Megváltozott munkaképességű személyek alkalmazása

Megváltozott munkaképességű személyek alkalmazása

A MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) felméréséből kiderül, hogy a jelenlegi vállalkozások körülbelül 33%-a foglalkoztat megváltozott munkaképességű munkavállalót, ami által részt vesz a rehabilitációs foglalkoztatásban. Milyen pozitív hozamai lehetnek a vállalatok szempontjából, amennyiben megváltozott munkaképességű személyt foglalkoztatnak?

A felmérésben olyan vállalatokat kérdeztek, akik legalább 10 munkavállalót alkalmaznak, a megkérdezettek egyharmada vesz részt a rehabilitációs foglalkoztatásban. Az arányokat tekintve az 50-249 fő közötti vállalatok 62%-a, míg a 250 fő feletti vállalatok 90%-a alkalmaz legalább egy fő megváltozott munkaképességű személyt. Ágazatot tekintve a feldolgozó ipari cégek járnak az élen 49%-al, míg tulajdonszerkezet alapján a (rész)tulajdonban külföldi cégek 44%-al.

Amennyiben a cég 25 fő feletti alkalmazotti létszámmal rendelkezik, úgy köteles rehabilitációs hozzájárulást fizetni abban az esetben, amennyiben a megváltozott munkaképességű alkalmazottainak aránya nem éri el az 5%-ot. A rehabilitációs hozzájárulás összege 2022-ben a tárgyév első napján érvényes minimálbér kilencszerese, amelyet a hiányzó megváltozott munkaképességű személyek létszáma után szükséges megfizetni. A felmérés szerint azoknak a vállalatoknak, akik legalább egy megváltozott munkaképességű személyt alkalmaznak, a 66%-a fizet rehabilitációs hozzájárulást, ugyanis ezeknek az alkalmazottainak aránya nem éri el az 5%-ot.

Milyen pozitív hozamokkal járhat a megváltozott munkaképességű személyek alkalmazása? Természetesen a fent említett rehabilitációs hozzájárulás megfizetése elkerülhető, viszont az anyagiakon túl számos érvet fel tudunk sorakoztatni. Nyitottabb, befogadóbb munkahelyi légkör alakulhat ki, a közös munka alapjaiban tudja megváltoztatni a szemléletmódot az alkalmazottaknál mind a munkában, mind pedig a hétköznapokban.

A megváltozott munkaképességű emberek személyében olyan munkavállalókra lelhet, akik tenni akarnak a mindennapokban, jól teljesíteni a munkában, megdolgoznak az elismerésért. Ez a mentalitás kihathat a többi alkalmazottra is, ami szorgalmas munkavállalókat, erős csapategységet eredményezhet, ezáltal kedvezően alakulhat a munkahelyi fluktuáció, nőhet a termelékenység és a működési hatékonyság.

2022-ben a kormány is támogatja azokat a vállalkozásokat, akik megváltozott munkaképességű személyeket alkalmaznak. Egy olyan vissza nem térítendő támogatást hoztak létre, amit a vállalatok a bérköltségekre és a többletköltségekre tudnak fordítani. Bár a pályázatot 2021. október végéig volt szükséges leadni, érdemes figyelni a jövőbeni pályázatokat, hiszen a kormány nagy hangsúlyt fektet a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatási számának növelésére.

A felmérés kimutatta, hogy azok a vállalkozások, akik nem foglalkoztatnak megváltozott munkaképességű személyeket, 44%-a gondolja úgy, hogy a jövőben szeretne csatlakozni a rehabilitációs foglalkoztatáshoz. A megváltozott munkaképességű személyek alkalmazása nem egyik napról a másikra történik. Hosszas előkészület előzi meg, hiszen meg kell teremteni a környezetet, ami alkalmas számukra a munkavégzéshez. A foglalkoztatást nehezíti, hogy azoknak a vállalkozásoknak, amelyek még nem vesznek részt a rehabilitációs foglalkoztatásban, mindössze 4%-uk rendelkezik megváltozott munkaképességű munkavállalók kiválasztására és foglalkoztatására kialakított belső eljárásrenddel.

