Külföldi cégalapítás? Lehetséges!

Külföldi cégalapítás? Lehetséges!

Magyar állampolgároknak lehetősége van külföldi cégalapításra is, ha valamilyen okból nem itthon szeretnének vállalkozásba kezdeni. A külföldi cégalapítás bizonyos hátrányok mellett sok előnnyel járhat, ha a vállalkozó körültekintően választ helyszínt és cégformát.

A külföldi cégalapítás gondos utánajárást igényel, hiszen minden országban eltérő szabályok szerint zajlik a vállalkozás indítás, más jellegű kedvezmények elérhetőek, más a piaci összetétel is, amelyben helyt kell állni. Fontos tisztában lenni vele, hogy ha itthon van működő cége nem feltétlen kötelező céget alapítani külföldön is, ha ott is szeretne szolgáltatást nyújtani vagy terméket értékesíteni. Ha mégis külhonban szeretne valaki céget alapítani, érdemes hozzáértő szakértők segítségét kérni. Az Európai Unió (EU) polgáraként mindenkinek joga van cég alapítására bármelyik EU tagországban, vagy Uniós országban bejegyzett cég, EU-s székhellyel rendelkező cég leányvállalatának létrehozására. Az Unión belüli cégalapításnak több haszna is lehet, többek között biztosított az áruk szabad mozgása, melyet a mennyiségi korlátozások és vámok megszüntetése biztosít. Ilyen korlátozások, csak az Unió területén kívülre, vagy onnan belülre szállított árukra vonatkoznak.

A külföldön induló vállalkozásokat leggyakrabban két csoportba sorolják, vannak a sokat emlegetett offshore cégek, illetve az úgy nevezett onshore cégek. Offshore cég alapításáról már írtunk korábban, ezek azon cégek melyek valamelyik igen kedvező adózási feltételeket biztosító, de kevés adminisztrációs, bejelentési feladatot előíró országban alapulnak. Onshore cégeknek nevezzük azokat a cégeket, melyeket olyan országokban alapítanak, ahol habár vannak adókedvezmények nem extrém nagyok, és szigorúbbak a számviteli és jogi szabályozások, így általában szükséges könyvelést készíteni és adóbevallást leadni.

Cégalapítás külföldön néha egyszerűbb, mint Magyarországon, mert van ahol kevesebb adminisztrációs teherrel jár. Az Egyesült Királyságban például a folyamat gyorsan elintézhető online, és nem szükséges ügyvédi ellenjegyzés az alapító okirat elfogadásához. Angliára már nem vonatkozik a árú szabad mozgásának elve, mióta tavaly kiléptek az Unióból. Idén pedig megváltoztak a vámszabályok és a vámtarifák is, ráadásul új dokumentumok is kellenek az EU területén zajló árúszállításokhoz. Azoknak a vállalkozásoknak, amik szeretnének exportálni Angliába, szükséges Áfa azonosítót is igényelnie.

Alacsonyabb adminisztrációs terhek mellett lehet céget alapítani Észtországban is, mely ráadásul EU tag, így tehát az áruk szabad mozgásának elve itt is érvényes. Észtországban a társasági adó mértéke 20%, melyet azonban megspórolhatnak azok a vállalkozók, akik a nyereséget visszaforgatják a cégükbe. A hely további különlegessége, hogy nem terheli forrásadó a külföldön szerzett bevételeket, ráadásul egy különleges tartózkodási engedély birtokában külföldön tartózkodó személy is könnyedén működtetheti a céget valóságos fizikai jelenlét nélkül.

Külföldi cégalapításnak tehát megvannak a maga előnyei és hátrányai, csakúgy mint a cégalapításnak Magyarországon. Ha a cégalapítást Magyarországon tervezi forduljon bizalommal munkatársainkhoz, több nagyvárosban biztosítunk megbízható cégalapítás székhelyszolgáltatással. Cégcsoportunk külföldi állampolgárok magyarországi cégalapításában is tud segítséget nyújtani. Ha magyar állampolgárként szeretne céget alapítani külföldön, ahhoz érdemes erre specializálódott szakember segítségét kérni.

Érdemes elolvasni még

Székhelyszolgáltatás rendeletek

Székhelyszolgáltatás rendeletek

A székhelyszolgáltatás szabályairól több törvényi rendelet értekezik. A székhelyszolgáltatás feltételeinek maradéktalanul eleget tevő szolgáltatót nehéz találni. A LOGOSZ Cégcsoport országosan 20 irodában biztosít megbízható székhelyszolgáltatást. Tevékenységük végzése során kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy az aktuális törvényi rendeleteknek megfeleljenek.

Tovább...
Cégalapítási láz 2021-ben!

Cégalapítási láz 2021-ben!

Hónapok óta csúcsokat dönt a cégalapítások száma hazánkban. A cégalapítás mellett az egyéni vállalkozás indítása is igen népszerű. A tavalyi sok éves mélyponthoz képest hatalmas a növekedés.

Tovább...
Cégalapítás cégnév ellenőrzés után ajánlott

Cégalapítás cégnév ellenőrzés után ajánlott

Ha nem megfelelő cégnévvel adjuk be cégalapítási kérelmünket a cégbíróság elutasíthatja a cég bejegyzését. A cégnévnek meg kell felelnie néhány előírásnak, hogy elfogadják, így a cégalapítás cégnév ellenőrzését követően javasolt csupán.

Tovább...
KATA vállalkozás indítása

KATA vállalkozás indítása

A kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA) igen népszerű, hiszen a kisadózók számára az egyéb adóformákhoz viszonyítva kedvező lehetőséget kínál. Cikkünkben összeszedtük a KATA vállalkozás indításához szükséges tudnivalókat, valamint a legfontosabb információkat a KATA adózási formáról.

Tovább...