Eddig nem látott mértékű vidékfejlesztés indul


Eddig nem látott mértékű vidékfejlesztés indul

Elkészült a Közös Agrárpolitikai stratégiai terv, mely 2023-2027-ig támogatja az agrárszektorban működő vállalkozásokat, fiatal gazdákat.

A Közös Agrárpolitikai stratégiai terv (későbbiekben KAP) tavaly év végén került az Európai Bizottság elé. A terv részeként fejleszteni kívánják a vidéki településeket, a fővároson túli térségek gazdaságát, illetve fenntartható mezőgazdaságot kívánnak létrehozni.

A KAP a 2023-2027 közötti időszakban nyújt támogatást az agrár szektornak. Véglegesnek a terv elfogadása után tekinthetjük, amire előreláthatólag nyáron kerül sor. Megtervezését megnehezítette, hogy a vártnál később - 2021. december elején - írták ki az uniós alaprendeleteket, a részletszabályokról pedig még később kaptak a pályázók tájékoztatást.

A mozgásteret leszűkítette, hogy több beavatkozás esetén is kötelező ráfordítási arányokat írták elő, így hazánkban a tervezett támogatások az alábbiak szerint alakulnak: 1,4% a fiatal gazdák jövedelemtámogatása, 13+2% a termelésekhez kötött támogatások mértéke.

Magyarországon a generációváltás javában zajlik, ugyanis sok családi vállalkozásban elérkezett az idő a stafétabot átadásához, így a fiatal mezőgazdasági termelők kiemelt támogatást kapnak, ami hektáronként a jelenlegihez képest két és félszeresére emelkedik, illetve a területi felső határ is kitolódik 300 hektáros birtokméretre.

A stratégiai tervnek köszönhetően Magyarországon rég nem látott támogatási rendszer indul a mezőgazdasági szektorban. Míg eddig 15% volt a kormány társfinanszírozása, az új tervben ez 80%-ra emelkedik, aminek révén több mint 4200 milliárd forint áll rendelkezésre a vidékfejlesztésre.

Az államtitkár kifejtette, hogy a stratégiai tervet közösen dolgozták ki a MAGOSZ-szal és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, valamint a kialakításban fő szempont volt, hogy minden érdeklődő gazdálkodónak és településnek fejlődési lehetőséget tudjanak biztosítani.

Az elmúlt egy évben szintén közösen dolgozták ki azokat a törvényi szabályozásokat, amik megkönnyítik az őstermelők és a családi gazdaságok életét, megalkották a fentebb is említett aktuális generációváltást segítő törvényt, a szektornak még kedvezőbb adózási feltételeket biztosítanak, illetve létrehozták azt a mezőgazdasági krízisbiztos rendszert, ami megvédi a magyarországi gazdálkodókat a nemzetközi piacokon elszálló költségek ellen.

A stratégiai terv két részre bontható:

  • Az I. pillért alapvetően a közvetlen kifizetések,
  • míg a II. pillért a vidékfejlesztési támogatások határozzák meg.

A KAP részeként a fenntarthatóságon, illetve a fiatal gazdák támogatásán felül az alábbiakra lehet számítani: termékpályák fejlesztése, hatékony termelési beruházások támogatása, tartós ellátási lánccal rendelkezők kiemelt figyelme a pályázatokra vonatkozólag, pályázati feltételek javítása.

Kiemelt szerepet kapnak továbbá a stratégia tervben többek között a kertészetek, az élelmiszertermelés, az állattenyésztés, az erdészeti és a szántóföldi ágazatok fejlesztése. Nem csak a fiatal gazdálkodók támogatása fontos, hanem az utódok képzése is, ezért a terv részeként az oktatási intézményekbe kívánják bevinni az adott ágazatok megismertetését, például bemutatóüzemek által.

A tudás növelése elengedhetetlen, hogy a jövőben is sok fiatal válassza ezt a pályát és váljon szakemberré. A vidékfejlesztés hatalmas mértékben növekszik, az elmúlt években is számos példa volt a gazdaság megerősítésére. Ilyen volt például a Magyar falu program, illetve a személyes tanácsadások, amivel mind a vidék fejlődését segítették elő. A KAP elfogadása újabb kapukat nyithat meg a gazdálkodók előtt.

Forrás: nak.hu, portfolio.hu, agrarszektor.hu, index.hu

Érdemes elolvasni még

Cégalapítás tanácsadás

Cégalapítás tanácsadás

Fél órás, ingyenes cégalapítási tanácsadás szolgáltatással várjuk ügyfeleinket országszerte 20 irodánkban. Jöjjön el hozzánk, hogy ne érjék váratlan meglepetések, és gyorsan, zökkenőmentesen letudhassa a cégalapítást!

Tovább...
Székhelyszolgáltatás árak

Székhelyszolgáltatás árak

Feltétlenül szükséges székhelyszolgáltatást igénybe venni? Megéri egyáltalán? Van székhelyszolgáltatás olcsón? Mennyibe kerülnek a székhelyszolgáltatás árak? A székhelyszolgáltatás budapesti árak magasabbak, mint a vidékiek? Ha ilyen és ehhez hasonló kérdések foglalkoztatják olvassa el cikkünket!

Tovább...
Cégalapítás tanácsadás

Cégalapítás tanácsadás

Fél órás, ingyenes cégalapítási tanácsadás szolgáltatással várjuk ügyfeleinket országszerte 20 irodánkban. Jöjjön el hozzánk, hogy ne érjék váratlan meglepetések, és gyorsan, zökkenőmentesen letudhassa a cégalapítást!

Tovább...