Mire érdemes figyelni, hogy cége ne kerüljön a NAV feketelistájára?

Mire érdemes figyelni, hogy cége ne kerüljön a NAV feketelistájára?

2022. február elsejétől új szabályozást vezettek be a cégek tényleges tulajdonosi nyilvántartását illetőleg. Mit is foglal magába pontosan a szabályozás és hogyan kerülhető el a feketelistára kerülés?

Amennyiben a vállalkozás elmulasztja a tulajdonosi körében bekövetkezett változások naprakészen tartását az adott nyilvántartásban, úgy könnyedén felkerülhetnek a NAV honlapjára „bizonytalan” vagy „megbízhatatlan” minősítésben.

A szabályozás azokra a gazdálkodó szervezetekre, részben állami tulajdonú szervezetekre, illetve a bizalmi vagyonkezelési jogviszonyokra terjed ki, akiket Magyarországon vettek nyilvántartásba. A cégeknek saját maguknak kell gondoskodni arról, hogy amennyiben a tulajdonos adataiban változás következik be, arról tájékoztassa az illetékes személyeket, majd a vállalkozásnak a változásokat a tényleges tulajdonosi nyilvántartásban frissíteni szükséges.

A cégek valós tulajdonosi nyilvántartásához többek között hozzáférhet: a bíróság, az ügyészség, a hatóság, a felügyeletet ellátó szerv, a szolgáltatók közül az ügyvéd, az ügyvédi iroda, a könyvelő, a könyvvizsgáló, a közjegyző, az adótanácsadó, a bizalmi vagyonkezelő, a székhelyszolgáltató, illetve a tevékenységük folytatása során a hárommillió forintot elérő vagy meghaladó készpénzfizetést elfogadó árukereskedők. A valós tulajdonosi nyilvántartás, azaz az UBO-nyilvántartás első adatállományát a fizetési számlát vezető pénzforgalmi szolgáltatók adataiból nyerték ki.

A fenti szabályozással párhuzamban az idei év februárjától számolnak a cégeknek TT indexet. A TT index egy olyan mutatószám, ami a vállalkozások megbízhatóságát hivatott felmérni adatszolgáltatás szempontjából.

  • Maximum 10 pontot kaphatnak a cégek a legelső átvizsgáláskor, majd amennyiben mulasztás történik, úgy az index száma is csökken.
  • Abban az esetben, ha a hatóság jelzi az eltérés gyanúját a tulajdonosi adatokban, úgy 2 ponttal csökken a szám, ha szolgáltató jelzi ezt, akkor 1 ponttal csökken a TT index.
  • A 8 alatti indexszámmal rendelkező cégek a „bizonytalan” kategóriába kerülnek, míg a 6 alattiak a „megbízhatatlan” minősítést kapják.

Érdemes erre figyelni, hiszen nem csak a feketelistára kerülés a tét! Amennyiben a vállalkozás a „megbízhatatlan” kategóriába esik, úgy 2022. július 1-től megtagadják számára a 4,5 millió forint feletti ügyletek teljesítését, és a szolgáltató magas kockázatú cégként fogja kezelni. Az alábbi szankciók feloldását abban az esetben eszközölhetik, ha a cég a tulajdonosi nyilvántartásban szereplő adatokat megerősíti vagy a valóságnak megfelelően módosítja.

Mivel a szabályozás már érvényben van, ezért amennyiben még nem tette, érdemes élnie egyedi adatszolgáltatás lehetőségével, így ellenőrizve adatait a tényleges tulajdonosi nyilvántartásban. A NAV honlapján az ÁNYK-n keresztül lehetséges megtenni az adatszolgáltatást a regisztráció után. Amennyiben az adatellenőrzést, illetve adatainak naprakészen tartását figyelmen kívül hagyja, úgy könnyedén felkerülhet a NAV honlapjára, ahol névvel és adószámmal teszik közzé azokat a cégeket, amelyek a „bizonytalan” vagy a „megbízhatatlan” minősítést kapják meg.

Forrás: piacesprofit.hu, haszon.hu, 24.hu

  • Budapesti irodák

    Székhelyszolgáltatás országos lefedettséggel, az aktuális törvényi előírásoknak maximálisan megfelelve. Válasszon minket és tudja megbízható helyen cége székhelyét.

    Tovább...
  • Vidéki irodák

    Országosan 9 ügyvéddel állunk ügyfeleink rendelkezésére. Cégalapítás, módosítás, adásvétel során ingyenes tanácsadással várjuk ügyfeleinket.

    Tovább...

Népszerű ajánlataink

  • HA NINCS MÉG CÉGE!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év

    HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

    71.800 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA NINCS MÉG CÉGE!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év

    HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

    97.780 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA VAN MÁR CÉGE!

    Székhelyszolgáltatás 1/2 év

    HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

    Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

    45.880 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA VAN MÁR CÉGE!

    Székhelyszolgáltatás 1 év

    HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

    Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

    69.640 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM

Érdemes elolvasni még

Egyéni vállalkozás indítása online

Egyéni vállalkozás indítása online

Ha kezdő vállalkozást szeretne indítani, akkor az egyéni vállalkozási forma ideális lehet. Az egyéni vállalkozás indítása online egyszerű, néhány lépésből álló folyamat, sőt a megszüntetése is könnyebb, mint gazdasági társaságok esetében. Cikkünkben most részletesen ismertetjük az egyéni vállalkozás indításának online lépéseit.

Kkv-támogatási program indul a háború hatásaitól szenvedőknek

Kkv-támogatási program indul a háború hatásaitól szenvedőknek

Az Európai Bizottság már korábban elfogadott válságkerete után most jóváhagyta a magyar kis- és középvállalkozásokat támogató, 90 milliárd forint keretösszegű programot. A támogatási intézkedés célja az, hogy az ukrajnai háború miatt bekövetkezett gazdasági zavart csökkentse és enyhítse a likviditási hiányt a magyar kormány.

Az egyéni vállalkozás előnyei és hátrányai

Az egyéni vállalkozás előnyei és hátrányai

Egy egyéni vállalkozás alapítása ma már egyszerű feladat, ami a digitalizációnak és az online piacok egyre nagyobb térnyerésének köszönhetően rendkívül jövedelmező is lehet. Nem véletlen, hogy sokan választják ezt a vállalkozási formát, ha szeretnék elindítani saját üzletüket. Az egyéni vállalkozói létnek a számos előny mellett azonban megvannak a maga kihívásai is. Most megmutatjuk hogy, mire érdemes odafigyelnie azoknak, akik úgy döntenek, hogy a siker érdekében ezt az utat választják.

Munkaerő felvétel lépései

Munkaerő felvétel lépései

A cégek növekedése, változása és fluktuáció során előállhat olyan helyzet, amikor új munkavállalót kell felvenni egy-egy feladat elvégzésére, pozíció betöltésére. Hogyan zajlik a munkaerő felvétel? Mire kell figyelni? Mi a HR feladata?

További bejegyzések...