Jön a cégkapu

Jön a cégkapu

2018. január 1.-től a cégek és az adóhatóság közötti kapcsolattartás egyik legfontosabb eszköze lesz a cégkapu, melyre 2017. augusztus 31-ig kötelező regisztrálni. Mit lehet tudni a cégkapuról?

A cégkapu egy hivatali elektronikus tárhely melyet a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató fejlesztett a gazdálkodó szervezetek számára, mely 300 MB tárhelyet biztosít díjmentesen. A cégkapu célja, hogy a gazdálkodó és hivatalos szervek csak elektronikus formában kommunikáljanak egymással.

Ha elmulasztotta cégkapu regisztrációját pótolja mihamarabb, mivel a hatóságok 2018. január 1-től szankciókat léptethetnek érvénybe azokkal a cégekkel szemben, amelyek nem rendelkeznek cégkapuval. A cégkapus regisztrációt a gazdálkodó szervezetet képviseletére jogosult személynek kell elvégeznie.

A cégkapus regisztrációt könyvelője is elvégezheti abban az esetben, ha csatolja a két tanú által ellenjegyzett, a meghatalmazott és közjegyző által ellenjegyzett meghatalmazást az űrlaphoz.

Cégkapu regisztráció folyamata:

  1. Látogassunk el a https://cegkapu.gov.hu oldalra.
  2. A regisztrációhoz szükséges egy biztonságos e-mail cím
  3. A cégképviselőnek (vagy meghatalmazottjának) be kell jelentkeznie ügyfélkapus azonosítójával az alkalmazásba
  4. Regisztrációs űrlap kitöltése, és a szükséges dokumentumok feltöltése
  5. Az alkalmazás elvégzi a szükséges ellenőrzéseket, és sikeres regisztráció esetén egy visszaigazolást küld önnek.

A cégkapus regisztrációt követően lehetősége van további felhasználók regisztrálására is, ezáltal meg tudja osztani az ügyintézés terhét.

A Cégkapu használata alól mentességet kapnak az egyéni vállalkozók, egyéni ügyvédek.

Érdemes elolvasni még

Cégalapítás Magyarországon külföldi állampolgároknak

Cégalapítás Magyarországon külföldi állampolgároknak

Kifejezetten kedvező a cégalapítás Magyarországon külföldi állampolgároknak, hiszen 4-5 napos folyamatról beszélhetünk. Emellett a társasági adó 9%-os adókulcsa a legalacsonyabbak közé tartozik európiai viszonylatban. Nézzük, milyen társasági formát érdemes választani, miben segít a kézbesítési megbízott, és hogyan hozhat létre fióktelepet.

Tovább...
Milyen lehetőségek vannak vállalkozói hitel igénylésére?

Milyen lehetőségek vannak vállalkozói hitel igénylésére?

Hitelt nem csak abban az esetben lehet felvenni, amennyiben meg van szorulva pénzügyileg, sőt! Egy jól megválasztott vállalkozói hitel előre lendítheti üzletét, segíthet a növekedésben, terjeszkedésben. De mik a vállalkozói hitel feltételei és milyen vállalkozói hiteltípusok vannak?

Tovább...
Tudnivalók a cégmódosításról

Tudnivalók a cégmódosításról

Vannak esetek, amikor a vállalkozásnak cégmódosításra van szüksége, ugyanis alapvető adatai változnak meg. Érdemes tisztában lenni a vállalkozásoknak a cégmódosítás alapjaival, mikor is szükséges és mi lesz a menete, milyen költségekkel fog járni?

Tovább...
Offshore cég alapítása

Offshore cég alapítása

Offshore cég alapítása bár legtöbbször költségesebb, mint egy magyarországi cégalapítás, az adózási előnyök miatt azonban vannak, akiknek megéri.

Tovább...