Egyéni vállalkozás indítása másodállásban


Egyéni vállalkozás indítása másodállásban

Indítson egyéni vállalkozást másodállásban, ha egyelőre még megtartaná jelenlegi munkaviszonyát, vagy tanulói jogviszonyban van. Így extra bevételhez juthat, és beindíthatja vállalkozását minimális kockázattal.

Minden ember álma, hogy egyedül megállja a helyét a való életben és a saját lábára álljon. Sokan ezt olyan módon valósítják meg, hogy egy nagy cégnél helyezkednek el annak reményében, hogy majd az idő elteltével a ranglétrán egy előkelő pozícióba küzdhetik fel magukat. Ez az út nagyon hosszú és körülményes tud lenni, de talán ez a legkiszámíthatóbb és biztonságosabb, így a legelterjedtebb is. Vannak azonban olyanok is, akik mindezek mellett szeretnének extra bevételhez jutni anélkül, hogy a biztos munkahelyet és bevételi forrásokat el kellene hagyni: ezek az emberek elgondolkodhatnak egy egyéni vállalkozás indításán másodállásban.

Sok szempontból előnyösek ezek a vállalkozások. Egyrészt – amint azt már említettük – a főállás mellett is extra jövedelemhez juthatnak anélkül, hogy az előbbit veszélyeztetnék. Emellett alkalmazottakon kívül még nappali tagozatos, közép- vagy felsőoktatásban résztvevő tanulók is élhetnek ezzel a lehetőséggel feltéve, ha idejük és képzettségük megengedi. Egyéni vállalkozások indítása másodállásban teljesen ingyenes, hiszen ez egy ügyvédi segítséget nem igénylő és online felületen keresztül is elvégezhető folyamat. Ezen kívül fenntartása vagy megszüntetése sem drága, így a legrosszabb pénzügyi helyzetekben sem kell komoly kiadásoktól tartani. Ráadásul a járulékok fizetése sem feltétlenül kötelező.

Egy másodállású egyéni vállalkozás indítása előtt meg kell győződni arról, az ember valóban jogosult erre. Csak egy minimum 36 órás munkaviszony, vagy, amint azt már az előbb említettük, nappali tagozatos közép- vagy felsőoktatásban való tanulói jogviszony esetén alapíthatunk ilyen vállalkozást. Azt is célszerű szem előtt tartani, hogy a fennmaradó idő és energia megengedi-e hosszú távon ezt a tevékenységet.

Ezek után az első lépése egy másodállású egyéni vállalkozás indításának: meg kell alkotni a vállalkozás koncepcióját, vagyis célszerű a vállalkozás célját, tevékenységét és működését tisztázni. Ezek a későbbiekben sok tényezőt meghatározhatnak, köztük például az adózást is. Érdemes az elképzeléseket egy tanácsadó segítségével és útmutatásával áttekinteni, valamint különböző kvalitatív és kvantitatív piackutatásokkal támogatni. Ennek keretein belül fel kell mérni a vállalkozás célközönségének méretét, összetételét, szokásait és viselkedését, vagy a piacon már meglévő versenytársak számát és nagyságát.

A következő lépésben lehet a hivatalos dolgokat elintézni. Elsőként regisztráljuk a vállalkozást. Ezt kétféleképpen is megtehetjük, személyesen és online, az ügyfélkapun keresztül. Ehhez összesen csak személyi igazolvány, lakcímkártya, e-mail cím és a szükséges képesítést igazoló papírok kellenek. A következő lépés a vállalkozás székhelyének kiválasztása vagy meghatározása lesz.

Egy másodállású egyéni vállalkozás fenntartása fárasztó, nehéz, sok feladattal és nehézséggel járó tevékenység. De ha sikerül jól megszervezni a feladatokat és belerázódni a vállalkozói élet ritmusába, akkor egy olyan bevételi forrásra lehet szert tenni, amely még hosszú időn keresztül jövedelmező lehet.

Érdemes elolvasni még

Innovációs járulék változásai 2019-től

Innovációs járulék változásai 2019-től

Tavalyi adócsomagban megfogalmazott változtatás miatt olyan vállalkozások lesznek kötelesek innovációs járulékot fizetni, akiknek eddig nem kellet. Egy kisebb módosítás miatt néhány cég, akár több millió forintos adóterhet is köteles lesz ettől az évtől kezdve kifizetni.

Tovább...
Kifizetődő tiszta energiára váltani?

Kifizetődő tiszta energiára váltani?

Klímavédelem szempontjából szerencsés megújuló, vagyis tiszta energia használata, ami először nagy befektetésnek tűnhet, viszont hosszútávon mindenképp kifizetődő. Miért és hogyan érdemes csökkenteni az energiafogyasztást és a elhasznált energia mennyiségét?

Tovább...