KATA vállalkozás szüneteltetése


KATA vállalkozás szüneteltetése

Szüneteltetné a KATA vállalkozását? Ezt egyéni vállalkozóként Ön is megteheti! Cikkünkben a vállalkozás szüneteltetés legfontosabb szabályait vesszük most sorra.

Jöhetnek olyan időszakok a KATA vállalkozás működése során, mikor nem tudja folytatni a tevékenységét, esetleg Ön is pihenne. Ekkor a vállalkozását szüneteltetni tudja, így megspórolva az egyéni vállalkozás adóterhét. Fontos, hogy a kisadózó vállalkozók közül csak az egyéni vállalkozók tudják szüneteltetni vállalkozásukat, míg az egyéni cégek, közkereseti társaságok és betéti társaságok erre nem jogosultak.

Ügyfélkapun keresztül könnyedén indíthatunk KATÁ-s egyéni vállalkozást, és ugyanott szüneteltetni is tudjuk azt. A vállalkozás szüneteltetési kérvényt a Webes Ügysegéden keresztül tudjuk leadni. Arra érdemes viszont figyelni, ha a hónapban akár egy napig is aktív volt a vállalkozás, a tételes adó egészét ki kell fizetnünk az adott időszakra. Mit is jelent ez? Ha január 13-án döntünk úgy, hogy szüneteltetni szeretnénk vállalkozásunkat, a januárra vonatkozó díjak teljes összegét szükséges megfizetnünk, ezért érdemes hónap végére időzíteni a szüneteltetés kezdetét. Továbbá fontos odafigyelnünk arra, hogy a bejelentést követő napon kezdődik meg a vállalkozás szüneteltetése, aznap még aktívnak számít.

Az egyéni vállalkozás szüneteltetésének időtartama minimum 1 hónap és maximum 3 év. Ettől eltérni a pandémia alatti veszélyhelyzetben volt lehetséges. Amennyiben a 3 év leteltével a vállalkozó nem kérvényezi a vállalkozása újraindítását, avagy megszüntetését, az automatikusan törlődni fog.

KATA vállalakozás szüneteltetésének menete

  • A szüneteltetés kérvényezése után az egykapus rendszer keretében, az önkormányzati adóhatóság felé a NAV automatikusan szolgáltat adatot, így nem feltétlen kötelező külön bejelentést tenni.
  • Vidéki székhely esetén még néha szükséges lehet külön bejelentésre, de budapesti székhely esetén elegendő ellenőrizni, hogy megtörtént-e az adatszolgáltatás.
  • A KATA vállalkozás szüneteltetését a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara felé is be kell jelenteni.
  • Fontos, hogy a szüneteltetés ideje alatt a tevékenységet nem lehet folytatni, nem lehet új megbízást fogadni, illetve nem lehet számlát kiállítani.

A szüneteltetés időtartalmát figyelembe kell venni az adózásnál is. Amennyiben egy vállalkozás az év 12 hónapjában aktív, úgy 12 millió forint bevételt tud alanyi adómentesen számlázni. Ez az összeg a szüneteltetés idejével egyenes arányosan csökken. Tehát, ha egy vállalkozás 4 hónapot szünetel egy évben, úgy 8 millió forintra csökken ez a keret. Az e feletti bevétel után 40%-os adót köteles megfizetni a KATÁ-s vállalkozó.

Amennyiben a főállású KATA vállalkozóként tevékenykedett eddig, úgy a vállalkozás szüneteltetésével a társadalombiztosítás (TB) is megszűnik. A szüneteltetés ideje alatt ezt a vállalkozónak magának kell megfizetni, melynek az összege 2022-ben napi 280 forint. Amennyiben nem főállású egyéni vállalkozóként szüneteltetné cégét, tehát rendelkezik bejelentett munkaviszonnyal (minimum heti 36 óra), tanuló, nyugdíjas vagy álláskeresési járadékban részesül, úgy a társadalombiztosítás befizetésre kerül.

A fentiekben ismertettük a KATÁ-s egyéni vállalkozás szüneteltetésénék főbb pontjait. A szüneteltetést mindenképp ajánlott könyvelővel átbeszélni. Amennyiben megbízható, profi szakembert keres a feladatra, partnercégünk, a Kontír Professional Kft. örömmel áll rendelkezésére.

Érdemes elolvasni még

Kft. alapítás feltételei és menete

Kft. alapítás feltételei és menete

A Kft. az egyik legnépszerűbb cégforma, többek között azért, mert a tagok anyagi felelőssége nem teljeskörű. A Kft. többféle lehet, de akár egyszemélyes, akár többszemélyes, az alapítás minden esetben bizonyos feltételekhez van kötve.

Tovább...
Székhelyszolgáltatás rendeletek

Székhelyszolgáltatás rendeletek

A székhelyszolgáltatás szabályairól több törvényi rendelet értekezik. A székhelyszolgáltatás feltételeinek maradéktalanul eleget tevő szolgáltatót nehéz találni. A LOGOSZ Cégcsoport országosan 20 irodában biztosít megbízható székhelyszolgáltatást. Tevékenységük végzése során kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy az aktuális törvényi rendeleteknek megfeleljenek.

Tovább...
Milyen székhelyszolgáltatást érdemes választani?

Milyen székhelyszolgáltatást érdemes választani?

Minden vállalkozásnak kötelező székhelyet megjelölnie az alapításkor. Sokan választják székhelyszolgáltatás igénybevételét, mert nem szeretnének vagy nincs is lehetőségük arra, hogy saját maguk tegyenek eleget ezen feladatoknak. Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni székhelyszolgáltató kiválasztásánál?

Tovább...