Módosulnak a távmunka szabályai

Módosulnak a távmunka szabályai

A törvényi szabályozások júniusban változnak, így idén már nem csak a számítástechnikai eszközzel végzett irodán kívüli munka számít távmunkának.

A COVID-19 világjárvány újabb hulláma miatt kihirdetett veszélyhelyzet és az azzal járó különleges szabályozások várhatóan 2022. június 1-én érnek véget. Június elsejétől lépnek életbe a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény, illetve a munkatörvénykönyvről szóló 2012. évi I. törvény távmunkavégzésre vonatkozó részeinek módosításai.

Távmunkának fog minősülni minden a munkaidő egészében vagy egy részében a munkaadó telephelyétől eltérő helyen elvégzett munka, melybe beletartoznak azon tevékenységek is melyeket nem számítástechnikai eszközzel végeznek el. A változás néhány veszélyhelyzeti kormányrendeletben megfogalmazott szabályozást erősít most meg törvénymódosítással.

Az új szabályozás alapján, ha a felek ettől eltérően nem állapodnak meg, a távmunkavégzésben foglalkoztatott munkavállaló csak a munkanapok harmadában végezhet munkát a telephelyen, a többi napokon a távmunkavégzés helyén szükséges munkát végeznie.

A munkaadó csak a foglalkoztatott által ellátandó feladatok körét határozhatja meg, de a munkavégzés időbeosztását nem. A munkavégzés helyéről a munkáltató és a munkavállaló előre megállapodik írásban, amennyiben a távmunka nem számítástechnikai eszközzel történik.

Ha a távmunka számítástechnikai eszköz használatával zajlik, akkor a munkaadó köteles tájékoztatni a foglalkoztatottat a munkavégzéshez szükséges biztonságos körülményeiről, aki ezek figyelembevételével választhatja ki a munkavégzés helyét. A munkavédelmi szabályok betartását a munkaadó számítástechnológiai eszközök használatával ellenőrzi távolról.

Nem számítástechnikai eszközökkel végzett távmunka esetén a munkavégzés helyét nem a foglalkoztatott választja ki szabadon, csak a munkáltató által előzetesen ellenőrzött és munkavédelmi szempontból biztonságosnak minősített helyen lehet végezni a tevékenységet.

Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény (Eütv.) is kiegészül bizonyos védettségi igazolvány használatáról szóló részletekkel. A COVID-19 elleni védettség igazolása lehetséges a védettségi igazolvánnyal és a védettségi applikációval is. A védettségi igazolvány érvényességi idejének és az oltóanyag típusának a védettségi igazolványon való feltüntetéséről a Kormány hozhat döntést. Ezen kívül a törvénymódosítás értelmében a Kormánynak van lehetősége azon helységek és szolgáltatások körének meghatározására, melyeket csak védettségi igazolvánnyal rendelkező személy látogathat vagy vehet igénybe egészségügyi válsághelyzetben.

Ezen változtatásokkal érdemes tisztában lenni. Munkavállalóként főleg a távmunkára vonatkozó szabályozásokat fontos figyelemmel kísérni, hiszen minden szabályozástól eltérő feltételt írásban szükséges rögzíteni a felek között.

Forrás: menedzserpraxis.hu, pwc.com, forbes.hu, ado.hu

Érdemes elolvasni még

Egyéni vállalkozás költségei

Egyéni vállalkozás költségei

Akár munkahelyünk mellett, másodállásként vállalkozunk, akár teljes egészében egyéni vállalkozói tevékenységre váltjuk addigi alkalmazotti munkakörünket, általánosságban elmondható: a vállalkozói lét számtalan előnnyel bír, így érdemes belevágni. Természetesen mielőtt megtennénk, fontos tájékozódni a feltételekről, az ügyintézés menetéről - és persze a költségekről. Mai cikkünkben az egyéni vállalkozás költségeinek összefoglalásában nyújtunk segítséget.

Tovább...
Székhelyszolgáltatás szerződés minta

Székhelyszolgáltatás szerződés minta

Egyéni és társas vállalkozások alapításánál is kötelező székhely megjelölése. Ha valaki nem szeretne a székhellyel összefüggésben lévő kötelezettségek ellátásával bajlódni, igénybe vehet székhelyszolgáltatást. A székhelyszolgáltatási szerződés minta aláírásától hatályos a határozatlan időre kötött, székhelyszolgáltatás nyújtására irányuló megbízási jogviszony. De vajon mit is tartalmaz a székhelyszolgáltatás szerződés minta?

Tovább...