Gyors cégalapítás

Gyors cégalapítás

Ha valamilyen üzleti tevékenység végzéséhez szeretnénk céget alapítani, fontos szempont lehet, hogy a cégalapítás mennyi időt vesz igénybe. Az üzleti lehetőségekre gyakran igen gyorsan kell reagálni, különben megelőznek minket. Érdemes körbenézni hol végezhetünk cégalapítást gyorsan, esetleg van-e lehetőség azonnali cégalapításra.

A cégalapítás menete elég körülményes tud lenni és számos különböző szakembert, hivatalt érint. A cégalapítás folyamatának tehát van egy átfutási ideje, melynek egy része valóban gyorsítható, egy része pedig nem. Tapasztalat szerint a cégalapítás általában 2-3 nap alatt valósul meg, de akár több mint egy hétig is eltarthat. Ha minden összejön, akkor nem lehetetlen a cégalapítás 1 nap alatt sem. Cégalapítás azonnal tehát nem lehetséges.

A folyamatnak az első része felgyorsítható. Cégalapításhoz sok döntést kell meghozni, melyek többek között a cégforma, az adózási forma, a cégnév, az ügyvezető személye és a tevékenységi kör meghatározására vonatkoznak. Ha mindent előre elhatározunk, akkor a cégalapításhoz szükséges papírok kitöltése nagyon gyorsan elvégezhető. Cégbejegyzési kérelem csak ügyvéd általi ellenjegyzéssel adható be. A LOGOSZ Cégcsoportnál, bizonyos felár ellenében biztosítjuk, hogy ügyvédünk még aznap ellen jegyzi és beadja a cégalapítási kérelmet az illetékes hatóságoknak. Cégalapítás gyorsan csak egyszerűsített eljárásban megvalósítható.

A cégalapítás menetének második fele, a cégbejegyzési kérelem beadása után következik. A folyamat ezen részének időtartamára nincsen ráhatásunk. A bejegyzési kérelem először a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz kerül, mely legfeljebb 8 napon belül határoz a cég adószámának kibocsátásáról. Általában, ha nem volt üzleti múltja a cégtulajdonosnak, akkor az adószámot 1-2 nap alatt kiadják. Amikor a cég megkapta az adószámot, akkor a cégbejegyzési kérelem átkerül a cégbírósághoz. Törvényi szabályozás alapján a cégbíróságnak 1 munkanap áll a rendelkezésére, hogy döntést hozzon a cégbejegyzésről.

A cégbíróság elutasíthatja a cég bejegyzését. Ez leggyakrabban abból az okból történik, hogy vagy a cégnév foglalt, helytelen, vagy hiányzik valamely fontos dokumentum. Az ilyen jellegű hibák, hiányok megadott határidőn belül pótolhatóak, és javításuk után a cégbejegyzési kérelem beadása az első alkalommal a cégalapítási illetéket újbóli kifizetése nélkül elvégezhető. Cégalapítás cégnév ellenőrzése előzetesen elvégezhető az interneten keresztül, vagy munkatársaink segítségével.

A cég a bejegyzés előtt, de a kérelem ügyvéd által való benyújtása után már köthet a tevékenység megkezdéséhez szükséges szerződéseket, azonban még nem végezhet adóköteles, üzletszerű tevékenységet. Ezt az időszakot hívják előtársasági időszaknak.

Forrás: inkubatorhaz.eu, nav.gov.hu

Érdemes elolvasni még

Cégalapítás - gyakori kérdések és válaszok

Cégalapítás - gyakori kérdések és válaszok

Vállalkozás indítása előtt sok szempontot kell figyelembe venni. Nem elegendő azt tudni mit szeretnénk csinálni, hanem, hogy mindezt hogyan akarjuk megvalósítani. Ehhez kell megtalálni a vállalkozás megfelelő jogi formáját, és ki kell választani a számunkra vélhetően legkedvezőbb adózási módot.

Tovább...
A székhely és a központi ügyintézés helye

A székhely és a központi ügyintézés helye

Az esetek többségében a cég székhelye egyúttal az a hely is, ahol a cég fő működése zajlik. Azonban a törvény lehetőséget biztosít arra, hogy a társaság székhelye és a központi ügyintézés helye más legyen.

Tovább...