Jön a cégkapu

Jön a cégkapu

2018. január 1.-től a cégek és az adóhatóság közötti kapcsolattartás egyik legfontosabb eszköze lesz a cégkapu, melyre 2017. augusztus 31-ig kötelező regisztrálni. Mit lehet tudni a cégkapuról?

A cégkapu egy hivatali elektronikus tárhely melyet a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató fejlesztett a gazdálkodó szervezetek számára, mely 300 MB tárhelyet biztosít díjmentesen. A cégkapu célja, hogy a gazdálkodó és hivatalos szervek csak elektronikus formában kommunikáljanak egymással.

Ha elmulasztotta cégkapu regisztrációját pótolja mihamarabb, mivel a hatóságok 2018. január 1-től szankciókat léptethetnek érvénybe azokkal a cégekkel szemben, amelyek nem rendelkeznek cégkapuval. A cégkapus regisztrációt a gazdálkodó szervezetet képviseletére jogosult személynek kell elvégeznie.

A cégkapus regisztrációt könyvelője is elvégezheti abban az esetben, ha csatolja a két tanú által ellenjegyzett, a meghatalmazott és közjegyző által ellenjegyzett meghatalmazást az űrlaphoz.

Cégkapu regisztráció folyamata:

  1. Látogassunk el a https://cegkapu.gov.hu oldalra.
  2. A regisztrációhoz szükséges egy biztonságos e-mail cím
  3. A cégképviselőnek (vagy meghatalmazottjának) be kell jelentkeznie ügyfélkapus azonosítójával az alkalmazásba
  4. Regisztrációs űrlap kitöltése, és a szükséges dokumentumok feltöltése
  5. Az alkalmazás elvégzi a szükséges ellenőrzéseket, és sikeres regisztráció esetén egy visszaigazolást küld önnek.

A cégkapus regisztrációt követően lehetősége van további felhasználók regisztrálására is, ezáltal meg tudja osztani az ügyintézés terhét.

A Cégkapu használata alól mentességet kapnak az egyéni vállalkozók, egyéni ügyvédek.

Érdemes elolvasni még

Egyéni vállalkozó nyilvántartása

Egyéni vállalkozó nyilvántartása

Az Országgyűlés elfogadta a kormányhivatalok működésének egyszerűsítését szolgáló 2009. évi CXV. törvény módosítását, amelynek értelmében 2020. július 1-jétől az egyéni vállalkozók nyilvántartásának vezetésével összefüggésbe hozható valamennyi hatáskör és informatikai rendszerek kezelése – melyek eddig a Belügyminisztériumhoz tartoztak - a Nemzeti Adó-és Vámhivatal, azaz a NAV felelőssége lett. Tehát az egyéni vállalkozók nyilvántartásának vezetése 2020 nyarától már a NAV feladatai közé tartozik.

Tovább...
Egyéni vállalkozás alapítása, indítása

Egyéni vállalkozás alapítása, indítása

Viszonylag egyszerű, gyors és költséghatékony egy egyéni vállalkozás alapítása, indítása. Akár online, ügyfélkapun keresztül is intézhető. Olvassa el cikkünkben, kinek ajánlott ez a vállalkozási forma, mik az előnyei és hátrányai!

Tovább...
Cégalapítás könyveléssel? Megéri!

Cégalapítás könyveléssel? Megéri!

Mikor is kell egy vállalkozás számára könyvelő? Már a cégalapítás előtt, vagy elegendő a cégalapítást követően? Szükséges-e könyvelő a cégalapításhoz? Egyáltalán van olyan, hogy cégalapítás könyvelése?

Tovább...
Megváltozott munkaképességű személyek alkalmazása

Megváltozott munkaképességű személyek alkalmazása

A MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) felméréséből kiderül, hogy a jelenlegi vállalkozások körülbelül 33%-a foglalkoztat megváltozott munkaképességű munkavállalót, ami által részt vesz a rehabilitációs foglalkoztatásban. Milyen pozitív hozamai lehetnek a vállalatok szempontjából, amennyiben megváltozott munkaképességű személyt foglalkoztatnak?

Tovább...