Legkedvezőbb áron egyéni vállalkozóként vághatunk bele az üzleti életbe. Egyéni vállalkozás költsége indulást tekintve nagyjából 0 Ft. Szükséges hozzá Ügyfélkapu hozzáférés, melynek regisztrációja díjtalan. Ezután a Webes Ügysegéd oldalán végezhető el egyéni vállalkozás indítása online, mely szintén ingyenes. Egyéni vállalkozói igazolvány kiállítása idén már illetékmentes. Másodállású egyéni vállalkozás indítása még előnyösebb, hiszen az adófizetés kedvezőbb számukra.

A cégalapítás Magyarországon meglehetősen nehezen átlátható, de megkíséreljük érthetően összefoglalni a cégalapítás költségeit. Ingyen cégalapítás nem létezik, hiszen a cégalapítás ára több tényezőből áll össze, melyek egy része állandó költség. Cégalapítás illeték, közzétételi díj, ügyvédi munkadíj és jogügyletek biztonságát elősegítő keretrendszerben való adatlekérés (JÜB) költség alkotja a teljes cégalapítás díjat.

Korlátolt felelősségű társaság (Kft.), közkereseti társaság, egyéni cég és betéti társaság (Bt.) cégalapítás illetéke és közzétételi díja 2017. március óta megspórolható, hiszen azóta se egyszerűsített, se általános cégbejegyzés eljárás esetén nem szükséges illeték és közzétételi díj fizetése. Zártkörűen működő részvénytársaság (Zrt.) alapítása esetén erre nincs lehetőség. Általános cégbejegyzési eljárás esetén az illeték továbbra is 100.000 Ft+5.000 Ft közzétételi díj, egyszerűsített eljárás esetén pedig 50.000 Ft.+0. Ft. közzétételi díj. Korábban a hagyományos cégbejegyzési eljárás esetén a Bt. alapítási illeték 50.000 Ft. volt, Kft. és Zrt. esetében pedig 100.000 Ft. volt, melyhez hozzáadódott az 5.000 Ft. közzétételi díj.

A JÜB költsége pár ezer forint környékén mozgott, bár 2017. óta ez is díjmentes. A cégalapítás ügyvédi munkadíja az egyetlen flexibilis tétel ezek között. A cégalapítás ára tehát nagy arányban függ attól, hogy az ügyvéd milyen díjazás ellenében dolgozik. A LOGOSZ Cégcsoportnál lehetséges cégalapítás olcsón, hiszen ügyvédeink jó áron végeznek megbízható munkát. Cégalapítási díjaink tartalmaznak egy 30 perces cégalapítási tanácsadást, egy vállalkozásindítási útmutatót, segítségnyújtást KOCKERD kérdőív kitöltéséhez és 5 db. aláírásmintát. Ezen felül ügyfeleink könyvelési kedvezményben részesülnek partnercégünkkel, a Kontír Professional Kft.-vel való együttműködés során, illetve a K&H Bank Zrt. bármely fiókjában kedvező feltételek mellett nyithatnak vállalkozói folyószámlát.

Bizonyos cégformáknál a megalapításhoz szükséges a törzstőke egy részét rendelkezésre bocsátani. Kft. alapítás törzstőke teljes befizetése nélkül lehetséges, viszont a 3 millió forintos törzstőke egy részét így is előre biztosítani kell. A fennmaradó rész befizetésére a bejegyzést követő 2 éven belül van lehetőség. Bt. alapítás törzstőke befizetése után lehetséges, de Bt. esetében nincsen meghatározva kötelező minimum összeg, amit a törzstőkének meg kell haladnia. Zrt. alapítás esetén az alaptőke minimális értékhatára 5 millió forint, bejegyzés előtt azonban elegendő a pénzbeli hozzájárulás 25%-át rendelkezésre bocsátani.

Forrás: nav.gov.hu, kormanyablak.hu, regi.ugyintezes.magyarorszag.hu