Hasznos információ cég eladáshoz

Hasznos információ cég eladáshoz

A cég adásvétel nagy körültekintést és szaktudást igényel. Még a vételár megállapításához is számos tényező figyelembe vétele szükséges, így a végösszeg sokszor nem egyértelműen meghatározható.

Cég adásvételnek számos oka lehet:

  • tényleges gazdasági tevékenységgel már nem foglalkozik a cég (Ebben az esetben is költségek terhelik a céget, ezért a cég fenntartása helyett gazdaságilag kedvezőbb a cég eladása.)
  • megvalósult a cél, amiért a cég létrehozása megtörtént
  • a cég olyan mértékben fejlődik, amelyet a jelenlegi tulajdonosok már nem bírnak finanszírozni
  • személyes okok

Cég adásvétel során az egyik legfontosabb tényező a cég értékének meghatározása. Ennek megállapításához számos tényező figyelembe vétele szükséges. Nemcsak a cég vagyonát, eszközeit, kell figyelembe venni cég vásárlás előtt, hanem az eddig kiépített brand, ügyfélkör is nagyon fontos lehet, és növelheti a cég értékét. Az is rendkívül fontos, hogy tisztában legyünk a cégnek milyen kötelezettségei, hitelei vannak, hiszen ezek csökkentik a cég értékét.

Cég adásvétel előtt nagyon fontos, hogy minden tényezőt ismerjen a megvásárolandó cégről. A cég tulajdonosa is köteles dokumentumokat szolgáltatni, de emellett a székhely szerinti illetékes cégbíróságon is meg tudja tekinteni a nyilvános cégadatokat. A cégmásolatban és cégkivonatban megtekintheti a cégjegyzék összes aktuális és törölt adatát. Cégkivonat alapján meggyőződhet arról, hogy zajlik-e a cég ellen csődeljárás illetve végelszámolás.

Megfelelő gazdasági és jogi háttér nélkül a sikeres cég adásvétel nehezen kivitelezhető. Egyrészt törvényileg csak ügyvéd előtt aláírt szerződés érvényes, ami nem tartalmazza a pénzügyi, számviteli, adózási információkat.

A Logosz székhelyszolgáltató országosan 19 irodában tud segítségére lenni cég adásvételhez szükséges jogi háttérrel, ráadásul partnerünk a Kontír Professional Kft. könyvelésben is segítséget tud nyújtani.

Érdemes elolvasni még

Kkv-támogatási program indul a háború hatásaitól szenvedőknek

Kkv-támogatási program indul a háború hatásaitól szenvedőknek

Az Európai Bizottság már korábban elfogadott válságkerete után most jóváhagyta a magyar kis- és középvállalkozásokat támogató, 90 milliárd forint keretösszegű programot. A támogatási intézkedés célja az, hogy az ukrajnai háború miatt bekövetkezett gazdasági zavart csökkentse és enyhítse a likviditási hiányt a magyar kormány.

Tovább...
Egyéni vállalkozó nyilvántartása

Egyéni vállalkozó nyilvántartása

Az Országgyűlés elfogadta a kormányhivatalok működésének egyszerűsítését szolgáló 2009. évi CXV. törvény módosítását, amelynek értelmében 2020. július 1-jétől az egyéni vállalkozók nyilvántartásának vezetésével összefüggésbe hozható valamennyi hatáskör és informatikai rendszerek kezelése – melyek eddig a Belügyminisztériumhoz tartoztak - a Nemzeti Adó-és Vámhivatal, azaz a NAV felelőssége lett. Tehát az egyéni vállalkozók nyilvántartásának vezetése 2020 nyarától már a NAV feladatai közé tartozik.

Tovább...
Megújul a Széchenyi Kártya Program

Megújul a Széchenyi Kártya Program

Augusztustól igényelhető a Széchenyi Kártya Program Max, aminek köszönhetően ismét segítséghez juthatnak a kis- és középvállalkozások. A program különböző hiteltermékeket biztosít.

Tovább...