KATA vállalkozás indítása


KATA vállalkozás indítása

A kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA) igen népszerű, hiszen a kisadózók számára az egyéb adóformákhoz viszonyítva kedvező lehetőséget kínál. Cikkünkben összeszedtük a KATA vállalkozás indításához szükséges tudnivalókat, valamint a legfontosabb információkat a KATA adózási formáról.

KATA vállalkozás feltételei

A KATÁs egyéni vállalkozás feltételei és a KATÁs Bt. alapításának feltételei tulajdonképpen nem sokban térnek el. A KATA adózási formát azok tudják igénybe venni, akik jellemzően több forrásból jutnak bevételhez, melyek összege nem haladja meg az évi 12 millió Ft-ot. Továbbá, az egy forrásból származó bevétel nem lehet több, mint 3 millió Ft évente. Ha ezt meghaladja, akkor még ugyanúgy igénybevehető a KATA adózási forma, viszont számíthat arra, hogy az adóhatóság ellenőrizni fogja, hogy nem bújtatott munkavállalásról van-e szó. Emellett, ha eléri a 3 millió Ft-ot, akkor egyéb adóval is számolnia kell.

A KATA cégalapítást azok kezdhetik el, akik egyéni vállalkozóként, egyéni cégként, betéti társaságként vagy közkereseti társaságként (melyeknek magánszemély a tulajdonosa), esetleg ügyvédi irodaként szeretnék vállalkozásukat működtetni.

A KATA vállalkozás indításához egyéb szempontoknak is eleget kell tenni. Nem lehet KATA adóalany, akinek a bejelentés évében vagy az azt megelőző évben törölték az adószámát. Továbbá, aki az adott évben, vagy az azt megelőző évben megszűnt KATA alanyisággal rendelkezik. Az a vállalkozás sem lehet KATA adóalany, aki gazdasági tevékenységként saját tulajdonú ingatlan bérbeadását végzi, vagy aki felszámolás, végelszámolás, kényszertörlés alatt áll.

Egyéni vállalkozás vagy KATÁs Bt. alapítása?

KATA vállalkozás indítása esetén adott személy lehet egyéni vállalkozó, de alapíthat betéti társaságot (Bt.) is. Az alábbiakban összeszedtük az egyes formák előnyeit és hátrányait.

A KATÁs egyéni vállalkozás feltételei

Az egyéni vállalkozás azoknak ajánlott, akik kezdő vállalkozók; kisebb forgalmú tevékenységet végeznek; nincs a vállalkozásba befektethető pénzük; nem tiszta még számukra, hogy mik a hosszú távú terveik; szeretnék szüneteltetni majd tevékenységüket; vagy egyszerűen a biztos állásukat megtartva, kedvező feltételek mellett szeretnék kipróbálni magukat az üzleti életben és másodállású egyéni vállalkozás indításában gondolkodnak.

Az egyéni vállalkozás előnye, hogy nagyon egyszerűen elindítható, csupán egy ügyfélkapu regisztrációra van szükség, majd a webes ügysegéd segítségével, és az adózási forma, székhely, tevékenységi kör magadásával 1 nap alatt egyéni vállalkozóvá lehet válni.

Egyéni vállalkozóként nem feltétlen van szükség vállalkozói számlára. A vállalkozó a normál lakossági folyószámláját akkor használhatja, ha nem jelentkezik be áfa körbe. Azonban kötelező vállalkozói bankszámla nyitása, amennyiben áfa körbe bejelentkezik a vállalkozó.

Az egyéni vállalkozás hátránya, hogy minden vele szemben felmerülő követelésért a teljes saját vagyonával felel a vállalkozó. Mivel korlátlan felelősséggel rendelkezik, más gazdasági társaságban nem lehet tagok. Továbbá egyszerre csak egy egyéni vállalkozása lehet.

Fontos tudnivalók KATÁs Bt. alapításáról

A Bt. cégformát javarészt kisebb, családi vállalkozások választják. Minimum két tag kell a megalapításához, egy bel- és egy kültag, akiket a szerződésben is meg kell jelölni. A bel- és a kültag felelőssége eltérő. A beltag teljes vagyonával felel, a kültag viszont kizárólag a vagyoni betétje értékéig. Az üzlet vezetése és képviselete a beltag feladatkörébe tartozik. Mivel ebben az esetben is korlátlan a felelősség, érdemes akkor választani ezt a formát, ha kisebb kockázatú tevékenységet szeretne végezni a vállalkozó.

A Bt. alapításának előnyei közé tartozik, hogy akár már 5.000 forintos összeggel is megalapítható. Hátránya, hogy mindenképp szükséges alapításához egy ügyvéd által ellenjegyzett társasági szerződés, azaz költségekkel jár. Emellett a cégbejelentésnek is van díja, és külön bankszámlát kell létesíteni a KATÁs vállalkozás számára. Akkor is szükséges az adókat, járulékokat és a KATÁt befizetni, ha nincs a Bt.-nek bevétele az adott hónapban.

Amennyiben további információra van szüksége KATA vállalkozás indításával kapcsolatban, bátran vegye fel a kapcsolatot partnercégünk, a Kontír Professional Kft. könyvelőivel!

Érdemes elolvasni még

Egyéni vállalkozó nyilvántartása

Egyéni vállalkozó nyilvántartása

Az Országgyűlés elfogadta a kormányhivatalok működésének egyszerűsítését szolgáló 2009. évi CXV. törvény módosítását, amelynek értelmében 2020. július 1-jétől az egyéni vállalkozók nyilvántartásának vezetésével összefüggésbe hozható valamennyi hatáskör és informatikai rendszerek kezelése – melyek eddig a Belügyminisztériumhoz tartoztak - a Nemzeti Adó-és Vámhivatal, azaz a NAV felelőssége lett. Tehát az egyéni vállalkozók nyilvántartásának vezetése 2020 nyarától már a NAV feladatai közé tartozik.

Tovább...
Gyors cégalapítás

Gyors cégalapítás

Ha valamilyen üzleti tevékenység végzéséhez szeretnénk céget alapítani, fontos szempont lehet, hogy a cégalapítás mennyi időt vesz igénybe. Az üzleti lehetőségekre gyakran igen gyorsan kell reagálni, különben megelőznek minket. Érdemes körbenézni hol végezhetünk cégalapítást gyorsan, esetleg van-e lehetőség azonnali cégalapításra.

Tovább...
Jön a Data Act, a GDPR továbbgondolása!

Jön a Data Act, a GDPR továbbgondolása!

Új adatvédelmi törvény került benyújtásra, mely szélesebb körben biztosítaná az adatok innovatív célokra való felhasználását, illetve a fogyasztók nagyobb bepillantását adataik felhasználásába.

Tovább...