Cégalapítás menete Magyarországon-lépésről lépésre

Cégalapítás menete Magyarországon-lépésről lépésre

Egyre több embertől hallani, hogy vállalkozóként képzeli el a jövőjét vagy cégtulajdonos szeretne lenni. Az első lépés az ilyen álmok elérésében a cégalapítás menetével való megismerkedés, mely megmutatja, hogy milyen kérdésekben kell először döntést hozni, tájékozódni és mennyi pénzre van ehhez szükség.

A legtöbben kész tervvel rendelkeznek arra vonatkozóan, hogy milyen tevékenység végzésére alapítanának céget. A sikeres cégalapításhoz azonban sokszor ez nem elég. Egy jó ötlet, amiért az alapító lelkesedik a tökéletes kezdet lehet, de szükséges piackutatással kiegészíteni, hiszen ha túltelített a piac, akkor egy új vállalkozás indítása nagy eséllyel csak kidobott pénz és idő…

Ha kész a piackutatás és saját vállalkozás indítása mellett dönt, érdemes megismerkedni a társasági formák sajátosságaival, működésével és az adózási módok jellemzőivel. Ezen két kérdés tekintetében érdemes szakértő segítségét kérni. Partnercégünk a Kontír Professional Kft. könyvelői készséggel állnak rendelkezésére, hogy a lehető legjobb döntést hozza meg. Ha egyedül szeretne vállalkozást indítani választhat az egyéni vállalkozás, egyéni cég, vagy egyszemélyes Kft. (korlátolt felelősségű társaság) között, míg ha többedmagával szeretne bekapcsolódni az üzleti életbe, akkor többszemélyes Kft., Bt. (betéti társaság) vagy Zrt. (zártkörűen működő részvénytársaság) alapítására van lehetőség.

A társasági forma kiválasztása valamennyire előre irányozza a jegyzett tőke, törzstőke összegét és befizetés módját. Például a Kft. minimális törzstőke összege 3 millió forint. A törzstőke rendelkezésre bocsátható pénzbeli vagyoni hozzájárulással, vagy nem pénzbeli vagyoni hozzájárulással, apporttal. A jegyzett tőke mértékét, és a befizetés módját fel kell tüntetni a létesítő okiratban. A jegyzett tőke, törzstőke emelésére utólag is van lehetőség változásbejegyzési kérelem leadásával.

Új cég alapítása során kötelező megjelölni a cég székhelyét, mely a cég bejegyzett irodája, ahol a cég hivatalos leveleinek, küldeményeinek érkeztetése, átvétele, rendelkezésre tartása és megőrzése történik, illetve egyéb székhellyel összefüggésben keletkező, törvény által meghatározott feladatok ellátása. Ha nem szeretnénk ezeknek a feladatoknak az ellátásával mi bajlódni, akkor igénybe vehetünk székhelyszolgáltatást. A székhelyszolgáltatás fogalma szerint a szolgáltató üzletszerű gazdasági tevékenységként tesz eleget a megbízó cégek székhelyének biztosításának. A LOGOSZ Cégcsoport a székhelyszolgáltatás rendeleteket betartva biztosít székhelyet egyéni vállalkozóknak és cégeknek kedvező áron.

Cégalapítás során a létesítő okiratban fel kell tüntetni a cég által végezni kívánt tevékenységek Gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszere (TEÁOR) szerinti megnevezését és számát. Itt megtalálható az is, mely tevékenységek engedélykötelesek. Az engedélyeket a tevékenység megkezdéséig szükséges beszerezni, nem a cégbejegyzési kérelem leadásáig.

Új cég alapításakor a vezető tisztségviselő(k) személyéről is nyilatkozni kell. A cégalapításhoz szükséges dokumentumok körébe beletartozik a vezető tisztségviselő adókártyája, lakcím kártyája és egy fényképes igazolványa, mely alkalmas a személy azonosítására. A létesítő okiratban fel kell tűntetni a vezető tisztségviselő nevét, születési helyét és idejét, anyja nevét, adószámát és lakhelyét.

