Cégalapítás online


Cégalapítás online

Az online cégalapítást részesítené előnyben az offline ügyintézéssel szemben? Olvassa el cikkünkben, hogy a cégalapítás mely lépései miként végezhetők online. A LOGOSZ Cégcsoportnál már arra is találtunk megoldást, hogy az ügyvéd jelenlétében történő aláírás is megoldható legyen online.

Egyéni vállalkozás indítása online

Egyéni vállalkozás indítása a legegyszerűbben online lehetséges. Igaz, csak abban az esetben, ha már van ügyfélkapu regisztrációja az online vállalkozás indítását tervező személynek. Ha nincs, az ügyfélkapu regisztráció viszonylag gyorsan elvégezhető személyesen a legközelebbi kormányablakban vagy okmányirodában, vagy online 2016. január 1. után kiállított személyigazolvány birtokában. Ha van már ügyfélkapu regisztrációnk, akár mi magunk vagy könyvelőnk által is elvégezhetők a szükséges lépések az egyéni vállalkozás online indításához. Alapvető adatok megadására van szükség, székhely kijelölésére és legalább egy tevékenységi kör megadására. Adózási formát kell még választanunk, és ennek függvényében esetleg bankszámla nyitására is szükség lesz. Akár használható a személyes, már meglévő bankszámla is a céges ügyekhez, ha alanyi adómentességet választunk. A kamarai regisztráció vagy az önkormányzathoz, NAV-hoz, KSH-hoz történő bejelentés is alap esetben megtörténhet online, vállalkozás indítás után.

Kft., Zrt., Bt. alapítás online

Bt., Kft. és Zrt. esetében online cégalapításhoz is sokáig szükség volt legalább egy személyes találkozóra, ahol az alapító tagok okmányainak bemutatására sor került ügyvéd vagy közjegyző jelenlétében. Az ügyvéd által ellenjegyzésre kerülő (vagy közjegyző által hitelesített) alapító okirat elkészítéséhez, majd aláírásához is elkerülhetetlen volt a személyes jelenlét ezen cégformák esetében. A LOGOSZ viszont nemrég megoldást talált arra, hogy teljes mértékben online, személyes jelenlét nélkül legyen intézhető a cégalapítási folyamatnak ezen része is. A cégalapításhoz szükséges adatokkal kitöltött szerződésmintát irodánk postázza az alapító tag(ok)nak, és egy videó-hívás formájában történő személyazonosítás után a kamerák előtt történik a hivatalos papírok aláírása. Az online cégalapítás ezen lépésének elvégzéséhez feltétel, hogy az ügyfél videó-hívás indítására alkalmas berendezéssel (kamerás számítógép, laptop, okostelefon vagy táblagép) rendelkezzen.

A cégalapítási folyamat első lépése az alapítók, tagok szükséges adatainak megadása az alapításban segédkező ügyvédnek vagy cégalapítási tevékenységet végző irodának. Meg kell határozni a székhelyet, tevékenységi köröket, és cégformától függően az alábbiakat is általában: a cég jegyzett tőkéjét, az osztalékfizetésre vonatkozó információkat, a cég tevékenységi körét/köreit, a felelősségvállalás módját. Ez után történik a hivatalos papírok elkészítése, aláírása, hitelesítése a fent már részletezett videóhívás formájában. Utána az illeték befizetése, a cégbíróságra történő cégbejegyzési kérelem benyújtása is történhet online ügyintézéssel. Majd a sikeres cégalapításról az illetékesek értesítése is. A korábban már említett hatósági szerveknél történő bejelentkezés vagy regisztráció is megoldható online, viszont a bélyegzőkészítés és a céges bankszámla nyitása már nehezebb eset. Utóbbihoz biztosan szükség van egyszeri személyes megjelenésre egy bankfiókban.

Érdemes elolvasni még

Online vállalkozás indítása igen népszerű

Online vállalkozás indítása igen népszerű

Online vállalkozás indítása most népszerűbb mint valaha. A technológia fejlődésével és a koronavírus következtében számos új foglalkozás, vállalkozási lehetőség jött létre vagy alakult át online is megvalósítható formára.

Tovább...
Székhelyszolgáltatás rendeletek

Székhelyszolgáltatás rendeletek

A székhelyszolgáltatás szabályairól több törvényi rendelet értekezik. A székhelyszolgáltatás feltételeinek maradéktalanul eleget tevő szolgáltatót nehéz találni. A LOGOSZ Cégcsoport országosan 20 irodában biztosít megbízható székhelyszolgáltatást. Tevékenységük végzése során kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy az aktuális törvényi rendeleteknek megfeleljenek.

Tovább...
Egyéni vállalkozó nyilvántartása

Egyéni vállalkozó nyilvántartása

Az Országgyűlés elfogadta a kormányhivatalok működésének egyszerűsítését szolgáló 2009. évi CXV. törvény módosítását, amelynek értelmében 2020. július 1-jétől az egyéni vállalkozók nyilvántartásának vezetésével összefüggésbe hozható valamennyi hatáskör és informatikai rendszerek kezelése – melyek eddig a Belügyminisztériumhoz tartoztak - a Nemzeti Adó-és Vámhivatal, azaz a NAV felelőssége lett. Tehát az egyéni vállalkozók nyilvántartásának vezetése 2020 nyarától már a NAV feladatai közé tartozik.

Tovább...
Székhelyszolgáltatás árak

Székhelyszolgáltatás árak

Feltétlenül szükséges székhelyszolgáltatást igénybe venni? Megéri egyáltalán? Van székhelyszolgáltatás olcsón? Mennyibe kerülnek a székhelyszolgáltatás árak? A székhelyszolgáltatás budapesti árak magasabbak, mint a vidékiek? Ha ilyen és ehhez hasonló kérdések foglalkoztatják olvassa el cikkünket!

Tovább...