Kft. alapítás feltételei és menete

Kft. alapítás feltételei és menete

A Kft. az egyik legnépszerűbb cégforma, többek között azért, mert a tagok anyagi felelőssége nem teljeskörű. A Kft. többféle lehet, de akár egyszemélyes, akár többszemélyes, az alapítás minden esetben bizonyos feltételekhez van kötve.

Egy céget korlátolt felelősségű társaságnak (Kft.) nevezünk, mikor az egy előre meghatározott törzstőkéből jön létre, mely a tagok törzsbetétéből áll össze. Ha cégalapításra kerül a sor, ez az egyik legnépszerűbb forma, mivel ebben az esetben, a tagok a cég tartozásaiért nem felelnek teljes vagyonukkal, csak korlátolt felelősséggel rendelkeznek és kötelezettségük kizárólag a saját törzsbetétüknek mértékéig terjed.

Kft. indítása esetén a költség függ az ügyvédi díjtól, valamint a tagok számától és az egyéb külön szolgáltatásoktól is. A Kft. cégbejegyzése egyszerűsített eljárásban (cégtörvény szerinti iratmintával), valamint normál eljárásban is illetékmentes. A bejegyzését követő egyéb költségeket legtöbbször a bankszámlanyitás, a kereskedelmi és iparkamarai regisztrációs díj (5.000 Ft) és az opcionális bélyegző készítés teszi ki.

A Kft. költségének egy részét a Kft. törzstőke befizetése képezi. A Kft. minimális törzstőke összege 3.000.000 Ft, és az azt alkotó tagok törzsbetéteinek értéke minimum 100.000 Ft. A törzsbetét befizetése történhet pénz vagy apport formájában is.

Kft. alapítás feltételei közé tartozik a kötelező törzstőke befizetése, azonban a cégalapításnak az egész összeg befizetése nem előfeltétele. A törzstőkének elegendő csak egy részét biztosítani a bejegyzést megelőzően, majd a teljes összeget a Polgári törvénykönyvben vagy létesítő okiratban meghatározott időpontig befizetni. A Kft. tagok a teljes törzstőke befizetése előtt is a maguk által vállalt törzsbetét összegéig kötelezettek helytállni a társaság adósságaiért.

Egy Kft. lehet egyszemélyes vagy többszemélyes, de a tagok maximális létszáma jogilag nincs korlátozva. Ugyan törvényileg csak ezt a két fajtát különböztetjük meg, az ügyvédi munkadíj tekintetében gyakran három kategóriára bomlik:egyszemélyes, kétszemélyes és többszemélyes Kft..

Egyszemélyes Kft. létrehozása esetében társasági szerződés helyett alapító okiratot kell készíteni, azonban még néhány kivétellel a többszemélyes Kft.-re vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. Az egyszemélyes Kft. tulajdonosa lehet kiskorú is, azonban vezető tisztségviselő kizárólag nagykorú cselekvőképes személy lehet.

Cégalapításkor mind a vezető tisztségviselőnek, mind a tulajdonosnak előre egyeztetett időpontban meg kell jelennie személyesen egy ügyvéd (jogtanácsos) előtt. A tulajdonosnak és a vezető tisztségviselőnek személyi igazolványt, lakcímkártyát és adókártyát is szükséges magával vinnie, ezek a Kft. alapításhoz szükséges dokumentumok. A cégalapításhoz igénybe vehetnek székhelyszolgáltatást, más esetben a székhelyként használni kívánt ingatlan tulajdonosától–esetleg haszonélvezőjétől is - beleegyező nyilatkozatot kell kérni.

Többszemélyes Kft. esetében fontos kihangsúlyozni, hogy a tagok által biztosított törzsbetét értéke nem feltétlenül befolyásolja a társaságban történő szavazati arányokat vagy az eredményből való részesedés mértékét. A társasági szerződésben meg lehet állapodni úgy, hogy a korábbiak a törzsbetétek arányától eltérjenek. Kétszemélyes társaságnál, ha a tulajdon 50-50%-os arányban oszlik, szinte minden esetben azt jelenti, hogy a döntéseket egyhangúlag kell meghozni.

A társasági szerződést szerződésmintával is el lehet készíteni, melyet minden tagnak alá kell írnia. A cégbejegyzési kérelmet csak az ügyvédi (jogtanácsosi) ellenjegyzést követően lehet beküldeni bejegyzés végett az illetékes Cégbíróságra.

A társasági szerződésben megadott főtevékenységen és néhány egyéb cégjegyzékbe bejegyzett tevékenységi körön kívül a Kft. folytathat egyéb tevékenységeket is, hacsak az nem tilos vagy engedélyköteles.

Kft. alapítás a LOGOSZ irodáiban kedvező áron elérhető, akár székhelyszolgáltatás igénybevételével együtt is. „Minden, ami cégügy” egy helyen elérhető. Forduljon bizalommal munkatársainkhoz!

Érdemes elolvasni még

KATA vállalkozás indítása

KATA vállalkozás indítása

A kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA) igen népszerű, hiszen a kisadózók számára az egyéb adóformákhoz viszonyítva kedvező lehetőséget kínál. Cikkünkben összeszedtük a KATA vállalkozás indításához szükséges tudnivalókat, valamint a legfontosabb információkat a KATA adózási formáról.

Tovább...
Székhely otthon vagy székhelyszolgáltatón keresztül

Székhely otthon vagy székhelyszolgáltatón keresztül

Cégalapításkor kötelező kijelölni egy székhelyet és a központi ügyintézés helyét. Székhelynek választható a vállalkozó otthona, egy olyan ingatlan, ami a cég tulajdonában van, vagy annak használati jogával él. Természetesen mindegyik verziónak megvan a maga előnye és hátránya.

Tovább...
A vállalkozás indítás feltételei

A vállalkozás indítás feltételei

A saját vállalkozás indítása kellemes gondolat, főleg, ha valaki számos ötlettel és elképzeléssel rendelkezik. Azonban minden esetben alapos tervezést igényel, figyelembe kell venni a vállalkozás indítás feltételeit. Cikkünkben összeszedtük azokat a pontokat, amelyeket érdemes megfontolni, mielőtt saját vállalkozás indításába kezd.

Tovább...
A távmunkának vége?! Hogyan tovább?

A távmunkának vége?! Hogyan tovább?

A kormány a 2021. évi 82. számú Magyar Közlönyben megjelent rendeletben május 10.-től visszavonta a gazdaság szereplőinek arra való felkérését, hogy a vírushelyzet megfékezése miatt törekedjenek az otthoni munkavégzésre. A kormány tehát szívesen venné a munkavállalók visszatérését az irodákba, de vajon, hogy állnak ezzel a munkáltatók és a foglalkoztatottak?

Tovább...