Az egyéni vállalkozás előnyei és hátrányai

Az egyéni vállalkozás előnyei és hátrányai

Egy egyéni vállalkozás alapítása ma már egyszerű feladat, ami a digitalizációnak és az online piacok egyre nagyobb térnyerésének köszönhetően rendkívül jövedelmező is lehet. Nem véletlen, hogy sokan választják ezt a vállalkozási formát, ha szeretnék elindítani saját üzletüket. Az egyéni vállalkozói létnek a számos előny mellett azonban megvannak a maga kihívásai is. Most megmutatjuk hogy, mire érdemes odafigyelnie azoknak, akik úgy döntenek, hogy a siker érdekében ezt az utat választják.

Egyéni vállalkozás vagy cégalapítás: melyik az ideális forma?

Minden cégformának megvannak a maga előnyei és hátrányai, ez alól az egyéni vállalkozás sem kivétel. Tény és való, hogy ez a legegyszerűbb megoldás, amely a kezdő vállalkozók számára is jó lehetőséget jelent. Érdemes emellett dönteni, ha egyedül vállalkozunk, ha kevés árbevétellel rendelkezünk, vagy ha főállás mellett szeretnénk saját üzletet alapítani. Ezzel szemben a társas vállalkozási formákban magasabb árbevétel esetén célszerű gondolkodni. Egy bt vagy egy kft nagyobb megbecsülést élvez a piacon, a sikeres cégalapításhoz és annak fenntartásához azonban nagyobb tőke szükséges, és a megszüntetés is bonyolultabb folyamat, mint egyéni vállalkozás esetén.

Az egyéni vállalkozás legfőbb előnyei

Az egyéni vállalkozás legnagyobb előnye, hogy létrehozása teljesen ingyenes. Nincs szükség illeték sem eljárási díj megfizetésére. A Webes Ügysegéd online felületen indíthatjuk el a folyamatot, ahol néhány adminisztratív teendő után létrejön a vállalkozói jogviszony. Ez azt jelenti, hogy a folyamat gyorsabb is, mint egy kft vagy bt létrehozása. Utóbbi esetben egy ügyvédre is szükségünk lesz, a szerződések begyűjtése, a cég bejegyzési kérelmének benyújtása pedig egytől egyig időigényes feladatok. Ez a vállalkozás megszüntetésére és szüneteltetésére is igaz, ami az online felületen viszont gyorsan és egyszerűen intézhető.

Végül, de nem utolsósorban az egyéni vállalkozó függetlensége is sokak számára vonzó lehetőség. Ha ezt a formát választjuk, nem kell kompromisszumot kötnünk másokkal, és saját elképzeléseink szerint valósíthatjuk meg ötleteinket, ami hatalmas teret enged a kreativitásnak és az innovációnak.

Kihívások, amelyekkel egyéni vállalkozóként kell szembenéznünk

Ahogyan már említettük, az egyéni vállalkozás indítása sokszor jár kihívásokkal is. Teljes felelősséget kell vállalnunk minden döntésért és cselekedetért. Ráadásul az adminisztratív terheket is egyedül kell viselnünk. Az egyéni vállalkozókra egy emberként hárulnak a könyveléssel, a számlázással és a dokumentumok kezelésével járó feladatok, melyek könnyen elvonhatják az időt és az energiát a valódi üzleti tevékenységektől.


Ezenfelül egy vállalkozásnak saját székhelyre is szüksége lesz. Egy ingatlan vásárlása vagy iroda bérlése azonban költséges dolog. Szerencsére ez már könnyen áthidalható a székhelyszolgáltatás igénybevételével, melynek célja, hogy fix székhelyet, és az ezzel kapcsolatos teendők ellátását biztosítja a vállalkozásoknak. Ez azt jelenti, hogy az adminisztrációval járó terhek egy része is a székhelyszolgáltatóra hárul.


Végezetül fontos megjegyezni, hogy egyetlen cégforma esetében sem lehet garantálni a sikert. Azonban, ha valaki felkészülten vág neki a feladatnak, a legtöbb buktató hatékonyan elkerülhető. Amennyiben Ön nem tudja, hogy milyen cégformát érdemes választania, érdemes szakértő segítségét kérni. A Logosz Cégcsoportnál készséggel állunk rendelkezésére, és minden vállalkozásindítással, cégalapítással kapcsolatos kérdésére válaszolunk.

 • Budapesti irodák

  Székhelyszolgáltatás országos lefedettséggel, az aktuális törvényi előírásoknak maximálisan megfelelve. Válasszon minket és tudja megbízható helyen cége székhelyét.

  Tovább...
 • Vidéki irodák

  Országosan 9 ügyvéddel állunk ügyfeleink rendelkezésére. Cégalapítás, módosítás, adásvétel során ingyenes tanácsadással várjuk ügyfeleinket.

  Tovább...

Népszerű ajánlataink

 • HA NINCS MÉG CÉGE!

  Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év

  HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

  Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

  71.800 FT+ ÁFA

  MEGRENDELEM
 • HA NINCS MÉG CÉGE!

  Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év

  HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

  Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

  97.780 FT+ ÁFA

  MEGRENDELEM
 • HA VAN MÁR CÉGE!

  Székhelyszolgáltatás 1/2 év

  HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

  Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

  45.880 FT+ ÁFA

  MEGRENDELEM
 • HA VAN MÁR CÉGE!

  Székhelyszolgáltatás 1 év

  HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

  Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

  69.640 FT+ ÁFA

  MEGRENDELEM

Érdemes elolvasni még

A vállalkozás indítás feltételei

A vállalkozás indítás feltételei

A saját vállalkozás indítása kellemes gondolat, főleg, ha valaki számos ötlettel és elképzeléssel rendelkezik. Azonban minden esetben alapos tervezést igényel, figyelembe kell venni a vállalkozás indítás feltételeit. Cikkünkben összeszedtük azokat a pontokat, amelyeket érdemes megfontolni, mielőtt saját vállalkozás indításába kezd.

Milyen székhelyszolgáltatást érdemes választani?

Milyen székhelyszolgáltatást érdemes választani?

Minden vállalkozásnak kötelező székhelyet megjelölnie az alapításkor. Sokan választják székhelyszolgáltatás igénybevételét, mert nem szeretnének vagy nincs is lehetőségük arra, hogy saját maguk tegyenek eleget ezen feladatoknak. Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni székhelyszolgáltató kiválasztásánál?

Cégalapításhoz szükséges adatok és dokumentumok

Cégalapításhoz szükséges adatok és dokumentumok

Cégalapításhoz szükséges szerződésminták és létesítő okirat helyes kitöltéséhez természetesen szükségesek meghatározott adatok, melyek egy részét dokumentumokkal is igazolni kell. A következőkben összegyűjtöttük, hogy mely dokumentumokat kell előkészíteni és milyen adatok birtokában végezhetünk cégalapítást.

Milyen vállalkozást érdemes indítani 2020-ban?

Milyen vállalkozást érdemes indítani 2020-ban?

Az Opten céginformációs statisztikája alapján Magyarországon évről évre közel 30 ezer új vállalkozás kerül bejegyzésre. A jelenlegi koronavírus járvány miatt kialakult gazdasági válság következtében sok magánszemély új vállalkozás indítása mellett döntött. A statisztika szerint idén márciusban közel 2400 cégalapítást regisztráltak. Cikkünkben részletezzük, hogy a koronavírusra való tekintettel most milyen vállalkozást érdemes indítani.

További bejegyzések...