Mennyi energiát használ a vállalkozása? Most egyáltalán nem mindegy!


Mennyi energiát használ a vállalkozása? Most egyáltalán nem mindegy!

Vállalkozások működése és fennmaradása szempontjából most igen lényeges kérdés lehet, hogy mennyi energiát és gázt használ el havonta, illetve hogy és hogyan tud ezen spórolni.

Az elmúlt időszakban rohamosan mennek fel az árak és bizony nincs ez másképp az energia és gázárakkal sem. Korábban a rezsiárak nem voltak elég magasak ahhoz, hogy tömegeket ösztönözzenek a fogyasztás átgondolására és megtakarítást lehetővé tevő beruházások eszközlésére. A GKI Gazdaságkutató Zrt. felmérése alapján az elmúlt 3 évben csak a vállalkozások 39% hajtott végre ilyen irányú beruházást és ők átlagosan 12%-os rezsicsökkenést értek el ezzel.

A most várható rezsiköltségek figyelembevételével ennél nagyobb fejlesztési hajlandóságra számíthatunk az elkövetkező időszakban. A 250 főnél többet foglalkoztató vállalkozások között volt a legnagyobb az adott területbe pénzt, időt és energiát befektető cégek aránya, míg a 11 főnél kevesebbet foglalkoztató vállalkozások között volt a legkisebb ez az érték.

Ha valaki csökkenteni szeretne fogyasztásán, akkor arra számos lehetőség adódik. Ezek egyik csoportja, amely minimális ráfordítással vagy némi odafigyeléssel megvalósítható:

  • Ide tartozik például a készülékek konnektorból való kihúzása, amikor nem használjuk, így megspórolhatjuk a készenléti állapothoz elhasznált energiát.
  • Energiát takaríthat meg a fűtő és hűtő rendszerek kisebb intenzitáson való használata, például 24 fok helyett 26-ra állítjuk a klímát.
  • Érdemes lehet az irodai világításhoz LED izzókat beszerezni, mert ezek habár drágábbak, kevesebbet fogyasztanak és hosszabb ideig működnek, illetve ahol lehetséges érdemes mozgásérzékelős lámpát beszerelni, hiszen a felkapcsolva hagyott villanyok most sokba kerülhetnek.

A megtakarítást segítő ötletek másik csoportját azok a lehetőségek alkotják, melyek egy nagyobb értékű beruházást igényelnek először.

  • Ide sorolhatjuk a hőszivattyú beszerelését,
  • a ház szigetelését,
  • megújuló energia használatát segítő berendezéseket, mint például a napelem vagy napkollektor.

A kialakult helyzet a hazai vállalkozásokat és a lakosságot is érinti. Már beadták a javaslatot, miszerint csökkentik a fővárosi díszkivilágítást 2 órával, illetve hogy a fővárosi intézményeket csak 25 fokig lehet hűteni és 20 fokig fűteni.

Azonban nem csak hazákat befolyásolja a nagy rezsinövekedés, ennél kiterjedtebb problémáról van szó. Például a német ipari és kereskedelmi kamara (DIHK) felmérése szerint a kérdezett vállalkozások 16% az energiaárak emelkedése miatt tervezi csökkenteni a termelést vagy akár részben fel is függeszteni az üzleti tevékenységét.

Érdemes extra figyelmet fordítani a fogyasztás mérséklésére, hiszen a vállalkozások nagy része már nem jogosult a lakosság számára elérhető rezsicsökkentett díjszabásra. A fogyasztáscsökkentő megoldások kiválasztásában érdemes lehet szakértő segítségét kérni, hogy a legkisebb ráfordítással a legnagyobb megtakarítást tudjuk elérni.

Forrás: penzcentrum.hu, gki.hu, kormany.hu, audaxrenewables.hu, csmkik.hu, nak.hu, gki.hu, napi.hu, portfolio.hu, index.hu

Érdemes elolvasni még

Vállalkozás indítása önerő nélkül

Vállalkozás indítása önerő nélkül

Vállalkozás indítása önerő nélkül elég nehéz, de nem lehetetlen. Vannak különböző lehetőségek, melyek segítségével lehetséges vállalkozás indítása önerő nélkül is. Ez függ a vállalkozás típusától is, de vannak különböző vállalkozás indítási pályázatok és támogatások is, amiket igénybe lehet venni.

Tovább...
Vállalkozói hitel feltételei

Vállalkozói hitel feltételei

A vállalkozói hitelfelvételnek számos oka lehet, nem csak az, hogy egy cég nehéz helyzetbe kerül, és a fennmaradásához, működéséhez elengedhetetlen a hitel. Az egyéb okok között megtalálható például a növekedés, bővülés finanszírozása; eszközök vagy gépek vásárlásának előfinanszírozása, és a pályázathoz kapcsolódó költségek előfinanszírozása is. A vállalkozói hitel feltételeivel érdemes tisztában lenni!

Tovább...
Székhelyszolgáltatás szerződés minta

Székhelyszolgáltatás szerződés minta

Egyéni és társas vállalkozások alapításánál is kötelező székhely megjelölése. Ha valaki nem szeretne a székhellyel összefüggésben lévő kötelezettségek ellátásával bajlódni, igénybe vehet székhelyszolgáltatást. A székhelyszolgáltatási szerződés minta aláírásától hatályos a határozatlan időre kötött, székhelyszolgáltatás nyújtására irányuló megbízási jogviszony. De vajon mit is tartalmaz a székhelyszolgáltatás szerződés minta?

Tovább...
Egyéni vállalkozó nyilvántartása

Egyéni vállalkozó nyilvántartása

Az Országgyűlés elfogadta a kormányhivatalok működésének egyszerűsítését szolgáló 2009. évi CXV. törvény módosítását, amelynek értelmében 2020. július 1-jétől az egyéni vállalkozók nyilvántartásának vezetésével összefüggésbe hozható valamennyi hatáskör és informatikai rendszerek kezelése – melyek eddig a Belügyminisztériumhoz tartoztak - a Nemzeti Adó-és Vámhivatal, azaz a NAV felelőssége lett. Tehát az egyéni vállalkozók nyilvántartásának vezetése 2020 nyarától már a NAV feladatai közé tartozik.

Tovább...