Milyen lehetőségek vannak vállalkozói hitel igénylésére?


Milyen lehetőségek vannak vállalkozói hitel igénylésére?

Hitelt nem csak abban az esetben lehet felvenni, amennyiben meg van szorulva pénzügyileg, sőt! Egy jól megválasztott vállalkozói hitel előre lendítheti üzletét, segíthet a növekedésben, terjeszkedésben. De mik a vállalkozói hitel feltételei és milyen vállalkozói hiteltípusok vannak?

Számos vállalkozói hitellehetőség közül választhat, amennyiben kölcsönhöz folyamodna, de vajon melyik a legmegfelelőbb vállalkozásának? A hitel felvétele előtt fontos lehet az alábbi szempontok szerint mérlegelni:

  • felhasználás jellegét tekintve szabad vagy célhoz kötött felhasználást preferál;
  • futamidő tekintetében rövid (maximum 1 év), közép (1-5 év) hosszú (több mint 5 év) lejáratú hitelt szeretne felvenni;
  • rendelkezik-e fedezettel, avagy anélkül szeretne belevágni a kölcsönbe;
  • illetve forint vagy deviza alapú hitelben gondolkozik.

Amennyiben ezeket átgondolta, az alábbi vállalkozói hitelek között tud választani.

Folyószámla hitel

A folyószámla hitel az egyik leggyorsabb és legegyszerűbb vállalkozói hitelnek mondható, átmeneti likviditási problémákra nyújthat megoldást. A bankszámlát vezető bank a vállalkozás pénzügyi helyzete alapján állíthat be egy összeget, amíg túlfizetés történhet. Fedezet nélkül igénybe vehető, megoldást nyújthat abban az esetben, ha a vállalkozásnak sürgős kiadása van, bevételei viszont csak később érkeznek meg. Mivel a vállalkozás pénzügyi helyzetét veszik alapul, rendszerint a minimum két éve működő vállalkozásoknak elérhető rövid felhasználású hitel a folyószámla hitel.

Beruházási hitel

Amennyiben nagyobb mértékben fejlesztené vállalkozását, technológiát váltana, esetleg ingatlanba fektetne a beruházási hitel lehet megfelelő vállalkozása számára. Igénylése előtt fontos mérlegelni, hogy mennyi profitot fog termelni, hiszen csak akkor éri meg a beruházás, ha az bevételnövelő hatással bír. A piacon már megjelentek olyan beruházási hitel lehetőségek is, amit kezdő vállalkozások is igényelhetnek.

Forgóeszköz hitel

Elsősorban alapanyag- és eszközbeszerzésre használható hitel, ami abban az esetben nyújthat megoldást, ha rendelései megnövekedtek vagy szeretne egy nagyobb mennyiségű készletet felhalmozni. A forgóeszköz hitel nem szabad felhasználású, a hitel folyósítása közben is igazolni kell felhasználását számlákkal. Régebb óta működő vállalkozások esetében fedezet nélkül is igénybe vehető, kezdő vállalkozások esetén szükség van a fedezetre.

Lízing

A lízing nem feltétlen hiteltípus, de lényege hasonló. Eszközbeszerzés kapcsán lehet érdekes a lízing szerződés. Ebben az esetben a lízingbe adó vásárolja meg az eszközt, amit lízing szerződés alapján bérbe ad, majd a szerződés lejárta után, azaz mikor a lízingbe vevő kifizette az adott eszközt, a tulajdonjog a rá száll. A lízing ideje alatt a használati jog a lízingbe vevőé, a tulajdonjog pedig a lízingbe adóé.

Lombard hitel

A lombard hitel átmeneti pénzszükséglet finanszírozására lehet jó megoldás, abban az esetben, ha rendelkezik fedezettel. A fedezet lehet akár megtakarítás, értékpapír, ingóság. A hitel igénylése esetén a fedezet lesz zárolva egészen addig, míg visszatörlesztésre nem került a hitel.

Faktorálás

A faktorálás a kintlévőségek gyorsabb kezelésére szolgál. A faktoráló cég megveszi ezeket a kiegyenlítetlen számlaköveteléseket, így a vállalkozás hamarabb juthat pénzhez. A faktoráló cég elsősorban az adós céget vizsgálja, így nem kell hitelképesnek lennie a vállalkozásának a faktorálás igénybevételéhez.

Érdemes elolvasni még

Jön a Data Act, a GDPR továbbgondolása!

Jön a Data Act, a GDPR továbbgondolása!

Új adatvédelmi törvény került benyújtásra, mely szélesebb körben biztosítaná az adatok innovatív célokra való felhasználását, illetve a fogyasztók nagyobb bepillantását adataik felhasználásába.

Tovább...
Egyéni vállalkozó nyilvántartása

Egyéni vállalkozó nyilvántartása

Az Országgyűlés elfogadta a kormányhivatalok működésének egyszerűsítését szolgáló 2009. évi CXV. törvény módosítását, amelynek értelmében 2020. július 1-jétől az egyéni vállalkozók nyilvántartásának vezetésével összefüggésbe hozható valamennyi hatáskör és informatikai rendszerek kezelése – melyek eddig a Belügyminisztériumhoz tartoztak - a Nemzeti Adó-és Vámhivatal, azaz a NAV felelőssége lett. Tehát az egyéni vállalkozók nyilvántartásának vezetése 2020 nyarától már a NAV feladatai közé tartozik.

Tovább...
Vállalkozóvá válás

Vállalkozóvá válás

A vállalkozóvá válásnak megvannak a lépései, de mik is ezek? Hogyan indíts el egy vállalkozást és milyen tényezőket vegyél figyelembe cégalapításkor?

Tovább...
Székhelyszolgáltatás feltételei

Székhelyszolgáltatás feltételei

Egy induló vállalkozás esetén bizony hatalmas segítséget jelenthet egy székhelyszolgáltató vállalkozás bevonása, aki amellett, hogy biztosítja a vállalkozás székhelyének a bejelentéséhez szükséges feltételeket, gondoskodik a vállalkozás részére érkező küldemények átvételéről és azok továbbításáról. Kellemetlen következményekkel járhat olyan szolgáltató igénybe vétele, aki nem felel meg a székhelyszolgáltatás feltételeinek. Érdemes erre figyelni!

Tovább...