelkeznek otthoni anyacéggel, így Magyarországon fióktelepet szeretnének létrehozni.

A fióktelep a cégnyilvántartásba vételt követően kezdheti meg működését. Miután beadta a cégbejegyzési kérelmet, a fióktelep nevében és javára már eljárhat, viszont minden esetben fel kell tűntetni a „bejegyzés alatt” toldatot az iratokon, valamint a fióktelep nevéhez kell fűzni: „előfióktelep”. A fióktelep a cégbejegyzésig hatósági engedélyhez kötött tevékenységet nem folytathat.

A fióktelep képviseletet kizárólag a fióktelepnél munkaviszonyban foglalkoztatott, oda kirendelt, vagy tartós megbízási jogviszonyban álló, magyarországi lakóhellyel rendelkező személy láthatja el.

Ha további információra vagy segítségre van szüksége, forduljon bizalommal munkatársainkhoz! Irodáink megbízható segítséget nyújtanak cégalapítást érintő kérdésekben, illetve kézbesítési megbízott szolgáltatás is kedvező áron igénybe vehető! Munkatársaink segítenek külföldi állampolgároknak is magyarországi cégalapításban!

Érdemes elolvasni még

Hatalmas támogatás a vállalkozást indító nők számára

Hatalmas támogatás a vállalkozást indító nők számára

Nőként nem mindig egyszerű érvényesülni a vállalkozások világában, hiszen javarészt a férfiak dominálnak. Nehéz megtalálni az egyensúlyt a karrier és a család között, viszont egyre inkább növekszik a nők szerepe a gazdasági életben. Május 22-ig van lehetőség pályázni egy nőket segítő programba, melynek segítségével lehetséges a vállalkozás indítása önerő nélkül is!

Tovább...
Gyors cégalapítás

Gyors cégalapítás

Ha valamilyen üzleti tevékenység végzéséhez szeretnénk céget alapítani, fontos szempont lehet, hogy a cégalapítás mennyi időt vesz igénybe. Az üzleti lehetőségekre gyakran igen gyorsan kell reagálni, különben megelőznek minket. Érdemes körbenézni hol végezhetünk cégalapítást gyorsan, esetleg van-e lehetőség azonnali cégalapításra.

Tovább...
IT biztonság jelentősége napjainkban

IT biztonság jelentősége napjainkban

Az IT biztonságra való odafigyelés nemcsak sok kellemetlenségtől óvhatja meg a cégeket, hanem sok pénzt is spórolhat a vállalkozásoknak. Érdemes növelni a biztonságot és edukálni a munkavállalókat!

Tovább...
Jön a Data Act, a GDPR továbbgondolása!

Jön a Data Act, a GDPR továbbgondolása!

Új adatvédelmi törvény került benyújtásra, mely szélesebb körben biztosítaná az adatok innovatív célokra való felhasználását, illetve a fogyasztók nagyobb bepillantását adataik felhasználásába.

Tovább...