Humorral a vásárlókért

Humorral a vásárlókért

A humor, mint eszköz, nem csak a magánéletben lehet hasznos, hanem a cégek életében is, hiszen a vásárlók szívesen választják azokat a vállatokat, akik bátran használják a humort kommunikációjukban.

A humor, mint stilisztikai eszköz elsősorban a mindennapi kommunikációban játszik fontos szerepet, a közös nevetés megalapozhat barátságokat, lebonthatja a viszolygás falait és egy jó vicc emlékezetessé tehet pillanatokat.

A humor azonban nemcsak az emberek magánéletét teheti színesebbé, hanem a vállalatok között is jelentős előnyre tehet szert az, aki sikeresen tudja beépíteni a humort a vállalat arculatába, hiszen egy ötletes reklám maradandó élmény lehet a nézők számára. Miként tehet egy vállalat a vevői boldogságáért?

Érdemes több példát is megvizsgálni arra, miképp lehet ízlésesen alkalmazni a humort különböző reklám típusokban. Nemzetközi tekintetben a reklámok főműsorideje az amerikai Super Bowl alatti reklámidő, ahol egy harminc másodperces spotért átlagosan 1,9 milliárd forintot, de akár 2,2 milliárd forintot is fizethetnek a vállalatok. Az összeg ugyan jelentősnek tűnik, de azt is tudni kell, hogy Amerika legnézettebb műsorainak örökranglistáján a 30 műsor között 28 Super Bowl, nagyjából 140 millió néző látja ezeket a reklámokat.

Azonban ezek a számok nem garantálják a sikert, így kétség sem fér ahhoz, hogy a márkák a rendelkezésükre álló rövid idő alatt a legjobb eszközöket bevetve próbálják meggyőzni a nézőket arról, hogy az ő termékeiket vásárolják. Sokszor ennek a fő eszköze a humor, hiszen az emberek az elmúlt évek pandémiás időszakára, illetve a jelenlegi háborús helyzetre tekintettel igénylik a vállalatoktól a jó kedvet és a boldogságot sugárzó kommunikációt.

Már a hazai gyakorlatban is megjelentek hasonló törekvések, még nem feltétlenül a humorral dolgozva, de mindenképpen a márka egyediségét hangsúlyozva. Legyen szó televíziós, internetes vagy nyomtatott reklámról, a vállalatok próbálnak minél egyedibb reklámokkal szolgálni a vásárlóik számára. Egy-egy különleges példa lehet az a fűszerolaj reklám, melyben az interneten népszerű ASMR hanghatásokat erősítették fel, vagy a koronavírus miatti elszigetelődésre reagáló mobilszolgáltatók érzelmekre ható reklámja.

A legjelentősebb platform, ahol a vállalatok is előszeretettel használják a humor eszközeit, a TikTok, ami már egy ideje bent él a köztudatban, de az utóbbi időben az is nyilvánvalóvá vált, hogy az itt megosztott rövid videók komoly befolyással bírnak. Ezek a rövid videók átveszik a korábbi reklámok, fizetett hirdetések szerepét és közvetlenül az egyént befolyásolják.

A TikTok példáját követve, Instagramon a Reels, YouTubeon a Shorts funkciót használják a vállalatok marketing munkatársai. Ezek az alkalmazások támogatják a vállalatokat, hiszen automatikusan kiválogatják a videókat a felhasználó preferenciái alapján, tehát rövid időn belül a saját célközönségéhez érhet el.

A humor mellett másik eszköz a vásárlók megnyeréséhez a történetmesélés, ha a vállalat nem csak a „külsejét” mutatja meg, hanem a saját történetét is.

Összefoglalva a vicc, a humor jó figyelemfelkeltő eszköz, ami az egyébként ismétlődő marketingfogásokat színesebbé teheti. Az emberközelisége miatt a vásárlók nagyobb bizalommal fordulnak a nevettető, szórakoztató brandek felé. Fontos továbbá, hogy az emberek szeretik megosztani egymással a pozitív élményeket, így egy mókás reklám biztos több megosztást fog szerezni és egyben emlékezetesebb is lesz a potenciális vásárlók számára.

Források: forbes.hu, portfolio.hu

Érdemes elolvasni még

A távmunkának vége?! Hogyan tovább?

A távmunkának vége?! Hogyan tovább?

A kormány a 2021. évi 82. számú Magyar Közlönyben megjelent rendeletben május 10.-től visszavonta a gazdaság szereplőinek arra való felkérését, hogy a vírushelyzet megfékezése miatt törekedjenek az otthoni munkavégzésre. A kormány tehát szívesen venné a munkavállalók visszatérését az irodákba, de vajon, hogy állnak ezzel a munkáltatók és a foglalkoztatottak?

Tovább...
Tudnivalók a cégmódosításról

Tudnivalók a cégmódosításról

Vannak esetek, amikor a vállalkozásnak cégmódosításra van szüksége, ugyanis alapvető adatai változnak meg. Érdemes tisztában lenni a vállalkozásoknak a cégmódosítás alapjaival, mikor is szükséges és mi lesz a menete, milyen költségekkel fog járni?

Tovább...
Vállalkozói hitel feltételei

Vállalkozói hitel feltételei

A vállalkozói hitelfelvételnek számos oka lehet, nem csak az, hogy egy cég nehéz helyzetbe kerül, és a fennmaradásához, működéséhez elengedhetetlen a hitel. Az egyéb okok között megtalálható például a növekedés, bővülés finanszírozása; eszközök vagy gépek vásárlásának előfinanszírozása, és a pályázathoz kapcsolódó költségek előfinanszírozása is. A vállalkozói hitel feltételeivel érdemes tisztában lenni!

Tovább...
Székhely otthon vagy székhelyszolgáltatón keresztül

Székhely otthon vagy székhelyszolgáltatón keresztül

Cégalapításkor kötelező kijelölni egy székhelyet és a központi ügyintézés helyét. Székhelynek választható a vállalkozó otthona, egy olyan ingatlan, ami a cég tulajdonában van, vagy annak használati jogával él. Természetesen mindegyik verziónak megvan a maga előnye és hátránya.

Tovább...