Közeledik a 4 napos munkahét?


Közeledik a 4 napos munkahét?

A járvány egyik hozadéka - bár több ország ezelőtt is kísérletezett vele - hogy a cégek rövidítették az 5 napos munkahetet 4-re. Az alternatív munkavégzések egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, hiszen nem csak a környezetünk megóvása az egyetlen pozitív hozadékuk.

A világjárvány alapjaiban változtatta meg a munkavilágát. Több nagy cég állt át a teljes vagy a részleges home office-ra, ami környezetünkre is nagy hatással volt. Kevesebben ültek kocsiba, így a károsanyagkibocsátás is csökkenni kezdett, több nagyvárosban szinte teljesen megszűnt a szmog. Szintén a járvány miatt alakult ki a 4 napos munkahét bevezetése.

Számos európai ország kísérletezik a munkahét lerövidítésével, illetve hazánkban is több cég átállt a hibrid munkavégzésre. A hibrid munkavégzés fő szerepe a pandémia időszakában, hogy megfelezze az egy irodában tartózkodók számát, így csökkentve a járvány terjedését, azonban több pozitív hatása is megmutatkozott. Minek is köszönhetik ezek a munkaformák népszerűségüket?

Klímavédelem szempontjából mindkét munkaforma fontos, hiszen míg a 4 napos munkahét egy nappal tudja lerövidíteni a munkába járáshoz szükséges károsanyagkibocsátást, addig a hibrid munkavégzés által csak felváltva járnak be a dolgozók, így akár felére is csökkenhet az utak terheltsége.

A hibrid munkavégzés számos lehetőséget hordoz magában. A dolgozók ezáltal szabadabb kezet kapnak, az otthon végzett munka idejét rugalmasan tudják kezelni, amennyiben az nem függ az irodában dolgozóéktól. Az otthoni környezetben dolgozás segítheti az összetettebb munkafolyamatokban való elmélyülést, sokszor a gyorsabb munkavégzést is, hiszen az irodai zajoktól távol történik a feladatok ellátása (természetesen ez abban az esetben valós, amennyiben otthon megfelelő munkakörnyezetet tud kialakítani az alkalmazott).

Hibrid munkavégzés esetén a csapatmorál megváltozhat, hiszen kevesebbet találkoznak a munkatársak a munkahelyükön, így érdemes lehet időközönként közös programokat szerveznie a munkáltatónak, legyen az tréning vagy akár csapatépítő.

A 4 napos munkahét több országban napirenden van, lássuk az eddigi tapasztalatokat!

  • Félő volt, hogy a munkaidő csökkenésével a termelés és az ehhez kapcsolódó bevételek visszaesnek, viszont ez számos cégnél épp ellenkezőleg alakult. Azzal, hogy a munkavállalók nagyobb egyensúlyt kapnak a munka és a magánélet között, motiváltabbakká válnak, így a teljesítményük akár 20%-al is növekedhet.
  • A munkavégzés koncentráltabb lesz, ennek köszönhetően a hatékonyság is növekszik.

A világszintű elterjedéshez azonban növekednie kell az automatizációnak, illetve szükséges a munkavállalót tréningezni, például a digitális eszközök használatából. A 4 napos munkahét az alkalmazottól egy magasfokú rugalmasságot és tudást igényel, hiszen kevesebb ideje áll rendelkezésre a munkavégzésre.

Magyarországon egyelőre kevésbé elképzelhető a 4 napos munkahét, bár a járvány ideje alatt csökkentették a vállalatok alkalmazottjaik munkában töltött óraszámát, ennek fő indoka az elbocsátás elkerülése, illetve a költségcsökkentés volt. A hibrid munkavégzés viszont több hazai cégnél is jól működik, így egyelőre ez az alternatív munkavégzés jellemző a hazai cégekre. Vajon a 4 napos munkahét Magyarországon is felüti fejét a közeljövőben? Ezt megjósolni nem tudjuk, viszont izgatottan várjuk az ezzel kapcsolatos fejleményeket!

Forrás: origo.hu, hvg.hu, index.hu, penzcentrum.hu, vg.hu

Érdemes elolvasni még

Közeledik a 4 napos munkahét?

Közeledik a 4 napos munkahét?

A járvány egyik hozadéka - bár több ország ezelőtt is kísérletezett vele - hogy a cégek rövidítették az 5 napos munkahetet 4-re. Az alternatív munkavégzések egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, hiszen nem csak a környezetünk megóvása az egyetlen pozitív hozadékuk.

Tovább...
Kézbesítési megbízott feladata és felelőssége

Kézbesítési megbízott feladata és felelőssége

Amióta hazánk belépett az Európai Unióba, a jogharmonizációnak és nyitott határoknak hála sokkal gördülékenyebbé vált egy külföldi személy számára, hogy Magyarországon vállalkozást alapítson, ezzel párhuzamosan pedig a nemzetközi üzleti kapcsolatok is nagymértékben fejlődtek az utóbbi évek során. Cégalapítás Magyarországon külföldi állampolgárnak is lehetséges, azonban ehhez szüksége lehet kézbesítési megbízottra.

Tovább...
A vállalkozás indítás feltételei

A vállalkozás indítás feltételei

A saját vállalkozás indítása kellemes gondolat, főleg, ha valaki számos ötlettel és elképzeléssel rendelkezik. Azonban minden esetben alapos tervezést igényel, figyelembe kell venni a vállalkozás indítás feltételeit. Cikkünkben összeszedtük azokat a pontokat, amelyeket érdemes megfontolni, mielőtt saját vállalkozás indításába kezd.

Tovább...
Offshore cég alapítása

Offshore cég alapítása

Offshore cég alapítása bár legtöbbször költségesebb, mint egy magyarországi cégalapítás, az adózási előnyök miatt azonban vannak, akiknek megéri.

Tovább...