Fiatalok szja mentessége

Fiatalok szja mentessége

Az elmúlt évben meghozott változások után a személyi jövedelemadó (szja) mentesség körét jövőre kiterjesztik a 25 év alatti munkavállalókra is. Az intézkedés a gazdaság-újraindítási akcióterv része és nem titkolt célja, hogy segítse a fiatalok önállósodását és családalapítását.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint ma Magyarországon 1,15 millió a 25 év alatti munkaképes korú személyek száma. Egyre többen dolgoznak adott korosztályban, akár tanulmányok mellett is – másfélszer akkora a fiatal foglalkoztatottak aránya mint 10 évvel ezelőtt. A KSH adatai szerint körülbelül 280 000 fiatalt érintenek az új intézkedések, de a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adóbevallási adatai alapján az érintettek száma közelíti a 460 000 főt. Az eltérés a GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint származhat abból, hogy azon személyek, akik csak időszakosan dolgoznak vagy idénymunkát végeznek korlátozottan kerülnek be a KSH adatbázisába.

A személyi jövedelemadó mértéke 15%, melynek megfizetése alól mentesülnek a 25. életévüket még nem betöltött, jövedelemmel rendelkező fiatalok. Ha diákszervezeten keresztül vállalnak állást, akkor nem csak szja mentességet fognak élvezni, hiszen ezek jövedelmek eddig is járulék- és szociális hozzájárulás (szocho) mentesek voltak, így számukra nettó kereset megegyezik majd a bruttó bérrel.

A kedvezmény igénybevétele alapesetben igen egyszerű, a munkáltató/kifizető feladata, hogy a 25 évnél fiatalabb személy adóelőleg alapját minden hónapban csökkentse a kedvezmény mértékével. Ha a fiatal nem szeretné havonta igényelni az őt megillető engedményt, hanem inkább részben vagy egészben az éves adóbevallásból szeretné azt jóváírni, akkor erről nyilatkozatot kell tennie. A kedvezmény utoljára abban a hónapban érvényesíthető, amikor a fiatal betölti a 25. életévét.

Az adómentesség nem teljesen korlátlan a fiatal munkavállalók körében. Habár alkalmi munkák során és részmunkaidőben keresett jövedelem esetében is igénybe lehet venni, nem vonatkozik bármekkora jövedelemre. Az szja mentesség felső határa fiatalok esetében a tárgyévet megelőző július hónapban volt bruttó átlagkereset (melyet a KSH mindig közzétesz) tizenkétszerese. Ha ezt az összeget meghaladja az összevont adóalap, akkor a munkavállaló fiatalnak nyilatkozatot kell tennie a munkáltató felé, melynek többek között tartalmaznia kell azon összeget, melyre már nem igényli a kedvezmény érvényesítését. Ha ez a nyilatkozat elmarad és az adóévben a befizetési különbözet meghaladja a 10.000 forintot, akkor a fiatalnak 12% különbözeti-bírságot kell megfizetnie a személyi jövedelemadó mellett.

A fiatalok szja mentessége 2022. január 1.-én lép hatályba, így a 2020. december 31. követően megszerzett jövedelmek estében már egyértelműen alkalmazható, de a 2021-es évben megszerzett, de 2022. január 10-ig ki nem fizetett jövedelmek esetében is elszámolható.

Forrás: menedzserpraxis.hu, ksh.hu, rsm.hu, vg.hu, index.hu, ado.hu

Érdemes elolvasni még

Egyéni vállalkozás indítása online

Egyéni vállalkozás indítása online

Ha kezdő vállalkozást szeretne indítani, akkor az egyéni vállalkozási forma ideális lehet. Az egyéni vállalkozás indítása online egyszerű, néhány lépésből álló folyamat, sőt a megszüntetése is könnyebb, mint gazdasági társaságok esetében. Cikkünkben most részletesen ismertetjük az egyéni vállalkozás indításának online lépéseit.

Tovább...
Székhelyszolgáltatás IPA mentes településen

Székhelyszolgáltatás IPA mentes településen

A hazai szabályozás lehetőséget biztosít a helyi önkormányzatoknak, hogy saját körben határozzanak a beszedett iparűzési adó (IPA) mértékéről. A vállalkozásoknak az iparűzési adó tehát megspórolható azon területeken, ahol az IPA 0%, ezeket nevezzük belföldi adóparadicsomoknak. Az IPA mentes székhelyszolgáltatás egyre népszerűbb napjainkban.

Tovább...
Milyen céget alapítsak? Bt. vagy Kft. lenne jobb?

Milyen céget alapítsak? Bt. vagy Kft. lenne jobb?

A két leggyakrabban választott cégforma a Bt. (betéti társaság) és a Kft. (korlátolt felelősségű társaság). Ahhoz, hogy ki tudja választani melyik illeszkedik inkább céljaihoz, tisztában kell lennie a köztük lévő különbségekkel. Milyen vállalkozást érdemes indítani? Bt. vagy Kft. alapítása célszerű?

Tovább...
Jön a cégkapu

Jön a cégkapu

2018. január 1.-től a cégek és az adóhatóság közötti kapcsolattartás egyik legfontosabb eszköze lesz a cégkapu, melyre 2017. augusztus 31-ig kötelező regisztrálni. Mit lehet tudni a cégkapuról?

Tovább...