Egyéni vállalkozó nyilvántartása

Egyéni vállalkozó nyilvántartása

Az Országgyűlés elfogadta a kormányhivatalok működésének egyszerűsítését szolgáló 2009. évi CXV. törvény módosítását, amelynek értelmében 2020. július 1-jétől az egyéni vállalkozók nyilvántartásának vezetésével összefüggésbe hozható valamennyi hatáskör és informatikai rendszerek kezelése – melyek eddig a Belügyminisztériumhoz tartoztak - a Nemzeti Adó-és Vámhivatal, azaz a NAV felelőssége lett. Tehát az egyéni vállalkozók nyilvántartásának vezetése 2020 nyarától már a NAV feladatai közé tartozik.

A törvény értelmében „az egyéni vállalkozói tevékenység megkezdésének feltétele, hogy az erre irányuló szándékáról a természetes személy a nyilvántartást vezető szervhez e törvény rendelkezéseinek megfelelő bejelentést nyújtson be”.

Az egyéni vállalkozó tevékenységeivel kapcsolatos bejelentésére (például a tevékenység megkezdése, illetve annak szüneteltetése vagy megszüntetése, továbbá a szüneteltetés utáni folytatása vagy a nyilvántartásban szereplő adatokban fellépő változásokat) díj- és illetékmentesen a Webes Ügysegéden keresztül, az erre a célra kijelölt nyomtatványon vagy a NAV valamely ügyfélszolgálatán van lehetőség, személyesen vagy meghatalmazott útján.

A Webes Ügysegéd a Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ) szolgáltatáson keresztül vehető igénybe, mely eléréséhez vagy Ügyfélkapu-regisztráció; vagy Telefonkódos-azonosítás szolgáltatásra vonatkozó regisztráció; vagy Elektronikus személyi igazolvány szükséges.

A bejelentésnek egyebek mellett tartalmaznia kell a bejelentő:

  • nevét
  • anyja nevét
  • születési helyét és idejét
  • lakcímét
  • állampolgárságát
  • a vállalkozásának főtevékenységének, és a folytatni kívánt egyéb tevékenység(ek)nek ÖVTJ-kódját
  • a székhely, valamint szükség szerint a telephely(ek) és fióktelep(ek) címét.

A bejelentési űrlap megfelelő kitöltését követően a NAV automatikusan - az e célra rendszeresített elektronikus rendszeren keresztül - rögzíti az egyéni vállalkozó adószámát, tehát nyilvántartásba veszi, valamint ezzel egyidejűleg az egyéni vállalkozó statisztikai számjelét és nyilvántartási számát is a bejelentő rendelkezésére bocsájtja, ezenkívül a nyilvántartásba vételről a Központi Statisztikai Hivatalt is értesíti. A törvény szerint az egyéni vállalkozói tevékenység a nyilvántartásba vétel napján kezdhető meg.

A nyilvántartási szám az egyéni vállalkozók hatósági szervek előtti azonosítását, tevékenységének átláthatóságát és más egyéni vállalkozóktól való megkülönböztetését szolgálja.

Az EVNY Portálon bárki számára díjmentesen lekérhetőek az olyan adatok, mint az egyéni vállalkozó neve, nyilvántartási száma, adószáma, statisztikai számjele, valamint a nyilvántartásba történő felvétel napja vagy a jelenlegi státusza (működik, szünetel vagy megszűnt). Ha a vállalkozás szünetelt vagy már megszűnt, akkor a szüneteltetés vagy megszűnés kezdő időpontja. Továbbá székhelyének – illetve telephelyének vagy fióktelepének - adatai, főtevékenységének megnevezése és ÖVTJ-kódja mellett az egyéni vállalkozás egyéb tevékenységi köreire vonatkozó adatok. A nyilvántartásban lévő adatok lekérdezése a kiválasztott egyéni vállalkozó nyilvántartási száma vagy adószáma alapján történik.

Olyan egyéni vállalkozó, aki vállalkozó tevékenységet folytat, illetve folytatott, vagy igazolást kér arról, hogy szerepel az egyéni vállalkozók nyilvántartásában a Webes Ügysegéden keresztül díjmentesen hatósági bizonyítványt igényelhet. A nyilvántartást vezető szerv a nyilvántartásban szereplő adatokat az egyéni vállalkozói tevékenység megszűnésétől számított 10 évig őrzi meg.

Mindezek mellett a már említett törvény módosításai értelmében 2020. januárjától megszűnt az egyéni vállalkozói igazolvány. Az érvénytelen igazolványokat 2020. március 1-ig lehetett leadni. A továbbiakban tehát az egyéni vállalkozói tevékenység megkezdéséhez vagy folytatásához már nem szükséges az egyéni vállalkozói igazolvány megléte.

Székhelyszolgáltatás egyéni vállalkozóknak is elérhető a LOGOSZ Cégcsoportnál. Forduljon bizalommal munkatársainkhoz!

Forrás: nav.gov.hu, net.jogtar.hu

Érdemes elolvasni még

Kifizetődő tiszta energiára váltani?

Kifizetődő tiszta energiára váltani?

Klímavédelem szempontjából szerencsés megújuló, vagyis tiszta energia használata, ami először nagy befektetésnek tűnhet, viszont hosszútávon mindenképp kifizetődő. Miért és hogyan érdemes csökkenteni az energiafogyasztást és a elhasznált energia mennyiségét?

Tovább...
Minden, amit az osztalékfizetésről tudni érdemes

Minden, amit az osztalékfizetésről tudni érdemes

A cégtulajdonosok egyik legfontosabb célja, hogy a vállalkozás eredményeiből részesüljenek, azaz osztalékot szerezzenek. Az osztalékhoz való jog a gazdasági társaságok esetében az egyik legfontosabb jogosultság. Kifizetésnek azonban számos szabálya van arra vonatkozóan, hogy kinek, mikor, miként és milyen feltételekkel történik. Az alábbiakban összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a témában.

Tovább...
Új vállalkozás indítása pályázat és támogatás segítségével

Új vállalkozás indítása pályázat és támogatás segítségével

A magyar kormány jelentős mértékben megemelte a kezdő vállalkozóknak szóló pályázatok keretösszegét. Az induló vállalkozók átlagosan 4-5 millió forintra pályázhatnak. A pályázat ezzel is támogatja a fiatalok vállalkozóvá válását és vállalkozás indítási költségeit, a támogatás mellett az újonnan vállalkozni vágyók képzésben is részesülhetnek. A pályázatról további információkat cikkünkben olvashat.

Tovább...
Székhelyszolgáltatás Pest megye területén

Székhelyszolgáltatás Pest megye területén

Pest megyei székhelyszolgáltatás és a vidéki székhelyszolgáltatás különböző előnyökkel járhat. Székhelyszolgáltatás Pest megyében akkor is igénybe vehető, ha a cégtulajdonosok nem itt laknak. A LOGOSZ segítségével székhelyszolgáltatást a fővárosban és környékén 13 irodában vehet igénybe egyszerűen és gyorsan.

Tovább...