Egyéni vállalkozás alapítása, indítása

Egyéni vállalkozás alapítása, indítása

Viszonylag egyszerű, gyors és költséghatékony egy egyéni vállalkozás alapítása, indítása. Akár online, ügyfélkapun keresztül is intézhető. Olvassa el cikkünkben, kinek ajánlott ez a vállalkozási forma, mik az előnyei és hátrányai!

Egyéni vállalkozás alapítása azoknak javasolt, akik minél gyorsabban, minél kevesebb költséggel kezdenének gazdasági tevékenységbe, és szeretik az önállóság adta előnyöket.

Egyéni vállalkozás alapításának előnyei
Nagy előnye, hogy az egyéni vállalkozás másodállásban is végezhető, vállalkozás indítása így biztonságosabb lehet. Másodállású egyéni vállalkozás indítása minimum heti 36 órás munkaviszony mellett, vagy nappali tagozaton tanuló diák számára, tanulói jogviszony mellett lehetséges (közép- vagy felsőoktatási intézmény esetén is).

Egyéni vállalkozás alapítása gyors és olcsó, akár ügyvédi közreműködés nélkül is lehetséges. Ennél a vállalkozási formánál az irányítás egy személy kezében van, ezért gyorsabb, hatékonyabb a működés. Pénzügyileg maradhatunk függetlenek, rugalmasabb a munka- és időbeosztás. További előny, hogy nem tud a későbbiekben nézeteltérés kialakulni abból, ki dolgozik többet, ki fektet be több pénzt vagy energiát a vállalkozásba. Katás adózási forma választása esetén alacsonyabb lehet a könyvelői díj és egyszerűbb az adózás: fix összegű, alacsonyabb a befizetendő összeg. Emellett a tevékenység szüneteltethető, így szükség esetén a vállalkozó mentesülhet a járulékfizetési kötelezettség alól.

Egyéni vállalkozó forma hátrányai
A legnagyobb hátránya, hogy nem különül el a magánvagyon a céges vagyontól. Az egyéni vállalkozó teljes magánvagyonával felel a vállalkozás kötelezettségvállalásaiért, tartozásaiért, vállalkozás működése nyomán keletkező negatív következményekért az adóhatóság és a céges partnerek felé is. Kamarai hozzájárulást és iparűzési adót neki is kell fizetni, emellett bizonyos tevékenységi körökhöz megfelelő szakképesítés igazolása szükséges.

Egyéni vállalkozás indítása: adózási kérdés
Egyéni vállalkozás indításakor dönteni kell az adózási lehetőségekről is. Mindenképp érdemes megbízható könyvelőt felkeresni, és kikérni a tanácsát. Választható az egyszerűsített adózási formának számító Katás adózás. Ez éves szinten 12 millió forintos árbevételig alkalmazható. Lényege, hogy havonta fix összeg (főállású vállalkozó esetén 50 000 Ft / hó, mellékállású vállalkozó esetén 25 000 Ft / hó) fizetendő, mellyel majdnem az összes adó kiváltható. Az adminisztrációja is egyszerűsített.

El kell dönteni azt is, hogy áfásak vagy áfamentesek szeretnénk-e lenni. Ha az alanyi adómentességet választjuk (azaz áfamentességet), mentesülhetünk az ÁFA fizetése és bevallása alól is. De természetesen visszaigénylésre sem lesz így lehetőség.

Egyéni vállalkozás indítása online
Ahogy már említettük, az egyéni vállalkozás indítása viszonylag gyors, olcsó, egyszerű és online is elvégezhető. Egyéni vállalkozás alapítása ügyfélkapun keresztül is lehetséges, de ha még nincsen ügyfélkapu hozzáférése a leendő vállalkozónak, akkor sajnos először regisztrálni kell. Személyes regisztrációhoz el kell menni egy okmányirodába vagy kormányablakba, vagy online regisztrációra is van lehetőség 2016. január 1. után kiállított személyi igazolvánnyal. Innentől kezdve lehet online intézni a vállalkozás indítását a Webes Ügysegéd-en keresztül. Az egyéni vállalkozó nyilvántartásba vétel után kezdheti meg tevékenység végzését. A zökkenőmentes indulás érdekében érdemes a vállalkozás alapítását profikra bízni. Partnercégünk, a Kontír Professional Kft. könyvelői segítséget tudnak nyújtani egyéni vállalkozás indításában, tevékenységi kör meghatározásában és adózási forma kiválasztásában.

