Mire érdemes figyelni, hogy cége ne kerüljön a NAV feketelistájára?

Mire érdemes figyelni, hogy cége ne kerüljön a NAV feketelistájára?

2022. február elsejétől új szabályozást vezettek be a cégek tényleges tulajdonosi nyilvántartását illetőleg. Mit is foglal magába pontosan a szabályozás és hogyan kerülhető el a feketelistára kerülés?

Amennyiben a vállalkozás elmulasztja a tulajdonosi körében bekövetkezett változások naprakészen tartását az adott nyilvántartásban, úgy könnyedén felkerülhetnek a NAV honlapjára „bizonytalan” vagy „megbízhatatlan” minősítésben.

A szabályozás azokra a gazdálkodó szervezetekre, részben állami tulajdonú szervezetekre, illetve a bizalmi vagyonkezelési jogviszonyokra terjed ki, akiket Magyarországon vettek nyilvántartásba. A cégeknek saját maguknak kell gondoskodni arról, hogy amennyiben a tulajdonos adataiban változás következik be, arról tájékoztassa az illetékes személyeket, majd a vállalkozásnak a változásokat a tényleges tulajdonosi nyilvántartásban frissíteni szükséges.

A cégek valós tulajdonosi nyilvántartásához többek között hozzáférhet: a bíróság, az ügyészség, a hatóság, a felügyeletet ellátó szerv, a szolgáltatók közül az ügyvéd, az ügyvédi iroda, a könyvelő, a könyvvizsgáló, a közjegyző, az adótanácsadó, a bizalmi vagyonkezelő, a székhelyszolgáltató, illetve a tevékenységük folytatása során a hárommillió forintot elérő vagy meghaladó készpénzfizetést elfogadó árukereskedők. A valós tulajdonosi nyilvántartás, azaz az UBO-nyilvántartás első adatállományát a fizetési számlát vezető pénzforgalmi szolgáltatók adataiból nyerték ki.

A fenti szabályozással párhuzamban az idei év februárjától számolnak a cégeknek TT indexet. A TT index egy olyan mutatószám, ami a vállalkozások megbízhatóságát hivatott felmérni adatszolgáltatás szempontjából.

  • Maximum 10 pontot kaphatnak a cégek a legelső átvizsgáláskor, majd amennyiben mulasztás történik, úgy az index száma is csökken.
  • Abban az esetben, ha a hatóság jelzi az eltérés gyanúját a tulajdonosi adatokban, úgy 2 ponttal csökken a szám, ha szolgáltató jelzi ezt, akkor 1 ponttal csökken a TT index.
  • A 8 alatti indexszámmal rendelkező cégek a „bizonytalan” kategóriába kerülnek, míg a 6 alattiak a „megbízhatatlan” minősítést kapják.

Érdemes erre figyelni, hiszen nem csak a feketelistára kerülés a tét! Amennyiben a vállalkozás a „megbízhatatlan” kategóriába esik, úgy 2022. július 1-től megtagadják számára a 4,5 millió forint feletti ügyletek teljesítését, és a szolgáltató magas kockázatú cégként fogja kezelni. Az alábbi szankciók feloldását abban az esetben eszközölhetik, ha a cég a tulajdonosi nyilvántartásban szereplő adatokat megerősíti vagy a valóságnak megfelelően módosítja.

Mivel a szabályozás már érvényben van, ezért amennyiben még nem tette, érdemes élnie egyedi adatszolgáltatás lehetőségével, így ellenőrizve adatait a tényleges tulajdonosi nyilvántartásban. A NAV honlapján az ÁNYK-n keresztül lehetséges megtenni az adatszolgáltatást a regisztráció után. Amennyiben az adatellenőrzést, illetve adatainak naprakészen tartását figyelmen kívül hagyja, úgy könnyedén felkerülhet a NAV honlapjára, ahol névvel és adószámmal teszik közzé azokat a cégeket, amelyek a „bizonytalan” vagy a „megbízhatatlan” minősítést kapják meg.

Forrás: piacesprofit.hu, haszon.hu, 24.hu

Érdemes elolvasni még

Milyen vállalkozást érdemes indítani 2020-ban?

Milyen vállalkozást érdemes indítani 2020-ban?

Az Opten céginformációs statisztikája alapján Magyarországon évről évre közel 30 ezer új vállalkozás kerül bejegyzésre. A jelenlegi koronavírus járvány miatt kialakult gazdasági válság következtében sok magánszemély új vállalkozás indítása mellett döntött. A statisztika szerint idén márciusban közel 2400 cégalapítást regisztráltak. Cikkünkben részletezzük, hogy a koronavírusra való tekintettel most milyen vállalkozást érdemes indítani.

Tovább...
Kifizetődő tiszta energiára váltani?

Kifizetődő tiszta energiára váltani?

Klímavédelem szempontjából szerencsés megújuló, vagyis tiszta energia használata, ami először nagy befektetésnek tűnhet, viszont hosszútávon mindenképp kifizetődő. Miért és hogyan érdemes csökkenteni az energiafogyasztást és a elhasznált energia mennyiségét?

Tovább...
Startup cég alapítása

Startup cég alapítása

Egy startup cég alapítása technikailag nem különbözik más cégformák esetében történő cégalapítástól. Mégis speciális és egyedi egy ilyen cég létrehozása, indítása. Olvassa el cikkünkben az erről szóló részleteket!

Tovább...
Cégalapítás - gyakori kérdések és válaszok

Cégalapítás - gyakori kérdések és válaszok

Vállalkozás indítása előtt sok szempontot kell figyelembe venni. Nem elegendő azt tudni mit szeretnénk csinálni, hanem, hogy mindezt hogyan akarjuk megvalósítani. Ehhez kell megtalálni a vállalkozás megfelelő jogi formáját, és ki kell választani a számunkra vélhetően legkedvezőbb adózási módot.

Tovább...