Hasznos információ cég eladáshoz


Hasznos információ cég eladáshoz

A cég adásvétel nagy körültekintést és szaktudást igényel. Még a vételár megállapításához is számos tényező figyelembe vétele szükséges, így a végösszeg sokszor nem egyértelműen meghatározható.

Cég adásvételnek számos oka lehet:

  • tényleges gazdasági tevékenységgel már nem foglalkozik a cég (Ebben az esetben is költségek terhelik a céget, ezért a cég fenntartása helyett gazdaságilag kedvezőbb a cég eladása.)
  • megvalósult a cél, amiért a cég létrehozása megtörtént
  • a cég olyan mértékben fejlődik, amelyet a jelenlegi tulajdonosok már nem bírnak finanszírozni
  • személyes okok

Cég adásvétel során az egyik legfontosabb tényező a cég értékének meghatározása. Ennek megállapításához számos tényező figyelembe vétele szükséges. Nemcsak a cég vagyonát, eszközeit, kell figyelembe venni cég vásárlás előtt, hanem az eddig kiépített brand, ügyfélkör is nagyon fontos lehet, és növelheti a cég értékét. Az is rendkívül fontos, hogy tisztában legyünk a cégnek milyen kötelezettségei, hitelei vannak, hiszen ezek csökkentik a cég értékét.

Cég adásvétel előtt nagyon fontos, hogy minden tényezőt ismerjen a megvásárolandó cégről. A cég tulajdonosa is köteles dokumentumokat szolgáltatni, de emellett a székhely szerinti illetékes cégbíróságon is meg tudja tekinteni a nyilvános cégadatokat. A cégmásolatban és cégkivonatban megtekintheti a cégjegyzék összes aktuális és törölt adatát. Cégkivonat alapján meggyőződhet arról, hogy zajlik-e a cég ellen csődeljárás illetve végelszámolás.

Megfelelő gazdasági és jogi háttér nélkül a sikeres cég adásvétel nehezen kivitelezhető. Egyrészt törvényileg csak ügyvéd előtt aláírt szerződés érvényes, ami nem tartalmazza a pénzügyi, számviteli, adózási információkat.

A Logosz székhelyszolgáltató országosan 19 irodában tud segítségére lenni cég adásvételhez szükséges jogi háttérrel, ráadásul partnerünk a Kontír Professional Kft. könyvelésben is segítséget tud nyújtani.

Érdemes elolvasni még

A távmunkának vége?! Hogyan tovább?

A távmunkának vége?! Hogyan tovább?

A kormány a 2021. évi 82. számú Magyar Közlönyben megjelent rendeletben május 10.-től visszavonta a gazdaság szereplőinek arra való felkérését, hogy a vírushelyzet megfékezése miatt törekedjenek az otthoni munkavégzésre. A kormány tehát szívesen venné a munkavállalók visszatérését az irodákba, de vajon, hogy állnak ezzel a munkáltatók és a foglalkoztatottak?

Tovább...
Tudnivalók a cégmódosításról

Tudnivalók a cégmódosításról

Vannak esetek, amikor a vállalkozásnak cégmódosításra van szüksége, ugyanis alapvető adatai változnak meg. Érdemes tisztában lenni a vállalkozásoknak a cégmódosítás alapjaival, mikor is szükséges és mi lesz a menete, milyen költségekkel fog járni?

Tovább...
IT biztonság jelentősége napjainkban

IT biztonság jelentősége napjainkban

Az IT biztonságra való odafigyelés nemcsak sok kellemetlenségtől óvhatja meg a cégeket, hanem sok pénzt is spórolhat a vállalkozásoknak. Érdemes növelni a biztonságot és edukálni a munkavállalókat!

Tovább...
Kifizetődő tiszta energiára váltani?

Kifizetődő tiszta energiára váltani?

Klímavédelem szempontjából szerencsés megújuló, vagyis tiszta energia használata, ami először nagy befektetésnek tűnhet, viszont hosszútávon mindenképp kifizetődő. Miért és hogyan érdemes csökkenteni az energiafogyasztást és a elhasznált energia mennyiségét?

Tovább...