Milyen céget alapítsak? Bt. vagy Kft. lenne jobb?


Milyen céget alapítsak? Bt. vagy Kft. lenne jobb?

A két leggyakrabban választott cégforma a Bt. (betéti társaság) és a Kft. (korlátolt felelősségű társaság). Ahhoz, hogy ki tudja választani melyik illeszkedik inkább céljaihoz, tisztában kell lennie a köztük lévő különbségekkel. Milyen vállalkozást érdemes indítani? Bt. vagy Kft. alapítása célszerű?

Ha egyedül alapít céget, akkor a kettő közül csak a Kft. jöhet számításba, mivel míg egyszemélyes Kft. alapítása lehetséges, addig egyszemélyes Bt. nem létezik. Ha legalább ketten készülnek cégalapításra, akkor már teljesülnek a Bt. alapítás feltételei is.

A döntést befolyásolhatja az is mekkora pénzösszeget szánnak a cégalapításra. A cégalapítás során szükséges a létesítő okiratban meghatározott jegyzett tőkét a társaság rendelkezésére bocsátani. A jegyzett tőke pénzbeli vagyoni hozzájárulással és nem pénzbeli vagyoni pénzbeli hozzájárulással (apport) is teljesíthető. A Kft. minimális törzstőke értéke 3 millió forintban van törvényileg meghatározva. A törzstőke a tagok által vállalt törzsbetétek összegéből áll elő. Bt. alapítása esetén nincsen meghatározva a jegyzett tőke alsó határértéke, így ez egészen kis összeg rendelkezésre bocsátásával alapítható. Ahogy azonban mondani szokás, valamit valamiért…

Kft. alapítása során a tagok a társasággal szemben támasztott követelésekért csak a saját törzsbetétjük összegéig felelnek. Bt. létrehozása esetén ez nem teljesen így van. Szükséges legalább egy kültagot és legalább egy beltagot megjelölni. A kültag csak az általa vállalt vagyoni betét összegéig felel a társasággal szemben támasztott követelésekért, a beltag azonban teljes vagyonával felelős. Aki egy vállalkozásban már korlátlanul felelős tag, tehát egész vagyonával felel, az egyidejűleg már nem lehet másik vállalkozásban is korlátlanul felelős tag.

Fontos megjegyezni, hogy a Bt. alapítás menete és a Kft. alapítás menete nem tér el egymástól. Alapesetben mind a Bt. létrehozása, mind a Kft. indítása kivitelezhető cégalapításhoz használt szerződésmintával. Ezek megtalálhatóak az Igazságügyi Minisztérium Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálat honlapján. Ha ezeket letölti és áttekinti megtudhatja, melyek a Bt. vagy Kft. alapításhoz szükséges dokumentumok és adatok.

A Bt. alapítás költségei és a Kft. alapítás díja 2017 előtt jelentős eltérést mutatott: a Kft alapítás illetéke kétszerese volt a Bt. alapítás illetékének, mind egyszerűsített, mind hagyományos eljárásban. 2017. után ezeket az összegeket jelentősen csökkentették. A cégalapítási illeték egységesen 0. forint, és a közzétételi díjat is eltörölték. A cégalapítás költségei azonban nem csak a cégalapítási illetékből állnak, hanem a cégalapítás ügyvédi munkadíjából is. A cégalapítás ügyvédi díja nem a cégformától függ, hanem attól, hogy a cég egyszemélyes, kétszemélyes vagy többszemélyes.

Ha még nem biztos benne, hogy Bt. vagy Kft. lenne az Önnek legmegfelelőbb cégforma, keresse fel bizalommal irodáink bármelyikét. Munkatársaink ingyenes cégalapítás tanácsadás keretein belül válaszolnak kérdéseire. Érdemes lehet cégalapítás előtt könyvelővel is konzultálni. Partnercégünk a Kontír Professional Kft. készséggel áll rendelkezésére a cégalapítás könyvelést érintő kérdéseinek megválaszolásában.

Érdemes elolvasni még

Jön a Data Act, a GDPR továbbgondolása!

Jön a Data Act, a GDPR továbbgondolása!

Új adatvédelmi törvény került benyújtásra, mely szélesebb körben biztosítaná az adatok innovatív célokra való felhasználását, illetve a fogyasztók nagyobb bepillantását adataik felhasználásába.

Tovább...
A vállalkozásindítás buktatói

A vállalkozásindítás buktatói

Az első 3-5 év a vállalkozások számára kritikus pont. A statisztikák kimutatják, hogy a kezdő vállalkozások közel 50%-a ekkor bukik el. Miből is adódhat ez? Összegyűjtöttünk 5 jellemző buktatót, amire érdemes figyelni kezdő vállalkozóként!

Tovább...
Megújul a Széchenyi Kártya Program

Megújul a Széchenyi Kártya Program

Augusztustól igényelhető a Széchenyi Kártya Program Max, aminek köszönhetően ismét segítséghez juthatnak a kis- és középvállalkozások. A program különböző hiteltermékeket biztosít.

Tovább...