Egyéni vállalkozás költségei

Egyéni vállalkozás költségei

Akár munkahelyünk mellett, másodállásként vállalkozunk, akár teljes egészében egyéni vállalkozói tevékenységre váltjuk addigi alkalmazotti munkakörünket, általánosságban elmondható: a vállalkozói lét számtalan előnnyel bír, így érdemes belevágni. Természetesen mielőtt megtennénk, fontos tájékozódni a feltételekről, az ügyintézés menetéről - és persze a költségekről. Mai cikkünkben az egyéni vállalkozás költségeinek összefoglalásában nyújtunk segítséget.

Egyéni vállalkozás költségei: az alapítás

Ha egyéni vállalkozás alapításán gondolkodunk, a folyamat nulladik lépése az ügyfélkapus regisztráció. A sorban állás elkerülése, a gyorsabb ügyintézés miatt egyébként is érdemes regisztrálni - ám ha eddig nem tettük, most már nem halogathatjuk tovább, hiszen vállalkozás alapítása előtt ez kifejezetten feltétel. Ez a lépés semmilyen költséggel nem jár, ráadásul ha személyi igazolványát 2016 január 1. után állították ki, a regisztráció online is elvégezhető.

Ha nem szívesen áldozna időt arra, hogy hivatalokba járjon, jó hírünk van: ettől a lépéstől kezdve az egyéni vállalkozás indítása teljes egészében elvégezhető online is, az Ügyfélkapu Webes Ügysegéd oldalán keresztül.

Nagy előnye az első lépéseknek, hogy az egyéni vállalkozás alapítása gyakorlatilag ingyenes. Az egyetlen fix plusz költség a Kereskedelmi- és Iparkamara tagsági díja: 5 napon belül kötelező kérnie felvételét, és évi 5.000 forint tagsági díjat fizetnie. Érdemes megfontolni továbbá székhelyszolgáltatás igénybevételét: a LOGOSZ szolgáltatásával például kedvező áron elkerülheti a saját ingatlanába való bejelentés kellemetlenségeit.

Egyéni vállalkozás költségei: a működtetés

Míg az egyéni vállalkozás alapítása nem tartogat különösebb költségeket vagy kihívásokat, a kezdő lépések után komoly dilemmával találjuk szemben magunkat: melyik adózási formát érdemes választani?

Egyéni vállalkozók esetében elmondható, hogy az egyik legnépszerűbb adózási forma a KATA (kisadózók tételes adója). Nem véletlenül, hiszen számos előnye van: KATA-s vállalkozóként havi fix összeg befizetésével kiváltható a legtöbb járulék és adó, amelyhez csak az iparűzési adó (IPA) és a számlázási költségek társulnak. Amennyiben árbevételünk várhatóan évi 12 millió forint alatt marad, érdemes ezt az adózási formát választani.

Mekkora költséget jelent ez a bizonyos havi fix összeg? Ez attól függ, hogy főállásban működünk egyéni vállalkozóként, vagy másodállású egyéni vállalkozást indítunk munkahely, képzés mellett. Előbbi esetben ez a költség 50.000 forint, ha pedig nappali tagozatos diákként, vagy heti legalább 36 órás munkaviszony mellett indítunk egyéni vállalkozást, akkor csak ennek felével, 25.000 forinttal kell számolnunk.

Bármelyiket is választjuk, az iparűzési adóval, vagyis IPA-val mindenképp számolnunk kell. Itt lehetőségünk van választani évi fix 50.000 forint, vagy az árbevétel 2%-ának befizetése között.

A személyes preferenciáktól függ, hogy a fentieken kívül milyen költségek merülnek még fel egyéni vállalkozás indításakor. Feltétlenül számolnunk kell a számlázás költségeivel, a vállalkozói bankszámla nyitása azonban nem kötelező.

Érdemes elolvasni még

Egy vállalkozás fejlődik és növekszik, gyakran szükség lehet a székhely változtatására.

Egy vállalkozás fejlődik és növekszik, gyakran szükség lehet a székhely változtatására.

Ahogy egy vállalkozás fejlődik és növekszik, gyakran szükség lehet a székhely változtatására. Ebben az esetben a székhelyváltozás bejelentése olyan feladat, amiről egy esetleges költözés során egyetlen vállalkozásnak sem szabad megfeledkezni. Az új székhely bejelentése számos szempontból fontos. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, amelyeket érdemes figyelembe venni, ha szeretnénk megváltoztatni vállalkozásunk székhelyét.

Tovább...
Minden, amit az osztalékfizetésről tudni érdemes

Minden, amit az osztalékfizetésről tudni érdemes

A cégtulajdonosok egyik legfontosabb célja, hogy a vállalkozás eredményeiből részesüljenek, azaz osztalékot szerezzenek. Az osztalékhoz való jog a gazdasági társaságok esetében az egyik legfontosabb jogosultság. Kifizetésnek azonban számos szabálya van arra vonatkozóan, hogy kinek, mikor, miként és milyen feltételekkel történik. Az alábbiakban összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a témában.

Tovább...
Online vállalkozás indítása igen népszerű

Online vállalkozás indítása igen népszerű

Online vállalkozás indítása most népszerűbb mint valaha. A technológia fejlődésével és a koronavírus következtében számos új foglalkozás, vállalkozási lehetőség jött létre vagy alakult át online is megvalósítható formára.

Tovább...
Új fizetésképtelenségi eljárás indítható

Új fizetésképtelenségi eljárás indítható

Idén a csőd- és felszámolási eljárás indítása mellett új lehetőség is elérhető a fenyegető fizetésképtelenségbe jutott vállalkozásoknak. Ezen vállalkozások kezdeményezhetik reorganizációs eljárás indítását is, mely a fizetőképesség helyreállítását tűzi ki célul.

Tovább...