Cégalapítás online

Cégalapítás online

Az online cégalapítást részesítené előnyben az offline ügyintézéssel szemben? Olvassa el cikkünkben, hogy a cégalapítás mely lépései miként végezhetők online. A LOGOSZ Cégcsoportnál már arra is találtunk megoldást, hogy az ügyvéd jelenlétében történő aláírás is megoldható legyen online.

Egyéni vállalkozás indítása online

Egyéni vállalkozás indítása a legegyszerűbben online lehetséges. Igaz, csak abban az esetben, ha már van ügyfélkapu regisztrációja az online vállalkozás indítását tervező személynek. Ha nincs, az ügyfélkapu regisztráció viszonylag gyorsan elvégezhető személyesen a legközelebbi kormányablakban vagy okmányirodában, vagy online 2016. január 1. után kiállított személyigazolvány birtokában. Ha van már ügyfélkapu regisztrációnk, akár mi magunk vagy könyvelőnk által is elvégezhetők a szükséges lépések az egyéni vállalkozás online indításához. Alapvető adatok megadására van szükség, székhely kijelölésére és legalább egy tevékenységi kör megadására. Adózási formát kell még választanunk, és ennek függvényében esetleg bankszámla nyitására is szükség lesz. Akár használható a személyes, már meglévő bankszámla is a céges ügyekhez, ha alanyi adómentességet választunk. A kamarai regisztráció vagy az önkormányzathoz, NAV-hoz, KSH-hoz történő bejelentés is alap esetben megtörténhet online, vállalkozás indítás után.

Kft., Zrt., Bt. alapítás online

Bt., Kft. és Zrt. esetében online cégalapításhoz is sokáig szükség volt legalább egy személyes találkozóra, ahol az alapító tagok okmányainak bemutatására sor került ügyvéd vagy közjegyző jelenlétében. Az ügyvéd által ellenjegyzésre kerülő (vagy közjegyző által hitelesített) alapító okirat elkészítéséhez, majd aláírásához is elkerülhetetlen volt a személyes jelenlét ezen cégformák esetében. A LOGOSZ viszont nemrég megoldást talált arra, hogy teljes mértékben online, személyes jelenlét nélkül legyen intézhető a cégalapítási folyamatnak ezen része is. A cégalapításhoz szükséges adatokkal kitöltött szerződésmintát irodánk postázza az alapító tag(ok)nak, és egy videó-hívás formájában történő személyazonosítás után a kamerák előtt történik a hivatalos papírok aláírása. Az online cégalapítás ezen lépésének elvégzéséhez feltétel, hogy az ügyfél videó-hívás indítására alkalmas berendezéssel (kamerás számítógép, laptop, okostelefon vagy táblagép) rendelkezzen.

A cégalapítási folyamat első lépése az alapítók, tagok szükséges adatainak megadása az alapításban segédkező ügyvédnek vagy cégalapítási tevékenységet végző irodának. Meg kell határozni a székhelyet, tevékenységi köröket, és cégformától függően az alábbiakat is általában: a cég jegyzett tőkéjét, az osztalékfizetésre vonatkozó információkat, a cég tevékenységi körét/köreit, a felelősségvállalás módját. Ez után történik a hivatalos papírok elkészítése, aláírása, hitelesítése a fent már részletezett videóhívás formájában. Utána az illeték befizetése, a cégbíróságra történő cégbejegyzési kérelem benyújtása is történhet online ügyintézéssel. Majd a sikeres cégalapításról az illetékesek értesítése is. A korábban már említett hatósági szerveknél történő bejelentkezés vagy regisztráció is megoldható online, viszont a bélyegzőkészítés és a céges bankszámla nyitása már nehezebb eset. Utóbbihoz biztosan szükség van egyszeri személyes megjelenésre egy bankfiókban.

Érdemes elolvasni még

Kézbesítési megbízott feladata és felelőssége

Kézbesítési megbízott feladata és felelőssége

Amióta hazánk belépett az Európai Unióba, a jogharmonizációnak és nyitott határoknak hála sokkal gördülékenyebbé vált egy külföldi személy számára, hogy Magyarországon vállalkozást alapítson, ezzel párhuzamosan pedig a nemzetközi üzleti kapcsolatok is nagymértékben fejlődtek az utóbbi évek során. Cégalapítás Magyarországon külföldi állampolgárnak is lehetséges, azonban ehhez szüksége lehet kézbesítési megbízottra.

Tovább...
Székhelyszolgáltatás rendeletek

Székhelyszolgáltatás rendeletek

A székhelyszolgáltatás szabályairól több törvényi rendelet értekezik. A székhelyszolgáltatás feltételeinek maradéktalanul eleget tevő szolgáltatót nehéz találni. A LOGOSZ Cégcsoport országosan 20 irodában biztosít megbízható székhelyszolgáltatást. Tevékenységük végzése során kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy az aktuális törvényi rendeleteknek megfeleljenek.

Tovább...
Milyen vállalkozást érdemes indítani 2020-ban?

Milyen vállalkozást érdemes indítani 2020-ban?

Az Opten céginformációs statisztikája alapján Magyarországon évről évre közel 30 ezer új vállalkozás kerül bejegyzésre. A jelenlegi koronavírus járvány miatt kialakult gazdasági válság következtében sok magánszemély új vállalkozás indítása mellett döntött. A statisztika szerint idén márciusban közel 2400 cégalapítást regisztráltak. Cikkünkben részletezzük, hogy a koronavírusra való tekintettel most milyen vállalkozást érdemes indítani.

Tovább...
Vállalkozói hitel feltételei

Vállalkozói hitel feltételei

A vállalkozói hitelfelvételnek számos oka lehet, nem csak az, hogy egy cég nehéz helyzetbe kerül, és a fennmaradásához, működéséhez elengedhetetlen a hitel. Az egyéb okok között megtalálható például a növekedés, bővülés finanszírozása; eszközök vagy gépek vásárlásának előfinanszírozása, és a pályázathoz kapcsolódó költségek előfinanszírozása is. A vállalkozói hitel feltételeivel érdemes tisztában lenni!

Tovább...