Közeledik a 4 napos munkahét?

Közeledik a 4 napos munkahét?

A járvány egyik hozadéka - bár több ország ezelőtt is kísérletezett vele - hogy a cégek rövidítették az 5 napos munkahetet 4-re. Az alternatív munkavégzések egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, hiszen nem csak a környezetünk megóvása az egyetlen pozitív hozadékuk.

A világjárvány alapjaiban változtatta meg a munkavilágát. Több nagy cég állt át a teljes vagy a részleges home office-ra, ami környezetünkre is nagy hatással volt. Kevesebben ültek kocsiba, így a károsanyagkibocsátás is csökkenni kezdett, több nagyvárosban szinte teljesen megszűnt a szmog. Szintén a járvány miatt alakult ki a 4 napos munkahét bevezetése.

Számos európai ország kísérletezik a munkahét lerövidítésével, illetve hazánkban is több cég átállt a hibrid munkavégzésre. A hibrid munkavégzés fő szerepe a pandémia időszakában, hogy megfelezze az egy irodában tartózkodók számát, így csökkentve a járvány terjedését, azonban több pozitív hatása is megmutatkozott. Minek is köszönhetik ezek a munkaformák népszerűségüket?

Klímavédelem szempontjából mindkét munkaforma fontos, hiszen míg a 4 napos munkahét egy nappal tudja lerövidíteni a munkába járáshoz szükséges károsanyagkibocsátást, addig a hibrid munkavégzés által csak felváltva járnak be a dolgozók, így akár felére is csökkenhet az utak terheltsége.

A hibrid munkavégzés számos lehetőséget hordoz magában. A dolgozók ezáltal szabadabb kezet kapnak, az otthon végzett munka idejét rugalmasan tudják kezelni, amennyiben az nem függ az irodában dolgozóéktól. Az otthoni környezetben dolgozás segítheti az összetettebb munkafolyamatokban való elmélyülést, sokszor a gyorsabb munkavégzést is, hiszen az irodai zajoktól távol történik a feladatok ellátása (természetesen ez abban az esetben valós, amennyiben otthon megfelelő munkakörnyezetet tud kialakítani az alkalmazott).

Hibrid munkavégzés esetén a csapatmorál megváltozhat, hiszen kevesebbet találkoznak a munkatársak a munkahelyükön, így érdemes lehet időközönként közös programokat szerveznie a munkáltatónak, legyen az tréning vagy akár csapatépítő.

A 4 napos munkahét több országban napirenden van, lássuk az eddigi tapasztalatokat!

  • Félő volt, hogy a munkaidő csökkenésével a termelés és az ehhez kapcsolódó bevételek visszaesnek, viszont ez számos cégnél épp ellenkezőleg alakult. Azzal, hogy a munkavállalók nagyobb egyensúlyt kapnak a munka és a magánélet között, motiváltabbakká válnak, így a teljesítményük akár 20%-al is növekedhet.
  • A munkavégzés koncentráltabb lesz, ennek köszönhetően a hatékonyság is növekszik.

A világszintű elterjedéshez azonban növekednie kell az automatizációnak, illetve szükséges a munkavállalót tréningezni, például a digitális eszközök használatából. A 4 napos munkahét az alkalmazottól egy magasfokú rugalmasságot és tudást igényel, hiszen kevesebb ideje áll rendelkezésre a munkavégzésre.

Magyarországon egyelőre kevésbé elképzelhető a 4 napos munkahét, bár a járvány ideje alatt csökkentették a vállalatok alkalmazottjaik munkában töltött óraszámát, ennek fő indoka az elbocsátás elkerülése, illetve a költségcsökkentés volt. A hibrid munkavégzés viszont több hazai cégnél is jól működik, így egyelőre ez az alternatív munkavégzés jellemző a hazai cégekre. Vajon a 4 napos munkahét Magyarországon is felüti fejét a közeljövőben? Ezt megjósolni nem tudjuk, viszont izgatottan várjuk az ezzel kapcsolatos fejleményeket!

Forrás: origo.hu, hvg.hu, index.hu, penzcentrum.hu, vg.hu

  • Budapesti irodák

    Székhelyszolgáltatás országos lefedettséggel, az aktuális törvényi előírásoknak maximálisan megfelelve. Válasszon minket és tudja megbízható helyen cége székhelyét.

    Tovább...
  • Vidéki irodák

    Országosan 9 ügyvéddel állunk ügyfeleink rendelkezésére. Cégalapítás, módosítás, adásvétel során ingyenes tanácsadással várjuk ügyfeleinket.

    Tovább...

Népszerű ajánlataink

  • HA NINCS MÉG CÉGE!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év

    HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

    71.800 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA NINCS MÉG CÉGE!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év

    HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

    97.780 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA VAN MÁR CÉGE!

    Székhelyszolgáltatás 1/2 év

    HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

    Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

    45.880 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA VAN MÁR CÉGE!

    Székhelyszolgáltatás 1 év

    HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

    Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

    69.640 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM

Érdemes elolvasni még

Cég megszűnésének módjai

Cég megszűnésének módjai

Gazdasági társaságok több okból megszűnhetnek vagy (jogutódlással) átalakulhatnak. Mind a két esetben számos elintézni való akad, amire oda kell figyelni.

Nonprofit cégalapítás

Nonprofit cégalapítás

A gazdasági társaságok alapvető jellemvonása közé tartozik az, hogy gazdasági haszonszerzés céljára jönnek létre, azaz legfőbb céljuk a profit megszerzése. Nonprofit cégalapításról akkor beszélünk, amikor olyan gazdasági társaság jön létre, amelyeknek nem ez jelenti a legfőbb motivációt, hanem valamilyen más cél érdekében szerveződnek. A leggyakoribb ezek közül a nonprofit Kft. alapítása.

Egyéni vállalkozó székhelye: hova érdemes bejelenteni?

Egyéni vállalkozó székhelye: hova érdemes bejelenteni?

A vállalkozói lét egyik fontos döntése a székhely megválasztása. Egy egyéni vállalkozó székhelye szerencsére akár saját tulajdonú ingatlan is lehet, azonban a döntés előtt érdemes elgondolkodni a további két népszerű megoldáson, a bérlésen, illetve a székhelyszolgáltatáson is.

Az alábbiakban ezeket a lehetőségeket fogjuk egy kicsit közelebbről is megvizsgálni. Valamint megmutatjuk azt, hogy melyik opció milyen előnyökkel, illetve hátrányokkal rendelkezik a leendő vállalkozók számára.

Székhelyváltozás bejelentése: ezért nem szabad megfeledkezni róla!

Székhelyváltozás bejelentése: ezért nem szabad megfeledkezni róla!

Ahogy egy vállalkozás fejlődik és növekszik, gyakran szükség lehet a székhely változtatására. Ebben az esetben a székhelyváltozás bejelentése olyan feladat, amiről egy esetleges költözés során egyetlen vállalkozásnak sem szabad megfeledkezni.

Az új székhely bejelentése számos szempontból fontos. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, amelyeket érdemes figyelembe venni, ha szeretnénk megváltoztatni vállalkozásunk székhelyét.

További bejegyzések...