Külföldi cégalapítás? Lehetséges!

Külföldi cégalapítás? Lehetséges!

Magyar állampolgároknak lehetősége van külföldi cégalapításra is, ha valamilyen okból nem itthon szeretnének vállalkozásba kezdeni. A külföldi cégalapítás bizonyos hátrányok mellett sok előnnyel járhat, ha a vállalkozó körültekintően választ helyszínt és cégformát.

A külföldi cégalapítás gondos utánajárást igényel, hiszen minden országban eltérő szabályok szerint zajlik a vállalkozás indítás, más jellegű kedvezmények elérhetőek, más a piaci összetétel is, amelyben helyt kell állni. Fontos tisztában lenni vele, hogy ha itthon van működő cége nem feltétlen kötelező céget alapítani külföldön is, ha ott is szeretne szolgáltatást nyújtani vagy terméket értékesíteni. Ha mégis külhonban szeretne valaki céget alapítani, érdemes hozzáértő szakértők segítségét kérni. Az Európai Unió (EU) polgáraként mindenkinek joga van cég alapítására bármelyik EU tagországban, vagy Uniós országban bejegyzett cég, EU-s székhellyel rendelkező cég leányvállalatának létrehozására. Az Unión belüli cégalapításnak több haszna is lehet, többek között biztosított az áruk szabad mozgása, melyet a mennyiségi korlátozások és vámok megszüntetése biztosít. Ilyen korlátozások, csak az Unió területén kívülre, vagy onnan belülre szállított árukra vonatkoznak.

A külföldön induló vállalkozásokat leggyakrabban két csoportba sorolják, vannak a sokat emlegetett offshore cégek, illetve az úgy nevezett onshore cégek. Offshore cég alapításáról már írtunk korábban, ezek azon cégek melyek valamelyik igen kedvező adózási feltételeket biztosító, de kevés adminisztrációs, bejelentési feladatot előíró országban alapulnak. Onshore cégeknek nevezzük azokat a cégeket, melyeket olyan országokban alapítanak, ahol habár vannak adókedvezmények nem extrém nagyok, és szigorúbbak a számviteli és jogi szabályozások, így általában szükséges könyvelést készíteni és adóbevallást leadni.

Cégalapítás külföldön néha egyszerűbb, mint Magyarországon, mert van ahol kevesebb adminisztrációs teherrel jár. Az Egyesült Királyságban például a folyamat gyorsan elintézhető online, és nem szükséges ügyvédi ellenjegyzés az alapító okirat elfogadásához. Angliára már nem vonatkozik a árú szabad mozgásának elve, mióta tavaly kiléptek az Unióból. Idén pedig megváltoztak a vámszabályok és a vámtarifák is, ráadásul új dokumentumok is kellenek az EU területén zajló árúszállításokhoz. Azoknak a vállalkozásoknak, amik szeretnének exportálni Angliába, szükséges Áfa azonosítót is igényelnie.

Alacsonyabb adminisztrációs terhek mellett lehet céget alapítani Észtországban is, mely ráadásul EU tag, így tehát az áruk szabad mozgásának elve itt is érvényes. Észtországban a társasági adó mértéke 20%, melyet azonban megspórolhatnak azok a vállalkozók, akik a nyereséget visszaforgatják a cégükbe. A hely további különlegessége, hogy nem terheli forrásadó a külföldön szerzett bevételeket, ráadásul egy különleges tartózkodási engedély birtokában külföldön tartózkodó személy is könnyedén működtetheti a céget valóságos fizikai jelenlét nélkül.

Külföldi cégalapításnak tehát megvannak a maga előnyei és hátrányai, csakúgy mint a cégalapításnak Magyarországon. Ha a cégalapítást Magyarországon tervezi forduljon bizalommal munkatársainkhoz, több nagyvárosban biztosítunk megbízható cégalapítás székhelyszolgáltatással. Cégcsoportunk külföldi állampolgárok magyarországi cégalapításában is tud segítséget nyújtani. Ha magyar állampolgárként szeretne céget alapítani külföldön, ahhoz érdemes erre specializálódott szakember segítségét kérni.

Érdemes elolvasni még

Székhelyszolgáltatás Pest megye területén

Székhelyszolgáltatás Pest megye területén

Pest megyei székhelyszolgáltatás és a vidéki székhelyszolgáltatás különböző előnyökkel járhat. Székhelyszolgáltatás Pest megyében akkor is igénybe vehető, ha a cégtulajdonosok nem itt laknak. A LOGOSZ segítségével székhelyszolgáltatást a fővárosban és környékén 13 irodában vehet igénybe egyszerűen és gyorsan.

Tovább...
Fiatalok szja mentessége

Fiatalok szja mentessége

Az elmúlt évben meghozott változások után a személyi jövedelemadó (szja) mentesség körét jövőre kiterjesztik a 25 év alatti munkavállalókra is. Az intézkedés a gazdaság-újraindítási akcióterv része és nem titkolt célja, hogy segítse a fiatalok önállósodását és családalapítását.

Tovább...
Cégalapítás tanácsadás

Cégalapítás tanácsadás

Fél órás, ingyenes cégalapítási tanácsadás szolgáltatással várjuk ügyfeleinket országszerte 20 irodánkban. Jöjjön el hozzánk, hogy ne érjék váratlan meglepetések, és gyorsan, zökkenőmentesen letudhassa a cégalapítást!

Tovább...
Székhelyszolgáltatás árak

Székhelyszolgáltatás árak

Feltétlenül szükséges székhelyszolgáltatást igénybe venni? Megéri egyáltalán? Van székhelyszolgáltatás olcsón? Mennyibe kerülnek a székhelyszolgáltatás árak? A székhelyszolgáltatás budapesti árak magasabbak, mint a vidékiek? Ha ilyen és ehhez hasonló kérdések foglalkoztatják olvassa el cikkünket!

Tovább...