Milyen vállalkozást érdemes indítani 2020-ban?

Milyen vállalkozást érdemes indítani 2020-ban?

Az Opten céginformációs statisztikája alapján Magyarországon évről évre közel 30 ezer új vállalkozás kerül bejegyzésre. A jelenlegi koronavírus járvány miatt kialakult gazdasági válság következtében sok magánszemély új vállalkozás indítása mellett döntött. A statisztika szerint idén márciusban közel 2400 cégalapítást regisztráltak. Cikkünkben részletezzük, hogy a koronavírusra való tekintettel most milyen vállalkozást érdemes indítani.

A gazdasági válságok idején a kényszervállalkozások száma jellemzően növekszik, hiszen sokan munkájuk elvesztése után kényszerűségből döntenek vállalkozás indítása mellett. Azonban ez nem azt jelenti, hogy ezen kényszerből indított vállalkozások számára a siker nem garantált. Ugyanakkor érdemes olyan vállalkozás indításába kezdeni, amely a jelenlegi vírushelyzetben és utána is talpon maradhat, akár egyéni vagy társas vállalkozásról beszélünk.

Tanácsos az internet adta lehetőségeket kihasználni, hiszen vállalkozásunkat bárhol és bármikor online nyomon tudjuk követni, valamint a távmunkavégzés csökkenti a potenciális egészségügyi kockázatokat. Szerencsére a vállalkozások internettel való integrációja tekintetében számos opció áll rendelkezésre.

1. Dropshipping webáruház indítása

Az elektronikus kereskedelem, vagyis az e-kereskedelem egyik leggyorsabban fejlődő értékesítési módja. Az elmúlt években a webáruház logisztika terén jelentős innovációknak köszönhetően manapság egy webáruház elindítása néhány kattintással, sokkal egyszerűbbé vált.

A dropshipping lényegében egy olyan üzleti modell, ami lehetővé teszi, hogy saját árukészlet, raktár fenntartása nélkül lehessen saját vagy bérelt webáruházat üzemeltetni. Tulajdonképpen a termékek és áruk tárolását, csomagolását és a vevők által leadott rendelés kiszállítását a webáruház helyett egy másik fél, a dropshipping partner (fulfillment cég) végzi, így tehát a kiszolgálási folyamat során a webáruház csak az értékesítési folyamatot végzi, a webshop kezelője a termékekkel fizikálisan nem érintkezik.

Kezdő vállalkozásoknak érdemes olyan webáruházat indítani, amelyet ez az értékesítési mód jellemez. Hiszen nem igényel komoly kezdőtőkét, nincs szükség raktárhelyiség bérlésére, továbbá az adminisztrációs feladatok mennyisége is radikálisan lecsökken, ráadásul a kiszolgálási folyamatok többsége viszonylag könnyebben automatizálhatóak.

2. Affiliate marketing, vagyis partnerprogram

Az affiliate marketing az e-marketing, az online reklámozási módszer egyik fajtája, amely során egy közvetítő a forgalmát saját webhelyén vagy blogján elhelyezett speciális hivatkozások segítségével, marketinges eszközöket bevetve egy cég (legtöbbször webáruház) webhelyére tereli, ezzel reklámozva a partner termékeit, szolgáltatásait.

Kezdő vállalkozások számára tehát ez könnyű pénzkeresési lehetőség lehet egy saját weboldal vagy blog indítása, mivel létrehozásuk különösképpen nem igényelnek nagy befektetést, ám azonban a siker eléréséhez fontos a célközönség pontos meghatározása, a weboldal vagy blog látogatottságának folyamatos növelése és marketinges, számítógépes tudás elsajátítása.

3. Közösségi oldal menedzser

Sok vállalkozás számára közösségi médiafelületeik szerkesztése, felügyelete időigényes lehet, ezért számukra egyszerűbb és költséghatékonyabb egy közösségi oldal menedzsert megbízni. Egy marketingben és közösségimédiában jártas, munkájára igényes menedzser a vállalat arculatának kialakításában és fenntartásában látható eredményeket érhet el. Továbbá ő felel a vállalkozás képviseletéért, illetve közösségi médiákban közölt identitásáért.

