Megváltozott munkaképességű személyek alkalmazása

Megváltozott munkaképességű személyek alkalmazása

A MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) felméréséből kiderül, hogy a jelenlegi vállalkozások körülbelül 33%-a foglalkoztat megváltozott munkaképességű munkavállalót, ami által részt vesz a rehabilitációs foglalkoztatásban. Milyen pozitív hozamai lehetnek a vállalatok szempontjából, amennyiben megváltozott munkaképességű személyt foglalkoztatnak?

A felmérésben olyan vállalatokat kérdeztek, akik legalább 10 munkavállalót alkalmaznak, a megkérdezettek egyharmada vesz részt a rehabilitációs foglalkoztatásban. Az arányokat tekintve az 50-249 fő közötti vállalatok 62%-a, míg a 250 fő feletti vállalatok 90%-a alkalmaz legalább egy fő megváltozott munkaképességű személyt. Ágazatot tekintve a feldolgozó ipari cégek járnak az élen 49%-al, míg tulajdonszerkezet alapján a (rész)tulajdonban külföldi cégek 44%-al.

Amennyiben a cég 25 fő feletti alkalmazotti létszámmal rendelkezik, úgy köteles rehabilitációs hozzájárulást fizetni abban az esetben, amennyiben a megváltozott munkaképességű alkalmazottainak aránya nem éri el az 5%-ot. A rehabilitációs hozzájárulás összege 2022-ben a tárgyév első napján érvényes minimálbér kilencszerese, amelyet a hiányzó megváltozott munkaképességű személyek létszáma után szükséges megfizetni. A felmérés szerint azoknak a vállalatoknak, akik legalább egy megváltozott munkaképességű személyt alkalmaznak, a 66%-a fizet rehabilitációs hozzájárulást, ugyanis ezeknek az alkalmazottainak aránya nem éri el az 5%-ot.

Milyen pozitív hozamokkal járhat a megváltozott munkaképességű személyek alkalmazása? Természetesen a fent említett rehabilitációs hozzájárulás megfizetése elkerülhető, viszont az anyagiakon túl számos érvet fel tudunk sorakoztatni. Nyitottabb, befogadóbb munkahelyi légkör alakulhat ki, a közös munka alapjaiban tudja megváltoztatni a szemléletmódot az alkalmazottaknál mind a munkában, mind pedig a hétköznapokban.

A megváltozott munkaképességű emberek személyében olyan munkavállalókra lelhet, akik tenni akarnak a mindennapokban, jól teljesíteni a munkában, megdolgoznak az elismerésért. Ez a mentalitás kihathat a többi alkalmazottra is, ami szorgalmas munkavállalókat, erős csapategységet eredményezhet, ezáltal kedvezően alakulhat a munkahelyi fluktuáció, nőhet a termelékenység és a működési hatékonyság.

2022-ben a kormány is támogatja azokat a vállalkozásokat, akik megváltozott munkaképességű személyeket alkalmaznak. Egy olyan vissza nem térítendő támogatást hoztak létre, amit a vállalatok a bérköltségekre és a többletköltségekre tudnak fordítani. Bár a pályázatot 2021. október végéig volt szükséges leadni, érdemes figyelni a jövőbeni pályázatokat, hiszen a kormány nagy hangsúlyt fektet a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatási számának növelésére.

A felmérés kimutatta, hogy azok a vállalkozások, akik nem foglalkoztatnak megváltozott munkaképességű személyeket, 44%-a gondolja úgy, hogy a jövőben szeretne csatlakozni a rehabilitációs foglalkoztatáshoz. A megváltozott munkaképességű személyek alkalmazása nem egyik napról a másikra történik. Hosszas előkészület előzi meg, hiszen meg kell teremteni a környezetet, ami alkalmas számukra a munkavégzéshez. A foglalkoztatást nehezíti, hogy azoknak a vállalkozásoknak, amelyek még nem vesznek részt a rehabilitációs foglalkoztatásban, mindössze 4%-uk rendelkezik megváltozott munkaképességű munkavállalók kiválasztására és foglalkoztatására kialakított belső eljárásrenddel.

Hogyan is lehetne növelni azoknak a cégeknek a számát, akik megváltozott munkaképességű személyeket alkalmaznak? A megkérdezettek szerint ehhez erős motiváció lenne az adókedvezmény emelése, illetve a mentorálásra és a megfelelő munkakörülményekre nyújtott bér- és költségtámogatás. Bízunk benne, hogy a jövőben egyre több lehetőség áll rendelkezésre mind a munkáltatók, mind pedig a munkavállalók számára.

Forrás: bkmkik.hu, ado.hu, hypercortex.hu, cdn.kormany.hu, hvg.hu

Érdemes elolvasni még

Innovációs járulék változásai 2019-től

Innovációs járulék változásai 2019-től

Tavalyi adócsomagban megfogalmazott változtatás miatt olyan vállalkozások lesznek kötelesek innovációs járulékot fizetni, akiknek eddig nem kellet. Egy kisebb módosítás miatt néhány cég, akár több millió forintos adóterhet is köteles lesz ettől az évtől kezdve kifizetni.

Tovább...
Mennyibe kerül egy vállalkozás beindítása?

Mennyibe kerül egy vállalkozás beindítása?

Fontos, hogy előre tisztában legyünk a felmerülő költségekkel, mielőtt belevágunk egy vállalkozásba. Természetesen a vállalkozás indításánál sokkal több mindent számításba kell venni, mint csupán az egyéni vállalkozói igazolvány kiváltás vagy a cégalapítás költségeit. A tevékenység megkezdéséhez szükséges lehet felszerelés megvétele, esetleg helyiség bérlése stb. A továbbiakban csak azon költségeket vesszük sorra, amelyek ahhoz szükségesek, hogy az ember egyéni vállalkozóvá, vagy cégtulajdonossá váljon. Tehát mennyibe kerül egyéni vállalkozás indítása? Mennyibe kerül egy cég alapítása?

Tovább...