Ha egyedül alapít céget, akkor a kettő közül csak a Kft. jöhet számításba, mivel míg egyszemélyes Kft. alapítása lehetséges, addig egyszemélyes Bt. nem létezik. Ha legalább ketten készülnek cégalapításra, akkor már teljesülnek a Bt. alapítás feltételei is.

A döntést befolyásolhatja az is mekkora pénzösszeget szánnak a cégalapításra. A cégalapítás során szükséges a létesítő okiratban meghatározott jegyzett tőkét a társaság rendelkezésére bocsátani. A jegyzett tőke pénzbeli vagyoni hozzájárulással és nem pénzbeli vagyoni pénzbeli hozzájárulással (apport) is teljesíthető. A Kft. minimális törzstőke értéke 3 millió forintban van törvényileg meghatározva. A törzstőke a tagok által vállalt törzsbetétek összegéből áll elő. Bt. alapítása esetén nincsen meghatározva a jegyzett tőke alsó határértéke, így ez egészen kis összeg rendelkezésre bocsátásával alapítható. Ahogy azonban mondani szokás, valamit valamiért…

Kft. alapítása során a tagok a társasággal szemben támasztott követelésekért csak a saját törzsbetétjük összegéig felelnek. Bt. létrehozása esetén ez nem teljesen így van. Szükséges legalább egy kültagot és legalább egy beltagot megjelölni. A kültag csak az általa vállalt vagyoni betét összegéig felel a társasággal szemben támasztott követelésekért, a beltag azonban teljes vagyonával felelős. Aki egy vállalkozásban már korlátlanul felelős tag, tehát egész vagyonával felel, az egyidejűleg már nem lehet másik vállalkozásban is korlátlanul felelős tag.

Fontos megjegyezni, hogy a Bt. alapítás menete és a Kft. alapítás menete nem tér el egymástól. Alapesetben mind a Bt. létrehozása, mind a Kft. indítása kivitelezhető cégalapításhoz használt szerződésmintával. Ezek megtalálhatóak az Igazságügyi Minisztérium Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálat honlapján. Ha ezeket letölti és áttekinti megtudhatja, melyek a Bt. vagy Kft. alapításhoz szükséges dokumentumok és adatok.

A Bt. alapítás költségei és a Kft. alapítás díja 2017 előtt jelentős eltérést mutatott: a Kft alapítás illetéke kétszerese volt a Bt. alapítás illetékének, mind egyszerűsített, mind hagyományos eljárásban. 2017. után ezeket az összegeket jelentősen csökkentették. A cégalapítási illeték egységesen 0. forint, és a közzétételi díjat is eltörölték. A cégalapítás költségei azonban nem csak a cégalapítási illetékből állnak, hanem a cégalapítás ügyvédi munkadíjából is. A cégalapítás ügyvédi díja nem a cégformától függ, hanem attól, hogy a cég egyszemélyes, kétszemélyes vagy többszemélyes.

Ha még nem biztos benne, hogy Bt. vagy Kft. lenne az Önnek legmegfelelőbb cégforma, keresse fel bizalommal irodáink bármelyikét. Munkatársaink ingyenes cégalapítás tanácsadás keretein belül válaszolnak kérdéseire. Érdemes lehet cégalapítás előtt könyvelővel is konzultálni. Partnercégünk a Kontír Professional Kft. készséggel áll rendelkezésére a cégalapítás könyvelést érintő kérdéseinek megválaszolásában.