Jön a cégkapu


Jön a cégkapu

2018. január 1.-től a cégek és az adóhatóság közötti kapcsolattartás egyik legfontosabb eszköze lesz a cégkapu, melyre 2017. augusztus 31-ig kötelező regisztrálni. Mit lehet tudni a cégkapuról?

A cégkapu egy hivatali elektronikus tárhely melyet a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató fejlesztett a gazdálkodó szervezetek számára, mely 300 MB tárhelyet biztosít díjmentesen. A cégkapu célja, hogy a gazdálkodó és hivatalos szervek csak elektronikus formában kommunikáljanak egymással.

Ha elmulasztotta cégkapu regisztrációját pótolja mihamarabb, mivel a hatóságok 2018. január 1-től szankciókat léptethetnek érvénybe azokkal a cégekkel szemben, amelyek nem rendelkeznek cégkapuval. A cégkapus regisztrációt a gazdálkodó szervezetet képviseletére jogosult személynek kell elvégeznie.

A cégkapus regisztrációt könyvelője is elvégezheti abban az esetben, ha csatolja a két tanú által ellenjegyzett, a meghatalmazott és közjegyző által ellenjegyzett meghatalmazást az űrlaphoz.

Cégkapu regisztráció folyamata:

  1. Látogassunk el a https://cegkapu.gov.hu oldalra.
  2. A regisztrációhoz szükséges egy biztonságos e-mail cím
  3. A cégképviselőnek (vagy meghatalmazottjának) be kell jelentkeznie ügyfélkapus azonosítójával az alkalmazásba
  4. Regisztrációs űrlap kitöltése, és a szükséges dokumentumok feltöltése
  5. Az alkalmazás elvégzi a szükséges ellenőrzéseket, és sikeres regisztráció esetén egy visszaigazolást küld önnek.

A cégkapus regisztrációt követően lehetősége van további felhasználók regisztrálására is, ezáltal meg tudja osztani az ügyintézés terhét.

A Cégkapu használata alól mentességet kapnak az egyéni vállalkozók, egyéni ügyvédek.

Érdemes elolvasni még

Kft. alapítás feltételei és menete

Kft. alapítás feltételei és menete

A Kft. az egyik legnépszerűbb cégforma, többek között azért, mert a tagok anyagi felelőssége nem teljeskörű. A Kft. többféle lehet, de akár egyszemélyes, akár többszemélyes, az alapítás minden esetben bizonyos feltételekhez van kötve.

Tovább...
Betéti társaság alapítása

Betéti társaság alapítása

A leggyakrabban választott cégformák egyike a betéti társaság, közismertebb nevén a Bt. Népszerűsége abban rejlik, hogy ez a cégforma minimális törzstőkével, akár tízezer forinttal is megalapítható. Másik előnye, hogy alapítása történhet szerződésmintával, ezáltal a cég bejegyzése egy egyszerűsített cégbejegyzési eljárásban lefolytatható. Ha úgy dönt, hogy betéti társaság alapításába kezd, a továbbiakban részletesen megismerheti az eljárás menetét, feltételeket és a cégforma egyéb jellemzőit, amelyeket mindenképpen érdemes szem előtt tartania.

Tovább...
Milyen céget alapítsak? Bt. vagy Kft. lenne jobb?

Milyen céget alapítsak? Bt. vagy Kft. lenne jobb?

A két leggyakrabban választott cégforma a Bt. (betéti társaság) és a Kft. (korlátolt felelősségű társaság). Ahhoz, hogy ki tudja választani melyik illeszkedik inkább céljaihoz, tisztában kell lennie a köztük lévő különbségekkel. Milyen vállalkozást érdemes indítani? Bt. vagy Kft. alapítása célszerű?

Tovább...
KATA vállalkozás indítása

KATA vállalkozás indítása

A kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA) igen népszerű, hiszen a kisadózók számára az egyéb adóformákhoz viszonyítva kedvező lehetőséget kínál. Cikkünkben összeszedtük a KATA vállalkozás indításához szükséges tudnivalókat, valamint a legfontosabb információkat a KATA adózási formáról.

Tovább...