KATA vállalkozás szüneteltetése

KATA vállalkozás szüneteltetése

Szüneteltetné a KATA vállalkozását? Ezt egyéni vállalkozóként Ön is megteheti! Cikkünkben a vállalkozás szüneteltetés legfontosabb szabályait vesszük most sorra.

Jöhetnek olyan időszakok a KATA vállalkozás működése során, mikor nem tudja folytatni a tevékenységét, esetleg Ön is pihenne. Ekkor a vállalkozását szüneteltetni tudja, így megspórolva az egyéni vállalkozás adóterhét. Fontos, hogy a kisadózó vállalkozók közül csak az egyéni vállalkozók tudják szüneteltetni vállalkozásukat, míg az egyéni cégek, közkereseti társaságok és betéti társaságok erre nem jogosultak.

Ügyfélkapun keresztül könnyedén indíthatunk KATÁ-s egyéni vállalkozást, és ugyanott szüneteltetni is tudjuk azt. A vállalkozás szüneteltetési kérvényt a Webes Ügysegéden keresztül tudjuk leadni. Arra érdemes viszont figyelni, ha a hónapban akár egy napig is aktív volt a vállalkozás, a tételes adó egészét ki kell fizetnünk az adott időszakra. Mit is jelent ez? Ha január 13-án döntünk úgy, hogy szüneteltetni szeretnénk vállalkozásunkat, a januárra vonatkozó díjak teljes összegét szükséges megfizetnünk, ezért érdemes hónap végére időzíteni a szüneteltetés kezdetét. Továbbá fontos odafigyelnünk arra, hogy a bejelentést követő napon kezdődik meg a vállalkozás szüneteltetése, aznap még aktívnak számít.

Az egyéni vállalkozás szüneteltetésének időtartama minimum 1 hónap és maximum 3 év. Ettől eltérni a pandémia alatti veszélyhelyzetben volt lehetséges. Amennyiben a 3 év leteltével a vállalkozó nem kérvényezi a vállalkozása újraindítását, avagy megszüntetését, az automatikusan törlődni fog.

KATA vállalakozás szüneteltetésének menete

  • A szüneteltetés kérvényezése után az egykapus rendszer keretében, az önkormányzati adóhatóság felé a NAV automatikusan szolgáltat adatot, így nem feltétlen kötelező külön bejelentést tenni.
  • Vidéki székhely esetén még néha szükséges lehet külön bejelentésre, de budapesti székhely esetén elegendő ellenőrizni, hogy megtörtént-e az adatszolgáltatás.
  • A KATA vállalkozás szüneteltetését a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara felé is be kell jelenteni.
  • Fontos, hogy a szüneteltetés ideje alatt a tevékenységet nem lehet folytatni, nem lehet új megbízást fogadni, illetve nem lehet számlát kiállítani.

A szüneteltetés időtartalmát figyelembe kell venni az adózásnál is. Amennyiben egy vállalkozás az év 12 hónapjában aktív, úgy 12 millió forint bevételt tud alanyi adómentesen számlázni. Ez az összeg a szüneteltetés idejével egyenes arányosan csökken. Tehát, ha egy vállalkozás 4 hónapot szünetel egy évben, úgy 8 millió forintra csökken ez a keret. Az e feletti bevétel után 40%-os adót köteles megfizetni a KATÁ-s vállalkozó.

Amennyiben a főállású KATA vállalkozóként tevékenykedett eddig, úgy a vállalkozás szüneteltetésével a társadalombiztosítás (TB) is megszűnik. A szüneteltetés ideje alatt ezt a vállalkozónak magának kell megfizetni, melynek az összege 2022-ben napi 280 forint. Amennyiben nem főállású egyéni vállalkozóként szüneteltetné cégét, tehát rendelkezik bejelentett munkaviszonnyal (minimum heti 36 óra), tanuló, nyugdíjas vagy álláskeresési járadékban részesül, úgy a társadalombiztosítás befizetésre kerül.

A fentiekben ismertettük a KATÁ-s egyéni vállalkozás szüneteltetésénék főbb pontjait. A szüneteltetést mindenképp ajánlott könyvelővel átbeszélni. Amennyiben megbízható, profi szakembert keres a feladatra, partnercégünk, a Kontír Professional Kft. örömmel áll rendelkezésére.

  • Budapesti irodák

    Székhelyszolgáltatás országos lefedettséggel, az aktuális törvényi előírásoknak maximálisan megfelelve. Válasszon minket és tudja megbízható helyen cége székhelyét.

    Tovább...
  • Vidéki irodák

    Országosan 9 ügyvéddel állunk ügyfeleink rendelkezésére. Cégalapítás, módosítás, adásvétel során ingyenes tanácsadással várjuk ügyfeleinket.

    Tovább...

Népszerű ajánlataink

  • HA NINCS MÉG CÉGE!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év

    HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

    71.800 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA NINCS MÉG CÉGE!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év

    HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

    97.780 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA VAN MÁR CÉGE!

    Székhelyszolgáltatás 1/2 év

    HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

    Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

    45.880 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA VAN MÁR CÉGE!

    Székhelyszolgáltatás 1 év

    HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

    Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

    69.640 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM

Érdemes elolvasni még

Székhelyszolgáltatás árak

Székhelyszolgáltatás árak

Feltétlenül szükséges székhelyszolgáltatást igénybe venni? Megéri egyáltalán? Van székhelyszolgáltatás olcsón? Mennyibe kerülnek a székhelyszolgáltatás árak? A székhelyszolgáltatás budapesti árak magasabbak, mint a vidékiek? Ha ilyen és ehhez hasonló kérdések foglalkoztatják olvassa el cikkünket!

A székhely fogalma: mit takar pontosan és mit érdemes tudni róla?

A székhely fogalma: mit takar pontosan és mit érdemes tudni róla?

A székhely fogalma egyetlen rutinos vállalkozó számára sem ismeretlen. A leendő vállalkozók azonban gyakran nincsenek tisztában azzal, mit is jelent pontosan a székhely, miért nélkülözhetetlen a vállalkozásindításhoz, és miért nem azonos a telephely fogalmával.

Ebben a bejegyzésben megmutatjuk a legfontosabb tudnivalókat a témával kapcsolatban, és azt is megtudhatja, mi a teendő, ha nem rendelkezik saját ingatlannal, amit vállalkozása székelyeként megjelölhetne.

A vállalkozás indítás feltételei

A vállalkozás indítás feltételei

A saját vállalkozás indítása kellemes gondolat, főleg, ha valaki számos ötlettel és elképzeléssel rendelkezik. Azonban minden esetben alapos tervezést igényel, figyelembe kell venni a vállalkozás indítás feltételeit. Cikkünkben összeszedtük azokat a pontokat, amelyeket érdemes megfontolni, mielőtt saját vállalkozás indításába kezd.

Humorral a vásárlókért

Humorral a vásárlókért

A humor, mint eszköz, nem csak a magánéletben lehet hasznos, hanem a cégek életében is, hiszen a vásárlók szívesen választják azokat a vállatokat, akik bátran használják a humort kommunikációjukban.

További bejegyzések...