Hogy lehet egy szerződést cégszerűen aláírni, mitől lesz egy aláírás cégszerű?

Hogy lehet egy szerződést cégszerűen aláírni, mitől lesz egy aláírás cégszerű?

Egy vállalkozás szerződéseinek aláírását csak a megfelelő joggal rendelkező személy teheti meg, a közjegyző által dokumentált és hitelesített formában, azonban erre is több lehetséges mód létezik.

Cégjegyzésnek hívjuk azt a jogot, ami a cég írásbeli képviseletére vonatkozik. Az aláírási mintát, ami szerint a cégszerű aláírást végre kell hajtani vagy a közjegyző rögzíti az aláírási címpéldányban, vagy az ügyvéd dokumentálja az aláírás mintában. Ezek tartalmazzák pontosan, hogy a cégszerű aláírásnak milyen formai követelményeknek kell megfelelnie.

A cégszerű aláírásra olyan, a cég hivatalos képviseletére jogosult, társasági szerződésbe foglalt személynek az aláírási minta szerinti aláírása, mely a cég neve alá történő aláírással történik.

Két lehetséges módja van az aláírásnak. Az egyik, hogy a hivatalos, felhatalmazott személy az odanyomtatott cégnév alatt vagy fölött írja alá. A másik, hogy cégbélyegzővel kerül a lapra a cégnév, melyet vagy az aláírás alá vagy felé nyomnak oda. Fontos, hogy a cégbélyegzőt nem lehet az aláírás közepébe nyomni, mert ekkor az aláírás már nem számít cégszerűnek.

Érdemes elolvasni még

Cégalapítás menete Magyarországon-lépésről lépésre

Cégalapítás menete Magyarországon-lépésről lépésre

Egyre több embertől hallani, hogy vállalkozóként képzeli el a jövőjét vagy cégtulajdonos szeretne lenni. Az első lépés az ilyen álmok elérésében a cégalapítás menetével való megismerkedés, mely megmutatja, hogy milyen kérdésekben kell először döntést hozni, tájékozódni és mennyi pénzre van ehhez szükség.

Tovább...
Egyéni cég alapítása

Egyéni cég alapítása

Mik az egyéni cég előnyei az egyéni vállalkozással szemben, hogyan alapítható, és milyen lépések elengedhetetlenek az indításához? Olvassa el a részleteket cikkünkben!

Tovább...
Cég megszűnésének módjai

Cég megszűnésének módjai

Gazdasági társaságok több okból megszűnhetnek vagy (jogutódlással) átalakulhatnak. Mind a két esetben számos elintézni való akad, amire oda kell figyelni.

Tovább...
Székhely otthon vagy székhelyszolgáltatón keresztül

Székhely otthon vagy székhelyszolgáltatón keresztül

Cégalapításkor kötelező kijelölni egy székhelyet és a központi ügyintézés helyét. Székhelynek választható a vállalkozó otthona, egy olyan ingatlan, ami a cég tulajdonában van, vagy annak használati jogával él. Természetesen mindegyik verziónak megvan a maga előnye és hátránya.

Tovább...