Közeledik a 4 napos munkahét?

Közeledik a 4 napos munkahét?

A járvány egyik hozadéka - bár több ország ezelőtt is kísérletezett vele - hogy a cégek rövidítették az 5 napos munkahetet 4-re. Az alternatív munkavégzések egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, hiszen nem csak a környezetünk megóvása az egyetlen pozitív hozadékuk.

A világjárvány alapjaiban változtatta meg a munkavilágát. Több nagy cég állt át a teljes vagy a részleges home office-ra, ami környezetünkre is nagy hatással volt. Kevesebben ültek kocsiba, így a károsanyagkibocsátás is csökkenni kezdett, több nagyvárosban szinte teljesen megszűnt a szmog. Szintén a járvány miatt alakult ki a 4 napos munkahét bevezetése.

Számos európai ország kísérletezik a munkahét lerövidítésével, illetve hazánkban is több cég átállt a hibrid munkavégzésre. A hibrid munkavégzés fő szerepe a pandémia időszakában, hogy megfelezze az egy irodában tartózkodók számát, így csökkentve a járvány terjedését, azonban több pozitív hatása is megmutatkozott. Minek is köszönhetik ezek a munkaformák népszerűségüket?

Klímavédelem szempontjából mindkét munkaforma fontos, hiszen míg a 4 napos munkahét egy nappal tudja lerövidíteni a munkába járáshoz szükséges károsanyagkibocsátást, addig a hibrid munkavégzés által csak felváltva járnak be a dolgozók, így akár felére is csökkenhet az utak terheltsége.

A hibrid munkavégzés számos lehetőséget hordoz magában. A dolgozók ezáltal szabadabb kezet kapnak, az otthon végzett munka idejét rugalmasan tudják kezelni, amennyiben az nem függ az irodában dolgozóéktól. Az otthoni környezetben dolgozás segítheti az összetettebb munkafolyamatokban való elmélyülést, sokszor a gyorsabb munkavégzést is, hiszen az irodai zajoktól távol történik a feladatok ellátása (természetesen ez abban az esetben valós, amennyiben otthon megfelelő munkakörnyezetet tud kialakítani az alkalmazott).

Hibrid munkavégzés esetén a csapatmorál megváltozhat, hiszen kevesebbet találkoznak a munkatársak a munkahelyükön, így érdemes lehet időközönként közös programokat szerveznie a munkáltatónak, legyen az tréning vagy akár csapatépítő.

A 4 napos munkahét több országban napirenden van, lássuk az eddigi tapasztalatokat!

  • Félő volt, hogy a munkaidő csökkenésével a termelés és az ehhez kapcsolódó bevételek visszaesnek, viszont ez számos cégnél épp ellenkezőleg alakult. Azzal, hogy a munkavállalók nagyobb egyensúlyt kapnak a munka és a magánélet között, motiváltabbakká válnak, így a teljesítményük akár 20%-al is növekedhet.
  • A munkavégzés koncentráltabb lesz, ennek köszönhetően a hatékonyság is növekszik.

A világszintű elterjedéshez azonban növekednie kell az automatizációnak, illetve szükséges a munkavállalót tréningezni, például a digitális eszközök használatából. A 4 napos munkahét az alkalmazottól egy magasfokú rugalmasságot és tudást igényel, hiszen kevesebb ideje áll rendelkezésre a munkavégzésre.

Magyarországon egyelőre kevésbé elképzelhető a 4 napos munkahét, bár a járvány ideje alatt csökkentették a vállalatok alkalmazottjaik munkában töltött óraszámát, ennek fő indoka az elbocsátás elkerülése, illetve a költségcsökkentés volt. A hibrid munkavégzés viszont több hazai cégnél is jól működik, így egyelőre ez az alternatív munkavégzés jellemző a hazai cégekre. Vajon a 4 napos munkahét Magyarországon is felüti fejét a közeljövőben? Ezt megjósolni nem tudjuk, viszont izgatottan várjuk az ezzel kapcsolatos fejleményeket!

Forrás: origo.hu, hvg.hu, index.hu, penzcentrum.hu, vg.hu

Érdemes elolvasni még

Törzstőke emelés lehetőségei

Törzstőke emelés lehetőségei

Egy gazdasági társaság életében gyakoriak a pénzügyi helyzetet érintő változások. Jelen cikkünkben a korlátolt felelősségű társaság (Kft.) legfontosabb vagyoni elemének változása, a törzstőke emelés menete és lehetőségei kerülnek bemutatásra. A Kft. minimális törzstőkéje a jelenleg hatályos szabályozások szerint nem lehet kevesebb, mint 3 millió forint, ez alá az összeg alá nem is mehet a törzstőke. A Kft. minimális törzstőke összegének felemelésére azonban van jogi lehetőség.

Tovább...
Milyen vállalkozást érdemes indítani 2020-ban?

Milyen vállalkozást érdemes indítani 2020-ban?

Az Opten céginformációs statisztikája alapján Magyarországon évről évre közel 30 ezer új vállalkozás kerül bejegyzésre. A jelenlegi koronavírus járvány miatt kialakult gazdasági válság következtében sok magánszemély új vállalkozás indítása mellett döntött. A statisztika szerint idén márciusban közel 2400 cégalapítást regisztráltak. Cikkünkben részletezzük, hogy a koronavírusra való tekintettel most milyen vállalkozást érdemes indítani.

Tovább...
Vállalkozóvá válás

Vállalkozóvá válás

A vállalkozóvá válásnak megvannak a lépései, de mik is ezek? Hogyan indíts el egy vállalkozást és milyen tényezőket vegyél figyelembe cégalapításkor?

Tovább...