Az egyik leggyakoribb probléma, amin el szokott akadni az online ügyintézés: az egyéni vállalkozás székhelye. Ugyanis, ha saját lakást szeretne megadni székhelyként, de nem csak az ő nevén van az ingatlan, akkor a többi tulajdonostól is szükség van a hozzájárulásukat igazoló okiratra. Ha nem szeretne saját ingatlant felhasználni erre a célra, igénybe vehető székhelyszolgáltatás egyéni vállalkozóknak is. Sokan nem készülnek fel rá, hogy szemben a cégalapítással (ahol 15 nap van a székhelyszolgáltatás bejelentésére), az egyéni vállalkozás indítása esetén a vállalkozás indásával együtt kell bejelenteni a székhelyszolgáltatás igénybevételét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felé.

 • Budapesti irodák

  Székhelyszolgáltatás országos lefedettséggel, az aktuális törvényi előírásoknak maximálisan megfelelve. Válasszon minket és tudja megbízható helyen cége székhelyét.

  Tovább...
 • Vidéki irodák

  Országosan 9 ügyvéddel állunk ügyfeleink rendelkezésére. Cégalapítás, módosítás, adásvétel során ingyenes tanácsadással várjuk ügyfeleinket.

  Tovább...

Népszerű ajánlataink

 • HA NINCS MÉG CÉGE!

  Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év

  HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

  Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

  71.800 FT+ ÁFA

  MEGRENDELEM
 • HA NINCS MÉG CÉGE!

  Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év

  HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

  Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

  97.780 FT+ ÁFA

  MEGRENDELEM
 • HA VAN MÁR CÉGE!

  Székhelyszolgáltatás 1/2 év

  HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

  Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

  45.880 FT+ ÁFA

  MEGRENDELEM
 • HA VAN MÁR CÉGE!

  Székhelyszolgáltatás 1 év

  HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

  Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

  69.640 FT+ ÁFA

  MEGRENDELEM

Érdemes elolvasni még

Milyen vállalkozást érdemes indítani 2020-ban?

Milyen vállalkozást érdemes indítani 2020-ban?

Az Opten céginformációs statisztikája alapján Magyarországon évről évre közel 30 ezer új vállalkozás kerül bejegyzésre. A jelenlegi koronavírus járvány miatt kialakult gazdasági válság következtében sok magánszemély új vállalkozás indítása mellett döntött. A statisztika szerint idén márciusban közel 2400 cégalapítást regisztráltak. Cikkünkben részletezzük, hogy a koronavírusra való tekintettel most milyen vállalkozást érdemes indítani.

Székhelyszolgáltatás: kinek és miért jó döntés?

Székhelyszolgáltatás: kinek és miért jó döntés?

Egy saját vállalkozás vezetése rengeteg figyelmet igényel. Folyamatos ügyintézéssel és adminisztrációval jár, ha pedig székhelyünk az otthonunkba van bejelentve, kellemetlen meglepetések is érhetnek. Ezektől tud minket hatékonyan megóvni a székhelyszolgáltatás igénybevétele.

Új fizetésképtelenségi eljárás indítható

Új fizetésképtelenségi eljárás indítható

Idén a csőd- és felszámolási eljárás indítása mellett új lehetőség is elérhető a fenyegető fizetésképtelenségbe jutott vállalkozásoknak. Ezen vállalkozások kezdeményezhetik reorganizációs eljárás indítását is, mely a fizetőképesség helyreállítását tűzi ki célul.

További bejegyzések...