Munka és egészség


Munka és egészség

Egészségük állapota nagyban befolyásolja a mindennapi életünket és az általános életminőségünket. Miért fontos az egészséges munkakörnyezet a munkavállalók és a vállalkozások számára egyaránt?

Az egészséges életmód hozzájárul az általános jólléthez, és nagyban csökkenti a betegségek kockázatát. Számos okunk lehet tehát komolyan venni saját egészségügyi helyzetünket - például a családi körülményeinket, közvetlen környezetünk kialakítását – főleg ahol az időnk nagy részét töltjük, az életkorunkból fakadó változásokat vagy a munkahelyünk egészségre gyakorolt hatásait!

A munkaadónak miért lehet érdemes figyelmet fordítania az egészséges munkakörnyezet kialakítására?

1. Nagyobb kreativitás, produktivitás: A munkavállalók egészségének megőrzésével és javításával hozzájárulhat a vállalkozás a termelékenység és a hatékonyság javításához, mivel az egészséges munkavállalók kisebb valószínűséggel hiányoznak a munkahelyükről, kevesebb időt töltenek betegszabadságon.

2. Dolgozói elégedettség: Az egészséges munkakörnyezet jelentősen növelheti a dolgozói elégedettséget és lojalitást.

3. Jobb munkáltatói márkaimázs: A vállalkozások, amelyek elősegítik a dolgozóik egészségének megőrzését, nagyobb valószínűséggel vonzzák a tehetséges munkavállalókat, és nagyobb elismerést tudnak szerezni ezzel összefüggésben a kívülállók részéről is!

4. Törvényi követelmények: Az egészséges munkakörnyezetet biztosítása nem csak az előnyök miatt fontos, hanem a törvényi előírások miatt is. A munkahelyeknek meg kell felelniük a munkavédelmi előírásoknak, és biztosítaniuk kell a dolgozók egészségét és biztonságát.

A cégeknek számos lehetőségük van a munkatársaik egészségének megőrzésére és javítására:

1. Egészséges munkakörnyezet biztosítása: A munkakörnyezet kialakítása kulcsfontosságú a munkatársak egészségének megőrzése szempontjából. Például a munkaterületek megfelelő megvilágítása, szellőzés és optimális hőmérséklet biztosítása, valamint az ártalmas anyagok használatának mellőzése.

2. Rugalmas munkaidő: A rugalmas munkaidő lehetősége segíthet a munkatársaknak jobban beosztani az idejüket, és könnyebben egyensúlyozni a munka és a magánélet feladatai között, ami stressz-csökkentő hatással is járhat.

3. Egészséges életmód ösztönzése: A cégeknek segíthetnek munkatársaiknak egészségesebb életmódot élni, például a rendszeres testmozgásra és a táplálkozásra vonatkozó tanácsokkal, vagy egészséges étkezési lehetőségek biztosításával az irodában. Ezenkívül a munkatársaknak érdemes lehetőséget biztosítani a szabadidős tevékenységekkel kapcsolatos ötletek megosztására és szervezésére.

4. Megfelelő képzés: Megfelelő képzésekkel, oktatással az egészségük megőrzésére és javítására vonatkozóan - például a stresszkezelő technikák vagy a helyes testtartásra vonatkozó oktatások - segíthetnek a munkatársaknak az egészségügyi problémák elkerülésében.

5. Éves, vagy gyakoribb szűrővizsgálatok: A rendszeres orvosi vizsgálatok, egészségügyi tanácsadás hozzájárul ahhoz, hogy tisztában lássák a kollégák a saját egészségügyi helyzetüket – és ennek megfelelően tudjanak változtatni adott esetben (pozitív irányba) az életvitelükön!

  Érdemes elolvasni még

  Cégalapítás Magyarországon külföldi állampolgároknak

  Cégalapítás Magyarországon külföldi állampolgároknak

  Kifejezetten kedvező a cégalapítás Magyarországon külföldi állampolgároknak, hiszen 4-5 napos folyamatról beszélhetünk. Emellett a társasági adó 9%-os adókulcsa a legalacsonyabbak közé tartozik európiai viszonylatban. Nézzük, milyen társasági formát érdemes választani, miben segít a kézbesítési megbízott, és hogyan hozhat létre fióktelepet.

  Tovább...
  Cégalapítás illeték

  Cégalapítás illeték

  Cégalapítás esetén számolnunk kell számos adminisztratív jellegű költséggel, mint például az ügyvédi munkadíj, a könyvelő honoráriuma, és az ügyintézés kapcsán felmerülő egyéb díjak. Jelen cikkben a cégalapítás illeték összegéről szeretnénk nyújtani egy általános összefoglalót, amely hasznos lehet az indulási költségek előzetes meghatározása során.

  Tovább...
  Innovációs járulék változásai 2019-től

  Innovációs járulék változásai 2019-től

  Tavalyi adócsomagban megfogalmazott változtatás miatt olyan vállalkozások lesznek kötelesek innovációs járulékot fizetni, akiknek eddig nem kellet. Egy kisebb módosítás miatt néhány cég, akár több millió forintos adóterhet is köteles lesz ettől az évtől kezdve kifizetni.

  Tovább...