Azok számára ajánlatos más vállalkozások közösségimédia menedzselésével foglalkozó vállalkozást indítani, akik átfogó számítógépes tudással rendelkeznek, esetlegesen online marketingben jártasak, ismerik és használni tudják az internet adta lehetőségeket (hirdetések kezelése, elemzések készítése, tartalmak tervezése) és a kreatív szövegírástól sem ijednek meg.

4. Virtuális (személyi) asszisztens

Egy virtuális asszisztens tehermentesítheti egy (vagy több) vállalkozás életét. Szolgáltatási listáját általánosságba véve a korábbi munkatapasztalatok és tanulmányaik, illetve személyes preferenciájuk határozzák meg. Tehát akár foglalkozhatnak webshopok kezelésével, árajánlatok kidolgozásával, grafikai szerkesztésekkel vagy akár rendezvényszervezéssel is, azonban egyetemes feladataik közé tartozik a nyilvántartások vezetése, statisztikák és kimutatások készítése, beszerzések és számlázások kezelése.

Azoknak érdemes ilyen egyéni vagy akár társas vállalkozás indításába kezdeni, akik az előbb felsorolt munkafolyamatokban helyt tudnak állni. Természetesen a legtöbb esetben elvárás a szakmai bizonyítvány, képesítés vagy végzettség megléte.

5. Szoftverfejlesztés és programozás

Az e-kereskedelem és az internet üzleti lehetőségei új, folyamatosan változó lehetőségeket hordoznak magukban, azonban a rohamszerű fejlődéséhez való felzárkózással vívott harc a vállalkozásokat új kihívások elé állítja. Emiatt az informatikára épülő vállalati koncepció kidolgozásához IT-szakértelemre, tehát szoftverfejlesztőkre vagy programozókra van szükségük.

A szoftverfejlesztők és programozók algoritmusok kifejlesztésével más vállalkozások működését segítik. Legyen szó akár egy-egy felmerülő probléma megoldásáról, napi munkafolyamatok támogatásáról. Akkor tanácsos szoftverfejlesztésben és/vagy programozásban jártas vállalkozás indításába kezdeni, ha képes egyedi mobil applikációk készítésére, azok tesztelésére és fejlesztésére, valamint webfejlesztéssel és programozással, olykor közösségi média kampányok megvalósításával is foglalkozik. Továbbá adatbázisok kezelésével egyidejűleg képes az infokommunikációs környezet feltérképezésére és programintegrációs feladatok elvégzésére.

6. Informatikai távsegítség, szerelés

A jelenleg kialakult helyzetben a vállalkozások többsége távmunkában, home office-ban foglalkoztatja munkavállalóit, továbbá egyre több oktatási intézmény áll át digitális oktatásra. Azonban olykor előfordulhat, hogy a készülékek használata során technikai probléma lép fel, illetve a készülékek gyakoribb kihasználtsága miatt elkerülhetetlen, hogy alkatrészeik is előbb vagy utóbb javításra szoruljanak. Ilyen esetekben számítógépes szakértelemmel rendelkező vállalkozások távsegítséggel vagy személyes kiszállás keretein belül próbálják megoldani ügyfeleik által bejelentett problémákat.

Amennyiben számítógépek szerelésével és számítástechnikai problémák elhárításával foglalkozó vállalkozás alapítása mellett dönt, leendő ügyfelei számára a technikai és szervízelési szolgáltatások mellett számítógépek összeállítása, adatmentés, nyomtató beüzemelése valamint hálózati beállításokat és szoftverek, eszközök beszerzését is biztosíthatja.

7. Grafikus

A grafikusi szakma az egyik legkeresettebb és legtöbbet foglalkoztatott szakmák közé tartozik. Nem véletlen, hisz a grafikus felel az adott vállalkozás vagy termék teljes arculatának megtervezéséért. Ha grafikus képzettséggel rendelkezik, bizonyára tudja, hogy képesnek kell lennie kézzel vagy akár a legújabb professzionális grafikai szoftverek segítségével rajzok, illusztrációk, online felületek grafikai elemeinek megtervezésére, emellett nyomdai és technológiai előkészítések elvégzésére.

