IT biztonság jelentősége napjainkban

IT biztonság jelentősége napjainkban

Az IT biztonságra való odafigyelés nemcsak sok kellemetlenségtől óvhatja meg a cégeket, hanem sok pénzt is spórolhat a vállalkozásoknak. Érdemes növelni a biztonságot és edukálni a munkavállalókat!

Napjainkban az IT fontossága megkérdőjelezhetetlen, magánszemélyek és cégek egyaránt erre támaszkodnak a mindennapjaikban. Azonban a vállalati szektorban még mindig nem veszik elég komolyan az IT biztonságot, és csak a megtörtént baj, támadás után foglalkoznak kellőképpen a témával. Mit is tehet egy cég IT biztonsága érdekében?

Az IT biztonság nem csak az IT szakembereken múlik a vállalatnál, hiszen az IT kultúra megteremtése közösen, minden dolgozóval együtt lehet sikeres. Hiába az IT szakemberek által felállított rendszer, szabályok, amivel a cég adatait védhetik a tech világában, ha a dolgozók ezeket nem tartják be, gyenge jelszavakkal védik fiókjaikat.

Első lépésként persze elengedhetetlen az IT-biztonsági szabályzatok átnézése, kiegészítése, megteremtése. A cégen belüli szabályzat véglegesítéséhez érdemes az IT szakembereken túl a vezetőket, középvezetőket is bevonni, ugyanis már az első lépéseknél fontos a csapatmunka megléte.

Amennyiben megvan a vállalatra vonatkozó IT szabályzat, úgy az edukáció következik. Fontos a dolgozók megfelelő oktatása, tájékoztatása, a tudás érdekes átadása. Ez létrejöhet akár külső oktatóval is, de cégen belül IT szakember is vállalhatja a dolgozók edukálását akár egy csapatépítő tréningen keresztül. A megszerzett tudás folyamatos frissen tartása, frissítése szintén elengedhetetlen a megfelelő védelem kialakításában.

A vállalat IT biztonsága érdekében fontos a vezetők körültekintő döntése. A kiberbiztonsági incidensek kockázata nő abban az esetben, amennyiben akár vezetői döntés által elmarad a szerver frissítés, régi hardverek és szoftverek cseréje, illetve az IT problémákat szőnyeg alá söprik. Fontos az alábbiakba bevonni az IT szakembereket, hogy a kockázatokat minimalizálja a vállalat.

Szintén a vezetők felelőssége, hogy ne csak a dolgozókban, de bennük is kialakuljon az IT kultúra. Abban az esetben, amikor új terméket vagy fejlesztést rendelnek, ám az IT biztonság nem szerepel a követelmények között, a cég szintén magas kockázatú kibertámadásnak lehet kitéve.

Fontos hangsúlyozni, hogy egy vállalat nem csak akkor lehet kitéve kibertámadásnak, amikor a cég szervereit feltörik, hanem akkor is, ha a támadás magánszemélyeket érint. Amennyiben egy dolgozó telefonját feltörik, rengeteg adatot nyerhetnek ki a cégről. A social media platformokkal, email rendszerekkel hasonló a helyzet, főleg abban az esetben, ha a magán profil összeköttetésben áll a cég bármilyen profiljával.

Lényeges lépés tehát a cég IT biztonsága érdekében a dolgozók IT biztonság tudatosságának növelése előadásokkal, edukációval. A kibertámadások sokszor egy megtévesztő üzenettel kezdődnek, majd az ott leírtak követése, linkre kattintás, applikáció letöltése után az adathalászat végbe is ment.

Hajlamosak a kis- és középvállalkozások azt hinni, hogy ők túl kicsik egy kibertámadáshoz, de ez közel sincs így. Mivel ezek a vállalkozások fordítanak legkevesebbet az IT biztonságra, ezért az ő rendszerüket feltörni a legegyszerűbb. Érdemes mérlegelni a kockázatot, illetve az IT biztonságra fektetett tőkét, hogy azok egyensúlyba legyenek, ugyanis nem biztos, hogy a legdrágább megoldás a legjobb a cége számára!

Forrás: menedzserpraxis.hu, invitech.hu

 • Budapesti irodák

  Székhelyszolgáltatás országos lefedettséggel, az aktuális törvényi előírásoknak maximálisan megfelelve. Válasszon minket és tudja megbízható helyen cége székhelyét.

  Tovább...
 • Vidéki irodák

  Országosan 9 ügyvéddel állunk ügyfeleink rendelkezésére. Cégalapítás, módosítás, adásvétel során ingyenes tanácsadással várjuk ügyfeleinket.

  Tovább...

Népszerű ajánlataink

 • HA NINCS MÉG CÉGE!

  Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év

  HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

  Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

  71.800 FT+ ÁFA

  MEGRENDELEM
 • HA NINCS MÉG CÉGE!

  Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év

  HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

  Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

  97.780 FT+ ÁFA

  MEGRENDELEM
 • HA VAN MÁR CÉGE!

  Székhelyszolgáltatás 1/2 év

  HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

  Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

  45.880 FT+ ÁFA

  MEGRENDELEM
 • HA VAN MÁR CÉGE!

  Székhelyszolgáltatás 1 év

  HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

  Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

  69.640 FT+ ÁFA

  MEGRENDELEM

Érdemes elolvasni még

Vállalkozás indítása önerő nélkül

Vállalkozás indítása önerő nélkül

Vállalkozás indítása önerő nélkül elég nehéz, de nem lehetetlen. Vannak különböző lehetőségek, melyek segítségével lehetséges vállalkozás indítása önerő nélkül is. Ez függ a vállalkozás típusától is, de vannak különböző vállalkozás indítási pályázatok és támogatások is, amiket igénybe lehet venni.

KATA vállalkozás indítása

KATA vállalkozás indítása

A kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA) igen népszerű, hiszen a kisadózók számára az egyéb adóformákhoz viszonyítva kedvező lehetőséget kínál. Cikkünkben összeszedtük a KATA vállalkozás indításához szükséges tudnivalókat, valamint a legfontosabb információkat a KATA adózási formáról.

Humorral a vásárlókért

Humorral a vásárlókért

A humor, mint eszköz, nem csak a magánéletben lehet hasznos, hanem a cégek életében is, hiszen a vásárlók szívesen választják azokat a vállatokat, akik bátran használják a humort kommunikációjukban.

Székhely otthon vagy székhelyszolgáltatón keresztül

Székhely otthon vagy székhelyszolgáltatón keresztül

Cégalapításkor kötelező kijelölni egy székhelyet és a központi ügyintézés helyét. Székhelynek választható a vállalkozó otthona, egy olyan ingatlan, ami a cég tulajdonában van, vagy annak használati jogával él. Természetesen mindegyik verziónak megvan a maga előnye és hátránya.

További bejegyzések...