Helyi iparűzési adó fogalma: minden amit a témában tudni érdemes

Helyi iparűzési adó fogalma: minden amit a témában tudni érdemes

A helyi iparűzési adó fogalma a legtöbb vállalkozó számára nem cseng ismeretlenül. Ez a közteher ugyanis jelentős hatással van a hazai vállalkozások működésére.

Ebben a cikkben bemutatjuk azokat az alapvető dolgokat amelyeket érdemes tudni az iparűzési adó mibenlétéről és megmutatjuk azt hogy hogyan csökkentheti egy vállalkozás akár nulla forintra az ezzel járó éves költségeket.

A helyi iparűzési adó fogalma: mit jelent mi után és miért kell fizetni?

A helyi iparűzési adóval nagy valószínűséggel már minden hazai vállalkozó találkozott. Magyarországon az önkormányzatok által kivetett adóteher melyet az adott településen tevékenykedő helyi vállalkozásoknak kell fizetniük. Célja hogy a befizetett összeggel hozzájáruljanak a helyi közszolgáltatások és fejlesztések költségeinek finanszírozásához.

A helyi iparűzési adó alapját a vállalkozás éves nettó árbevétele határozza meg. Ebből az összegből bizonyos költségek (például az eladott áruk beszerzési értéke) levonásra kerülnek majd a fennmaradó összeget kell megszoroznunk az adott településen meghatározott adó mértékével. Ilyen módon kaphatjuk meg azt hogy vállalkozásunknak éves viszonylatban milyen összeggel kell hozzájárulnia a helyi önkormányzati teherviseléshez.

Mi határozza meg az adó mértékét?

A helyi iparűzési adó mértéket az egyes önkormányzatok saját hatáskörükben határozzák meg maximuma azonban jogszabályban rögzített. Jelenleg a mértéke az éves nettó árbevétel 2%-a lehet érdemes azonban tudni hogy az ennél alacsonyabb mérték is kiszabható. Ez hatalmas versenyelőnyt jelenthet a vállalkozások számára hiszen az alacsonyabb adóterhek mellett több anyagi forrást forgathatnak vissza a hatékony működés és a fejlesztések érdekében.

Sok újonnan alakuló cég helyezi székhelyét olyan településre ahol az adó mértéke az átlagosnál alacsonyabb. Erről a témáról és a cégalapítás legfontosabb lépéseiről blogunkon több hasznos és érdekes cikket is olvashat.

Nulla forint iparűzési adó: hogyan segít a székhelyszolgáltatás minimalizálni a költségeket?

A nulla forintos iparűzési adó elsőre hihetetlennek hangzik azonban mégis létezik. A fogalom azokra a településekre utal ahol az önkormányzat nem vet ki iparűzési adót a vállalkozókra ami éves szinten sok cég számára jelent komoly költségmegtakarítást. Nem véletlen hogy ezek a települések vonzóak a vállalkozások számára és egyre többen szeretnék székhelyüket megváltoztatni.

A székhelyszolgáltatás segítségével a gazdasági társaságok és az egyéni vállalkozók hivatalos székhelyüket könnyedén áthelyezhetik egy olyan településre ahol kedvezőbbek az adófeltételek. Ennek érdekében a székhelyszolgáltatók hivatalos címet biztosítanak és átvállalnak minden olyan feladatot ami a székhely fenntartásával együtt jár.

Mi a teendő ha a cégünknek több településen is van illetősége?

Előfordulhat hogy egy vállalkozás székhelye mellett fiókteleppel is rendelkezik. Abban az esetben ha utóbbi egy másik településen van a helyi iparűzési adót a két település között meg kell osztani. A legjobb megoldást ebben az esetben egy adótanácsadó vagy egy könyvelő tudja meghatározni.

Amennyiben szeretne többet tudni a témával kapcsolatban látogasson el Cégcsoportunk valamelyik irodájába akár vidéken akár Budapesten vagy keressen minket elérhetőségeink bármelyikén. Kollégáink készséggel állnak rendelkezésére és segítenek a vállalkozásalapítással székhelyszolgáltatással kapcsolatos kérdések megválaszolásában.

  • Budapesti irodák

    Székhelyszolgáltatás országos lefedettséggel, az aktuális törvényi előírásoknak maximálisan megfelelve. Válasszon minket és tudja megbízható helyen cége székhelyét.

    Tovább...
  • Vidéki irodák

    Országosan 9 ügyvéddel állunk ügyfeleink rendelkezésére. Cégalapítás, módosítás, adásvétel során ingyenes tanácsadással várjuk ügyfeleinket.

    Tovább...

Népszerű ajánlataink

  • HA NINCS MÉG CÉGE!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év

    HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

    71.800 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA NINCS MÉG CÉGE!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év

    HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

    97.780 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA VAN MÁR CÉGE!

    Székhelyszolgáltatás 1/2 év

    HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

    Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

    45.880 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA VAN MÁR CÉGE!

    Székhelyszolgáltatás 1 év

    HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

    Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

    69.640 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM

Érdemes elolvasni még

Megújul a Széchenyi Kártya Program

Megújul a Széchenyi Kártya Program

Augusztustól igényelhető a Széchenyi Kártya Program Max, aminek köszönhetően ismét segítséghez juthatnak a kis- és középvállalkozások. A program különböző hiteltermékeket biztosít.

Törzstőke emelés lehetőségei

Törzstőke emelés lehetőségei

Egy gazdasági társaság életében gyakoriak a pénzügyi helyzetet érintő változások. Jelen cikkünkben a korlátolt felelősségű társaság (Kft.) legfontosabb vagyoni elemének változása, a törzstőke emelés menete és lehetőségei kerülnek bemutatásra. A Kft. minimális törzstőkéje a jelenleg hatályos szabályozások szerint nem lehet kevesebb, mint 3 millió forint, ez alá az összeg alá nem is mehet a törzstőke. A Kft. minimális törzstőke összegének felemelésére azonban van jogi lehetőség.

Gazdasági társaságok alapítása: a 3 legfontosabb tudnivaló

Gazdasági társaságok alapítása: a 3 legfontosabb tudnivaló

A gazdasági társaságok alapítása sokak számára jelenthet kihívást, különösen a jogi és adminisztratív feladatoknak köszönhetően. Abban az esetben azonban, ha tudatosan és felkészülten vágunk neki a feladatnak, könnyedén leküzdhetjük ezeket.

Ebben az írásunkban megmutatjuk, mit is jelent pontosan, ha gazdasági társaságot szeretnénk létrehozni. És természetesen hozunk néhány fontos tudnivalót, amelyeket mindenképp érdemes figyelembe venni azelőtt, hogy belevágnánk a cégalapításba.

IT biztonság jelentősége napjainkban

IT biztonság jelentősége napjainkban

Az IT biztonságra való odafigyelés nemcsak sok kellemetlenségtől óvhatja meg a cégeket, hanem sok pénzt is spórolhat a vállalkozásoknak. Érdemes növelni a biztonságot és edukálni a munkavállalókat!

További bejegyzések...