A cégalapítási szerződésminta kitöltéséhez szükséges még egy cégnév megadása is. A cégnév legalább 2 részből áll, a társasági forma megjelöléséből és egy vezérszóból. A vezérszó bármely latin betűkkel írt szó lehet, akár rövidítés, betűszó vagy idegenszó is. A vezérszó funkciója, hogy a céget egyértelműen megkülönböztesse más, hasonló tevékenységet végző cégektől. Ha az új cég alapításakor olyan cégnév van feltüntetve, amely már foglalt vagy nagyon hasonlít már bejegyzett cég nevéhez, akkor a cégbíróság visszautasíthatja a cég bejegyzését. A cégalapítást cégnév ellenőrzése után érdemes elvégezni. A cégnév ellenőrzés online, e-cégjegyzék weboldalán, vagy munkatársaink segítségével teljesíthető.

Ha minden lényeges kérdésben döntés született, kitölthető a cégalapítási szerződésminta és az ügyvéd jelenlétében való aláírás, illetve ügyvédi ellenjegyzés után beadható a cégbejegyzési kérelem.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal legfeljebb 8 munkanap alatt határoz a cég adószámának kibocsátásáról, ezek után pedig a cégbíróságnak 1 munkanap áll a rendelkezésére, hogy a cégbejegyzésről döntést hozzon. Azonban a cégalapítás menete Magyarországon nem zárul le a cég nyilvántartásba vételével.

A vállalkozás indítása, cég bejegyzése után minden vállalkozó köteles kezdeményezni a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarai nyilvántartásába való felvételét, illetve befizetni az évi 5.000 Ft.-os tagsági díjat.

Bejegyzés után 8 napon belül meg kell nyitni a céges bankszámlát is. A LOGOSZ Cégcsoport ügyfelei kedvezményes feltételek mellett nyithatnak céges bankszámlát a K&H Bank Zrt. bármely fiókjában.

 • Budapesti irodák

  Székhelyszolgáltatás országos lefedettséggel, az aktuális törvényi előírásoknak maximálisan megfelelve. Válasszon minket és tudja megbízható helyen cége székhelyét.

  Tovább...
 • Vidéki irodák

  Országosan 9 ügyvéddel állunk ügyfeleink rendelkezésére. Cégalapítás, módosítás, adásvétel során ingyenes tanácsadással várjuk ügyfeleinket.

  Tovább...

Népszerű ajánlataink

 • HA NINCS MÉG CÉGE!

  Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év

  HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

  Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

  71.800 FT+ ÁFA

  MEGRENDELEM
 • HA NINCS MÉG CÉGE!

  Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év

  HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

  Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

  97.780 FT+ ÁFA

  MEGRENDELEM
 • HA VAN MÁR CÉGE!

  Székhelyszolgáltatás 1/2 év

  HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

  Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

  45.880 FT+ ÁFA

  MEGRENDELEM
 • HA VAN MÁR CÉGE!

  Székhelyszolgáltatás 1 év

  HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

  Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

  69.640 FT+ ÁFA

  MEGRENDELEM

Érdemes elolvasni még

Innovációs járulék változásai 2019-től

Innovációs járulék változásai 2019-től

Tavalyi adócsomagban megfogalmazott változtatás miatt olyan vállalkozások lesznek kötelesek innovációs járulékot fizetni, akiknek eddig nem kellet. Egy kisebb módosítás miatt néhány cég, akár több millió forintos adóterhet is köteles lesz ettől az évtől kezdve kifizetni.

Nonprofit cégalapítás

Nonprofit cégalapítás

A gazdasági társaságok alapvető jellemvonása közé tartozik az, hogy gazdasági haszonszerzés céljára jönnek létre, azaz legfőbb céljuk a profit megszerzése. Nonprofit cégalapításról akkor beszélünk, amikor olyan gazdasági társaság jön létre, amelyeknek nem ez jelenti a legfőbb motivációt, hanem valamilyen más cél érdekében szerveződnek. A leggyakoribb ezek közül a nonprofit Kft. alapítása.

Minden, amit az osztalékfizetésről tudni érdemes

Minden, amit az osztalékfizetésről tudni érdemes

A cégtulajdonosok egyik legfontosabb célja, hogy a vállalkozás eredményeiből részesüljenek, azaz osztalékot szerezzenek. Az osztalékhoz való jog a gazdasági társaságok esetében az egyik legfontosabb jogosultság. Kifizetésnek azonban számos szabálya van arra vonatkozóan, hogy kinek, mikor, miként és milyen feltételekkel történik. Az alábbiakban összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a témában.

További bejegyzések...