Az egyéni vállalkozás előnyei és hátrányai

Az egyéni vállalkozás előnyei és hátrányai

Egy egyéni vállalkozás alapítása ma már egyszerű feladat, ami a digitalizációnak és az online piacok egyre nagyobb térnyerésének köszönhetően rendkívül jövedelmező is lehet. Nem véletlen, hogy sokan választják ezt a vállalkozási formát, ha szeretnék elindítani saját üzletüket. Az egyéni vállalkozói létnek a számos előny mellett azonban megvannak a maga kihívásai is. Most megmutatjuk hogy, mire érdemes odafigyelnie azoknak, akik úgy döntenek, hogy a siker érdekében ezt az utat választják.

Egyéni vállalkozás vagy cégalapítás: melyik az ideális forma?

Minden cégformának megvannak a maga előnyei és hátrányai, ez alól az egyéni vállalkozás sem kivétel. Tény és való, hogy ez a legegyszerűbb megoldás, amely a kezdő vállalkozók számára is jó lehetőséget jelent. Érdemes emellett dönteni, ha egyedül vállalkozunk, ha kevés árbevétellel rendelkezünk, vagy ha főállás mellett szeretnénk saját üzletet alapítani. Ezzel szemben a társas vállalkozási formákban magasabb árbevétel esetén célszerű gondolkodni. Egy bt vagy egy kft nagyobb megbecsülést élvez a piacon, a sikeres cégalapításhoz és annak fenntartásához azonban nagyobb tőke szükséges, és a megszüntetés is bonyolultabb folyamat, mint egyéni vállalkozás esetén.

Az egyéni vállalkozás legfőbb előnyei

Az egyéni vállalkozás legnagyobb előnye, hogy létrehozása teljesen ingyenes. Nincs szükség illeték sem eljárási díj megfizetésére. A Webes Ügysegéd online felületen indíthatjuk el a folyamatot, ahol néhány adminisztratív teendő után létrejön a vállalkozói jogviszony. Ez azt jelenti, hogy a folyamat gyorsabb is, mint egy kft vagy bt létrehozása. Utóbbi esetben egy ügyvédre is szükségünk lesz, a szerződések begyűjtése, a cég bejegyzési kérelmének benyújtása pedig egytől egyig időigényes feladatok. Ez a vállalkozás megszüntetésére és szüneteltetésére is igaz, ami az online felületen viszont gyorsan és egyszerűen intézhető.

Végül, de nem utolsósorban az egyéni vállalkozó függetlensége is sokak számára vonzó lehetőség. Ha ezt a formát választjuk, nem kell kompromisszumot kötnünk másokkal, és saját elképzeléseink szerint valósíthatjuk meg ötleteinket, ami hatalmas teret enged a kreativitásnak és az innovációnak.

Kihívások, amelyekkel egyéni vállalkozóként kell szembenéznünk

Ahogyan már említettük, az egyéni vállalkozás indítása sokszor jár kihívásokkal is. Teljes felelősséget kell vállalnunk minden döntésért és cselekedetért. Ráadásul az adminisztratív terheket is egyedül kell viselnünk. Az egyéni vállalkozókra egy emberként hárulnak a könyveléssel, a számlázással és a dokumentumok kezelésével járó feladatok, melyek könnyen elvonhatják az időt és az energiát a valódi üzleti tevékenységektől.


Ezenfelül egy vállalkozásnak saját székhelyre is szüksége lesz. Egy ingatlan vásárlása vagy iroda bérlése azonban költséges dolog. Szerencsére ez már könnyen áthidalható a székhelyszolgáltatás igénybevételével, melynek célja, hogy fix székhelyet, és az ezzel kapcsolatos teendők ellátását biztosítja a vállalkozásoknak. Ez azt jelenti, hogy az adminisztrációval járó terhek egy része is a székhelyszolgáltatóra hárul.


Végezetül fontos megjegyezni, hogy egyetlen cégforma esetében sem lehet garantálni a sikert. Azonban, ha valaki felkészülten vág neki a feladatnak, a legtöbb buktató hatékonyan elkerülhető. Amennyiben Ön nem tudja, hogy milyen cégformát érdemes választania, érdemes szakértő segítségét kérni. A Logosz Cégcsoportnál készséggel állunk rendelkezésére, és minden vállalkozásindítással, cégalapítással kapcsolatos kérdésére válaszolunk.

Érdemes elolvasni még

A távmunkának vége?! Hogyan tovább?

A távmunkának vége?! Hogyan tovább?

A kormány a 2021. évi 82. számú Magyar Közlönyben megjelent rendeletben május 10.-től visszavonta a gazdaság szereplőinek arra való felkérését, hogy a vírushelyzet megfékezése miatt törekedjenek az otthoni munkavégzésre. A kormány tehát szívesen venné a munkavállalók visszatérését az irodákba, de vajon, hogy állnak ezzel a munkáltatók és a foglalkoztatottak?

Tovább...
Hatalmas támogatás a vállalkozást indító nők számára

Hatalmas támogatás a vállalkozást indító nők számára

Nőként nem mindig egyszerű érvényesülni a vállalkozások világában, hiszen javarészt a férfiak dominálnak. Nehéz megtalálni az egyensúlyt a karrier és a család között, viszont egyre inkább növekszik a nők szerepe a gazdasági életben. Május 22-ig van lehetőség pályázni egy nőket segítő programba, melynek segítségével lehetséges a vállalkozás indítása önerő nélkül is!

Tovább...
Mit jelent és miért jó a székhelyszolgáltatás?

Mit jelent és miért jó a székhelyszolgáltatás?

A magyar törvények alapján egy vállalkozás nem működhet székhely nélkül, a székhelyszolgáltatók ebben nyújtanak segítséget. De mi is az a székhely és a székhelyszolgáltatás? Milyen kritériumoknak kell megfelelnie és milyen esetekben lehet hasznos a vállalkozók számára?

Tovább...