Gazdasági társaságok alapítása: a 3 legfontosabb tudnivaló

Gazdasági társaságok alapítása: a 3 legfontosabb tudnivaló

A gazdasági társaságok alapítása sokak számára jelenthet kihívást, különösen a jogi és adminisztratív feladatoknak köszönhetően. Abban az esetben azonban, ha tudatosan és felkészülten vágunk neki a feladatnak, könnyedén leküzdhetjük ezeket.

Ebben az írásunkban megmutatjuk, mit is jelent pontosan, ha gazdasági társaságot szeretnénk létrehozni. És természetesen hozunk néhány fontos tudnivalót, amelyeket mindenképp érdemes figyelembe venni azelőtt, hogy belevágnánk a cégalapításba.

Gazdasági társaságok alapítása: a cégforma kiválasztása

A gazdasági társaságok alapítása során természetes személyek vagy jogi személyek által, üzletszerű közös gazdasági tevékenység folytatására alapított, saját cégnévvel rendelkező társaságot hozunk létre. A sikeres cégalapítás első lépése pedig nem más, mint a megfelelő társasági forma kiválasztása.

Hazánkban a leggyakrabban választott formák közé tartozik a betéti társaság (bt.), a korlátolt felelősségű társaság (kft.), vagy a részvénytársaság (rt.) is. Ezek a formák különböző jogi és pénzügyi követelményekkel járnak, így eltérő helyzetekben lehetnek kifizetődőek a vállalkozók számára. A választás során fontos mérlegelni a vállalkozás méretét, a tulajdonosok felelősségvállalási hajlandóságát és a szükséges tőke nagyságát is. A helyes döntés hozzájárulhat a vállalkozás sikeréhez és hosszú távú stabilitásához.

Egy kft. alapítása például abban az esetben lehet előnyös, ha a tulajdonosok minimális személyes felelősséget kívánnak vállalni a cég tartozásaiért. Ezzel szemben egy bt. esetében, ahol a beltagok korlátlan felelősséggel bírnak, kisebb tőkebefektetés is elegendő lehet az induláshoz, ellenben nagyobb személyes kockázatot jelent. Blogunkon ebben a témában több informatív cikk is olvasható.

A megfelelő jogi dokumentumok előkészítése és benyújtása

Egy új gazdasági társaság alapítása esetén elengedhetetlen a szükséges jogi dokumentumok előkészítése és megfelelő módon történő benyújtása. Ezek közül az egyik legfontosabb az alapító okirat, amely a társaság alapadatait, célját, a tagok jogait és kötelezettségeit, valamint a működés alapvető szabályait egyaránt tartalmazza. Bizonyos esetekben ezenfelül szükség lehet további iratokra is, például társasági szerződés elkészítésére.

A dokumentumok előkészítése során érdemes jogi szakértő segítségét igénybe venni, hogy a folyamathoz szükséges dokumentumok pontosan és jogszerűen kerüljenek kitöltésre és benyújtásra a cégbíróság felé, amely ezután nyilvántartásba veheti a gazdasági társaságot.

Néhány szó az anyagiakról: tőkeigény és finanszírozási lehetőségek

Egy gazdasági társaság alapítása során fontos a megfelelő tőke biztosítása. A különböző társasági formák eltérő minimális tőkekövetelményekkel rendelkeznek, lényeges tehát, hogy mérlegeljük a rendelkezésre álló forrásokat, valamint megtervezzük a finanszírozással kapcsolatos stratégiát.

A tőke biztosítása történhet saját forrásból, de külső finanszírozási lehetőségek is szóba jöhetnek. Ilyen lehet egy banki hitel vagy a befektetők bevonása, esetleg a rendelkezésre álló pályázati források igénybevétele is.

Amennyiben szeretne többet tudni a témával kapcsolatban, látogasson el hozzánk, kollégáink Budapesten és vidéken egyaránt rendelkezésére állnak, ha cégalapításról vagy székhelyszolgáltatásról van szó.

 • Budapesti irodák

  Székhelyszolgáltatás országos lefedettséggel, az aktuális törvényi előírásoknak maximálisan megfelelve. Válasszon minket és tudja megbízható helyen cége székhelyét.

  Tovább...
 • Vidéki irodák

  Országosan 9 ügyvéddel állunk ügyfeleink rendelkezésére. Cégalapítás, módosítás, adásvétel során ingyenes tanácsadással várjuk ügyfeleinket.

  Tovább...

Népszerű ajánlataink

 • HA NINCS MÉG CÉGE!

  Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év

  HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

  Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

  71.800 FT+ ÁFA

  MEGRENDELEM
 • HA NINCS MÉG CÉGE!

  Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év

  HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

  Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

  97.780 FT+ ÁFA

  MEGRENDELEM
 • HA VAN MÁR CÉGE!

  Székhelyszolgáltatás 1/2 év

  HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

  Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

  45.880 FT+ ÁFA

  MEGRENDELEM
 • HA VAN MÁR CÉGE!

  Székhelyszolgáltatás 1 év

  HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

  Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

  69.640 FT+ ÁFA

  MEGRENDELEM

Érdemes elolvasni még

Online vállalkozás indítása igen népszerű

Online vállalkozás indítása igen népszerű

Online vállalkozás indítása most népszerűbb mint valaha. A technológia fejlődésével és a koronavírus következtében számos új foglalkozás, vállalkozási lehetőség jött létre vagy alakult át online is megvalósítható formára.

Egyéni vállalkozás indítása online

Egyéni vállalkozás indítása online

Ha kezdő vállalkozást szeretne indítani, akkor az egyéni vállalkozási forma ideális lehet. Az egyéni vállalkozás indítása online egyszerű, néhány lépésből álló folyamat, sőt a megszüntetése is könnyebb, mint gazdasági társaságok esetében. Cikkünkben most részletesen ismertetjük az egyéni vállalkozás indításának online lépéseit.

Vállalkozóvá válás

Vállalkozóvá válás

A vállalkozóvá válásnak megvannak a lépései, de mik is ezek? Hogyan indíts el egy vállalkozást és milyen tényezőket vegyél figyelembe cégalapításkor?

Változtak a fogyasztóvédelmi szabályozások

Változtak a fogyasztóvédelmi szabályozások

2022. január 1-től jelentős változásokat tapasztalhattunk a fogyasztóvédelmi szabályokban, amik az áruk adásvételét és a digitális szolgáltatások nyújtását érintették legfőképpen. Mire kell figyelni vállalkozóként, hogy eleget tegyünk az új rendelkezéseknek?

További bejegyzések...