Egyéni vállalkozás indítása online

Egyéni vállalkozás indítása online

Ha kezdő vállalkozást szeretne indítani, akkor az egyéni vállalkozási forma ideális lehet. Az egyéni vállalkozás indítása online egyszerű, néhány lépésből álló folyamat, sőt a megszüntetése is könnyebb, mint gazdasági társaságok esetében. Cikkünkben most részletesen ismertetjük az egyéni vállalkozás indításának online lépéseit.

Ügyfélkapu regisztráció

Ha már rendelkezik Ügyfélkapu hozzáféréssel, akkor ezt a lépést át is ugorhatja. Ha azonban nincs még azonosítója, először regisztrálnia kell. A regisztrációt bármely okmányirodában, kormányablakban vagy NAV központi ügyfélszolgálaton megteheti.

Az Ügyfélkapu regisztráció során szüksége lesz személyi igazolványára vagy útlevelére, személyes adatainak megadására és a regisztrációs adatlap kitöltésére – mely a kormányablakban és elektronikus formában is lehetséges.

Amennyiben 2016. január 1-je után kiállított személyi igazolvánnyal rendelkezik, online is regisztrálhat az Ügyfélkapuba.

Webes Ügysegéd

Ha már rendelkezik Ügyfélkapu regisztrációval, az egyéni vállalkozás alapítása könnyen elvégezhető a Webes Ügysegéd oldalán keresztül.

Először is le kell tölteni az Általános nyomtatvány kitöltő alkalmazást, mely szükséges a bejelentéshez. A későbbiekben az adatok változása is itt jelenthető be: új tevékenységi kör megjelölése, székhely vagy telephely módosítására stb. is lesz lehetőségünk.

Az egyéni vállalkozás indításához szükség lesz a személyes adatok megadására, a vállalkozás székhelyének meghatározására, a tevékenységi körök megadására és az adózási forma kijelölésére. A sikeres induláshoz meg kell felelni az egyéni vállalkozás indítás feltételeinek.

A székhely, telephely vagy fióktelep meghatározásánál megadhatjuk saját ingatlanunk elérhetőségét. Ha nem rendelkezünk ilyennel, vagy más a haszonélvezője, akkor székhelyhasználat jogcímét igazoló okiratra lesz szükségünk az ingatlan tulajdonosától vagy haszonélvezőjétől. Ezt követően jegyezhetjük be az adott ingatlant a vállalkozás székhelyeként. Jó megoldás ezen kívül, ha székhelyszolgáltatást igénylünk. A LOGOSZ irodáiban székhelyszolgáltatás egyéni vállalkozóknak is elérhető, akár IPA mentes településen is.

A tevékenységi körök esetében fontos figyelembe venni, hogy bizonyos tevékenységek csak a megfelelő képesítés birtokában végezhetőek, melyet szükséges okirattal igazolni. Érdemes előzetesen ellenőrizni, hogy a végezni kívánt tevékenység engedélyköteles-e.

Egyéni vállalkozás alapításakor érdemes átgondolni az adózást érintő kérdéseket. Népszerű a KATA adózási forma kezdő vállalkozók esetében, hiszen havi fix 50 000 forintot jelent, vagy bejelentett munkaviszony, nappali tagozatos jogviszony mellett csupán 25 000 forintot tesz ki. A KATÁ-s egyéni vállalkozás abban az esetben alapítható, ha az éves bevétel várhatóan nem haladja meg a 12 millió forintot.

Ha elvégezte az egyéni vállalkozás indításának online folyamatát, és megadja ezeket az adatokat, a NAV automatikusan megállapít egy adószámot és nyilvántartási számot.

Ha megkapja a vállalkozás az adószámot, sikeres volt a regisztráció. A bejelentés másnapján megkezdheti a tevékenység végzését az egyéni vállalkozó!

Egyéb teendők

Az egyéni vállalkozás indítását követően el kell végezni a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarai regisztrációt is a nyilvántartásba vételtől számított 5 napon belül.

Kereskedelmi tevékenység végzésének megkezdése előtt be kell jelentkezni a helyi önkormányzatnál is. Ezen kívül személyesen vagy online el kell végezni az iparűzési adó bejelentését is, szintén az önkormányzatnál.

Az egyéni vállalkozás indítása online egyszerű folyamat, de mégis lehetnek buktatói, ha figyelmetlenül, vagy kapkodva végzik. Kérdéseivel forduljon bizalommal munkatársainkhoz!

Érdemes elolvasni még

Cégalapítás Magyarországon külföldi állampolgároknak

Cégalapítás Magyarországon külföldi állampolgároknak

Kifejezetten kedvező a cégalapítás Magyarországon külföldi állampolgároknak, hiszen 4-5 napos folyamatról beszélhetünk. Emellett a társasági adó 9%-os adókulcsa a legalacsonyabbak közé tartozik európiai viszonylatban. Nézzük, milyen társasági formát érdemes választani, miben segít a kézbesítési megbízott, és hogyan hozhat létre fióktelepet.

Tovább...
Jön a cégkapu

Jön a cégkapu

2018. január 1.-től a cégek és az adóhatóság közötti kapcsolattartás egyik legfontosabb eszköze lesz a cégkapu, melyre 2017. augusztus 31-ig kötelező regisztrálni. Mit lehet tudni a cégkapuról?

Tovább...