KATA vállalkozás szüneteltetése

KATA vállalkozás szüneteltetése

Szüneteltetné a KATA vállalkozását? Ezt egyéni vállalkozóként Ön is megteheti! Cikkünkben a vállalkozás szüneteltetés legfontosabb szabályait vesszük most sorra.

Jöhetnek olyan időszakok a KATA vállalkozás működése során, mikor nem tudja folytatni a tevékenységét, esetleg Ön is pihenne. Ekkor a vállalkozását szüneteltetni tudja, így megspórolva az egyéni vállalkozás adóterhét. Fontos, hogy a kisadózó vállalkozók közül csak az egyéni vállalkozók tudják szüneteltetni vállalkozásukat, míg az egyéni cégek, közkereseti társaságok és betéti társaságok erre nem jogosultak.

Ügyfélkapun keresztül könnyedén indíthatunk KATÁ-s egyéni vállalkozást, és ugyanott szüneteltetni is tudjuk azt. A vállalkozás szüneteltetési kérvényt a Webes Ügysegéden keresztül tudjuk leadni. Arra érdemes viszont figyelni, ha a hónapban akár egy napig is aktív volt a vállalkozás, a tételes adó egészét ki kell fizetnünk az adott időszakra. Mit is jelent ez? Ha január 13-án döntünk úgy, hogy szüneteltetni szeretnénk vállalkozásunkat, a januárra vonatkozó díjak teljes összegét szükséges megfizetnünk, ezért érdemes hónap végére időzíteni a szüneteltetés kezdetét. Továbbá fontos odafigyelnünk arra, hogy a bejelentést követő napon kezdődik meg a vállalkozás szüneteltetése, aznap még aktívnak számít.

Az egyéni vállalkozás szüneteltetésének időtartama minimum 1 hónap és maximum 3 év. Ettől eltérni a pandémia alatti veszélyhelyzetben volt lehetséges. Amennyiben a 3 év leteltével a vállalkozó nem kérvényezi a vállalkozása újraindítását, avagy megszüntetését, az automatikusan törlődni fog.

KATA vállalakozás szüneteltetésének menete

  • A szüneteltetés kérvényezése után az egykapus rendszer keretében, az önkormányzati adóhatóság felé a NAV automatikusan szolgáltat adatot, így nem feltétlen kötelező külön bejelentést tenni.
  • Vidéki székhely esetén még néha szükséges lehet külön bejelentésre, de budapesti székhely esetén elegendő ellenőrizni, hogy megtörtént-e az adatszolgáltatás.
  • A KATA vállalkozás szüneteltetését a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara felé is be kell jelenteni.
  • Fontos, hogy a szüneteltetés ideje alatt a tevékenységet nem lehet folytatni, nem lehet új megbízást fogadni, illetve nem lehet számlát kiállítani.

A szüneteltetés időtartalmát figyelembe kell venni az adózásnál is. Amennyiben egy vállalkozás az év 12 hónapjában aktív, úgy 12 millió forint bevételt tud alanyi adómentesen számlázni. Ez az összeg a szüneteltetés idejével egyenes arányosan csökken. Tehát, ha egy vállalkozás 4 hónapot szünetel egy évben, úgy 8 millió forintra csökken ez a keret. Az e feletti bevétel után 40%-os adót köteles megfizetni a KATÁ-s vállalkozó.

Amennyiben a főállású KATA vállalkozóként tevékenykedett eddig, úgy a vállalkozás szüneteltetésével a társadalombiztosítás (TB) is megszűnik. A szüneteltetés ideje alatt ezt a vállalkozónak magának kell megfizetni, melynek az összege 2022-ben napi 280 forint. Amennyiben nem főállású egyéni vállalkozóként szüneteltetné cégét, tehát rendelkezik bejelentett munkaviszonnyal (minimum heti 36 óra), tanuló, nyugdíjas vagy álláskeresési járadékban részesül, úgy a társadalombiztosítás befizetésre kerül.

A fentiekben ismertettük a KATÁ-s egyéni vállalkozás szüneteltetésénék főbb pontjait. A szüneteltetést mindenképp ajánlott könyvelővel átbeszélni. Amennyiben megbízható, profi szakembert keres a feladatra, partnercégünk, a Kontír Professional Kft. örömmel áll rendelkezésére.

Érdemes elolvasni még

Új vállalkozás indítása pályázat és támogatás segítségével

Új vállalkozás indítása pályázat és támogatás segítségével

A magyar kormány jelentős mértékben megemelte a kezdő vállalkozóknak szóló pályázatok keretösszegét. Az induló vállalkozók átlagosan 4-5 millió forintra pályázhatnak. A pályázat ezzel is támogatja a fiatalok vállalkozóvá válását és vállalkozás indítási költségeit, a támogatás mellett az újonnan vállalkozni vágyók képzésben is részesülhetnek. A pályázatról további információkat cikkünkben olvashat.

Tovább...
Milyen céget alapítsak? Bt. vagy Kft. lenne jobb?

Milyen céget alapítsak? Bt. vagy Kft. lenne jobb?

A két leggyakrabban választott cégforma a Bt. (betéti társaság) és a Kft. (korlátolt felelősségű társaság). Ahhoz, hogy ki tudja választani melyik illeszkedik inkább céljaihoz, tisztában kell lennie a köztük lévő különbségekkel. Milyen vállalkozást érdemes indítani? Bt. vagy Kft. alapítása célszerű?

Tovább...
Kkv-támogatási program indul a háború hatásaitól szenvedőknek

Kkv-támogatási program indul a háború hatásaitól szenvedőknek

Az Európai Bizottság már korábban elfogadott válságkerete után most jóváhagyta a magyar kis- és középvállalkozásokat támogató, 90 milliárd forint keretösszegű programot. A támogatási intézkedés célja az, hogy az ukrajnai háború miatt bekövetkezett gazdasági zavart csökkentse és enyhítse a likviditási hiányt a magyar kormány.

Tovább...
Új fizetésképtelenségi eljárás indítható

Új fizetésképtelenségi eljárás indítható

Idén a csőd- és felszámolási eljárás indítása mellett új lehetőség is elérhető a fenyegető fizetésképtelenségbe jutott vállalkozásoknak. Ezen vállalkozások kezdeményezhetik reorganizációs eljárás indítását is, mely a fizetőképesség helyreállítását tűzi ki célul.

Tovább...