Megújul a Széchenyi Kártya Program

Megújul a Széchenyi Kártya Program

Augusztustól igényelhető a Széchenyi Kártya Program Max, aminek köszönhetően ismét segítséghez juthatnak a kis- és középvállalkozások. A program különböző hiteltermékeket biztosít.

A kormány felmérte a korábbi program sikerességét, illetve az orosz-ukrán konfliktus miatt kialakult gazdasági helyzetet, majd úgy döntött, hogy a hazai kis- és középvállalkozások versenyképességének támogatása, a munkahelyek megtartása és magyar családok biztonsága érdekében meghosszabbítja a programot.

A program meghosszabbítására azért is volt lehetősége a magyar kormánynak, mert a 2020-ban bevezetett uniós COVID-támogatást idén júniustól kivezette az Európai Unió, viszont a háborús helyzet miatt bekövetkezett gazdasági károkat orvosolná az új krízistámogatással.

A 2002-ben induló Széchenyi Kártya Program húsz év alatt olyan hiteltámogatási programokat vonultatott fel, mint a Széchenyi Kártya Program Plusz vagy a Széchenyi Kártya Program GO!, melynek igénylésére június végéig volt lehetőség. Az új hitelprogram Széchenyi Kártya Program Max névre hallgat és az alábbiakban felsorolt hiteltermékeket biztosítja.

A Széchenyi Kártya Folyószámlahitel Max és Széchenyi Likviditási Hitel Max a folyószámla és a likviditási hitel maximum 3,5 százalékos fix kamattal, 3 éves futamidőre lesz igényelhető 250 millió forint összegig.

A Széchenyi Beruházási Hitel Max-ot bővítették, így már nem csak a beruházási célokra, hanem hitelkiváltásra, üzletrész-vásárlásra és agrár jellegű beruházások megvalósítására is igényelhetik a vállalatok. Ezen kölcsöntermék esetében a hitel 400 millió forintig, maximum 10 évre igényelhető, évi fix 1,5% kamat mellett. Ugyanezen kölcsöntermék esetén van lehetőség energiahatékonyság javítására és technológiaváltást támogató hiteltípusok felvételére, melyek esetén a kamat évi fix 0,5%.

A Széchenyi Lízingkonstrukció Max szintén 400 millió forintig, fix 3,5 százalékos évi kamattal tíz éves futamidőre áll a vállalatok rendelkezésére. A lízingkonstrukció keretei között új és használt haszongépjárművek, gépek, berendezések és eszközök pénzügyi támogatására van lehetőség.

A Széchenyi Mikrohitel a korábbi hitelprogramokhoz hasonlóan azokat az induló mikro- és kisvállalkozásokat támogatja beruházási céljainak elérésében (például ingatlan vagy egyéb tárgyi eszközök vásárlásban), melyek korlátozott hitelfelvételi lehetőséggel rendelkeznek.

A programcsomag új kölcsönterméke a Széchenyi Energiakártya, ami az energiaválság kezelésére kínál szabad felhasználású folyószámlahitelt 250 millió forintig, 1 százalékos fix kamattal, legfeljebb három évre.

A hitel igényléséről további információkat a KAVOSZ Zrt. honlapján olvashatnak, a hitelkérelmek benyújtására a KAVOSZ Zrt. regisztrációs irodáiban, a területi Kereskedelmi és Iparkamaráknál, illetve a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségénél lesz lehetőség várhatóan augusztus közepétől. Az igényléshez szükséges dokumentumok a kölcsönterméktől függően a KAVOSZ Zrt. oldalán megtalálhatók.

Az igénylés benyújtásához azonban nélkülözhetetlen a nyilatkozat kitöltése, nemleges adóigazolás, az igénylő okmányai, esetleg a kezesek fénymásolt okmányainak benyújtása. Alapfeltétel, hogy a vállalkozás rendelkezzen egy teljes, lezárt üzleti évvel, feleljen meg a Széchenyi Kártya Program Üzletszabályzatára vonatkozó feltételeinek és ne legyen lejárt köztartozása vagy hiteltartozása.

források: kavosz.hu, penzcentrum.hu, vg.hu

Érdemes elolvasni még

Munka és egészség

Munka és egészség

Egészségük állapota nagyban befolyásolja a mindennapi életünket és az általános életminőségünket. Miért fontos az egészséges munkakörnyezet a munkavállalók és a vállalkozások számára egyaránt?

Tovább...
Kézbesítési megbízott feladata és felelőssége

Kézbesítési megbízott feladata és felelőssége

Amióta hazánk belépett az Európai Unióba, a jogharmonizációnak és nyitott határoknak hála sokkal gördülékenyebbé vált egy külföldi személy számára, hogy Magyarországon vállalkozást alapítson, ezzel párhuzamosan pedig a nemzetközi üzleti kapcsolatok is nagymértékben fejlődtek az utóbbi évek során. Cégalapítás Magyarországon külföldi állampolgárnak is lehetséges, azonban ehhez szüksége lehet kézbesítési megbízottra.

Tovább...
Cégalapítás - gyakori kérdések és válaszok

Cégalapítás - gyakori kérdések és válaszok

Vállalkozás indítása előtt sok szempontot kell figyelembe venni. Nem elegendő azt tudni mit szeretnénk csinálni, hanem, hogy mindezt hogyan akarjuk megvalósítani. Ehhez kell megtalálni a vállalkozás megfelelő jogi formáját, és ki kell választani a számunkra vélhetően legkedvezőbb adózási módot.

Tovább...
Cégalapítási láz 2021-ben!

Cégalapítási láz 2021-ben!

Hónapok óta csúcsokat dönt a cégalapítások száma hazánkban. A cégalapítás mellett az egyéni vállalkozás indítása is igen népszerű. A tavalyi sok éves mélyponthoz képest hatalmas a növekedés.

Tovább...