Cégalapítás menete Magyarországon-lépésről lépésre

Cégalapítás menete Magyarországon-lépésről lépésre

Egyre több embertől hallani, hogy vállalkozóként képzeli el a jövőjét vagy cégtulajdonos szeretne lenni. Az első lépés az ilyen álmok elérésében a cégalapítás menetével való megismerkedés, mely megmutatja, hogy milyen kérdésekben kell először döntést hozni, tájékozódni és mennyi pénzre van ehhez szükség.

A legtöbben kész tervvel rendelkeznek arra vonatkozóan, hogy milyen tevékenység végzésére alapítanának céget. A sikeres cégalapításhoz azonban sokszor ez nem elég. Egy jó ötlet, amiért az alapító lelkesedik a tökéletes kezdet lehet, de szükséges piackutatással kiegészíteni, hiszen ha túltelített a piac, akkor egy új vállalkozás indítása nagy eséllyel csak kidobott pénz és idő…

Ha kész a piackutatás és saját vállalkozás indítása mellett dönt, érdemes megismerkedni a társasági formák sajátosságaival, működésével és az adózási módok jellemzőivel. Ezen két kérdés tekintetében érdemes szakértő segítségét kérni. Partnercégünk a Kontír Professional Kft. könyvelői készséggel állnak rendelkezésére, hogy a lehető legjobb döntést hozza meg. Ha egyedül szeretne vállalkozást indítani választhat az egyéni vállalkozás, egyéni cég, vagy egyszemélyes Kft. (korlátolt felelősségű társaság) között, míg ha többedmagával szeretne bekapcsolódni az üzleti életbe, akkor többszemélyes Kft., Bt. (betéti társaság) vagy Zrt. (zártkörűen működő részvénytársaság) alapítására van lehetőség.

A társasági forma kiválasztása valamennyire előre irányozza a jegyzett tőke, törzstőke összegét és befizetés módját. Például a Kft. minimális törzstőke összege 3 millió forint. A törzstőke rendelkezésre bocsátható pénzbeli vagyoni hozzájárulással, vagy nem pénzbeli vagyoni hozzájárulással, apporttal. A jegyzett tőke mértékét, és a befizetés módját fel kell tüntetni a létesítő okiratban. A jegyzett tőke, törzstőke emelésére utólag is van lehetőség változásbejegyzési kérelem leadásával.

Új cég alapítása során kötelező megjelölni a cég székhelyét, mely a cég bejegyzett irodája, ahol a cég hivatalos leveleinek, küldeményeinek érkeztetése, átvétele, rendelkezésre tartása és megőrzése történik, illetve egyéb székhellyel összefüggésben keletkező, törvény által meghatározott feladatok ellátása. Ha nem szeretnénk ezeknek a feladatoknak az ellátásával mi bajlódni, akkor igénybe vehetünk székhelyszolgáltatást. A székhelyszolgáltatás fogalma szerint a szolgáltató üzletszerű gazdasági tevékenységként tesz eleget a megbízó cégek székhelyének biztosításának. A LOGOSZ Cégcsoport a székhelyszolgáltatás rendeleteket betartva biztosít székhelyet egyéni vállalkozóknak és cégeknek kedvező áron.

Cégalapítás során a létesítő okiratban fel kell tüntetni a cég által végezni kívánt tevékenységek Gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszere (TEÁOR) szerinti megnevezését és számát. Itt megtalálható az is, mely tevékenységek engedélykötelesek. Az engedélyeket a tevékenység megkezdéséig szükséges beszerezni, nem a cégbejegyzési kérelem leadásáig.

Új cég alapításakor a vezető tisztségviselő(k) személyéről is nyilatkozni kell. A cégalapításhoz szükséges dokumentumok körébe beletartozik a vezető tisztségviselő adókártyája, lakcím kártyája és egy fényképes igazolványa, mely alkalmas a személy azonosítására. A létesítő okiratban fel kell tűntetni a vezető tisztségviselő nevét, születési helyét és idejét, anyja nevét, adószámát és lakhelyét.

A cégalapítási szerződésminta kitöltéséhez szükséges még egy cégnév megadása is. A cégnév legalább 2 részből áll, a társasági forma megjelöléséből és egy vezérszóból. A vezérszó bármely latin betűkkel írt szó lehet, akár rövidítés, betűszó vagy idegenszó is. A vezérszó funkciója, hogy a céget egyértelműen megkülönböztesse más, hasonló tevékenységet végző cégektől. Ha az új cég alapításakor olyan cégnév van feltüntetve, amely már foglalt vagy nagyon hasonlít már bejegyzett cég nevéhez, akkor a cégbíróság visszautasíthatja a cég bejegyzését. A cégalapítást cégnév ellenőrzése után érdemes elvégezni. A cégnév ellenőrzés online, e-cégjegyzék weboldalán, vagy munkatársaink segítségével teljesíthető.

Ha minden lényeges kérdésben döntés született, kitölthető a cégalapítási szerződésminta és az ügyvéd jelenlétében való aláírás, illetve ügyvédi ellenjegyzés után beadható a cégbejegyzési kérelem.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal legfeljebb 8 munkanap alatt határoz a cég adószámának kibocsátásáról, ezek után pedig a cégbíróságnak 1 munkanap áll a rendelkezésére, hogy a cégbejegyzésről döntést hozzon. Azonban a cégalapítás menete Magyarországon nem zárul le a cég nyilvántartásba vételével.

A vállalkozás indítása, cég bejegyzése után minden vállalkozó köteles kezdeményezni a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarai nyilvántartásába való felvételét, illetve befizetni az évi 5.000 Ft.-os tagsági díjat.

Bejegyzés után 8 napon belül meg kell nyitni a céges bankszámlát is. A LOGOSZ Cégcsoport ügyfelei kedvezményes feltételek mellett nyithatnak céges bankszámlát a K&H Bank Zrt. bármely fiókjában.

Érdemes elolvasni még

KATA vállalkozás indítása

KATA vállalkozás indítása

A kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA) igen népszerű, hiszen a kisadózók számára az egyéb adóformákhoz viszonyítva kedvező lehetőséget kínál. Cikkünkben összeszedtük a KATA vállalkozás indításához szükséges tudnivalókat, valamint a legfontosabb információkat a KATA adózási formáról.

Tovább...
A vállalkozásindítás buktatói

A vállalkozásindítás buktatói

Az első 3-5 év a vállalkozások számára kritikus pont. A statisztikák kimutatják, hogy a kezdő vállalkozások közel 50%-a ekkor bukik el. Miből is adódhat ez? Összegyűjtöttünk 5 jellemző buktatót, amire érdemes figyelni kezdő vállalkozóként!

Tovább...
Startup cég alapítása

Startup cég alapítása

Egy startup cég alapítása technikailag nem különbözik más cégformák esetében történő cégalapítástól. Mégis speciális és egyedi egy ilyen cég létrehozása, indítása. Olvassa el cikkünkben az erről szóló részleteket!

Tovább...
Miért érdemes jó könyvelőt választani?

Miért érdemes jó könyvelőt választani?

A jó könyvelő olyan szolgáltatásokat nyújt, amelyek hozzájárulnak egy vállalkozás gördülékeny működéséhez. Az adóbevallás pontos és időben történő elkészítésén kívül még számos ügyben segít.

Tovább...