Megújul a Széchenyi Kártya Program

Megújul a Széchenyi Kártya Program

Augusztustól igényelhető a Széchenyi Kártya Program Max, aminek köszönhetően ismét segítséghez juthatnak a kis- és középvállalkozások. A program különböző hiteltermékeket biztosít.

A kormány felmérte a korábbi program sikerességét, illetve az orosz-ukrán konfliktus miatt kialakult gazdasági helyzetet, majd úgy döntött, hogy a hazai kis- és középvállalkozások versenyképességének támogatása, a munkahelyek megtartása és magyar családok biztonsága érdekében meghosszabbítja a programot.

A program meghosszabbítására azért is volt lehetősége a magyar kormánynak, mert a 2020-ban bevezetett uniós COVID-támogatást idén júniustól kivezette az Európai Unió, viszont a háborús helyzet miatt bekövetkezett gazdasági károkat orvosolná az új krízistámogatással.

A 2002-ben induló Széchenyi Kártya Program húsz év alatt olyan hiteltámogatási programokat vonultatott fel, mint a Széchenyi Kártya Program Plusz vagy a Széchenyi Kártya Program GO!, melynek igénylésére június végéig volt lehetőség. Az új hitelprogram Széchenyi Kártya Program Max névre hallgat és az alábbiakban felsorolt hiteltermékeket biztosítja.

A Széchenyi Kártya Folyószámlahitel Max és Széchenyi Likviditási Hitel Max a folyószámla és a likviditási hitel maximum 3,5 százalékos fix kamattal, 3 éves futamidőre lesz igényelhető 250 millió forint összegig.

A Széchenyi Beruházási Hitel Max-ot bővítették, így már nem csak a beruházási célokra, hanem hitelkiváltásra, üzletrész-vásárlásra és agrár jellegű beruházások megvalósítására is igényelhetik a vállalatok. Ezen kölcsöntermék esetében a hitel 400 millió forintig, maximum 10 évre igényelhető, évi fix 1,5% kamat mellett. Ugyanezen kölcsöntermék esetén van lehetőség energiahatékonyság javítására és technológiaváltást támogató hiteltípusok felvételére, melyek esetén a kamat évi fix 0,5%.

A Széchenyi Lízingkonstrukció Max szintén 400 millió forintig, fix 3,5 százalékos évi kamattal tíz éves futamidőre áll a vállalatok rendelkezésére. A lízingkonstrukció keretei között új és használt haszongépjárművek, gépek, berendezések és eszközök pénzügyi támogatására van lehetőség.

A Széchenyi Mikrohitel a korábbi hitelprogramokhoz hasonlóan azokat az induló mikro- és kisvállalkozásokat támogatja beruházási céljainak elérésében (például ingatlan vagy egyéb tárgyi eszközök vásárlásban), melyek korlátozott hitelfelvételi lehetőséggel rendelkeznek.

A programcsomag új kölcsönterméke a Széchenyi Energiakártya, ami az energiaválság kezelésére kínál szabad felhasználású folyószámlahitelt 250 millió forintig, 1 százalékos fix kamattal, legfeljebb három évre.

A hitel igényléséről további információkat a KAVOSZ Zrt. honlapján olvashatnak, a hitelkérelmek benyújtására a KAVOSZ Zrt. regisztrációs irodáiban, a területi Kereskedelmi és Iparkamaráknál, illetve a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségénél lesz lehetőség várhatóan augusztus közepétől. Az igényléshez szükséges dokumentumok a kölcsönterméktől függően a KAVOSZ Zrt. oldalán megtalálhatók.

Az igénylés benyújtásához azonban nélkülözhetetlen a nyilatkozat kitöltése, nemleges adóigazolás, az igénylő okmányai, esetleg a kezesek fénymásolt okmányainak benyújtása. Alapfeltétel, hogy a vállalkozás rendelkezzen egy teljes, lezárt üzleti évvel, feleljen meg a Széchenyi Kártya Program Üzletszabályzatára vonatkozó feltételeinek és ne legyen lejárt köztartozása vagy hiteltartozása.

források: kavosz.hu, penzcentrum.hu, vg.hu

Érdemes elolvasni még

Hasznos információ cég eladáshoz

Hasznos információ cég eladáshoz

A cég adásvétel nagy körültekintést és szaktudást igényel. Még a vételár megállapításához is számos tényező figyelembe vétele szükséges, így a végösszeg sokszor nem egyértelműen meghatározható.

Tovább...
Jön a cégkapu

Jön a cégkapu

2018. január 1.-től a cégek és az adóhatóság közötti kapcsolattartás egyik legfontosabb eszköze lesz a cégkapu, melyre 2017. augusztus 31-ig kötelező regisztrálni. Mit lehet tudni a cégkapuról?

Tovább...
Miért érdemes jó könyvelőt választani?

Miért érdemes jó könyvelőt választani?

A jó könyvelő olyan szolgáltatásokat nyújt, amelyek hozzájárulnak egy vállalkozás gördülékeny működéséhez. Az adóbevallás pontos és időben történő elkészítésén kívül még számos ügyben segít.

Tovább...
Új vállalkozás indítása pályázat és támogatás segítségével

Új vállalkozás indítása pályázat és támogatás segítségével

A magyar kormány jelentős mértékben megemelte a kezdő vállalkozóknak szóló pályázatok keretösszegét. Az induló vállalkozók átlagosan 4-5 millió forintra pályázhatnak. A pályázat ezzel is támogatja a fiatalok vállalkozóvá válását és vállalkozás indítási költségeit, a támogatás mellett az újonnan vállalkozni vágyók képzésben is részesülhetnek. A pályázatról további információkat cikkünkben olvashat.

Tovább...