Egyéni vállalkozás költségei


Egyéni vállalkozás költségei

Akár munkahelyünk mellett, másodállásként vállalkozunk, akár teljes egészében egyéni vállalkozói tevékenységre váltjuk addigi alkalmazotti munkakörünket, általánosságban elmondható: a vállalkozói lét számtalan előnnyel bír, így érdemes belevágni. Természetesen mielőtt megtennénk, fontos tájékozódni a feltételekről, az ügyintézés menetéről - és persze a költségekről. Mai cikkünkben az egyéni vállalkozás költségeinek összefoglalásában nyújtunk segítséget.

Egyéni vállalkozás költségei: az alapítás

Ha egyéni vállalkozás alapításán gondolkodunk, a folyamat nulladik lépése az ügyfélkapus regisztráció. A sorban állás elkerülése, a gyorsabb ügyintézés miatt egyébként is érdemes regisztrálni - ám ha eddig nem tettük, most már nem halogathatjuk tovább, hiszen vállalkozás alapítása előtt ez kifejezetten feltétel. Ez a lépés semmilyen költséggel nem jár, ráadásul ha személyi igazolványát 2016 január 1. után állították ki, a regisztráció online is elvégezhető.

Ha nem szívesen áldozna időt arra, hogy hivatalokba járjon, jó hírünk van: ettől a lépéstől kezdve az egyéni vállalkozás indítása teljes egészében elvégezhető online is, az Ügyfélkapu Webes Ügysegéd oldalán keresztül.

Nagy előnye az első lépéseknek, hogy az egyéni vállalkozás alapítása gyakorlatilag ingyenes. Az egyetlen fix plusz költség a Kereskedelmi- és Iparkamara tagsági díja: 5 napon belül kötelező kérnie felvételét, és évi 5.000 forint tagsági díjat fizetnie. Érdemes megfontolni továbbá székhelyszolgáltatás igénybevételét: a LOGOSZ szolgáltatásával például kedvező áron elkerülheti a saját ingatlanába való bejelentés kellemetlenségeit.

Egyéni vállalkozás költségei: a működtetés

Míg az egyéni vállalkozás alapítása nem tartogat különösebb költségeket vagy kihívásokat, a kezdő lépések után komoly dilemmával találjuk szemben magunkat: melyik adózási formát érdemes választani?

Egyéni vállalkozók esetében elmondható, hogy az egyik legnépszerűbb adózási forma a KATA (kisadózók tételes adója). Nem véletlenül, hiszen számos előnye van: KATA-s vállalkozóként havi fix összeg befizetésével kiváltható a legtöbb járulék és adó, amelyhez csak az iparűzési adó (IPA) és a számlázási költségek társulnak. Amennyiben árbevételünk várhatóan évi 12 millió forint alatt marad, érdemes ezt az adózási formát választani.

Mekkora költséget jelent ez a bizonyos havi fix összeg? Ez attól függ, hogy főállásban működünk egyéni vállalkozóként, vagy másodállású egyéni vállalkozást indítunk munkahely, képzés mellett. Előbbi esetben ez a költség 50.000 forint, ha pedig nappali tagozatos diákként, vagy heti legalább 36 órás munkaviszony mellett indítunk egyéni vállalkozást, akkor csak ennek felével, 25.000 forinttal kell számolnunk.

Bármelyiket is választjuk, az iparűzési adóval, vagyis IPA-val mindenképp számolnunk kell. Itt lehetőségünk van választani évi fix 50.000 forint, vagy az árbevétel 2%-ának befizetése között.

A személyes preferenciáktól függ, hogy a fentieken kívül milyen költségek merülnek még fel egyéni vállalkozás indításakor. Feltétlenül számolnunk kell a számlázás költségeivel, a vállalkozói bankszámla nyitása azonban nem kötelező.

Érdemes elolvasni még

Cégalapítás cégnév ellenőrzés után ajánlott

Cégalapítás cégnév ellenőrzés után ajánlott

Ha nem megfelelő cégnévvel adjuk be cégalapítási kérelmünket a cégbíróság elutasíthatja a cég bejegyzését. A cégnévnek meg kell felelnie néhány előírásnak, hogy elfogadják, így a cégalapítás cégnév ellenőrzését követően javasolt csupán.

Tovább...
Mit jelent és miért jó a székhelyszolgáltatás?

Mit jelent és miért jó a székhelyszolgáltatás?

A magyar törvények alapján egy vállalkozás nem működhet székhely nélkül, a székhelyszolgáltatók ebben nyújtanak segítséget. De mi is az a székhely és a székhelyszolgáltatás? Milyen kritériumoknak kell megfelelnie és milyen esetekben lehet hasznos a vállalkozók számára?

Tovább...
Fiatalok szja mentessége

Fiatalok szja mentessége

Az elmúlt évben meghozott változások után a személyi jövedelemadó (szja) mentesség körét jövőre kiterjesztik a 25 év alatti munkavállalókra is. Az intézkedés a gazdaság-újraindítási akcióterv része és nem titkolt célja, hogy segítse a fiatalok önállósodását és családalapítását.

Tovább...
Cégalapítás online

Cégalapítás online

Az online cégalapítást részesítené előnyben az offline ügyintézéssel szemben? Olvassa el cikkünkben, hogy a cégalapítás mely lépései miként végezhetők online. A LOGOSZ Cégcsoportnál már arra is találtunk megoldást, hogy az ügyvéd jelenlétében történő aláírás is megoldható legyen online.

Tovább...