Fiatalok szja mentessége

Fiatalok szja mentessége

Az elmúlt évben meghozott változások után a személyi jövedelemadó (szja) mentesség körét jövőre kiterjesztik a 25 év alatti munkavállalókra is. Az intézkedés a gazdaság-újraindítási akcióterv része és nem titkolt célja, hogy segítse a fiatalok önállósodását és családalapítását.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint ma Magyarországon 1,15 millió a 25 év alatti munkaképes korú személyek száma. Egyre többen dolgoznak adott korosztályban, akár tanulmányok mellett is – másfélszer akkora a fiatal foglalkoztatottak aránya mint 10 évvel ezelőtt. A KSH adatai szerint körülbelül 280 000 fiatalt érintenek az új intézkedések, de a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adóbevallási adatai alapján az érintettek száma közelíti a 460 000 főt. Az eltérés a GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint származhat abból, hogy azon személyek, akik csak időszakosan dolgoznak vagy idénymunkát végeznek korlátozottan kerülnek be a KSH adatbázisába.

A személyi jövedelemadó mértéke 15%, melynek megfizetése alól mentesülnek a 25. életévüket még nem betöltött, jövedelemmel rendelkező fiatalok. Ha diákszervezeten keresztül vállalnak állást, akkor nem csak szja mentességet fognak élvezni, hiszen ezek jövedelmek eddig is járulék- és szociális hozzájárulás (szocho) mentesek voltak, így számukra nettó kereset megegyezik majd a bruttó bérrel.

A kedvezmény igénybevétele alapesetben igen egyszerű, a munkáltató/kifizető feladata, hogy a 25 évnél fiatalabb személy adóelőleg alapját minden hónapban csökkentse a kedvezmény mértékével. Ha a fiatal nem szeretné havonta igényelni az őt megillető engedményt, hanem inkább részben vagy egészben az éves adóbevallásból szeretné azt jóváírni, akkor erről nyilatkozatot kell tennie. A kedvezmény utoljára abban a hónapban érvényesíthető, amikor a fiatal betölti a 25. életévét.

Az adómentesség nem teljesen korlátlan a fiatal munkavállalók körében. Habár alkalmi munkák során és részmunkaidőben keresett jövedelem esetében is igénybe lehet venni, nem vonatkozik bármekkora jövedelemre. Az szja mentesség felső határa fiatalok esetében a tárgyévet megelőző július hónapban volt bruttó átlagkereset (melyet a KSH mindig közzétesz) tizenkétszerese. Ha ezt az összeget meghaladja az összevont adóalap, akkor a munkavállaló fiatalnak nyilatkozatot kell tennie a munkáltató felé, melynek többek között tartalmaznia kell azon összeget, melyre már nem igényli a kedvezmény érvényesítését. Ha ez a nyilatkozat elmarad és az adóévben a befizetési különbözet meghaladja a 10.000 forintot, akkor a fiatalnak 12% különbözeti-bírságot kell megfizetnie a személyi jövedelemadó mellett.

A fiatalok szja mentessége 2022. január 1.-én lép hatályba, így a 2020. december 31. követően megszerzett jövedelmek estében már egyértelműen alkalmazható, de a 2021-es évben megszerzett, de 2022. január 10-ig ki nem fizetett jövedelmek esetében is elszámolható.

Forrás: menedzserpraxis.hu, ksh.hu, rsm.hu, vg.hu, index.hu, ado.hu

Érdemes elolvasni még

Egyéni vállalkozó nyilvántartása

Egyéni vállalkozó nyilvántartása

Az Országgyűlés elfogadta a kormányhivatalok működésének egyszerűsítését szolgáló 2009. évi CXV. törvény módosítását, amelynek értelmében 2020. július 1-jétől az egyéni vállalkozók nyilvántartásának vezetésével összefüggésbe hozható valamennyi hatáskör és informatikai rendszerek kezelése – melyek eddig a Belügyminisztériumhoz tartoztak - a Nemzeti Adó-és Vámhivatal, azaz a NAV felelőssége lett. Tehát az egyéni vállalkozók nyilvántartásának vezetése 2020 nyarától már a NAV feladatai közé tartozik.

Tovább...
Munkaerő felvétel lépései

Munkaerő felvétel lépései

A cégek növekedése, változása és fluktuáció során előállhat olyan helyzet, amikor új munkavállalót kell felvenni egy-egy feladat elvégzésére, pozíció betöltésére. Hogyan zajlik a munkaerő felvétel? Mire kell figyelni? Mi a HR feladata?

Tovább...
Cégalapítás cégnév ellenőrzés után ajánlott

Cégalapítás cégnév ellenőrzés után ajánlott

Ha nem megfelelő cégnévvel adjuk be cégalapítási kérelmünket a cégbíróság elutasíthatja a cég bejegyzését. A cégnévnek meg kell felelnie néhány előírásnak, hogy elfogadják, így a cégalapítás cégnév ellenőrzését követően javasolt csupán.

Tovább...