Gazdasági társaságok alapítása: a 3 legfontosabb tudnivaló

Gazdasági társaságok alapítása: a 3 legfontosabb tudnivaló

A gazdasági társaságok alapítása sokak számára jelenthet kihívást, különösen a jogi és adminisztratív feladatoknak köszönhetően. Abban az esetben azonban, ha tudatosan és felkészülten vágunk neki a feladatnak, könnyedén leküzdhetjük ezeket.

Ebben az írásunkban megmutatjuk, mit is jelent pontosan, ha gazdasági társaságot szeretnénk létrehozni. És természetesen hozunk néhány fontos tudnivalót, amelyeket mindenképp érdemes figyelembe venni azelőtt, hogy belevágnánk a cégalapításba.

Gazdasági társaságok alapítása: a cégforma kiválasztása

A gazdasági társaságok alapítása során természetes személyek vagy jogi személyek által, üzletszerű közös gazdasági tevékenység folytatására alapított, saját cégnévvel rendelkező társaságot hozunk létre. A sikeres cégalapítás első lépése pedig nem más, mint a megfelelő társasági forma kiválasztása.

Hazánkban a leggyakrabban választott formák közé tartozik a betéti társaság (bt.), a korlátolt felelősségű társaság (kft.), vagy a részvénytársaság (rt.) is. Ezek a formák különböző jogi és pénzügyi követelményekkel járnak, így eltérő helyzetekben lehetnek kifizetődőek a vállalkozók számára. A választás során fontos mérlegelni a vállalkozás méretét, a tulajdonosok felelősségvállalási hajlandóságát és a szükséges tőke nagyságát is. A helyes döntés hozzájárulhat a vállalkozás sikeréhez és hosszú távú stabilitásához.

Egy kft. alapítása például abban az esetben lehet előnyös, ha a tulajdonosok minimális személyes felelősséget kívánnak vállalni a cég tartozásaiért. Ezzel szemben egy bt. esetében, ahol a beltagok korlátlan felelősséggel bírnak, kisebb tőkebefektetés is elegendő lehet az induláshoz, ellenben nagyobb személyes kockázatot jelent. Blogunkon ebben a témában több informatív cikk is olvasható.

A megfelelő jogi dokumentumok előkészítése és benyújtása

Egy új gazdasági társaság alapítása esetén elengedhetetlen a szükséges jogi dokumentumok előkészítése és megfelelő módon történő benyújtása. Ezek közül az egyik legfontosabb az alapító okirat, amely a társaság alapadatait, célját, a tagok jogait és kötelezettségeit, valamint a működés alapvető szabályait egyaránt tartalmazza. Bizonyos esetekben ezenfelül szükség lehet további iratokra is, például társasági szerződés elkészítésére.

A dokumentumok előkészítése során érdemes jogi szakértő segítségét igénybe venni, hogy a folyamathoz szükséges dokumentumok pontosan és jogszerűen kerüljenek kitöltésre és benyújtásra a cégbíróság felé, amely ezután nyilvántartásba veheti a gazdasági társaságot.

Néhány szó az anyagiakról: tőkeigény és finanszírozási lehetőségek

Egy gazdasági társaság alapítása során fontos a megfelelő tőke biztosítása. A különböző társasági formák eltérő minimális tőkekövetelményekkel rendelkeznek, lényeges tehát, hogy mérlegeljük a rendelkezésre álló forrásokat, valamint megtervezzük a finanszírozással kapcsolatos stratégiát.

A tőke biztosítása történhet saját forrásból, de külső finanszírozási lehetőségek is szóba jöhetnek. Ilyen lehet egy banki hitel vagy a befektetők bevonása, esetleg a rendelkezésre álló pályázati források igénybevétele is.

Amennyiben szeretne többet tudni a témával kapcsolatban, látogasson el hozzánk, kollégáink Budapesten és vidéken egyaránt rendelkezésére állnak, ha cégalapításról vagy székhelyszolgáltatásról van szó.

  • Budapesti irodák

    Székhelyszolgáltatás országos lefedettséggel, az aktuális törvényi előírásoknak maximálisan megfelelve. Válasszon minket és tudja megbízható helyen cége székhelyét.

    Tovább...
  • Vidéki irodák

    Országosan 9 ügyvéddel állunk ügyfeleink rendelkezésére. Cégalapítás, módosítás, adásvétel során ingyenes tanácsadással várjuk ügyfeleinket.

    Tovább...

Népszerű ajánlataink

  • HA NINCS MÉG CÉGE!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év

    HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

    71.800 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA NINCS MÉG CÉGE!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év

    HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

    97.780 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA VAN MÁR CÉGE!

    Székhelyszolgáltatás 1/2 év

    HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

    Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

    45.880 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA VAN MÁR CÉGE!

    Székhelyszolgáltatás 1 év

    HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

    Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

    69.640 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM

Érdemes elolvasni még

Az egyéni vállalkozó bejelentési kötelezettségei, melyekről nem szabad megfeledkezni

Az egyéni vállalkozó bejelentési kötelezettségei, melyekről nem szabad megfeledkezni

Egyéni vállalkozónak lenni számos előnnyel jár. Rugalmasabban irányíthatjuk saját tevékenységünket, és közvetlenebbül ellenőrizhetjük a pénzügyeinket. Fontos azonban, hogy ne csak ezekre a dolgokra figyeljünk, hanem az olyan tényezőkre is, mint az egyéni vállalkozó bejelentési kötelezettségei.


Ezek elmulasztása ugyanis komoly pénzbírságot vagy egyéb jogi következményeket vonhat maga után. Most megmutatjuk azt, hogy melyek azok a dolgok, amikről tevékenységünk megkezdése előtt és annak folyamán semmiképp sem szabad megfeledkeznünk.

Kft. alapítás feltételei és menete

Kft. alapítás feltételei és menete

A Kft. az egyik legnépszerűbb cégforma, többek között azért, mert a tagok anyagi felelőssége nem teljeskörű. A Kft. többféle lehet, de akár egyszemélyes, akár többszemélyes, az alapítás minden esetben bizonyos feltételekhez van kötve.

Humorral a vásárlókért

Humorral a vásárlókért

A humor, mint eszköz, nem csak a magánéletben lehet hasznos, hanem a cégek életében is, hiszen a vásárlók szívesen választják azokat a vállatokat, akik bátran használják a humort kommunikációjukban.

Egyéni cég alapítása

Egyéni cég alapítása

Mik az egyéni cég előnyei az egyéni vállalkozással szemben, hogyan alapítható, és milyen lépések elengedhetetlenek az indításához? Olvassa el a részleteket cikkünkben!

További bejegyzések...