Cégalapítás Magyarországon külföldi állampolgároknak


Cégalapítás Magyarországon külföldi állampolgároknak

Kifejezetten kedvező a cégalapítás Magyarországon külföldi állampolgároknak, hiszen 4-5 napos folyamatról beszélhetünk. Emellett a társasági adó 9%-os adókulcsa a legalacsonyabbak közé tartozik európiai viszonylatban. Nézzük, milyen társasági formát érdemes választani, miben segít a kézbesítési megbízott, és hogyan hozhat létre fióktelepet.

Cégalapítás Magyarországon külföldi állampolgároknak: a társasági forma

Az, hogy pontosan milyen társasági formát érdemes alapítani nagyban függ a vállalkozás céljaitól és a végezni kívánt tevékenységtől. Külföldi állampolgárok leggyakrabban korlátolt felelősségű társaságot, részvénytársaságot, fióktelepet vagy közvetlen kereskedelmi képviseletet alapítanak.

Bármelyik forma legyen is célszerű, azzal minden esetben számolni kell, hogy kézbesítési megbízottat szükséges kijelölni. Nézzük, miben segít egy kézbesítési megbízott!

Cégalapítás Magyarországon külföldi állampolgároknak: a kézbesítési megbízott szerepe

Amennyiben az alapító nem rendelkezik magyarországi lakóhellyel, úgy minden esetben szükséges kézbesítési megbízottat alkalmazni. A cégjegyzékben fel kell tűntetni a megbízott nevét vagy cégnevét, illetve lakóhelyét vagy székhelyét. Kézbesítési megbízott nem lehet cég tagja, vezető tisztségviselője vagy felügyelőbizottsági tagja. A bejegyzési kérelemhez fel kell mutatni a kézbesítési megbízott megbízására, és a megbízatás elfogadására vonatkozó teljes bizonyító erejű magánokiratot vagy közokiratot.

A kézbesítési megbízott elsődleges feladata, hogy a minden olyan iratot átvegyen és továbbítson, amelyek a cég működésével összefüggésbe hozhatók. Ez lehet bírósági, hatósági vagy egyéb irat. A kézbesítésnek 15 napon belül meg kell történnie, mivel a hivatalos szervek úgy tekintik, hogy az átvételtől számított legkésőbb 15 napon belül eljutott az üzenet a címzetthez.

A kézbesítési megbízás megszűnését követően 15 napon belül be kell jelenteni a megbízott cégbíróságnál.

Külföldi vállalkozás magyarországi fióktelepe

Gyakori eset, hogy a külföldi állampolgárok rendelkeznek otthoni anyacéggel, így Magyarországon fióktelepet szeretnének létrehozni.

A fióktelep a cégnyilvántartásba vételt követően kezdheti meg működését. Miután beadta a cégbejegyzési kérelmet, a fióktelep nevében és javára már eljárhat, viszont minden esetben fel kell tűntetni a „bejegyzés alatt” toldatot az iratokon, valamint a fióktelep nevéhez kell fűzni: „előfióktelep”. A fióktelep a cégbejegyzésig hatósági engedélyhez kötött tevékenységet nem folytathat.

A fióktelep képviseletet kizárólag a fióktelepnél munkaviszonyban foglalkoztatott, oda kirendelt, vagy tartós megbízási jogviszonyban álló, magyarországi lakóhellyel rendelkező személy láthatja el.

Ha további információra vagy segítségre van szüksége, forduljon bizalommal munkatársainkhoz! Irodáink megbízható segítséget nyújtanak cégalapítást érintő kérdésekben, illetve kézbesítési megbízott szolgáltatás is kedvező áron igénybe vehető! Munkatársaink segítenek külföldi állampolgároknak is magyarországi cégalapításban!

Érdemes elolvasni még

Innovációs járulék változásai 2019-től

Innovációs járulék változásai 2019-től

Tavalyi adócsomagban megfogalmazott változtatás miatt olyan vállalkozások lesznek kötelesek innovációs járulékot fizetni, akiknek eddig nem kellet. Egy kisebb módosítás miatt néhány cég, akár több millió forintos adóterhet is köteles lesz ettől az évtől kezdve kifizetni.

Tovább...
Milyen lehetőségek vannak vállalkozói hitel igénylésére?

Milyen lehetőségek vannak vállalkozói hitel igénylésére?

Hitelt nem csak abban az esetben lehet felvenni, amennyiben meg van szorulva pénzügyileg, sőt! Egy jól megválasztott vállalkozói hitel előre lendítheti üzletét, segíthet a növekedésben, terjeszkedésben. De mik a vállalkozói hitel feltételei és milyen vállalkozói hiteltípusok vannak?

Tovább...
Munka és egészség

Munka és egészség

Egészségük állapota nagyban befolyásolja a mindennapi életünket és az általános életminőségünket. Miért fontos az egészséges munkakörnyezet a munkavállalók és a vállalkozások számára egyaránt?

Tovább...