Hogy lehet egy szerződést cégszerűen aláírni, mitől lesz egy aláírás cégszerű?

Hogy lehet egy szerződést cégszerűen aláírni, mitől lesz egy aláírás cégszerű?

Egy vállalkozás szerződéseinek aláírását csak a megfelelő joggal rendelkező személy teheti meg, a közjegyző által dokumentált és hitelesített formában, azonban erre is több lehetséges mód létezik.

Cégjegyzésnek hívjuk azt a jogot, ami a cég írásbeli képviseletére vonatkozik. Az aláírási mintát, ami szerint a cégszerű aláírást végre kell hajtani vagy a közjegyző rögzíti az aláírási címpéldányban, vagy az ügyvéd dokumentálja az aláírás mintában. Ezek tartalmazzák pontosan, hogy a cégszerű aláírásnak milyen formai követelményeknek kell megfelelnie.

A cégszerű aláírásra olyan, a cég hivatalos képviseletére jogosult, társasági szerződésbe foglalt személynek az aláírási minta szerinti aláírása, mely a cég neve alá történő aláírással történik.

Két lehetséges módja van az aláírásnak. Az egyik, hogy a hivatalos, felhatalmazott személy az odanyomtatott cégnév alatt vagy fölött írja alá. A másik, hogy cégbélyegzővel kerül a lapra a cégnév, melyet vagy az aláírás alá vagy felé nyomnak oda. Fontos, hogy a cégbélyegzőt nem lehet az aláírás közepébe nyomni, mert ekkor az aláírás már nem számít cégszerűnek.

Érdemes elolvasni még

Online vállalkozás indítása igen népszerű

Online vállalkozás indítása igen népszerű

Online vállalkozás indítása most népszerűbb mint valaha. A technológia fejlődésével és a koronavírus következtében számos új foglalkozás, vállalkozási lehetőség jött létre vagy alakult át online is megvalósítható formára.

Tovább...
A vállalkozás indítás feltételei

A vállalkozás indítás feltételei

A saját vállalkozás indítása kellemes gondolat, főleg, ha valaki számos ötlettel és elképzeléssel rendelkezik. Azonban minden esetben alapos tervezést igényel, figyelembe kell venni a vállalkozás indítás feltételeit. Cikkünkben összeszedtük azokat a pontokat, amelyeket érdemes megfontolni, mielőtt saját vállalkozás indításába kezd.

Tovább...
Cégalapítás cégnév ellenőrzés után ajánlott

Cégalapítás cégnév ellenőrzés után ajánlott

Ha nem megfelelő cégnévvel adjuk be cégalapítási kérelmünket a cégbíróság elutasíthatja a cég bejegyzését. A cégnévnek meg kell felelnie néhány előírásnak, hogy elfogadják, így a cégalapítás cégnév ellenőrzését követően javasolt csupán.

Tovább...