Hasznos információ cég eladáshoz

Hasznos információ cég eladáshoz

A cég adásvétel nagy körültekintést és szaktudást igényel. Még a vételár megállapításához is számos tényező figyelembe vétele szükséges, így a végösszeg sokszor nem egyértelműen meghatározható.

Cég adásvételnek számos oka lehet:

  • tényleges gazdasági tevékenységgel már nem foglalkozik a cég (Ebben az esetben is költségek terhelik a céget, ezért a cég fenntartása helyett gazdaságilag kedvezőbb a cég eladása.)
  • megvalósult a cél, amiért a cég létrehozása megtörtént
  • a cég olyan mértékben fejlődik, amelyet a jelenlegi tulajdonosok már nem bírnak finanszírozni
  • személyes okok

Cég adásvétel során az egyik legfontosabb tényező a cég értékének meghatározása. Ennek megállapításához számos tényező figyelembe vétele szükséges. Nemcsak a cég vagyonát, eszközeit, kell figyelembe venni cég vásárlás előtt, hanem az eddig kiépített brand, ügyfélkör is nagyon fontos lehet, és növelheti a cég értékét. Az is rendkívül fontos, hogy tisztában legyünk a cégnek milyen kötelezettségei, hitelei vannak, hiszen ezek csökkentik a cég értékét.

Cég adásvétel előtt nagyon fontos, hogy minden tényezőt ismerjen a megvásárolandó cégről. A cég tulajdonosa is köteles dokumentumokat szolgáltatni, de emellett a székhely szerinti illetékes cégbíróságon is meg tudja tekinteni a nyilvános cégadatokat. A cégmásolatban és cégkivonatban megtekintheti a cégjegyzék összes aktuális és törölt adatát. Cégkivonat alapján meggyőződhet arról, hogy zajlik-e a cég ellen csődeljárás illetve végelszámolás.

Megfelelő gazdasági és jogi háttér nélkül a sikeres cég adásvétel nehezen kivitelezhető. Egyrészt törvényileg csak ügyvéd előtt aláírt szerződés érvényes, ami nem tartalmazza a pénzügyi, számviteli, adózási információkat.

A Logosz székhelyszolgáltató országosan 19 irodában tud segítségére lenni cég adásvételhez szükséges jogi háttérrel, ráadásul partnerünk a Kontír Professional Kft. könyvelésben is segítséget tud nyújtani.

Érdemes elolvasni még

Cégalapítás tanácsadás

Cégalapítás tanácsadás

Fél órás, ingyenes cégalapítási tanácsadás szolgáltatással várjuk ügyfeleinket országszerte 20 irodánkban. Jöjjön el hozzánk, hogy ne érjék váratlan meglepetések, és gyorsan, zökkenőmentesen letudhassa a cégalapítást!

Tovább...
Milyen céget alapítsak? Bt. vagy Kft. lenne jobb?

Milyen céget alapítsak? Bt. vagy Kft. lenne jobb?

A két leggyakrabban választott cégforma a Bt. (betéti társaság) és a Kft. (korlátolt felelősségű társaság). Ahhoz, hogy ki tudja választani melyik illeszkedik inkább céljaihoz, tisztában kell lennie a köztük lévő különbségekkel. Milyen vállalkozást érdemes indítani? Bt. vagy Kft. alapítása célszerű?

Tovább...
Betéti társaság alapítása

Betéti társaság alapítása

A leggyakrabban választott cégformák egyike a betéti társaság, közismertebb nevén a Bt. Népszerűsége abban rejlik, hogy ez a cégforma minimális törzstőkével, akár tízezer forinttal is megalapítható. Másik előnye, hogy alapítása történhet szerződésmintával, ezáltal a cég bejegyzése egy egyszerűsített cégbejegyzési eljárásban lefolytatható. Ha úgy dönt, hogy betéti társaság alapításába kezd, a továbbiakban részletesen megismerheti az eljárás menetét, feltételeket és a cégforma egyéb jellemzőit, amelyeket mindenképpen érdemes szem előtt tartania.

Tovább...