Mennyi energiát használ a vállalkozása? Most egyáltalán nem mindegy!

Mennyi energiát használ a vállalkozása? Most egyáltalán nem mindegy!

Vállalkozások működése és fennmaradása szempontjából most igen lényeges kérdés lehet, hogy mennyi energiát és gázt használ el havonta, illetve hogy és hogyan tud ezen spórolni.

Az elmúlt időszakban rohamosan mennek fel az árak és bizony nincs ez másképp az energia és gázárakkal sem. Korábban a rezsiárak nem voltak elég magasak ahhoz, hogy tömegeket ösztönözzenek a fogyasztás átgondolására és megtakarítást lehetővé tevő beruházások eszközlésére. A GKI Gazdaságkutató Zrt. felmérése alapján az elmúlt 3 évben csak a vállalkozások 39% hajtott végre ilyen irányú beruházást és ők átlagosan 12%-os rezsicsökkenést értek el ezzel.

A most várható rezsiköltségek figyelembevételével ennél nagyobb fejlesztési hajlandóságra számíthatunk az elkövetkező időszakban. A 250 főnél többet foglalkoztató vállalkozások között volt a legnagyobb az adott területbe pénzt, időt és energiát befektető cégek aránya, míg a 11 főnél kevesebbet foglalkoztató vállalkozások között volt a legkisebb ez az érték.

Ha valaki csökkenteni szeretne fogyasztásán, akkor arra számos lehetőség adódik. Ezek egyik csoportja, amely minimális ráfordítással vagy némi odafigyeléssel megvalósítható:

  • Ide tartozik például a készülékek konnektorból való kihúzása, amikor nem használjuk, így megspórolhatjuk a készenléti állapothoz elhasznált energiát.
  • Energiát takaríthat meg a fűtő és hűtő rendszerek kisebb intenzitáson való használata, például 24 fok helyett 26-ra állítjuk a klímát.
  • Érdemes lehet az irodai világításhoz LED izzókat beszerezni, mert ezek habár drágábbak, kevesebbet fogyasztanak és hosszabb ideig működnek, illetve ahol lehetséges érdemes mozgásérzékelős lámpát beszerelni, hiszen a felkapcsolva hagyott villanyok most sokba kerülhetnek.

A megtakarítást segítő ötletek másik csoportját azok a lehetőségek alkotják, melyek egy nagyobb értékű beruházást igényelnek először.

  • Ide sorolhatjuk a hőszivattyú beszerelését,
  • a ház szigetelését,
  • megújuló energia használatát segítő berendezéseket, mint például a napelem vagy napkollektor.

A kialakult helyzet a hazai vállalkozásokat és a lakosságot is érinti. Már beadták a javaslatot, miszerint csökkentik a fővárosi díszkivilágítást 2 órával, illetve hogy a fővárosi intézményeket csak 25 fokig lehet hűteni és 20 fokig fűteni.

Azonban nem csak hazákat befolyásolja a nagy rezsinövekedés, ennél kiterjedtebb problémáról van szó. Például a német ipari és kereskedelmi kamara (DIHK) felmérése szerint a kérdezett vállalkozások 16% az energiaárak emelkedése miatt tervezi csökkenteni a termelést vagy akár részben fel is függeszteni az üzleti tevékenységét.

Érdemes extra figyelmet fordítani a fogyasztás mérséklésére, hiszen a vállalkozások nagy része már nem jogosult a lakosság számára elérhető rezsicsökkentett díjszabásra. A fogyasztáscsökkentő megoldások kiválasztásában érdemes lehet szakértő segítségét kérni, hogy a legkisebb ráfordítással a legnagyobb megtakarítást tudjuk elérni.

Forrás: penzcentrum.hu, gki.hu, kormany.hu, audaxrenewables.hu, csmkik.hu, nak.hu, gki.hu, napi.hu, portfolio.hu, index.hu

Érdemes elolvasni még

Az egyéni vállalkozás előnyei és hátrányai

Az egyéni vállalkozás előnyei és hátrányai

Egy egyéni vállalkozás alapítása ma már egyszerű feladat, ami a digitalizációnak és az online piacok egyre nagyobb térnyerésének köszönhetően rendkívül jövedelmező is lehet. Nem véletlen, hogy sokan választják ezt a vállalkozási formát, ha szeretnék elindítani saját üzletüket. Az egyéni vállalkozói létnek a számos előny mellett azonban megvannak a maga kihívásai is. Most megmutatjuk hogy, mire érdemes odafigyelnie azoknak, akik úgy döntenek, hogy a siker érdekében ezt az utat választják.

Tovább...
Vállalkozóvá válás

Vállalkozóvá válás

A vállalkozóvá válásnak megvannak a lépései, de mik is ezek? Hogyan indíts el egy vállalkozást és milyen tényezőket vegyél figyelembe cégalapításkor?

Tovább...
Törzstőke emelés lehetőségei

Törzstőke emelés lehetőségei

Egy gazdasági társaság életében gyakoriak a pénzügyi helyzetet érintő változások. Jelen cikkünkben a korlátolt felelősségű társaság (Kft.) legfontosabb vagyoni elemének változása, a törzstőke emelés menete és lehetőségei kerülnek bemutatásra. A Kft. minimális törzstőkéje a jelenleg hatályos szabályozások szerint nem lehet kevesebb, mint 3 millió forint, ez alá az összeg alá nem is mehet a törzstőke. A Kft. minimális törzstőke összegének felemelésére azonban van jogi lehetőség.

Tovább...