Közeledik a 4 napos munkahét?

Közeledik a 4 napos munkahét?

A járvány egyik hozadéka - bár több ország ezelőtt is kísérletezett vele - hogy a cégek rövidítették az 5 napos munkahetet 4-re. Az alternatív munkavégzések egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, hiszen nem csak a környezetünk megóvása az egyetlen pozitív hozadékuk.

A világjárvány alapjaiban változtatta meg a munkavilágát. Több nagy cég állt át a teljes vagy a részleges home office-ra, ami környezetünkre is nagy hatással volt. Kevesebben ültek kocsiba, így a károsanyagkibocsátás is csökkenni kezdett, több nagyvárosban szinte teljesen megszűnt a szmog. Szintén a járvány miatt alakult ki a 4 napos munkahét bevezetése.

Számos európai ország kísérletezik a munkahét lerövidítésével, illetve hazánkban is több cég átállt a hibrid munkavégzésre. A hibrid munkavégzés fő szerepe a pandémia időszakában, hogy megfelezze az egy irodában tartózkodók számát, így csökkentve a járvány terjedését, azonban több pozitív hatása is megmutatkozott. Minek is köszönhetik ezek a munkaformák népszerűségüket?

Klímavédelem szempontjából mindkét munkaforma fontos, hiszen míg a 4 napos munkahét egy nappal tudja lerövidíteni a munkába járáshoz szükséges károsanyagkibocsátást, addig a hibrid munkavégzés által csak felváltva járnak be a dolgozók, így akár felére is csökkenhet az utak terheltsége.

A hibrid munkavégzés számos lehetőséget hordoz magában. A dolgozók ezáltal szabadabb kezet kapnak, az otthon végzett munka idejét rugalmasan tudják kezelni, amennyiben az nem függ az irodában dolgozóéktól. Az otthoni környezetben dolgozás segítheti az összetettebb munkafolyamatokban való elmélyülést, sokszor a gyorsabb munkavégzést is, hiszen az irodai zajoktól távol történik a feladatok ellátása (természetesen ez abban az esetben valós, amennyiben otthon megfelelő munkakörnyezetet tud kialakítani az alkalmazott).

Hibrid munkavégzés esetén a csapatmorál megváltozhat, hiszen kevesebbet találkoznak a munkatársak a munkahelyükön, így érdemes lehet időközönként közös programokat szerveznie a munkáltatónak, legyen az tréning vagy akár csapatépítő.

A 4 napos munkahét több országban napirenden van, lássuk az eddigi tapasztalatokat!

 • Félő volt, hogy a munkaidő csökkenésével a termelés és az ehhez kapcsolódó bevételek visszaesnek, viszont ez számos cégnél épp ellenkezőleg alakult. Azzal, hogy a munkavállalók nagyobb egyensúlyt kapnak a munka és a magánélet között, motiváltabbakká válnak, így a teljesítményük akár 20%-al is növekedhet.
 • A munkavégzés koncentráltabb lesz, ennek köszönhetően a hatékonyság is növekszik.

A világszintű elterjedéshez azonban növekednie kell az automatizációnak, illetve szükséges a munkavállalót tréningezni, például a digitális eszközök használatából. A 4 napos munkahét az alkalmazottól egy magasfokú rugalmasságot és tudást igényel, hiszen kevesebb ideje áll rendelkezésre a munkavégzésre.

Magyarországon egyelőre kevésbé elképzelhető a 4 napos munkahét, bár a járvány ideje alatt csökkentették a vállalatok alkalmazottjaik munkában töltött óraszámát, ennek fő indoka az elbocsátás elkerülése, illetve a költségcsökkentés volt. A hibrid munkavégzés viszont több hazai cégnél is jól működik, így egyelőre ez az alternatív munkavégzés jellemző a hazai cégekre. Vajon a 4 napos munkahét Magyarországon is felüti fejét a közeljövőben? Ezt megjósolni nem tudjuk, viszont izgatottan várjuk az ezzel kapcsolatos fejleményeket!

Forrás: origo.hu, hvg.hu, index.hu, penzcentrum.hu, vg.hu

 • Budapesti irodák

  Székhelyszolgáltatás országos lefedettséggel, az aktuális törvényi előírásoknak maximálisan megfelelve. Válasszon minket és tudja megbízható helyen cége székhelyét.

  Tovább...
 • Vidéki irodák

  Országosan 9 ügyvéddel állunk ügyfeleink rendelkezésére. Cégalapítás, módosítás, adásvétel során ingyenes tanácsadással várjuk ügyfeleinket.

  Tovább...

Népszerű ajánlataink

 • HA NINCS MÉG CÉGE!

  Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év

  HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

  Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

  71.800 FT+ ÁFA

  MEGRENDELEM
 • HA NINCS MÉG CÉGE!

  Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év

  HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

  Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

  97.780 FT+ ÁFA

  MEGRENDELEM
 • HA VAN MÁR CÉGE!

  Székhelyszolgáltatás 1/2 év

  HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

  Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

  45.880 FT+ ÁFA

  MEGRENDELEM
 • HA VAN MÁR CÉGE!

  Székhelyszolgáltatás 1 év

  HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

  Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

  69.640 FT+ ÁFA

  MEGRENDELEM

Érdemes elolvasni még

Miért érdemes jó könyvelőt választani?

Miért érdemes jó könyvelőt választani?

A jó könyvelő olyan szolgáltatásokat nyújt, amelyek hozzájárulnak egy vállalkozás gördülékeny működéséhez. Az adóbevallás pontos és időben történő elkészítésén kívül még számos ügyben segít.

Cégalapításhoz szükséges adatok és dokumentumok

Cégalapításhoz szükséges adatok és dokumentumok

Cégalapításhoz szükséges szerződésminták és létesítő okirat helyes kitöltéséhez természetesen szükségesek meghatározott adatok, melyek egy részét dokumentumokkal is igazolni kell. A következőkben összegyűjtöttük, hogy mely dokumentumokat kell előkészíteni és milyen adatok birtokában végezhetünk cégalapítást.

Egyéni vállalkozás alapítása, indítása

Egyéni vállalkozás alapítása, indítása

Viszonylag egyszerű, gyors és költséghatékony egy egyéni vállalkozás alapítása, indítása. Akár online, ügyfélkapun keresztül is intézhető. Olvassa el cikkünkben, kinek ajánlott ez a vállalkozási forma, mik az előnyei és hátrányai!

Cégalapítás menete Magyarországon-lépésről lépésre

Cégalapítás menete Magyarországon-lépésről lépésre

Egyre több embertől hallani, hogy vállalkozóként képzeli el a jövőjét vagy cégtulajdonos szeretne lenni. Az első lépés az ilyen álmok elérésében a cégalapítás menetével való megismerkedés, mely megmutatja, hogy milyen kérdésekben kell először döntést hozni, tájékozódni és mennyi pénzre van ehhez szükség.

További bejegyzések...