Cégalapítási láz 2021-ben!

Cégalapítási láz 2021-ben!

Hónapok óta csúcsokat dönt a cégalapítások száma hazánkban. A cégalapítás mellett az egyéni vállalkozás indítása is igen népszerű. A tavalyi sok éves mélyponthoz képest hatalmas a növekedés.

Tavaly márciusban érte el hazánkat a COVID-19 világjárvány. A lezárások és korlátozások hatása a cégalapítási kedvre is hatással volt, áprilisban rekordkevés cég alapult. A nagy kilengést mi sem mutatja jobban, mint hogy idén áprilisban 123%-al több társas vállalkozás alapult, mint tavaly, így a számuk elérte a 3.222-t. 2011 óta idén először történik meg, hogy a cégalapítások száma 3 egymást követő hónapban is meghaladja a 3.000-et. Folyamatosan növekszik a társas vállalkozások száma, melyhez az is hozzájárul, hogy nagyon alacsony a cégtörlések száma. A veszélyhelyzet alatt felszámolási eljárás csak nagyobb összegű követelés és hosszabb idő elteltével indítható, illetve a fenyegető fizetésképtelenségbe jutott vállalkozásoknak is volt még lehetőségük reorganizációs eljárás kezdeményezésére. Várhatóan a veszélyhelyzet miatti engedmények megszűnését követő hónapokban meggyarapodnak majd a cégtörlések számai is. Jelenleg azonban, 523.000 társas vállalkozás van hazánkban.

A társas vállalkozások 51% rendelkezik tisztán férfi vezetéssel; 35% vegyes vezetői réteggel működik, tehát férfiak és nők együtt vesznek részt benne; és 14%-ra emelkedett azon vállalkozások aránya, akik teljes egészében női menedzsmenttel rendelkeznek. Az elmúlt 10 évben egyre kevesebb a vegyes társaságok aránya a cégek között, pedig megbízhatóság és minősítés szerint is őket tartják a legerősebbnek. A női tulajdonosi körrel rendelkező cégek aránya a milliárdos árbevételt elérő vállalkozások között elég alacsony, alig éri el a 6%-ot, azonban így is lendületesen növekszik, hiszen míg tavaly csak 300 ilyen vállalkozás volt, idén már az 500-at is eléri a számuk. A női menedzsmenttel rendelkező vállalkozások aránya a mikrovállalkozások (kevesebb mint 10 fős létszámmal és legfeljebb 2 millió euró éves árbevétellel, vagy maximum 2 millió eurós mérlegfőösszeggel rendelkező vállalkozások) között számottevő. A hölgyek aránya egyéni vállalkozások között a legjelentősebb, itt elérik a 40%-ot.

Az egyéni vállalkozások száma 2019 óta ismét megelőzte a társas vállalkozások számát, ilyen nem volt az elmúlt másfél évtizedben. Jelenleg 572.000 egyéni vállalkozás szerepel az egyéni vállalkozások nyilvántartásában. A kisadózó vállalkozások tételes adójának (KATA) szigorítása miatt sokan várták az egyéni vállalkozások számának csökkenését, hiszen sokan eddig előszeretettel választották ezt az adózási módot, de idén már csak szűkebb körnek előnyös. A számok alapján azonban a KATA szigorítása nem volt olyan jelentős hatással az induló egyéni vállalkozások számára. Áprilisban például 6.575 új egyén vállalkozás alapult.

Ha Ön is cégalapításon gondolkozik forduljon bizalommal munkatársainkhoz! A LOGOSZ Cégcsoport megbízható segítséget nyújt ingyenes cégalapítási tanácsadás keretén belül. Kollégáink országszerte 21 irodában állnak rendelkezésére.

Forrás: opten.hu, napi.hu, hvg.hu, mvh.allamkincstar.gov.hu

Érdemes elolvasni még

Új vállalkozás indítása pályázat és támogatás segítségével

Új vállalkozás indítása pályázat és támogatás segítségével

A magyar kormány jelentős mértékben megemelte a kezdő vállalkozóknak szóló pályázatok keretösszegét. Az induló vállalkozók átlagosan 4-5 millió forintra pályázhatnak. A pályázat ezzel is támogatja a fiatalok vállalkozóvá válását és vállalkozás indítási költségeit, a támogatás mellett az újonnan vállalkozni vágyók képzésben is részesülhetnek. A pályázatról további információkat cikkünkben olvashat.

Tovább...
Cég megszűnésének módjai

Cég megszűnésének módjai

Gazdasági társaságok több okból megszűnhetnek vagy (jogutódlással) átalakulhatnak. Mind a két esetben számos elintézni való akad, amire oda kell figyelni.

Tovább...
Közeledik a 4 napos munkahét?

Közeledik a 4 napos munkahét?

A járvány egyik hozadéka - bár több ország ezelőtt is kísérletezett vele - hogy a cégek rövidítették az 5 napos munkahetet 4-re. Az alternatív munkavégzések egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, hiszen nem csak a környezetünk megóvása az egyetlen pozitív hozadékuk.

Tovább...
A távmunkának vége?! Hogyan tovább?

A távmunkának vége?! Hogyan tovább?

A kormány a 2021. évi 82. számú Magyar Közlönyben megjelent rendeletben május 10.-től visszavonta a gazdaság szereplőinek arra való felkérését, hogy a vírushelyzet megfékezése miatt törekedjenek az otthoni munkavégzésre. A kormány tehát szívesen venné a munkavállalók visszatérését az irodákba, de vajon, hogy állnak ezzel a munkáltatók és a foglalkoztatottak?

Tovább...