Kifizetődő tiszta energiára váltani?

Kifizetődő tiszta energiára váltani?

Klímavédelem szempontjából szerencsés megújuló, vagyis tiszta energia használata, ami először nagy befektetésnek tűnhet, viszont hosszútávon mindenképp kifizetődő. Miért és hogyan érdemes csökkenteni az energiafogyasztást és a elhasznált energia mennyiségét?

A szénhidrogének, legfőképpen a földgáz ára rég nem látott mértékben növekszik, ami a megnövekedett keresletnek köszönhető. Az energiapiac áremelkedései válsághelyzetet idéznek elő, aminek pozitív hatásai is megfigyelhetők. Egyre többen állnak át a tiszta energia használatára.

A világ népességének 56%-a él a városokban és amellett, hogy keletkezett széndioxid majdnem háromnegyede innen kerül a levegőbe, ők használják el az felhasznált energia kétharmadát is, ezért klímavédelmi szempontból az egyik legfontosabb állomás a városok energiafogyasztásának csökkentése. Nemcsak az ott lakók, hanem az ott működő cégek, illetve azok dolgozói is nagyban hozzájárulhatnak az energiahasználat visszaszorításához.

Mit tehetnek a cégek Földünk jövőjéért a városokban?

Választhatják az energiafogyasztás mérséklését vagy akár a tiszta energiára átállást. A két legfontosabb tényező a városokban, amik a legtöbb energiát használják fel a közlekedés és az épületek állapotából adódó energiahasználat.

Amennyiben a cég tudatosan választ épületet, legyen szó akár irodáról, raktárról, gyárról, úgy fontos, hogy figyeljen az épület szigetelésére, hiszen minél jobb minőségű a szigetelés, annál kisebb lesz az épület energiafogyasztása. Ezzel a cég is jól jár, hiszen kevesebb energiafelhasználás után kevesebb rezsit szükséges fizetni, nem utolsó sorban klímavédelem szempontjából is kifizetődő a tudatos választás.

A vállalkozások munkavállalóikon keresztül csökkenthetik a városokban az autóhasználatot. Többféle módon is lehet az alkalmazottakat ösztönözni a környezetbarát közlekedési eszköz használatára, például céges megmérettetés keretein belül, ki kerékpározott a legtöbbet a hónapban, ki hányszor hagyta otthon autóját és választott más megoldást a munkába járásra.

Természetesen fontos, hogy a megfelelő körülményeket ehhez biztosítsa a cég a munkavállalóinak, például kerékpártároló kiépítésével, tömegközlekedés választása esetén utazástámogatással. A pozitív példa is imponáló lehet, amennyiben a vezetők is otthon hagyják autóikat, az alkalmazottak is hamarabb váltanak környezetbarát közlekedési eszközre.

A pandémia és az infláció is ezeknek az eszközöknek a használatára ösztönzi az embereket. Az energiafogyasztás csökkentésén kívül vagy éppen amellett, dönthet úgy a vállalkozás, hogy tiszta energiára vált. Több lehetőség is áll ekkor a cégek vezetői előtt: napenergia, vízenergia, szélenergia, biomassza használata.

A legjobb döntés érdekében érdemes szakemberrel konzultálni, illetve figyelni a pályázatokat, támogatásokat, hiszen közös érdek a klímaváltozás megállítása, ezért az állam több fronton segítséget nyújt abban, hogy a cégek és a magánszemélyek is tiszta energiára álljanak át. A statisztikák szerint egyre több pénzt fektetnek a megújuló energiaforrások kiépítésére, mégis több mint a dupláját kéne a jelenlegihez képest, hogy a klímaváltozás megállítható legyen.

A tiszta energiára átállást a villamosenergia árának folyamatos növekedése is nagyban elősegíti, ugyanis a tavalyi évben megduplázódott ennek ára, illetve a jövőre tekintettel sem túl bizakodók a szakértők, így érdemes időben váltani a megújuló energiaforrások egyikére.

Forrás: hvg.hu, nrgreport.com, eon.hu, greendex.hu, penzcentrum.hu

Érdemes elolvasni még

Humorral a vásárlókért

Humorral a vásárlókért

A humor, mint eszköz, nem csak a magánéletben lehet hasznos, hanem a cégek életében is, hiszen a vásárlók szívesen választják azokat a vállatokat, akik bátran használják a humort kommunikációjukban.

Tovább...
Munkaerő felvétel lépései

Munkaerő felvétel lépései

A cégek növekedése, változása és fluktuáció során előállhat olyan helyzet, amikor új munkavállalót kell felvenni egy-egy feladat elvégzésére, pozíció betöltésére. Hogyan zajlik a munkaerő felvétel? Mire kell figyelni? Mi a HR feladata?

Tovább...
Korlátolt felelősségű társaság alapítása

Korlátolt felelősségű társaság alapítása

A hatályos polgári jogi kódex a korlátolt felelősségű társaságot olyan gazdasági társaságként definiálja, amely előre meghatározott összegű törzsbetétekből álló törzstőkével alakul, és amelynél a tag kötelezettsége a társasággal szemben törzsbetétének szolgáltatására és a társasági szerződésben megállapított egyéb vagyoni értékű szolgáltatásra terjed ki. Továbbá egyértelműen kijelenti, hogy a társaság kötelezettségeiért főszabály szerint a tag nem köteles helytállni.

Tovább...
Jön a cégkapu

Jön a cégkapu

2018. január 1.-től a cégek és az adóhatóság közötti kapcsolattartás egyik legfontosabb eszköze lesz a cégkapu, melyre 2017. augusztus 31-ig kötelező regisztrálni. Mit lehet tudni a cégkapuról?

Tovább...