Hogyan módosítható egy vállalkozás székhelye?

Hogyan módosítható egy vállalkozás székhelye?

Könnyen előfordulhat, hogy egy vállalkozás székhelye megváltozik. Ennek oka lehet egy egyszerű költözés vagy a cég növekedése is. Szerencsére a székhely módosítása nem bonyolult folyamat, azonban érdemes tudni, hogy több adminisztratív lépést is igényel.

Ebben a cikkben megmutatjuk azt, hogyan módosítható egy vállalkozás székhelye lépésről lépésre gyorsan és egyszerűen. Valamint azt is, hogy hogyan kerülhető el, hogy cégünk székhelyét túlságosan gyakran kelljen megváltoztatnunk.

Vállalkozás székhelye: miért fontos megfelelően választanunk?

A vállalkozás székhelye az a hely, ahol a központi ügyintézés zajlik. Legyen szó akár egyéni vállalkozásról, akár gazdasági társaságról, ide érkeznek a hivatalos levelek, itt kell őriznünk a fontos dokumentumokat, és egy esetleges hatósági ellenőrzés során itt kell rendelkezésre bocsátani őket. Ez azt jelenti, hogy akár cég, akár egyéni vállalkozás alapítását tervezzük, a törvények szerint mindenképp rendelkeznünk kell saját székhellyel.

Vállalkozásunk székhelye lehet saját ingatlan, bérelt ingatlan, illetve igénybe vehetünk székhelyszolgáltatást is. Mindhárom megoldásnak megvannak az előnyei, melyek kapcsán blogunkon hasznos cikkeket is megosztottunk.

Mit tegyünk, ha megváltozik a székhely?

Amennyiben egy vállalkozás székhelye megváltozik, abban az esetben két lehetőségünk van a módosításra. Egyéni vállalkozóként, saját ingatlan esetén a legegyszerűbb megoldás, ha belépünk az ügyfélkapus profilunkba, és ott elvégezzük a módosítást. Bérelt ingatlan esetén azonban már bonyolultabb a helyzet, hiszen az átíráshoz a tulajdonostól származó hozzájáruló nyilatkozatra is szükség lesz.

Amennyiben nem rendelkezünk ügyfélkapus regisztrációval, abban az esetben egyéni vállalkozásunk székhelyét a legközelebbi kormányablakban személyesen is módosíthatjuk. Nem saját tulajdonú ingatlan esetén azonban szintén szükség lesz a már említett hozzájáruló nyilatkozatra.

Miért jó megoldás a székhelyszolgáltatás, ha gyakran költözünk?

A székhelyszolgáltatás egyre népszerűbb megoldásnak számít a vállalkozások körében. Nem véletlenül, hiszen ez a szolgáltatás számos előnyt kínál, amelyek segíthetnek többek között a költözéssel járó adminisztratív terheket is minimalizálni. Ez lehetővé teszi a vállalkozás számára, hogy abban az esetben is állandó, megbízható székhelye legyen, ha nem áll rendelkezésre saját ingatlan. Ez különösen előnyös azoknak a cégeknek, amelyek gyakran költöznek, mert nem kell minden egyes alkalommal új székhelyet bejelenteni és az ezzel járó adminisztratív folyamatokat elvégezni.

A székhelyszolgáltatás igénybevétele ezenfelül jelentős költségmegtakarítást is eredményezhet. Egy állandó székhely fenntartása sok esetben olcsóbb, mint minden költözés után az új helyszínre vonatkozó bérleti díjak és egyéb költségek kifizetése, ráadásul a hozzájáruló nyilatkozattal sem kell bajlódnunk. Mindezek mellett a szolgáltató gondoskodik a hivatalos értesítések, postai küldemények átvételéről és azok kezeléséről, valamint az esetleges hatósági ellenőrzések lebonyolításáról is.

Ez azt jelenti, hogy a székhelyszolgáltatás tökéletes megoldást jelent, ha vállalkozásunknak stabil, megbízható székhelyet szeretnénk választani, és az ezzel járó adminisztrációs terheket és egyéb teendőket is ledobnánk a vállunkról. Amennyiben ez a lehetőség az Ön érdeklődését is felkeltette, weboldalunkon minden fontos információt megtudhat a székhelyszolgáltatás részleteit illetően.

Érdemes elolvasni még

Székhelyszolgáltatás feltételei

Székhelyszolgáltatás feltételei

Egy induló vállalkozás esetén bizony hatalmas segítséget jelenthet egy székhelyszolgáltató vállalkozás bevonása, aki amellett, hogy biztosítja a vállalkozás székhelyének a bejelentéséhez szükséges feltételeket, gondoskodik a vállalkozás részére érkező küldemények átvételéről és azok továbbításáról. Kellemetlen következményekkel járhat olyan szolgáltató igénybe vétele, aki nem felel meg a székhelyszolgáltatás feltételeinek. Érdemes erre figyelni!

Tovább...
Egyéni cég alapítása

Egyéni cég alapítása

Mik az egyéni cég előnyei az egyéni vállalkozással szemben, hogyan alapítható, és milyen lépések elengedhetetlenek az indításához? Olvassa el a részleteket cikkünkben!

Tovább...
Kkv-támogatási program indul a háború hatásaitól szenvedőknek

Kkv-támogatási program indul a háború hatásaitól szenvedőknek

Az Európai Bizottság már korábban elfogadott válságkerete után most jóváhagyta a magyar kis- és középvállalkozásokat támogató, 90 milliárd forint keretösszegű programot. A támogatási intézkedés célja az, hogy az ukrajnai háború miatt bekövetkezett gazdasági zavart csökkentse és enyhítse a likviditási hiányt a magyar kormány.

Tovább...
Saját vállalkozás indítása a NAV segítségével

Saját vállalkozás indítása a NAV segítségével

Hogyan kell céget alapítani? Hogyan lehet vállalkozást indítani egyszerűen, a legkevesebb hibával? A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a cégalapítás támogatására hozta létre Mentor Programját, melynek során saját cég alapítása után nyújtanak segítséget vállalkozó szellemű cégtulajdonosoknak.

Tovább...