Kkv-támogatási program indul a háború hatásaitól szenvedőknek


Kkv-támogatási program indul a háború hatásaitól szenvedőknek

Az Európai Bizottság már korábban elfogadott válságkerete után most jóváhagyta a magyar kis- és középvállalkozásokat támogató, 90 milliárd forint keretösszegű programot. A támogatási intézkedés célja az, hogy az ukrajnai háború miatt bekövetkezett gazdasági zavart csökkentse és enyhítse a likviditási hiányt a magyar kormány.

A válságkeretet 2022. március 23-án fogadta el az Európai Bizottság, melynek elsődleges eleme az volt, hogy lehetővé tegyék az állami támogatási szabályok rugalmasabb kihasználását a gazdaság támogatása érdekében, az ukrán-orosz konfliktus kiegyenlítésére.

A válságkeret előre meghatározta a lehetséges támogatás típusokat, támogatási szabályokat a tagállamok számára, így például: a támogatás korlátozott összegű lehet 35 000 euró és 400 000 euró között, ágazattól függően; a támogatás állami likviditási támogatás és ezek mellett a magas energiaárak kompenzálására adott támogatás.

A támogatás megfogalmazása mellett több szankcióra is szükség volt, annak érdekében, hogy megfelelő mértékben részesüljenek a tagállamok. Az egyik szankció az arányos módszertan elvén alapszik, melynek lényege az ukrán-orosz konfliktus miatti válság gazdasági hatásainak és a vállalkozás igényeinek összevetése, aszerint, hogy a kkv milyen mértékű gazdasági tevékenységet végez. A másik kitétel az energiatermékek árának kompenzálását szabályozza, a támogatásra azok a vállalkozások lesznek jogosultak, melyek termelési értékének minimum 3 százalékát teszi ki az energiatermékek beszerzése.

Ezekhez a kitételekhez igazodva lesz lehetősége a rászoruló magyar kkv-knek arra, hogy elegendő likviditás álljon rendelkezésükre. A támogatást új hitelekre lehet igényelni egészen december 31-ig, legfeljebb hatéves futamidővel, a kezességvállalási díjak megállapításánál pedig figyelembe kell venni a válságkeretben megadott minimális szinteket, azaz csak a hitel 90%-át túl nem lépő állami kezességvállalással fedezett kölcsönökért járulhatnak a támogatható kedvezményezettek.

A programra jelentkezőknek:

1) az elmúlt három lezárt beszámolási időszakban átlagos teljes éves árbevételének legfeljebb negyedével, vagy

2) az energiaköltségek figyelembevételével, kérelem benyújtását megelőző 12 hónapban a felmerült energiaköltségek felével

lehet egyenlő az igényelt hitel- vagy lízingösszeg.

Az olyan ágazatokban, melyekben az ukrán-orosz háború közvetlen vagy közvetett hatásai komolyabb likviditási problémákat okoznak a kkv-knek, a támogatási összeg a hitelnyújtást követő egy évre növelhető annak érdekében, hogy a kkv-k fizetőképesek maradjanak.

A támogatás széles körben elérhető, elsősorban a mezőgazdaságban, az élelmiszeriparban, a biogazdasági értékláncban működő kkv-k jelentkezhetnek a támogatásra, míg a hitelintézeteket és pénzügyi intézeteket kizárták az intézkedésből. A program felelőse az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA), illetve a program keretei között az Alapítvány feladata garanciák nyújtása az újonnan felvett hitelekre.

Tehát, a különböző szabályozások mellett az Európai Bizottság engedélyével a magyar kormány 226 millió euróval egyenlő 90 milliárd forintos támogatási programot indíthat a kis- és középvállalkozások számára, annak érdekében, hogy az ukrán-orosz konfliktus gazdasági hatásait ellensúlyozni tudják, megtartva fizetőképességüket.

Forrás: hvg.hu, ec.europa.eu, piacesprofit.hu

Érdemes elolvasni még

Cégalapítás Magyarországon külföldi állampolgároknak

Cégalapítás Magyarországon külföldi állampolgároknak

Kifejezetten kedvező a cégalapítás Magyarországon külföldi állampolgároknak, hiszen 4-5 napos folyamatról beszélhetünk. Emellett a társasági adó 9%-os adókulcsa a legalacsonyabbak közé tartozik európiai viszonylatban. Nézzük, milyen társasági formát érdemes választani, miben segít a kézbesítési megbízott, és hogyan hozhat létre fióktelepet.

Tovább...
Milyen lehetőségek vannak vállalkozói hitel igénylésére?

Milyen lehetőségek vannak vállalkozói hitel igénylésére?

Hitelt nem csak abban az esetben lehet felvenni, amennyiben meg van szorulva pénzügyileg, sőt! Egy jól megválasztott vállalkozói hitel előre lendítheti üzletét, segíthet a növekedésben, terjeszkedésben. De mik a vállalkozói hitel feltételei és milyen vállalkozói hiteltípusok vannak?

Tovább...
Nonprofit cégalapítás

Nonprofit cégalapítás

A gazdasági társaságok alapvető jellemvonása közé tartozik az, hogy gazdasági haszonszerzés céljára jönnek létre, azaz legfőbb céljuk a profit megszerzése. Nonprofit cégalapításról akkor beszélünk, amikor olyan gazdasági társaság jön létre, amelyeknek nem ez jelenti a legfőbb motivációt, hanem valamilyen más cél érdekében szerveződnek. A leggyakoribb ezek közül a nonprofit Kft. alapítása.

Tovább...