Keresőképtelenség ellenőrzési lehetőségei

Keresőképtelenség ellenőrzési lehetőségei

Ha a munkáltató úgy érzi a munkavállaló jogtalanul van távol táppénzen, kezdeményezheti a helyzet felülvizsgálását. Nézzük meg, milyen lépéseket tehet a munkáltató a visszaélés felülvizsgálatára!

Orvosi elbírálás alapján egy munkavállaló lehet keresőképes és keresőképtelen, azaz jogosult a betegszabadság, táppénz igénybevételére. A keresőképtelenséggel való visszaélés gyanús jelei lehetnek, ha indokolatlanul hamar, egyik napról a másikra, esetleg hosszabb időre vagy viszonylag sűrűn rövid időre megy táppénzre a munkavállaló.

A vizsgálat kezdeményezéséhez a munkáltatónak a fővárosi vagy megyei kormányhivatal megyeszékhely szerinti járási hivatalához kell benyújtania a kérelmét, és ha a vizsgálatot engedélyezte a kormányhivatal, akkor 15.800 Ft eljárási díjat kell fizetnie egy előre megadott bankszámlára. Az utalás közleményébe kell írni a „keresőképtelenség felülvizsgálata” megjegyzést és a TAJ számát az érintett munkavállalónak.

Benyújtáskor a kérelemnek tartalmaznia kell azt, hogy miért kéri a munkáltató a felülvizsgálatot, a vizsgálandó keresőképtelen munkavállalóra vonatkozóan a személyes adatokat (név, születési dátum, lakcím, TAJ, anyja neve és lakcíme) és a betegszabadság kezdőidőpontját, a munkáltatóra vonatkozóan pedig az adatokat (munkáltató neve, címe, adószáma és az aláírási jogkörrel rendelkező személy neve), illetve telefonos és postai elérhetőséget.

A kérelem benyújtását követően a kormányhivatal döntést hoz arról, hogy jogszabály szerint lehetséges-e a felülvizsgálat, majd döntéséről értesíti a munkáltatót. Amennyiben lehetséges, a keresőképtelenség megállapítását egy szakértő főorvos segítségével ellenőrizteti a kormányhivatal. A szakértő főorvos ekkor hozzáférhet a korábbi betegdokumentációhoz, felveheti a kapcsolatot a háziorvossal vagy a munkavállaló kezelőorvosával és végső esetben meg is vizsgálhatja a munkavállalót a kezelőorvos jelenlétében, esetlegesen további szakorvosi vizsgálatra küldheti a beteget, hogy dönteni tudjon a keresőképtelenség megállapításának jogosságáról, melyet a betegdokumentációban újra rögzítenie kell.

A döntés eredményéről az orvos írásban értesíti a kérelmet benyújtó munkáltatót és az érintett munkavállalót, illetve amennyiben a munkavállaló keresőképes, az ellenőrző főorvos értesíti a táppénzfolyósító szervet a javaslatáról, mely szerint a táppénzfolyósítást meg kell szüntetni.

Ha az ellenőrző orvos megállapítja, hogy a munkavállaló keresőképes és jogosulatlanul volt táppénzen, akkor olyan jogkövetkezményekre lehet számítani, mint: a munkaviszonyának megszűnése, társadalombiztosítási, szociális vagy más jóléti juttatással való visszaélés bűncselekményének megvalósítása és a jogalap nélkül felvett pénzbeli ellátás visszafizetése.

Fennállhat annak a lehetősége is, hogy az érintett keresőképtelen nem járul hozzá a felülvizsgálathoz, kötelezettségeinek nem tesz eleget és hátráltatja a vizsgálatot például azzal, hogy a tartózkodási helyét, lakcímét nem közli a szakértő orvossal, a gyógyulását akaratlagosan késlelteti, nem tartja be az orvosi utasításokat, ekkor az ellenőrző orvos javasolhatja a táppénzfolyósítás megszüntetését.

Az ellenőrző szakorvos döntésének nyilvánossá tétele után nyolc napon belül a munkavállaló és munkáltató újabb orvosi felülvizsgálatot kérhet a fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosban kerületi) hivatalánál. Ilyenkor nem ugyanaz a kormányhivatal és szakértő főorvos végzi a felülvizsgálatot mint, akik végezték az előző vizsgálatot.

Forrás: jogkoveto.hu, neak.gov.hu

Érdemes elolvasni még

Egy vállalkozás fejlődik és növekszik, gyakran szükség lehet a székhely változtatására.

Egy vállalkozás fejlődik és növekszik, gyakran szükség lehet a székhely változtatására.

Ahogy egy vállalkozás fejlődik és növekszik, gyakran szükség lehet a székhely változtatására. Ebben az esetben a székhelyváltozás bejelentése olyan feladat, amiről egy esetleges költözés során egyetlen vállalkozásnak sem szabad megfeledkezni. Az új székhely bejelentése számos szempontból fontos. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, amelyeket érdemes figyelembe venni, ha szeretnénk megváltoztatni vállalkozásunk székhelyét.

Tovább...
Miért érdemes jó könyvelőt választani?

Miért érdemes jó könyvelőt választani?

A jó könyvelő olyan szolgáltatásokat nyújt, amelyek hozzájárulnak egy vállalkozás gördülékeny működéséhez. Az adóbevallás pontos és időben történő elkészítésén kívül még számos ügyben segít.

Tovább...
Székhelyszolgáltatás szerződés minta

Székhelyszolgáltatás szerződés minta

Egyéni és társas vállalkozások alapításánál is kötelező székhely megjelölése. Ha valaki nem szeretne a székhellyel összefüggésben lévő kötelezettségek ellátásával bajlódni, igénybe vehet székhelyszolgáltatást. A székhelyszolgáltatási szerződés minta aláírásától hatályos a határozatlan időre kötött, székhelyszolgáltatás nyújtására irányuló megbízási jogviszony. De vajon mit is tartalmaz a székhelyszolgáltatás szerződés minta?

Tovább...
Egyéni vállalkozás alapítása, indítása

Egyéni vállalkozás alapítása, indítása

Viszonylag egyszerű, gyors és költséghatékony egy egyéni vállalkozás alapítása, indítása. Akár online, ügyfélkapun keresztül is intézhető. Olvassa el cikkünkben, kinek ajánlott ez a vállalkozási forma, mik az előnyei és hátrányai!

Tovább...