Humorral a vásárlókért


Humorral a vásárlókért

A humor, mint eszköz, nem csak a magánéletben lehet hasznos, hanem a cégek életében is, hiszen a vásárlók szívesen választják azokat a vállatokat, akik bátran használják a humort kommunikációjukban.

A humor, mint stilisztikai eszköz elsősorban a mindennapi kommunikációban játszik fontos szerepet, a közös nevetés megalapozhat barátságokat, lebonthatja a viszolygás falait és egy jó vicc emlékezetessé tehet pillanatokat.

A humor azonban nemcsak az emberek magánéletét teheti színesebbé, hanem a vállalatok között is jelentős előnyre tehet szert az, aki sikeresen tudja beépíteni a humort a vállalat arculatába, hiszen egy ötletes reklám maradandó élmény lehet a nézők számára. Miként tehet egy vállalat a vevői boldogságáért?

Érdemes több példát is megvizsgálni arra, miképp lehet ízlésesen alkalmazni a humort különböző reklám típusokban. Nemzetközi tekintetben a reklámok főműsorideje az amerikai Super Bowl alatti reklámidő, ahol egy harminc másodperces spotért átlagosan 1,9 milliárd forintot, de akár 2,2 milliárd forintot is fizethetnek a vállalatok. Az összeg ugyan jelentősnek tűnik, de azt is tudni kell, hogy Amerika legnézettebb műsorainak örökranglistáján a 30 műsor között 28 Super Bowl, nagyjából 140 millió néző látja ezeket a reklámokat.

Azonban ezek a számok nem garantálják a sikert, így kétség sem fér ahhoz, hogy a márkák a rendelkezésükre álló rövid idő alatt a legjobb eszközöket bevetve próbálják meggyőzni a nézőket arról, hogy az ő termékeiket vásárolják. Sokszor ennek a fő eszköze a humor, hiszen az emberek az elmúlt évek pandémiás időszakára, illetve a jelenlegi háborús helyzetre tekintettel igénylik a vállalatoktól a jó kedvet és a boldogságot sugárzó kommunikációt.

Már a hazai gyakorlatban is megjelentek hasonló törekvések, még nem feltétlenül a humorral dolgozva, de mindenképpen a márka egyediségét hangsúlyozva. Legyen szó televíziós, internetes vagy nyomtatott reklámról, a vállalatok próbálnak minél egyedibb reklámokkal szolgálni a vásárlóik számára. Egy-egy különleges példa lehet az a fűszerolaj reklám, melyben az interneten népszerű ASMR hanghatásokat erősítették fel, vagy a koronavírus miatti elszigetelődésre reagáló mobilszolgáltatók érzelmekre ható reklámja.

A legjelentősebb platform, ahol a vállalatok is előszeretettel használják a humor eszközeit, a TikTok, ami már egy ideje bent él a köztudatban, de az utóbbi időben az is nyilvánvalóvá vált, hogy az itt megosztott rövid videók komoly befolyással bírnak. Ezek a rövid videók átveszik a korábbi reklámok, fizetett hirdetések szerepét és közvetlenül az egyént befolyásolják.

A TikTok példáját követve, Instagramon a Reels, YouTubeon a Shorts funkciót használják a vállalatok marketing munkatársai. Ezek az alkalmazások támogatják a vállalatokat, hiszen automatikusan kiválogatják a videókat a felhasználó preferenciái alapján, tehát rövid időn belül a saját célközönségéhez érhet el.

A humor mellett másik eszköz a vásárlók megnyeréséhez a történetmesélés, ha a vállalat nem csak a „külsejét” mutatja meg, hanem a saját történetét is.

Összefoglalva a vicc, a humor jó figyelemfelkeltő eszköz, ami az egyébként ismétlődő marketingfogásokat színesebbé teheti. Az emberközelisége miatt a vásárlók nagyobb bizalommal fordulnak a nevettető, szórakoztató brandek felé. Fontos továbbá, hogy az emberek szeretik megosztani egymással a pozitív élményeket, így egy mókás reklám biztos több megosztást fog szerezni és egyben emlékezetesebb is lesz a potenciális vásárlók számára.

Források: forbes.hu, portfolio.hu

Érdemes elolvasni még

Jön a Data Act, a GDPR továbbgondolása!

Jön a Data Act, a GDPR továbbgondolása!

Új adatvédelmi törvény került benyújtásra, mely szélesebb körben biztosítaná az adatok innovatív célokra való felhasználását, illetve a fogyasztók nagyobb bepillantását adataik felhasználásába.

Tovább...
Milyen lehetőségek vannak vállalkozói hitel igénylésére?

Milyen lehetőségek vannak vállalkozói hitel igénylésére?

Hitelt nem csak abban az esetben lehet felvenni, amennyiben meg van szorulva pénzügyileg, sőt! Egy jól megválasztott vállalkozói hitel előre lendítheti üzletét, segíthet a növekedésben, terjeszkedésben. De mik a vállalkozói hitel feltételei és milyen vállalkozói hiteltípusok vannak?

Tovább...
Székhelyszolgáltatás rendeletek

Székhelyszolgáltatás rendeletek

A székhelyszolgáltatás szabályairól több törvényi rendelet értekezik. A székhelyszolgáltatás feltételeinek maradéktalanul eleget tevő szolgáltatót nehéz találni. A LOGOSZ Cégcsoport országosan 20 irodában biztosít megbízható székhelyszolgáltatást. Tevékenységük végzése során kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy az aktuális törvényi rendeleteknek megfeleljenek.

Tovább...
Egyéni vállalkozás alapítása, indítása

Egyéni vállalkozás alapítása, indítása

Viszonylag egyszerű, gyors és költséghatékony egy egyéni vállalkozás alapítása, indítása. Akár online, ügyfélkapun keresztül is intézhető. Olvassa el cikkünkben, kinek ajánlott ez a vállalkozási forma, mik az előnyei és hátrányai!

Tovább...