IT biztonság jelentősége napjainkban

IT biztonság jelentősége napjainkban

Az IT biztonságra való odafigyelés nemcsak sok kellemetlenségtől óvhatja meg a cégeket, hanem sok pénzt is spórolhat a vállalkozásoknak. Érdemes növelni a biztonságot és edukálni a munkavállalókat!

Napjainkban az IT fontossága megkérdőjelezhetetlen, magánszemélyek és cégek egyaránt erre támaszkodnak a mindennapjaikban. Azonban a vállalati szektorban még mindig nem veszik elég komolyan az IT biztonságot, és csak a megtörtént baj, támadás után foglalkoznak kellőképpen a témával. Mit is tehet egy cég IT biztonsága érdekében?

Az IT biztonság nem csak az IT szakembereken múlik a vállalatnál, hiszen az IT kultúra megteremtése közösen, minden dolgozóval együtt lehet sikeres. Hiába az IT szakemberek által felállított rendszer, szabályok, amivel a cég adatait védhetik a tech világában, ha a dolgozók ezeket nem tartják be, gyenge jelszavakkal védik fiókjaikat.

Első lépésként persze elengedhetetlen az IT-biztonsági szabályzatok átnézése, kiegészítése, megteremtése. A cégen belüli szabályzat véglegesítéséhez érdemes az IT szakembereken túl a vezetőket, középvezetőket is bevonni, ugyanis már az első lépéseknél fontos a csapatmunka megléte.

Amennyiben megvan a vállalatra vonatkozó IT szabályzat, úgy az edukáció következik. Fontos a dolgozók megfelelő oktatása, tájékoztatása, a tudás érdekes átadása. Ez létrejöhet akár külső oktatóval is, de cégen belül IT szakember is vállalhatja a dolgozók edukálását akár egy csapatépítő tréningen keresztül. A megszerzett tudás folyamatos frissen tartása, frissítése szintén elengedhetetlen a megfelelő védelem kialakításában.

A vállalat IT biztonsága érdekében fontos a vezetők körültekintő döntése. A kiberbiztonsági incidensek kockázata nő abban az esetben, amennyiben akár vezetői döntés által elmarad a szerver frissítés, régi hardverek és szoftverek cseréje, illetve az IT problémákat szőnyeg alá söprik. Fontos az alábbiakba bevonni az IT szakembereket, hogy a kockázatokat minimalizálja a vállalat.

Szintén a vezetők felelőssége, hogy ne csak a dolgozókban, de bennük is kialakuljon az IT kultúra. Abban az esetben, amikor új terméket vagy fejlesztést rendelnek, ám az IT biztonság nem szerepel a követelmények között, a cég szintén magas kockázatú kibertámadásnak lehet kitéve.

Fontos hangsúlyozni, hogy egy vállalat nem csak akkor lehet kitéve kibertámadásnak, amikor a cég szervereit feltörik, hanem akkor is, ha a támadás magánszemélyeket érint. Amennyiben egy dolgozó telefonját feltörik, rengeteg adatot nyerhetnek ki a cégről. A social media platformokkal, email rendszerekkel hasonló a helyzet, főleg abban az esetben, ha a magán profil összeköttetésben áll a cég bármilyen profiljával.

Lényeges lépés tehát a cég IT biztonsága érdekében a dolgozók IT biztonság tudatosságának növelése előadásokkal, edukációval. A kibertámadások sokszor egy megtévesztő üzenettel kezdődnek, majd az ott leírtak követése, linkre kattintás, applikáció letöltése után az adathalászat végbe is ment.

Hajlamosak a kis- és középvállalkozások azt hinni, hogy ők túl kicsik egy kibertámadáshoz, de ez közel sincs így. Mivel ezek a vállalkozások fordítanak legkevesebbet az IT biztonságra, ezért az ő rendszerüket feltörni a legegyszerűbb. Érdemes mérlegelni a kockázatot, illetve az IT biztonságra fektetett tőkét, hogy azok egyensúlyba legyenek, ugyanis nem biztos, hogy a legdrágább megoldás a legjobb a cége számára!

Forrás: menedzserpraxis.hu, invitech.hu

Érdemes elolvasni még

Székhelyszolgáltatás feltételei

Székhelyszolgáltatás feltételei

Egy induló vállalkozás esetén bizony hatalmas segítséget jelenthet egy székhelyszolgáltató vállalkozás bevonása, aki amellett, hogy biztosítja a vállalkozás székhelyének a bejelentéséhez szükséges feltételeket, gondoskodik a vállalkozás részére érkező küldemények átvételéről és azok továbbításáról. Kellemetlen következményekkel járhat olyan szolgáltató igénybe vétele, aki nem felel meg a székhelyszolgáltatás feltételeinek. Érdemes erre figyelni!

Tovább...
Cégalapítási láz 2021-ben!

Cégalapítási láz 2021-ben!

Hónapok óta csúcsokat dönt a cégalapítások száma hazánkban. A cégalapítás mellett az egyéni vállalkozás indítása is igen népszerű. A tavalyi sok éves mélyponthoz képest hatalmas a növekedés.

Tovább...
Külföldi cégalapítás? Lehetséges!

Külföldi cégalapítás? Lehetséges!

Magyar állampolgároknak lehetősége van külföldi cégalapításra is, ha valamilyen okból nem itthon szeretnének vállalkozásba kezdeni. A külföldi cégalapítás bizonyos hátrányok mellett sok előnnyel járhat, ha a vállalkozó körültekintően választ helyszínt és cégformát.

Tovább...
Cégalapítási láz 2021-ben!

Cégalapítási láz 2021-ben!

Hónapok óta csúcsokat dönt a cégalapítások száma hazánkban. A cégalapítás mellett az egyéni vállalkozás indítása is igen népszerű. A tavalyi sok éves mélyponthoz képest hatalmas a növekedés.

Tovább...