Módosulnak a távmunka szabályai

Módosulnak a távmunka szabályai

A törvényi szabályozások júniusban változnak, így idén már nem csak a számítástechnikai eszközzel végzett irodán kívüli munka számít távmunkának.

A COVID-19 világjárvány újabb hulláma miatt kihirdetett veszélyhelyzet és az azzal járó különleges szabályozások várhatóan 2022. június 1-én érnek véget. Június elsejétől lépnek életbe a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény, illetve a munkatörvénykönyvről szóló 2012. évi I. törvény távmunkavégzésre vonatkozó részeinek módosításai.

Távmunkának fog minősülni minden a munkaidő egészében vagy egy részében a munkaadó telephelyétől eltérő helyen elvégzett munka, melybe beletartoznak azon tevékenységek is melyeket nem számítástechnikai eszközzel végeznek el. A változás néhány veszélyhelyzeti kormányrendeletben megfogalmazott szabályozást erősít most meg törvénymódosítással.

Az új szabályozás alapján, ha a felek ettől eltérően nem állapodnak meg, a távmunkavégzésben foglalkoztatott munkavállaló csak a munkanapok harmadában végezhet munkát a telephelyen, a többi napokon a távmunkavégzés helyén szükséges munkát végeznie.

A munkaadó csak a foglalkoztatott által ellátandó feladatok körét határozhatja meg, de a munkavégzés időbeosztását nem. A munkavégzés helyéről a munkáltató és a munkavállaló előre megállapodik írásban, amennyiben a távmunka nem számítástechnikai eszközzel történik.

Ha a távmunka számítástechnikai eszköz használatával zajlik, akkor a munkaadó köteles tájékoztatni a foglalkoztatottat a munkavégzéshez szükséges biztonságos körülményeiről, aki ezek figyelembevételével választhatja ki a munkavégzés helyét. A munkavédelmi szabályok betartását a munkaadó számítástechnológiai eszközök használatával ellenőrzi távolról.

Nem számítástechnikai eszközökkel végzett távmunka esetén a munkavégzés helyét nem a foglalkoztatott választja ki szabadon, csak a munkáltató által előzetesen ellenőrzött és munkavédelmi szempontból biztonságosnak minősített helyen lehet végezni a tevékenységet.

Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény (Eütv.) is kiegészül bizonyos védettségi igazolvány használatáról szóló részletekkel. A COVID-19 elleni védettség igazolása lehetséges a védettségi igazolvánnyal és a védettségi applikációval is. A védettségi igazolvány érvényességi idejének és az oltóanyag típusának a védettségi igazolványon való feltüntetéséről a Kormány hozhat döntést. Ezen kívül a törvénymódosítás értelmében a Kormánynak van lehetősége azon helységek és szolgáltatások körének meghatározására, melyeket csak védettségi igazolvánnyal rendelkező személy látogathat vagy vehet igénybe egészségügyi válsághelyzetben.

Ezen változtatásokkal érdemes tisztában lenni. Munkavállalóként főleg a távmunkára vonatkozó szabályozásokat fontos figyelemmel kísérni, hiszen minden szabályozástól eltérő feltételt írásban szükséges rögzíteni a felek között.

Forrás: menedzserpraxis.hu, pwc.com, forbes.hu, ado.hu

  • Budapesti irodák

    Székhelyszolgáltatás országos lefedettséggel, az aktuális törvényi előírásoknak maximálisan megfelelve. Válasszon minket és tudja megbízható helyen cége székhelyét.

    Tovább...
  • Vidéki irodák

    Országosan 9 ügyvéddel állunk ügyfeleink rendelkezésére. Cégalapítás, módosítás, adásvétel során ingyenes tanácsadással várjuk ügyfeleinket.

    Tovább...

Népszerű ajánlataink

  • HA NINCS MÉG CÉGE!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év

    HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

    71.800 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA NINCS MÉG CÉGE!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év

    HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

    97.780 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA VAN MÁR CÉGE!

    Székhelyszolgáltatás 1/2 év

    HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

    Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

    45.880 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA VAN MÁR CÉGE!

    Székhelyszolgáltatás 1 év

    HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

    Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

    69.640 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM

Érdemes elolvasni még

Miért érdemes jó könyvelőt választani?

Miért érdemes jó könyvelőt választani?

A jó könyvelő olyan szolgáltatásokat nyújt, amelyek hozzájárulnak egy vállalkozás gördülékeny működéséhez. Az adóbevallás pontos és időben történő elkészítésén kívül még számos ügyben segít.

Székhelyszolgáltatás árak

Székhelyszolgáltatás árak

Feltétlenül szükséges székhelyszolgáltatást igénybe venni? Megéri egyáltalán? Van székhelyszolgáltatás olcsón? Mennyibe kerülnek a székhelyszolgáltatás árak? A székhelyszolgáltatás budapesti árak magasabbak, mint a vidékiek? Ha ilyen és ehhez hasonló kérdések foglalkoztatják olvassa el cikkünket!

Székhelyhasználati engedély: mikor és miért van rá szükség?

Székhelyhasználati engedély: mikor és miért van rá szükség?

A székhelyhasználati engedély egy olyan dokumentum, amire szükségünk lesz ahhoz, hogy egy adott helyre bejegyeztethessük vállalkozásunk székhelyét. De honnan, milyen módon tudjuk ezt beszerezni, és mit tehetünk, ha nem áll rendelkezésre?

Ebben a bejegyzésben bemutatjuk, milyen ingatlan lehet vállalkozásunk székhelye, milyen esetekben lesz szükségünk a székhelyhasználati engedélyre, és hogy hogyan intézhetjük az ezzel kapcsolatos teendőket gyorsan, egyszerűen és megbízhatóan.

Új vállalkozás indítása pályázat és támogatás segítségével

Új vállalkozás indítása pályázat és támogatás segítségével

A magyar kormány jelentős mértékben megemelte a kezdő vállalkozóknak szóló pályázatok keretösszegét. Az induló vállalkozók átlagosan 4-5 millió forintra pályázhatnak. A pályázat ezzel is támogatja a fiatalok vállalkozóvá válását és vállalkozás indítási költségeit, a támogatás mellett az újonnan vállalkozni vágyók képzésben is részesülhetnek. A pályázatról további információkat cikkünkben olvashat.

További bejegyzések...