Mivel a szakma töretlenül fejlődik, ezért aztán a vállalkozása sikeres működéséhez elengedhetetlen a folyamatos továbbképzés, munkaeszközök fejlesztése, illetve kapcsolathálózat bővítése.

8. Ipari drón vállalkozás

A drón iparág az elmúlt évtizedben olyan szintre fejlődött, hogy manapság drónokat nem csak a katonai erők, illetve magánszemélyek használnak, hanem a készülékek technológiai és technikai adottságait a filmipar, a mezőgazdaság, a biztonságtechnika és az építőipar munkafolyamataiban is kihasználja. Így hát az ipari drón vállalkozások számának növekedését jósolják. Mindent összevetve a jövő a drónos szolgáltatásra (például területek felmérése, bérbeadás), kereskedelemre, vagy adatelemzésre épülő vállalkozásoké, ezeket érdemes figyelembe venni, akár társas vagy egyéni vállalkozás indításában gondolkozik.

9. Takarítás, tisztítás, fertőtlenítés

A jelenlegi járvány miatt a munkahelyek, irodahelyiségek és lakások, valamint lakberendezési tárgyak takarítása előtérbe került, már-már kiemelt ágazattá vált. Minden esetben vírusmentes környezet kialakítása a cél, amit legjobban a gyakran használt felületek vagy (ózongenerátorok segítségével történő) levegő tisztításával érhető el.

A jelenlegi vírushelyzet tehát rávilágított a takarítás fontosságára és nagy valószínűséggel jelentősége a járvány után is megmarad. Ezért célszerű akár ózongenerátorok, tisztítószerek forgalmazásával, köz-, lakóhelyiségek tisztításával foglalkozni.

10. Futár

A jelenlegi vírushelyzet miatt rengeteg vállalkozás ahhoz, hogy forgalmát fenntartsa vagy növelje, az online rendelési lehetőség biztosítása, vagyis a házhozszállítás bevezetése mellett döntött. A megnövekedett házhozszállítás iránti igény pedig a futárként dolgozók számának folyamatos növekedését jelenti. Ha érdekli a futárkodás, tanácsos egyéni vállalkozóvá válnia, hiszen az online ételrendelési portálok többsége általában egyéni vállalkozókként dolgoztatja futárjait.

Új vállalkozás indítása támogatással sokkal egyszerűbb, ezeket a kormány és a pénzintézetek többsége általában pályázat formájában hirdeti meg. A magyar kormány többek közt a GINOP fejlesztési keretein belül számos lehetőséget biztosít, valamint a pénzintézetek jelentős része kedvező konstrukciókat kínál ügyfelei részére. Tehát érdemes ezen pályázati lehetőségeknek alaposan utánanézni.

Forrás: opten.hu

Érdemes elolvasni még

Székhelyszolgáltatás rendeletek

Székhelyszolgáltatás rendeletek

A székhelyszolgáltatás szabályairól több törvényi rendelet értekezik. A székhelyszolgáltatás feltételeinek maradéktalanul eleget tevő szolgáltatót nehéz találni. A LOGOSZ Cégcsoport országosan 20 irodában biztosít megbízható székhelyszolgáltatást. Tevékenységük végzése során kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy az aktuális törvényi rendeleteknek megfeleljenek.

Tovább...
Innovációs járulék változásai 2019-től

Innovációs járulék változásai 2019-től

Tavalyi adócsomagban megfogalmazott változtatás miatt olyan vállalkozások lesznek kötelesek innovációs járulékot fizetni, akiknek eddig nem kellet. Egy kisebb módosítás miatt néhány cég, akár több millió forintos adóterhet is köteles lesz ettől az évtől kezdve kifizetni.

Tovább...
Cég megszűnésének módjai

Cég megszűnésének módjai

Gazdasági társaságok több okból megszűnhetnek vagy (jogutódlással) átalakulhatnak. Mind a két esetben számos elintézni való akad, amire oda kell figyelni.

Tovább...