Hogyan is lehetne növelni azoknak a cégeknek a számát, akik megváltozott munkaképességű személyeket alkalmaznak? A megkérdezettek szerint ehhez erős motiváció lenne az adókedvezmény emelése, illetve a mentorálásra és a megfelelő munkakörülményekre nyújtott bér- és költségtámogatás. Bízunk benne, hogy a jövőben egyre több lehetőség áll rendelkezésre mind a munkáltatók, mind pedig a munkavállalók számára.

Forrás: bkmkik.hu, ado.hu, hypercortex.hu, cdn.kormany.hu, hvg.hu

  • Budapesti irodák

    Székhelyszolgáltatás országos lefedettséggel, az aktuális törvényi előírásoknak maximálisan megfelelve. Válasszon minket és tudja megbízható helyen cége székhelyét.

    Tovább...
  • Vidéki irodák

    Országosan 9 ügyvéddel állunk ügyfeleink rendelkezésére. Cégalapítás, módosítás, adásvétel során ingyenes tanácsadással várjuk ügyfeleinket.

    Tovább...

Népszerű ajánlataink

  • HA NINCS MÉG CÉGE!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év

    HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

    71.800 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA NINCS MÉG CÉGE!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év

    HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

    97.780 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA VAN MÁR CÉGE!

    Székhelyszolgáltatás 1/2 év

    HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

    Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

    45.880 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA VAN MÁR CÉGE!

    Székhelyszolgáltatás 1 év

    HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

    Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

    69.640 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM

Érdemes elolvasni még

Egyéni vállalkozó nyilvántartása

Egyéni vállalkozó nyilvántartása

Az Országgyűlés elfogadta a kormányhivatalok működésének egyszerűsítését szolgáló 2009. évi CXV. törvény módosítását, amelynek értelmében 2020. július 1-jétől az egyéni vállalkozók nyilvántartásának vezetésével összefüggésbe hozható valamennyi hatáskör és informatikai rendszerek kezelése – melyek eddig a Belügyminisztériumhoz tartoztak - a Nemzeti Adó-és Vámhivatal, azaz a NAV felelőssége lett. Tehát az egyéni vállalkozók nyilvántartásának vezetése 2020 nyarától már a NAV feladatai közé tartozik.

Székhelyszolgáltatás rendeletek

Székhelyszolgáltatás rendeletek

A székhelyszolgáltatás szabályairól több törvényi rendelet értekezik. A székhelyszolgáltatás feltételeinek maradéktalanul eleget tevő szolgáltatót nehéz találni. A LOGOSZ Cégcsoport országosan 20 irodában biztosít megbízható székhelyszolgáltatást. Tevékenységük végzése során kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy az aktuális törvényi rendeleteknek megfeleljenek.

Telephely, fióktelep: melyek a lényeges különbségek?

Telephely, fióktelep: melyek a lényeges különbségek?

A vállalkozások működése során gyakran merülhet fel az igény arra, hogy a központi helyszín mellett más helyeken is végezzük tevékenységünket. Ebben az esetben jön szóba két kulcsfontosságú fogalom: a telephely és a fióktelep.


Bár elsőre hasonlónak tűnhetnek, lényeges különbségek vannak köztük. Ebben a bejegyzésben megmutatjuk azt, mit is jelent pontosan a két fogalom, és hogy milyen esetekben lehet szüksége egy vállalkozásnak telephelyre vagy fióktelepre.

Közeledik a 4 napos munkahét?

Közeledik a 4 napos munkahét?

A járvány egyik hozadéka - bár több ország ezelőtt is kísérletezett vele - hogy a cégek rövidítették az 5 napos munkahetet 4-re. Az alternatív munkavégzések egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, hiszen nem csak a környezetünk megóvása az egyetlen pozitív hozadékuk.

További bejegyzések...