Mire érdemes figyelni, hogy cége ne kerüljön a NAV feketelistájára?

Mire érdemes figyelni, hogy cége ne kerüljön a NAV feketelistájára?

2022. február elsejétől új szabályozást vezettek be a cégek tényleges tulajdonosi nyilvántartását illetőleg. Mit is foglal magába pontosan a szabályozás és hogyan kerülhető el a feketelistára kerülés?

Amennyiben a vállalkozás elmulasztja a tulajdonosi körében bekövetkezett változások naprakészen tartását az adott nyilvántartásban, úgy könnyedén felkerülhetnek a NAV honlapjára „bizonytalan” vagy „megbízhatatlan” minősítésben.

A szabályozás azokra a gazdálkodó szervezetekre, részben állami tulajdonú szervezetekre, illetve a bizalmi vagyonkezelési jogviszonyokra terjed ki, akiket Magyarországon vettek nyilvántartásba. A cégeknek saját maguknak kell gondoskodni arról, hogy amennyiben a tulajdonos adataiban változás következik be, arról tájékoztassa az illetékes személyeket, majd a vállalkozásnak a változásokat a tényleges tulajdonosi nyilvántartásban frissíteni szükséges.

A cégek valós tulajdonosi nyilvántartásához többek között hozzáférhet: a bíróság, az ügyészség, a hatóság, a felügyeletet ellátó szerv, a szolgáltatók közül az ügyvéd, az ügyvédi iroda, a könyvelő, a könyvvizsgáló, a közjegyző, az adótanácsadó, a bizalmi vagyonkezelő, a székhelyszolgáltató, illetve a tevékenységük folytatása során a hárommillió forintot elérő vagy meghaladó készpénzfizetést elfogadó árukereskedők. A valós tulajdonosi nyilvántartás, azaz az UBO-nyilvántartás első adatállományát a fizetési számlát vezető pénzforgalmi szolgáltatók adataiból nyerték ki.

A fenti szabályozással párhuzamban az idei év februárjától számolnak a cégeknek TT indexet. A TT index egy olyan mutatószám, ami a vállalkozások megbízhatóságát hivatott felmérni adatszolgáltatás szempontjából.

  • Maximum 10 pontot kaphatnak a cégek a legelső átvizsgáláskor, majd amennyiben mulasztás történik, úgy az index száma is csökken.
  • Abban az esetben, ha a hatóság jelzi az eltérés gyanúját a tulajdonosi adatokban, úgy 2 ponttal csökken a szám, ha szolgáltató jelzi ezt, akkor 1 ponttal csökken a TT index.
  • A 8 alatti indexszámmal rendelkező cégek a „bizonytalan” kategóriába kerülnek, míg a 6 alattiak a „megbízhatatlan” minősítést kapják.

Érdemes erre figyelni, hiszen nem csak a feketelistára kerülés a tét! Amennyiben a vállalkozás a „megbízhatatlan” kategóriába esik, úgy 2022. július 1-től megtagadják számára a 4,5 millió forint feletti ügyletek teljesítését, és a szolgáltató magas kockázatú cégként fogja kezelni. Az alábbi szankciók feloldását abban az esetben eszközölhetik, ha a cég a tulajdonosi nyilvántartásban szereplő adatokat megerősíti vagy a valóságnak megfelelően módosítja.

Mivel a szabályozás már érvényben van, ezért amennyiben még nem tette, érdemes élnie egyedi adatszolgáltatás lehetőségével, így ellenőrizve adatait a tényleges tulajdonosi nyilvántartásban. A NAV honlapján az ÁNYK-n keresztül lehetséges megtenni az adatszolgáltatást a regisztráció után. Amennyiben az adatellenőrzést, illetve adatainak naprakészen tartását figyelmen kívül hagyja, úgy könnyedén felkerülhet a NAV honlapjára, ahol névvel és adószámmal teszik közzé azokat a cégeket, amelyek a „bizonytalan” vagy a „megbízhatatlan” minősítést kapják meg.

Forrás: piacesprofit.hu, haszon.hu, 24.hu

Érdemes elolvasni még

Egy vállalkozás fejlődik és növekszik, gyakran szükség lehet a székhely változtatására.

Egy vállalkozás fejlődik és növekszik, gyakran szükség lehet a székhely változtatására.

Ahogy egy vállalkozás fejlődik és növekszik, gyakran szükség lehet a székhely változtatására. Ebben az esetben a székhelyváltozás bejelentése olyan feladat, amiről egy esetleges költözés során egyetlen vállalkozásnak sem szabad megfeledkezni. Az új székhely bejelentése számos szempontból fontos. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, amelyeket érdemes figyelembe venni, ha szeretnénk megváltoztatni vállalkozásunk székhelyét.

Tovább...
Cégalapítás online

Cégalapítás online

Az online cégalapítást részesítené előnyben az offline ügyintézéssel szemben? Olvassa el cikkünkben, hogy a cégalapítás mely lépései miként végezhetők online. A LOGOSZ Cégcsoportnál már arra is találtunk megoldást, hogy az ügyvéd jelenlétében történő aláírás is megoldható legyen online.

Tovább...
Vállalkozás székhely módosítás: így lehet egyszerű és gördülékeny folyamat

Vállalkozás székhely módosítás: így lehet egyszerű és gördülékeny folyamat

Ha cégünk székhelye valamilyen okból megváltozik, a vállalkozás székhely módosítás olyan lépés, amely elkerülhetetlen. Sok vállalkozó nincs tisztában azonban, hogy hogyan zajlik ez a folyamat és hogyan bonyolítható le a legegyszerűbb módon. Éppen ezért ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük a legfontosabb dolgokat, melyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni abban az esetben, ha vállalkozásunk székhelye megváltozna.

Tovább...
Hasznos információ cég eladáshoz

Hasznos információ cég eladáshoz

A cég adásvétel nagy körültekintést és szaktudást igényel. Még a vételár megállapításához is számos tényező figyelembe vétele szükséges, így a végösszeg sokszor nem egyértelműen meghatározható.

Tovább...