IT biztonság jelentősége napjainkban


IT biztonság jelentősége napjainkban

Az IT biztonságra való odafigyelés nemcsak sok kellemetlenségtől óvhatja meg a cégeket, hanem sok pénzt is spórolhat a vállalkozásoknak. Érdemes növelni a biztonságot és edukálni a munkavállalókat!

Napjainkban az IT fontossága megkérdőjelezhetetlen, magánszemélyek és cégek egyaránt erre támaszkodnak a mindennapjaikban. Azonban a vállalati szektorban még mindig nem veszik elég komolyan az IT biztonságot, és csak a megtörtént baj, támadás után foglalkoznak kellőképpen a témával. Mit is tehet egy cég IT biztonsága érdekében?

Az IT biztonság nem csak az IT szakembereken múlik a vállalatnál, hiszen az IT kultúra megteremtése közösen, minden dolgozóval együtt lehet sikeres. Hiába az IT szakemberek által felállított rendszer, szabályok, amivel a cég adatait védhetik a tech világában, ha a dolgozók ezeket nem tartják be, gyenge jelszavakkal védik fiókjaikat.

Első lépésként persze elengedhetetlen az IT-biztonsági szabályzatok átnézése, kiegészítése, megteremtése. A cégen belüli szabályzat véglegesítéséhez érdemes az IT szakembereken túl a vezetőket, középvezetőket is bevonni, ugyanis már az első lépéseknél fontos a csapatmunka megléte.

Amennyiben megvan a vállalatra vonatkozó IT szabályzat, úgy az edukáció következik. Fontos a dolgozók megfelelő oktatása, tájékoztatása, a tudás érdekes átadása. Ez létrejöhet akár külső oktatóval is, de cégen belül IT szakember is vállalhatja a dolgozók edukálását akár egy csapatépítő tréningen keresztül. A megszerzett tudás folyamatos frissen tartása, frissítése szintén elengedhetetlen a megfelelő védelem kialakításában.

A vállalat IT biztonsága érdekében fontos a vezetők körültekintő döntése. A kiberbiztonsági incidensek kockázata nő abban az esetben, amennyiben akár vezetői döntés által elmarad a szerver frissítés, régi hardverek és szoftverek cseréje, illetve az IT problémákat szőnyeg alá söprik. Fontos az alábbiakba bevonni az IT szakembereket, hogy a kockázatokat minimalizálja a vállalat.

Szintén a vezetők felelőssége, hogy ne csak a dolgozókban, de bennük is kialakuljon az IT kultúra. Abban az esetben, amikor új terméket vagy fejlesztést rendelnek, ám az IT biztonság nem szerepel a követelmények között, a cég szintén magas kockázatú kibertámadásnak lehet kitéve.

Fontos hangsúlyozni, hogy egy vállalat nem csak akkor lehet kitéve kibertámadásnak, amikor a cég szervereit feltörik, hanem akkor is, ha a támadás magánszemélyeket érint. Amennyiben egy dolgozó telefonját feltörik, rengeteg adatot nyerhetnek ki a cégről. A social media platformokkal, email rendszerekkel hasonló a helyzet, főleg abban az esetben, ha a magán profil összeköttetésben áll a cég bármilyen profiljával.

Lényeges lépés tehát a cég IT biztonsága érdekében a dolgozók IT biztonság tudatosságának növelése előadásokkal, edukációval. A kibertámadások sokszor egy megtévesztő üzenettel kezdődnek, majd az ott leírtak követése, linkre kattintás, applikáció letöltése után az adathalászat végbe is ment.

Hajlamosak a kis- és középvállalkozások azt hinni, hogy ők túl kicsik egy kibertámadáshoz, de ez közel sincs így. Mivel ezek a vállalkozások fordítanak legkevesebbet az IT biztonságra, ezért az ő rendszerüket feltörni a legegyszerűbb. Érdemes mérlegelni a kockázatot, illetve az IT biztonságra fektetett tőkét, hogy azok egyensúlyba legyenek, ugyanis nem biztos, hogy a legdrágább megoldás a legjobb a cége számára!

Forrás: menedzserpraxis.hu, invitech.hu

Érdemes elolvasni még

Cégalapítás cégnév ellenőrzés után ajánlott

Cégalapítás cégnév ellenőrzés után ajánlott

Ha nem megfelelő cégnévvel adjuk be cégalapítási kérelmünket a cégbíróság elutasíthatja a cég bejegyzését. A cégnévnek meg kell felelnie néhány előírásnak, hogy elfogadják, így a cégalapítás cégnév ellenőrzését követően javasolt csupán.

Tovább...
Cégalapítás - gyakori kérdések és válaszok

Cégalapítás - gyakori kérdések és válaszok

Vállalkozás indítása előtt sok szempontot kell figyelembe venni. Nem elegendő azt tudni mit szeretnénk csinálni, hanem, hogy mindezt hogyan akarjuk megvalósítani. Ehhez kell megtalálni a vállalkozás megfelelő jogi formáját, és ki kell választani a számunkra vélhetően legkedvezőbb adózási módot.

Tovább...
Székhelyszolgáltatás árak

Székhelyszolgáltatás árak

Feltétlenül szükséges székhelyszolgáltatást igénybe venni? Megéri egyáltalán? Van székhelyszolgáltatás olcsón? Mennyibe kerülnek a székhelyszolgáltatás árak? A székhelyszolgáltatás budapesti árak magasabbak, mint a vidékiek? Ha ilyen és ehhez hasonló kérdések foglalkoztatják olvassa el cikkünket!

Tovább...
Offshore cég alapítása

Offshore cég alapítása

Offshore cég alapítása bár legtöbbször költségesebb, mint egy magyarországi cégalapítás, az adózási előnyök miatt azonban vannak, akiknek megéri.

Tovább...